Appel-pecan gingerbread tulband

Gepost: 21 december 2019 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Appel-pecan gingerbread tulband

Een goede cake mag uiteraard niet ontbreken deze advent. Maar het mag best een beetje mooier en luxer dan de cakes die je de rest van het jaar maakt. Daarom toverde ik een tijdje geleden deze appel-pecan gingerbread tulband uit de oven. Een soort deluxe versie van mijn appel-kaneelcake met noten, maar dan nóg lekkerder. Voor mijn eigen veiligheid heb ik na het proeven van één plakje de cake heel goed verpakt in folie en gelijk dezelfde dag nog meegegeven aan mijn vader zodat hij zijn collega’s kon verrassen. Die zaten de volgende dag om 7 uur in de ochtend al aan de cake. En dat vonden ze geen straf kan ik je vertellen. Aanrader dus deze kerst tulband!

BAKTIP: Nog op zoek naar een mooie tulbandvorm? Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Zij hebben veel soorten tulbandvormen, waarmee je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk maakt!

Appel-pecan gingerbread tulband-4a
Appel-pecan gingerbread tulband-3a

 

APPEL-PECAN GINGERBREAD TULBAND

Opslaan
Recept afdrukken

4.86 van 7 stemmen

Appel-pecan gingerbread tulband

Een heerlijk kruidige tulband vol met appels en pecannoten. Perfect voor bij de koudere winterdagen.
Porties: 18 personen
Voor een grote tulbandvorm (2,4 liter)

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 4 tl gingerbread kruiden
  • snuf zout
  • 225 gram boter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 gram zure room
  • 1-2 appels Jonagold of Elstar
  • 100 gram pecannoten grofgehakt

Topping

  • 200 gram witte chocolade in stukjes
  • 30 gram pecannoten grofgehakt
  • chocoladekrullen

Instructies

  • Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda, gingerbread kruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
  • Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren, één voor één, en het vanille-extract toe tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
  • Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe ze in een schaaltje met een eetlepel bloem en hussel door elkaar. Spatel de stukjes appel en pecannoten door het beslag en verdeel over een goed ingevette tulbandvorm.
  • Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de tulband gaar in een voorverwarmde oven van 160°C voor 70-75 minuten.
  • Laat de tulband afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 minuten.
  • Smelt tweederde van de chocolade au bain marie, haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Roer tot alles gesmolten is. Verdeel de gesmolten witte chocolade over de bovenkant van de tulband en decoreer met de pecannoten en chocoladekrullen.
Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast voor 3-4 dagen.

Appel-pecan gingerbread tulband-1a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Conny schreef:

    Hoi Laura,
    Welke bloem gebruik jij voor cake en taart?
    Alvast bedankt ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Patentbloem is het meest ideaal.

  2. Carolien schreef:

    Laura, ik reageer nooit op recepten maar hier moet ik even iets over zeggen. Zo ontzettend lekker en goed gelukt deze tulband. Dit wordt een december-klassieker! Ik word blij en warm van deze wintertulband en mijn hele gezin met mij! Dankjewel voor dit fijne recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief dat je de moeite hebt genomen om een bericht te sturen, bedankt!

  3. Sakina chaara schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb altijd gedacht dat ik zure room alleen voor koude gerechten kon gebruiken
    Daarom heb ik meestal crème fraiche in huis.
    Kan ik de zure room vervangen?
    Liefs en bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk werkt dat ook. Ik vind zure room met bakker juist weer fijner werken. Het schijnt dat het in sauzen sneller in de schift schiet, vandaar dat erop staat dat het voor koude bereiding is.

  4. Sandra schreef:

    Vorige week gemaakt, was meteen fan!
    Super luchtig maar niet droog.
    De gingerbread kruiden waren goed in balans, echt een super combi met de appel en pecannoten.

    Deze ga ik zeker vaker maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen dit!

  5. Charlotte schreef:

    Hoi Laura,

    Dit recept lijkt ons te gek voor de kerst. Ik heb een tulbandvorm met een inhoud van 2 liter, moet ik het recept of de baktijd aanpassen?

    Groetjes,
    Charlotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het past inderdaad niet in jouw tulband, dus tenzij je iets met het overige beslag wilt doen zul je het moeten aanpassen. De baktijd is dan waarschijnlijk iets korter.

  6. Charlotte schreef:

    Hai Laura, als ik in plaats van een tulband, twee standaard rechthoekige cakevormen heb, kan ik de hoeveelheden dan een op een overnemen?
    Thanks alvast!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo ook niet te zeggen. Je kunt de hoeveelheid bloem eens vergelijken met dit recept dat in een standaard cakevorm gaat: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecake/

      1. Charlotte schreef:

        Thanks! Ik geloof dat het moet kunnen, alhoewel Ik dan misschien net even 10 gram meer beslag heb per cakevorm. Op 10 gram zal ie niet hangen (fingers crossed..)

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat klinkt alsof het helemaal goed gaat komen 😀

  7. Esther schreef:

    Dit recept al twee keer gemaakt. Hij is echt super!

  8. Marije schreef:

    Deze tulband gister gemaakt voor kerst, en wat was het ontzettend lekker! Dankjewel voor het recept!

  9. Inge schreef:

    Wat een heerlijke cake! Dit wordt een blijvertje 😊
    Als niet heel erg onervaren bakster had ik me toch flink vergist in de hoeveelheid beslag die dit recept opleverde. Van het deel wat ik overhield heb ik cupcakes gemaakt. Die waren net zo lekker.
    Als laatste nog een tip voor wie voor het eerst gingerbreadkruiden gaat gebruiken, maak de mix met theelepels ipv met eetlepels. De verhoudingen blijven zo hetzelfde en je zit niet met een hele voorraad als je verder nooit meer gaat gebruiken

  10. Yvonne schreef:

    Hoi Laura,
    Heb je ervaring met ei vervangers in cakebeslag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet zo zeer met vervangers, maar ik heb wel dit eivrije basisrecept online staan: https://www.laurasbakery.nl/vanillecake-zonder-ei/

  11. Elisabeth schreef:

    Hoi Laura,
    Deze tulband is een van mijn favorieten. Ik vind dit een geweldig rijke tulband qua smaken. Ik heb ook het recept van jou gebruikt om zelf gingerbread kruiden te maken. Ook die zijn erg goed.
    Bedankt voor deze heerlijke recepten.

  12. Jolien schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze cake al super vaak gemaakt en hij is echt super lekker, maar ik heb één probleem… Ik krijg hem nooit mooi uit de bakvorm. Alles heb ik al geprobeerd: invetten met boter en bloem, bakspray, .. maar hij breekt bijna altijd in twee. Heb jij nog tips? Ik gebruik trouwens de Nordic Ware Heritage 🙂

  13. Monika schreef:

    Hoi Laura! Is de temperatuur voor hetelucht of voor boven/onderwarmte?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Boven- en onderwarmte, dat geldt voor alle recepten tenzij anders vermeld. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept