Een heerlijke karamelspread die je verwerkt in desserts, gebak, ijs of misschien juist lekker op een broodje. Klinkt heerlijk nietwaar? Bespaar je de zoektocht naar deze spread, je maakt hem namelijk gewoon zelf! Helemaal niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt. Ik had zelf nog nooit karamel gemaakt, maar stiekem verwachtte ik dat het nog best ingewikkeld was. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn en had ik binnen de kortste keren een potje karamelspread staan. Geen excuus meer om geen karamel te maken, met dit ontzettend makkelijke recept kun jij het ook!
Karamelspread
Ingrediënten
- 275 gram fijne kristalsuiker
- 75 ml water
- 225 gram ongezouten roomboter
- 200 ml slagroom
Instructies
-
Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker.
-
Klinkt het nog wat ingewikkeld? Bekijk dan dit filmpje eens. Zelf vond ik het handig om te zien hoe de karamel ontstaat en wanneer het goed is.
-
Draai het vuur nu laag en voeg de blokjes boter toe. Verwarm intussen de room en roer in het pannetje met karamel tot de boter geheel is gesmolten. Als dit het geval is haal je de pan van het vuur en voeg je de warme room toe. Het zal nu even flink gaan schuimen als reactie. Blijf roeren tot je een mooie egale karamel hebt.
-
Neem een schone pot waar je de karamel in giet. Sluit de pot en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
De karamelspread is heerlijk op een cracker of een stukje brood. Je kunt het ook heerlijk in een dessert verwerken of bij een bolletje ijs. Binnenkort heb ik leuke recepten voor jullie waarbij je deze spread kunt gebruiken.
Hmm, lijkt me heerlijk! xoxo
Oh wat ziet dat er lekker uit zeg 🙂
Dit ziet er heerlijk uit zeg, dat ga ik snel een keer maken. Ik kende alleen de manier dat je een blikje gecondenseerde melk kookt.
Klinkt heerlijk! Ben benieuwd waar je het allemaal bij kunt gebruiken!
Ziet er heerlijk uit, en wat een mooie foto’s!
Binnenkort ben ik zeker van plan dit te maken. Mijn vraag was of je dit in de koelkast moet bewaren of gewoon op kamertemperatuur?
Hoi Inge, je kunt deze spread gewoon in de koelkast bewaren.
hee Laura
Ik heb het vandaag geprobeerd te maken maar zijn suiker wordt steeds weer hard en het wordt niet echt bruin. Ik snap er niets van waarom het niet wil lukken!
gr merel
Hoi Merel, heb je het filmpje bekeken wat ik in de post noem? Daarin wordt het heel goed uitgelegd en je kan ook zien hoe het veranderd. Het duurt wel een paar minuten voordat de suiker bruin wordt hoor. En bij het afkoelen wordt het inderdaad hard, je moet het daarom zo snel mogelijk verwerken nadat je het van het vuur haalt.
Jaaaaaa!! In één keer gelukt deze heerlijke spread! 🙂
Zodra deze op kamertemperatuur is afgekoeld is het moeilijk om je vinger er niet in te dippen. JAMMIE!
Ikzelf heb de caramel iets donkerder dan die van jou, het smaakt naar heerlijke toffee waar je niet genoeg van kan krijgen 🙂
Morgen ga ik de appelgalletes maken voor bij onze paasbrunch, met deze spread worden ze overheerlijk! 🙂
Dank je en…
Fijne paasdagen allemaal!
Groetjes Jennie
Leuk om te horen dat de spread zo goed gelukt is. Volgende keer maak ik hem zelf ook wat donkerder, dan zit er nog meer smaak aan! De galettes zullen je zeker smaken, ik vond ze zelf heeerlijk!
Hoi Laura,
Ik heb de appelgalletes met karamelspread gemaakt en ow wat is dit heerlijk!
Die karamelspread is geweldig!
Liefs Maschenka
Beetje late reactie maar toch. Het lijkt me heerlijk, kun je dit ook maken zonder de slagroom of wordt het dan toch hard. Ik probeer het wel uit hoor haha, maar dacht het toch even te vragen. groetjes….
Zonder slagroom wordt het inderdaad veel dikker maar het zal niet keihard worden.
