Red velvet koekjes (crinkle cookies)

Gepost: 19 december 2021 Laatst bewerkt: 25 juni 2024
Red velvet koekjes (crinkle cookies)

Deze red velvet crinkles cookies ademen kerst als je het mij vraagt. Al jaren stond dit kerstkoekje op mijn baklijst, maar tijdens de 10e Laura’s Bakery advent is het recept dan eindelijk aan de beurt. En wat zijn ze leuk geworden!

Red velvet koekjes maken

Ik ben drie keer opnieuw de keuken ingedoken voordat ik dit recept voor red velvet koekjes voor jullie kon uitschrijven. Tja, zo gaat dat soms. De eerste en de tweede poging waren niet per se ‘mislukt’, maar ze waren niet zoals ik in gedachten had. De koekjes moesten een mooie bolling behouden tijdens het bakken en ik wilde dat zowel het vleugje cacao (dat typerend is voor red velvet) als de witte chocolade goed terug te proeven was.

Eind goed al goed, drie pogingen later is dat volledig gelukt. Daarom kan ik jullie in het recept vandaag haarfijn uitleggen hoe je deze red velvet koekjes met stukjes witte chocolade maakt. Een echt kerstkoekje vind ik deze red velvet crinkle cookies.

Red velvet crinkle cookies recept

Wat zijn red velvet crinkle cookies?

Deze red velvet koekjes worden officieel eigenlijk ‘crinkle cookies’ genoemd, letterlijk vertaald: kreukel koekjes. Ze hebben deze naam te danken aan het kreukelige patroon dat ontstaan doordat de red velvet koekdeegballetjes door de poedersuiker worden gerold voordat ze de oven in gaan en vervolgens openbarsten tijdens het bakken doordat ze rijzen.

Ik vind het een prachtig gezicht, dat ‘crinkle cookie’-effect. Ik maakte als eens eerder chocolade crinkle cookies, maar deze red velvet crinkle cookies zijn voor mij toch wel echte kerstkoekjes.

Bekijk via dit overzicht álle kerstrecepten op Laura’s Bakery!

Kerstkoekjes recepten

Als jij net zo gek bent op kerstkoekjes als ik, dan vind je het vast leuk als ik je nog wat lekkere tips geef om kerstkoekjes te bakken. Het is een leuke activiteit voor als het buiten koud en guur is, of voor tijdens de kerstvakantie!

red velvet koekjes (crinkle cookies) met witte chocolade

Red velvet madeleines bakken?

Dat kan! Als je mijn Feestdagen Bakboek in huis hebt tenminste. Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Red velvet koekjes bakken

Mijn red velvet koekjes zijn uitgelopen / plat geworden, hoe kan dat?

Dan is het deeg niet lang genoeg gekoeld, of je hebt na het koelen te lang gewacht om de koekjes in de oven te schuiven. Ook een mogelijkheid is dat je teveel vloeibare kleurstof hebt toegevoegd, wat de textuur van het deeg heeft beïnvloed.

Mijn koekjes worden niet zo rood. Welke kleurstof heb jij gebruikt?

Ik gebruik graag een kleurpasta van Wilton, dit heeft een hele geconcentreerde kleur en daarom heb je er relatief weinig van nodig. Voor een zo rood mogelijk koekje kun je ook nog proberen om de hoeveelheid cacaopoeder te verminderen, maar dat gaat dan weer ten koste van de smaak.

Kan ik de koekjes ook op natuurlijke wijze kleuren?

In principe moet je deze red velvet crinkle cookies ook met een natuurlijke kleurstof kunnen kleuren, maar ik heb het in dit recept niet voor je getest dus ik heb geen specifieke tips voor handen. Wel heb ik een uitgebreid artikel over natuurlijke kleurstoffen geschreven dat je hopelijk op weg kan helpen.

Moet ik de balletjes koekdeeg platdrukken als ik ze op de bakplaat leg?

Nee, dit is niet nodig en mijn voorkeur heeft ook dat je ze niet platdrukt. De koekjes vormen vanzelf tijdens het bakken, met een mooie crinkle cookie als resultaat.

