Een goede cake mag uiteraard niet ontbreken deze advent. Maar het mag best een beetje mooier en luxer dan de cakes die je de rest van het jaar maakt. Daarom toverde ik een tijdje geleden deze appel-pecan gingerbread tulband uit de oven. Een soort deluxe versie van mijn appel-kaneelcake met noten, maar dan nóg lekkerder. Voor mijn eigen veiligheid heb ik na het proeven van één plakje de cake heel goed verpakt in folie en gelijk dezelfde dag nog meegegeven aan mijn vader zodat hij zijn collega’s kon verrassen. Die zaten de volgende dag om 7 uur in de ochtend al aan de cake. En dat vonden ze geen straf kan ik je vertellen. Aanrader dus deze kerst tulband!
BAKTIP: Nog op zoek naar een mooie tulbandvorm? Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Zij hebben veel soorten tulbandvormen, waarmee je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk maakt!
Hoi Laura,
Welke bloem gebruik jij voor cake en taart?
Alvast bedankt ?
Patentbloem is het meest ideaal.
Laura, ik reageer nooit op recepten maar hier moet ik even iets over zeggen. Zo ontzettend lekker en goed gelukt deze tulband. Dit wordt een december-klassieker! Ik word blij en warm van deze wintertulband en mijn hele gezin met mij! Dankjewel voor dit fijne recept.
Wat lief dat je de moeite hebt genomen om een bericht te sturen, bedankt!
Hoi Laura
Ik heb altijd gedacht dat ik zure room alleen voor koude gerechten kon gebruiken
Daarom heb ik meestal crème fraiche in huis.
Kan ik de zure room vervangen?
Liefs en bedankt
Waarschijnlijk werkt dat ook. Ik vind zure room met bakker juist weer fijner werken. Het schijnt dat het in sauzen sneller in de schift schiet, vandaar dat erop staat dat het voor koude bereiding is.
Vorige week gemaakt, was meteen fan!
Super luchtig maar niet droog.
De gingerbread kruiden waren goed in balans, echt een super combi met de appel en pecannoten.
Deze ga ik zeker vaker maken!
Wat fijn om te lezen dit!
Hoi Laura,
Dit recept lijkt ons te gek voor de kerst. Ik heb een tulbandvorm met een inhoud van 2 liter, moet ik het recept of de baktijd aanpassen?
Groetjes,
Charlotte
Het past inderdaad niet in jouw tulband, dus tenzij je iets met het overige beslag wilt doen zul je het moeten aanpassen. De baktijd is dan waarschijnlijk iets korter.
Hai Laura, als ik in plaats van een tulband, twee standaard rechthoekige cakevormen heb, kan ik de hoeveelheden dan een op een overnemen?
Thanks alvast!
Groetjes
Dat durf ik zo ook niet te zeggen. Je kunt de hoeveelheid bloem eens vergelijken met dit recept dat in een standaard cakevorm gaat: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecake/
Thanks! Ik geloof dat het moet kunnen, alhoewel Ik dan misschien net even 10 gram meer beslag heb per cakevorm. Op 10 gram zal ie niet hangen (fingers crossed..)
Dat klinkt alsof het helemaal goed gaat komen 😀
Dit recept al twee keer gemaakt. Hij is echt super!
Deze tulband gister gemaakt voor kerst, en wat was het ontzettend lekker! Dankjewel voor het recept!
Wat een heerlijke cake! Dit wordt een blijvertje 😊
Als niet heel erg onervaren bakster had ik me toch flink vergist in de hoeveelheid beslag die dit recept opleverde. Van het deel wat ik overhield heb ik cupcakes gemaakt. Die waren net zo lekker.
Als laatste nog een tip voor wie voor het eerst gingerbreadkruiden gaat gebruiken, maak de mix met theelepels ipv met eetlepels. De verhoudingen blijven zo hetzelfde en je zit niet met een hele voorraad als je verder nooit meer gaat gebruiken
Hoi Laura,
Heb je ervaring met ei vervangers in cakebeslag?
Niet zo zeer met vervangers, maar ik heb wel dit eivrije basisrecept online staan: https://www.laurasbakery.nl/vanillecake-zonder-ei/
Hoi Laura,
Deze tulband is een van mijn favorieten. Ik vind dit een geweldig rijke tulband qua smaken. Ik heb ook het recept van jou gebruikt om zelf gingerbread kruiden te maken. Ook die zijn erg goed.
Bedankt voor deze heerlijke recepten.
Hoi Laura, ik heb deze cake al super vaak gemaakt en hij is echt super lekker, maar ik heb één probleem… Ik krijg hem nooit mooi uit de bakvorm. Alles heb ik al geprobeerd: invetten met boter en bloem, bakspray, .. maar hij breekt bijna altijd in twee. Heb jij nog tips? Ik gebruik trouwens de Nordic Ware Heritage 🙂
Heb je deze tips al bekeken? https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/
Hoi Laura! Is de temperatuur voor hetelucht of voor boven/onderwarmte?
Boven- en onderwarmte, dat geldt voor alle recepten tenzij anders vermeld. 🙂