Hoi! Ik heb enkele maanden geleden deze heerlijke spread ook gemaakt! Echt lekker! Ik had die gebruikt als vulling voor zelfgemaakte pralines. Nu zou ik graag cupcakes maken dit weekend en werken met deze karamel. Zou ik best gewoon cupcakes bakken en dan achteraf beetje uithollen en vullen met de karamel? Misschien dat die wel wat te lopend is? Bedankt voor reactie! groetjes
Je kunt ze inderdaad het best een beetje uithollen met bijvoorbeeld een appelboor en daarna vullen. Om de saus wat dikker te maken kun je het iets langer doorkoken, dan wordt het wat donkerder (nog meer de karamelsmaak) en dikt het iets meer in. Kijk wel uit dat het niet té donker wordt.
Oh jee…. ik heb me hieraan gewaagd en het ging in 1x goed! Net iets te makkelijk en zeker net iets te lekker 😉 Dit wordt verslavend….!!
Ik lees hierboven dat de spread in de koelkast te bewaren is. Hoe lang kan ik dit bewaren (ervan uitgaande dat ik het niet allemaal meteen opsnoep….)?
een week ongeveer blijft het zeker wel goed.
Hoi Laura! Gisteren heb ik dit als taart vulling gebruikt. Mmmm lekker! Ik had best nog veel over, en mijn moeder wilde het weggooien. Ik zei, nee! Laten we het op pannenkoeken eten, zoals in Frankrijk in restaurants wordt geserveerd! Dus dat eten we vandaag?. Ik kwam op dat idee omdat het echt zo smaakt. Heerlijk! Mijn complimenten Laura!?
Hoe lang kun je het bewaren? En hoe lang is de lioncaramel te bewaren?
ongeveer een week in de koelkast
Ik heb het net gemaakt, klopt het dat het heel vloeibaar is als het in de pot gaat?? Of heb ik iets verkeerd gedaan??
Het is nog redelijk vloeibaar inderdaad, tijdens het afkoelen dikt het verder in. Maar hoe langer je het mengsel op het vuur laat doorkoken, hoe dikker het wordt.
Weer een toprecept. Ik zou heel graag zout willen toevoegen maar kan dit ook met gewoon keuken/tafelzout en zo ja, moet dit dan ook 8 gr zijn? Of kan dit( jouw variatietip) alleen met fleur de sel? Groetjes 🙂
Het kan ook met keukenzout, alleen smaakt het wel anders dan wanneer je fleur de sel gebruikt. Zou gewoon naar smaak toevoegen 🙂
Toch maar een potje fleur de sel gekocht….wat een wereld van verschil. Dat is nu het leuke van jouw site om ingredienten te gebruiken waarvan je niet wist hoe ze zouden smaken. Ik wist helemaal niet van het bestaan van dit zout af, het maakt de karamel helemaal af. Blij 🙂 Bedankt Laura
Dag Laura,
Ziet er lekker uit! Zou je dit ook kunnen gebruiken als vulling voor eclairs? Evt met mascarpone in plaats van room, voor de stevigheid? Bedankt!
Als je het vermengt met mascarpone zou dat zeker moeten lukken.
Moet de mascarpone dan gewoon koud toegevoegd worden? En room is niet nodig dan he?
Kan koud, maar zou het wel een beetje op temperatuur laten komen om schiften te voorkomen. Room hoeft niet, maar kan wel. Net wat je lekker vindt.
Hoi Laura.
Zojuist de caramel spread gemaakt.
Echter een klein vraagje.
Heb het mengsel in de schone pot gegooid, een glazen gesteriliseerde pot .
Ik zie nu echter bij het deksel erop doen dat ik zwarte puntjes heb in het mengsel.
Heb geen vanillestokje ofzo gebruikt maar het lijkt wel enorm op zulke “stipjes”.
Kan het zijn dat het van mijn steelpannetje komt met anti aanbak laag?
Zoja, kan het kwaad om het dan nog te gebruiken?
Fijne jaarwisseling alvast!
Groet, Sandra
Of het van je pan is durf ik niet te zeggen, kijk even goed naar je pan zou ik zeggen. Als de bodem niet meer goed is zou dat kunnen. Ik zou het zelf dan niet eten. Het zou ook suiker kunnen zijn die een beetje is verbrand, al lijkt mij dat stug.
Hoi Laura,
Kun je deze spread ook gebruiken in karamel shortbread?
Groetjes,
Alette
Ik weet het niet zeker, maar check mijn recept daarvoor hier: https://www.laurasbakery.nl/caramel-shortcake/
Ik heb de karamel gemaakt maar de mijne ziet er heel lopend uit en bruin en als hij afkoelt wordt hij hard zoals een karamel 😔
Wat jammer om te horen, dan ben ik bang dat het ergens in het proces iets niet helemaal goed is gegaan.