 

Red velvet crinkle cookies recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Red velvet crinkle cookies recept

Een enig kerstkoekje en één van de leukste red velvet koekjesrecepten: red velvet crinkle cookies met stukjes witte chocolade. Heerlijk!
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 175 gram suiker
  • 2 eieren
  • 275 gram bloem
  • mespunt zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 20 gram cacaopoeder
  • rode kleurstof ik gebruik een gel kleurstof
  • 100 gram witte chocolade chips of in stukjes gehakt
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Neem een kom en mix hierin de boter en de suiker tot een romig mengsel. Mix de eieren er één voor één doorheen tot ze zijn opgenomen.
  • Meng in een andere kom bloem, zout, bakpoeder en cacaopoeder door elkaar. Meng dit vervolgens door het botermengsel tot het één geheel wordt.
  • Voeg de rode kleurstof toe totdat je de juiste volle, rode kleur hebt bereikt. Mix dan op lage snelheid de witte chocolade door het deeg en rol het deeg in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
  • Rol balletjes van het deeg ter grootte van een twee euromunt. Rol de balletjes deeg door een schaaltje poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor een extra mooi crinkle effect kun je ze twee keer rollen.
  • Bak de koekjes in 12 – 14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips

Voor een zo rood mogelijk koekje kun je de hoeveelheid cacaopoeder verminderen.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Nathalie schreef:

    Dag Laura,
    Is er ook een mogelijkheid om de koekjes op een natuurlijke manier rood te kleuren? Rode biet ofzo…
    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Nathalie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja zeker! Je kan op verschillende manieren op een natuurlijke wijze kleur aan baksels toe brengen. Biet is inderdaad een goed voorbeeld.

  2. Sanne schreef:

    Hoi,

    Moeten de koekjes wat zacht blijven van binnen?
    Bij mij zijn ze aan de buitenkant redelijk hard, maar van binnen nog zacht.

  3. Jessica schreef:

    Ze zijn goed gelukt en heel lekker, echter zijn ze bij mij bruin gebleven, terwijl ik er toch echt wat rode kleurstof doorheen heb gemengd.
    Ik zag de tip om minder cacao erin te doen helaas pas toen het deeg al gemaakt was.

  4. Marij schreef:

    Domme vraag …
    Hoort de bloemsuiker ook thuis in het deeg? Of heb je deze enkel nodig om je deegballetjes door te rollen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alleen om de balletjes even doorheen te rollen!

  5. Christa schreef:

    Ik heb je recept gevolgd, maar de hoeveelheden gehalveerd. (dus voor 15 koekjes, om te proberen). Met een
    kompleet flesje rode kleurstof (van Vahine) was de kleur alsnog wat rose, dus de volgende keer een beetje geel erdoorheen. Worden op 12 minuten wel mooi, maar lopen uit, tegen elkaar aan. Meer meel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Koekjes die uitlopen hebben vaak teveel boter of andere vloeistof. Wat extra meel zou het op kunnen lossen, maar zorg ervoor dat je niet teveel meel toevoegt. Het deeg moet niet uit elkaar brokkelen.

  6. Linda schreef:

    Hallo Laura, is het de bedoeling dat de koekjes vrij groot uitvloeien ? de balletjes waren tussen de 3 en 4 cm; de koekjes na het bakken tussen 8 en 9 cm en vrij plat.
    Dank je voor je reactie.
    Dank je voor al je fijne, duidelijke en vooral lekkere receptjes ♥️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief! Als je het idee hebt dat ze teveel uitvloeien, kun je volgende keer of wat minder boter gebruiken of wat meer bloem. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet te droog worden. Het deeg moet bijvoorbeeld niet gaan brokkelen!

  7. Sofie schreef:

    Hey Laura,
    Super lekker recept, al een aantal keer mee aan de slag gegaan en ze vallen steeds in de smaak!
    Nu zou Ik dit keer de koekjes willen voorbereiden en invriezen om later af te bakken.
    Dit door ze ook al in balletjes te rollen en zo in de vriezer te bewaren, rol ik ze best al door de poedersuiker voor het invriezen of pas achteraf?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik dan erna doen 🙂

  8. Sarah schreef:

    Hoi laura!,
    Ik vraag mij af of je de koekjes ook niet door de poedersuiker kan rollen? Worden het dan gewone red velvet koekjes?
    groetjes! Je hebt er superleuke en lekkere recepten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan!

  9. Daan v. D. schreef:

    Ik bak nu 4 weken koekjes van jou recepten. Maar deze zijn wel heel erg lekker. Niet te zoet en zacht van binnen. Jammer dat de kleur anders is. Van de week maak ik deze nog een keer zonder kleurstof. Ik haalde er 25 stuks uit. Top.👍

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept