De meeste mensen beseffen zich dit niet, maar je kunt een beslag dus ook te luchtig kloppen. Resultaat? Een ingezakt baksel. Ik heb inmiddels al vele verbaasde reacties gekregen als ik lezers uitlegde wat de mogelijke oorzaak kon zijn van hun ingezakte cake. Want ze hadden het beslag juist zo luchtig geklopt. Dat is dus precies waar de oorzaak ligt. Ik zal je uitleggen waarom je een beslag ook te luchtig kunt kloppen en daardoor juist niet het resultaat krijgt dat je zo graag wilt.
Waarom zakt een baksel in?
Het is helemaal niet gek of erg dat een baksel na het bakken iets inzakt. Sterker nog, dat is normaal. Reden? Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je baksel uit de oven komt en afkoelt, krimpen als het ware die luchtige stukjes in je cake en daarmee krimpt je baksel dus ook iets. En door de zwaartekracht zakt dit in. Dit geldt overigens niet alleen voor cakes, maar ook voor biscuits, brownies, etc.. Het geldt zelfs voor brood, al ligt het er in dat geval aan dat je deeg te lang gerezen heeft.
Een cake kan óók inzakken als je deuren en of ramen open hebt staan als je de cake uit de oven haalt.
Met tocht/koude ineens bij de hete cake zakt hij meestal ook in en is dan echt niet lekker !!
En hoe doe je het met biscuit? Mijn recept klopt eerst suiker en eieren en voegt later het meel toe. Kan het suiker ei mengsel ook al te luchtig zijn?
Rozijnen of krenten zakken in een cake, hoewel ik ze eerst al ‘bestrooid’ met wat bloem. Hoe voorkom je dat ze zakken ?
als ik een appeltaart bak, het deeg uitrol, breekt het steeds. ik krijg geen gladde bodem die ik over de deegroller kan rollen, ook niet als ik het deeg heb laten rusten, wat doe ik fout?
Als je tulband maak moet je toch eieren scheiden en apart opkloppen? Hoe merk je als je eiwit goed geklopt is ? Geld hetzelfde voor dooier.. en wanneer voeg je meel toe aan de dooier?
Hoi Laura
Als ik een cake bak is hij altijd veel te droog ik voeg dan een extra ei erbij maar dat helpt niks wat doe ik fout
Groetjes Corrie
aaa haaa goede tip heb ik snel last van , nu weet ik wat me te doen staat 🙂 volgende keer de twix cake was namelijk heel lekker maar wat te dicht – compact kwa structuur
Hoi Laura,
Nadat je de de boter en suiker luchtig geklopt hebt doe je de eieren er 1 voor 1 bij.
Als deze volledig zijn opgenomen, hoelang klop je het dan nog door?
en op welke stand doe je dit?
Ik klop altijd mijn cakebeslag met de hand, gaat eigenlijk altijd goed.
Voor wat meer vocht voeg ik lekker 100ml slagroom toe aan mijn cakebeslag. Werkt goed bij vier vierde cake.
Merengue echter loopt altijd uit…