Cake bakken zonder open te barsten

Gepost: 6 november 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

chocolade-perencake-1a

Een cake die met een scheur aan de bovenkant uit de oven komt, tijdens het bakken is hij opengebarsten. Ik vind dat mooi, staat zo lekker rustiek. Maar soms wil je wel eens een cake bakken zonder open te barsten. Het kan handiger zijn als je hem nog doormidden wilt snijden, of wanneer bij een tulband die je uiteindelijk omkeert. Of misschien vind je het gewoon mooier als jouw cake met een mooie egale bovenkant uit de oven komt. Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om een cake zonder scheur te bakken? Ik zal je eerst uitleggen waarom een cake in de oven openbarst, en natuurlijk ook hoe je dit kunt voorkomen.

Waarom barst een cake open in de oven?

Je cake rijst in de oven tijdens het bakken. Op een gegeven moment is het bovenste laagje van je cake al gaar en een beetje droog, terwijl dit van binnen nog helemaal niet het geval is. Daar is het beslag nog vloeibaar en wil verder rijzen. Dat beslag kan maar één kant op. Juist, naar boven. Door dat laagje dat net een beetje gaar was en de cake zo mooi afsloot. Gevolg is dat de cake openbarst zodat het beslag goed kan rijzen.

Heel simpel en logisch dus eigenlijk. De cake gaart iets te snel, waardoor het beslag nog moet rijzen en de bovenkant open scheurt.

bts-juli-1-4

Hoe kun je een cake bakken zonder open te barsten?

Het ‘probleem’ is dus eenvoudig te verklaren, en de oplossing is eigenlijk net zo simpel. Je wilt dat de cake minder snel gaar wordt, zodat hij ook gelijkmatiger rijst.

Normaal gesproken bak ik een cake in 60 minuten op 175 of 180 graden. Dan krijg je dus een cake die (vaak) aan de bovenkant open scheurt.

Wil je een cake die niet tot nauwelijks scheurt, dan bak je de cake wat langer op een lagere temperatuur. Bij mij werkt 75 minuten op 160 graden erg goed. Maar elke oven is verschillend, dus het kan goed dat het bij jou net iets anders is. Dit is in ieder geval wel een fijne richtlijn, verder is het een kwestie van gewoon proberen.

Wat vind jij mooier? Een cake die lekker rustiek is opengebarsten of juist eentje die glad is aan de bovenkant?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Tineke schreef:

    Bedankt voor de uitleg .Wanneer ik weer een cake ga maken ga ik zeker uitproberen.

  2. Linda schreef:

    Werk jij met boven en onderwarmte of hete lucht?

  3. Annelies schreef:

    Goedendag, ik doe zoals boven en heb tegenwoordig geen opengesprongen
    cakes meer. Vroeger wel, maar voor de lekkerte maakt het natuurlijk net uit!

  4. Annelies schreef:

    excuus moet zijn
    maakt het natuurlijk NIET uit

  5. Krystle schreef:

    Ik doe al jaren aan slow baking ?? lagere temperatuur langer in de oven. Maar vind de rustieke look soms ook leuk,die randjes van de “scheur” zijn dan ook lekker krokant ?

  6. Jacqueline schreef:

    Ik zet de cake in een koude oven en zet hem dan pas aan op 150 gr. hete lucht.
    60 min. en evt. nog 10 in de oven laten staan (wel uit).
    Altijd een perfecte cake.

  7. Joan schreef:

    Een rustieke cake heeft mijn voorkeur, opengebarsten met een heerlijke krokante korst. Hoe houd ik de korst krokant?

  8. Anja Wehkamp schreef:

    Heb je ook een tip om een platte cake te bakken b.v. De carrot cake bak ik altijd in een vierkante vorm van 25×25.
    En als je dan de cake Wilt afsmeren zit je altijd met een bolle kant. Draai hem ook wel eens om maar je blijft het zien. Persoonlijk vind ik dat niet zo mooi.

  9. Yvonne schreef:

    Ik heb ooit een paar jaar geleden een goede tip gekregen: oven voorverwarmen met een 20 graden lagere temperatuur, dan de eerste 10 minuten op deze temperatuur de taart/cake bakken en dan de resterende tijd de opgegeven temperatuur. Werkt prima! Ik hoef mijn taarten niet bij te snijden, wel omdraaien en dan is hij perfekt!
    Ik heb een heteluchtoven, deze moet dus zowiezo 10 á 20 graden lager dan de conventionele oven.

  10. Snuf schreef:

    goede tip

  11. Anna schreef:

    dit ga ik zeker uitproberen

  12. E. Verschure schreef:

    Van mijn oude tante heb ik geleerd om in het begin er een stukje aluminium folie er op te legen.

  13. Jettie schreef:

    Ik vind het geen probleem dat er een barst inzit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *