Waarom je een beslag ook te luchtig kunt kloppen

Gepost: 27 november 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

beslag 1a

De meeste mensen beseffen zich dit niet, maar je kunt een beslag dus ook te luchtig kloppen. Resultaat? Een ingezakt baksel. Ik heb inmiddels al vele verbaasde reacties gekregen als ik lezers uitlegde wat de mogelijke oorzaak kon zijn van hun ingezakte cake. Want ze hadden het beslag juist zo luchtig geklopt. Dat is dus precies waar de oorzaak ligt. Ik zal je uitleggen waarom je een beslag ook te luchtig kunt kloppen en daardoor juist niet het resultaat krijgt dat je zo graag wilt.

Waarom zakt een baksel in?

Het is helemaal niet gek of erg dat een baksel na het bakken iets inzakt. Sterker nog, dat is normaal. Reden? Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je baksel uit de oven komt en afkoelt, krimpen als het ware die luchtige stukjes in je cake en daarmee krimpt je baksel dus ook iets. En door de zwaartekracht zakt dit in. Dit geldt overigens niet alleen voor cakes, maar ook voor biscuits, brownies, etc.. Het geldt zelfs voor brood, al ligt het er in dat geval aan dat je deeg te lang gerezen heeft.

Een te luchtig beslag

Bovenstaande verklaart dus eigenlijk ook waarom je het beslag niet te luchtig moet kloppen. Hoe luchtiger het is, hoe groter die ‘luchtkamers’ in je baksel worden. Zo zal hij bij het afkoelen dus in verhouding ook meer inzakken.

Ook is een baksel dat te luchtig is minder stevig en stabiel, hierdoor zakt het als gevolg makkelijker in elkaar en heb je een compacte cake.

En als je dan helemaal enthousiast aan het mixen bent, kan het zelfs al mis gaan voordat je baksel ook maar in de oven staat. Bij ieder mengsel is er namelijk een punt wanneer het de maximaal haalbare luchtigheid heeft behaald, dan zakt het in de kom dus al in. Net zoals je slagroom of meringue ook te lang (= te luchtig) kan kloppen.

cake a

Wanneer is een beslag goed?

Maar wanneer moet je dan wel stoppen met mixen voor een lekkere luchtige cake zul je je nu afvragen. Laat ik eerst nog even zeggen dat er ook ingrediënten in het beslag zitten met een rijzende functie, bakpoeder en eieren bijvoorbeeld. Deze doen hun werk ook, daar hoeft een beslag echt niet heel erg luchtig voor te zijn.

Zelf houd ik aan dat ik ongeveer stop met mixen wanneer het bloem (of meel) helemaal is opgenomen. Dan klop ik hooguit nog een minuutje door op een niet al te hoge stand. Meer niet, het beslag gaat dan in de bakvorm en vervolgens in de oven.

Oorzaken van inzakkende baksels

Een te luchtig beslag kan dus oorzaak zijn van inzakkende baksels, maar er zijn meer dingen die een compacte cake (of ander baksel) kunnen veroorzaken. Ik zet ze op een rij:

 • te lang/luchtig geklopt beslag
 • te veel rijsmiddelen in het beslag (bakpoeder, baking soda, eieren)
 • te vochtig beslag (je maakte een steviger en zwaarder beslag, dat maakt het lastiger om te rijzen)
 • te kort bakken (als het nog niet helemaal goed gaar is, is het ook nog niet helemaal klaar met rijzen)

Met deze informatie zul je dus niet meer zo snel een ingezakt baksel uit de oven halen.

Veel bakplezier allemaal!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

 1. Betsy schreef:

  Een cake kan óók inzakken als je deuren en of ramen open hebt staan als je de cake uit de oven haalt.
  Met tocht/koude ineens bij de hete cake zakt hij meestal ook in en is dan echt niet lekker !!

 2. Anne schreef:

  En hoe doe je het met biscuit? Mijn recept klopt eerst suiker en eieren en voegt later het meel toe. Kan het suiker ei mengsel ook al te luchtig zijn?

 3. Sasha schreef:

  Rozijnen of krenten zakken in een cake, hoewel ik ze eerst al ‘bestrooid’ met wat bloem. Hoe voorkom je dat ze zakken ?

 4. diny schreef:

  als ik een appeltaart bak, het deeg uitrol, breekt het steeds. ik krijg geen gladde bodem die ik over de deegroller kan rollen, ook niet als ik het deeg heb laten rusten, wat doe ik fout?

 5. Carolientje schreef:

  Als je tulband maak moet je toch eieren scheiden en apart opkloppen? Hoe merk je als je eiwit goed geklopt is ? Geld hetzelfde voor dooier.. en wanneer voeg je meel toe aan de dooier?

 6. Corrie schreef:

  Hoi Laura
  Als ik een cake bak is hij altijd veel te droog ik voeg dan een extra ei erbij maar dat helpt niks wat doe ik fout
  Groetjes Corrie

 7. femke schreef:

  aaa haaa goede tip heb ik snel last van , nu weet ik wat me te doen staat 🙂 volgende keer de twix cake was namelijk heel lekker maar wat te dicht – compact kwa structuur

 8. Laura schreef:

  Hoi Laura,

  Nadat je de de boter en suiker luchtig geklopt hebt doe je de eieren er 1 voor 1 bij.
  Als deze volledig zijn opgenomen, hoelang klop je het dan nog door?
  en op welke stand doe je dit?

 9. Iris schreef:

  Ik klop altijd mijn cakebeslag met de hand, gaat eigenlijk altijd goed.
  Voor wat meer vocht voeg ik lekker 100ml slagroom toe aan mijn cakebeslag. Werkt goed bij vier vierde cake.

  Merengue echter loopt altijd uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *