Lemon curd
In plaats van de lemon curd kun je ook een andere soort fruit curd gebruiken om de kwarkvulling op smaak te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een passievruchten curd of een sinaasappel curd?
Dit recept voor een charlotte taart met citroen wordt ook wel een Charlotte Russe genoemd. Ik leg je in dit artikel uit waar die naam vandaan komt én ik laat je zien hoe makkelijk deze taart is om te maken.
Wat een plaatje is deze charlotte taart, nietwaar? Deze taart maakt zeker veel indruk op je gasten. Echt een taart voor de feestdagen, vind ik. Niet gek dus dat je dit recept in Het Feestdagen Bakboek terugvindt. En vandaag deel ik het als cadeautje hier op het blog! Dan kun je van elke dag een feestdag maken. 😉
De taart bestaat uit een basis van citroen kwarktaart, daarop een heerlijke laag mascarponeroom met vers fruit en de lange vingers vormen de rand er omheen die alles bij elkaar houden. Een charlotte taart maken is erg makkelijk, maar je kunt het natuurlijk wat uitdagender maken door zelf de lange vingers te bakken.
De officiële naam voor deze taart is ‘Charlotte Russe’. De Franse chef Marie-Antoine Careme ontwikkelde deze taart meer dan 200 jaar geleden voor zijn Russische werkgever Tsaar Alexander de eerste. Oorspronkelijk zou de taart Charlotte à la Parisienne hebben geheten, maar in zijn kookboek uit 1815 is het recept onder de naam Charlotte à la Russe te vinden.
De Charlotte Russe werd van origine gemaakt met een vulling van bavarois of custard, maar tegenwoordig worden er veel variaties op het originele exemplaar gemaakt. Daar is mijn charlotte taart een mooi voorbeeld van.
Nog een laatste weetje: de Charlotte Russe taart heeft ook een broertje en zusje die er op lijken maar toch net even anders zijn: de Charlotte Royale en de Charlotte Malakoff. Direct op mijn baklijst gezet, uiteraard. 😉
Probeer ook eens mijn charlotte taart met aardbeien, echt een aanrader!
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Zoals ik hierboven al omschreef is mijn charlotte taart de Laura’s Bakery versie van de Charlotte Russe. Je zou het ook een citroen kwarktaart kunnen noemen. Zonder bodem dan wel, want de koekjes vind je terug in de rand van lange vingers om de taart heen.
Je kan de taart ook met een vulling van bavarois, mousse of custard maken, maar stiekem vind ik deze versie met een basis van citroen kwarktaart zelf het lekkerst. En als je net zoals ik erg van citroen kwarktaart houdt, dan tip ik je meteen deze twee lekkere citroen kwarktaart recepten:
Dan kun je het hele jaar door lekker afwisselen!
In plaats van de lemon curd kun je ook een andere soort fruit curd gebruiken om de kwarkvulling op smaak te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een passievruchten curd of een sinaasappel curd?
De allerlekkerste charlotte taart maak je met zelfgebakken lange vingers. Die zijn op zichzelf al niet te versmaden. Met dit basisrecept voor lange vingers maak je ze gemakkelijk zelf.
Om de taart nog feestelijker te maken kun je er een satijnen lint in een kleur naar keuze omheen binden. Dat is niet alleen een mooi gezicht, maar het maakt de taart ook net even wat steviger en zorgt ervoor dat de lange vingers niet kunnen omvallen.
Ik gebruikte een ronde springvorm met een uitneembare bodem van 20 cm doorsnede (zoals deze). Op die manier kun je de opgesteven kwarkvulling het beste ‘lossen’ en de taart verder opbouwen. Als je een grotere springvorm wil gebruiken, dan kun je het beste de ‘Recept omrekenen’-knop in de receptkaart gebruiken. Met de huidige afmetingen in het recept wordt de taart anders echt te laag.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
De Charlotte russe, ohhhhhhhh wat blij dat ik hem weer gevonden heb.
Mijn moeder maakte hem 1x per jaar bij een speciale gelegenheid.
Zij had ook nog drank in de lange vingers. maar voor mij hoeft dat niet.
Nu maak ik hem volgens jouw recept voor mijn bonus zoon.
Liefs,
Petra
ik ben met de taart bezig, maar blijven de lange vingers aan de zijkant plakken van de taart?
of moet ik er eiwit ,stijfgeklopt, voor gebruiken?
groetjes, petra
Bij mij bleven ze gewoon plakken.
Wat een succes had ik met Kerst, toen mijn aandeel in t menu een dessert was, met die mooie en heerlijke Charlotte taart, hij was voor 12 personen maar wij hebben hem met 8 personen soldaat gemaakt. Om hem nog aantrekkelijker te maken (lekkerder kan echt niet) heb ik er een mooi lint om gebonden, waardoor de lange vingers perfect bleven vastzitten.
Dank je wel voor een fantastisch recept.
Kan je de gelatine vervangen zodat deze halal of vegan wordt?
Ja! Bijvoorbeeld door agar-agar, of vegatine (voor bereiding kun je dan het beste de instructies op de verpakking volgen).
Mooie taart om eens uit te proberen! De kwarktaart was heerlijk van smaak. Zelf vond ik de mascarpone bovenop vrij smaakloos en weinig toevoegen. Zou ik die nog een smaakje mee kunnen geven?
Ik ga de kwarktaart ook eens zonder mascarpone maken, maar wel weer met een lekkere lading vers fruit!
Goed om te horen! Dat kan zeker, bijvoorbeeld met sinaasappel (citroen zou ook kunnen): https://www.laurasbakery.nl/sinaasappel-mascarponeroom/
Hoi! Gebruik je volle kwark of magere kwark?
Ik gebruik volle kwark.
Erg lekkere en frisse zomertaart! En niet moeilijk, dus een perfecte combinatie!
Kun je in plaats van kwark ook volle (of Griekse) yoghurt gebruiken?
Dat heb ik zelf niet getest, dat is vermoed ik wel wat minder stevig.