Overheerlijke karamelspread

39

Een heerlijke karamelspread die je verwerkt in desserts, gebak, ijs of misschien juist lekker op een broodje. Klinkt heerlijk nietwaar? Bespaar je de zoektocht naar deze spread, je maakt hem namelijk gewoon zelf! Helemaal niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt. Ik had zelf nog nooit karamel gemaakt, maar stiekem verwachtte ik dat het nog best ingewikkeld was. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn en had ik binnen de kortste keren een potje karamelspread staan. Geen excuus meer om geen karamel te maken, met dit ontzettend makkelijke recept kun jij het ook!

Karamelspread

Deze overheerlijke karamelspread kun je verwerken in verschillende desserts en gebakjes, maar ook op een broodje of cracker!
Porties: 600 ml pot

Ingrediënten

  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 200 ml slagroom

Instructies

  • Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker.
  • Klinkt het nog wat ingewikkeld? Bekijk dan dit filmpje eens. Zelf vond ik het handig om te zien hoe de karamel ontstaat en wanneer het goed is.
  • Draai het vuur nu laag en voeg de blokjes boter toe. Verwarm intussen de room en roer in het pannetje met karamel tot de boter geheel is gesmolten. Als dit het geval is haal je de pan van het vuur en voeg je de warme room toe. Het zal nu even flink gaan schuimen als reactie. Blijf roeren tot je een mooie egale karamel hebt.
  • Neem een schone pot waar je de karamel in giet. Sluit de pot en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Tips

Variatie tip: voeg 8 gram fleur de sel toe voor een gezouten karamelspread.

Bewaren

In de koelkast ongeveer een week houdbaar.

De karamelspread is heerlijk op een cracker of een stukje brood. Je kunt het ook heerlijk in een dessert verwerken of bij een bolletje ijs. Binnenkort heb ik leuke recepten voor jullie waarbij je deze spread kunt gebruiken.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Sabien schreef:

    Hmm, lijkt me heerlijk! xoxo

  2. Oh wat ziet dat er lekker uit zeg 🙂

  3. Esther schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit zeg, dat ga ik snel een keer maken. Ik kende alleen de manier dat je een blikje gecondenseerde melk kookt.

  4. Mickey schreef:

    Klinkt heerlijk! Ben benieuwd waar je het allemaal bij kunt gebruiken!

  5. danmaardik schreef:

    Ziet er heerlijk uit, en wat een mooie foto’s!

  6. Inge schreef:

    Binnenkort ben ik zeker van plan dit te maken. Mijn vraag was of je dit in de koelkast moet bewaren of gewoon op kamertemperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Inge, je kunt deze spread gewoon in de koelkast bewaren.

  7. Anonymous schreef:

    hee Laura

    Ik heb het vandaag geprobeerd te maken maar zijn suiker wordt steeds weer hard en het wordt niet echt bruin. Ik snap er niets van waarom het niet wil lukken!

    gr merel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Merel, heb je het filmpje bekeken wat ik in de post noem? Daarin wordt het heel goed uitgelegd en je kan ook zien hoe het veranderd. Het duurt wel een paar minuten voordat de suiker bruin wordt hoor. En bij het afkoelen wordt het inderdaad hard, je moet het daarom zo snel mogelijk verwerken nadat je het van het vuur haalt.

  8. Anonymous schreef:

    Jaaaaaa!! In één keer gelukt deze heerlijke spread! 🙂
    Zodra deze op kamertemperatuur is afgekoeld is het moeilijk om je vinger er niet in te dippen. JAMMIE!
    Ikzelf heb de caramel iets donkerder dan die van jou, het smaakt naar heerlijke toffee waar je niet genoeg van kan krijgen 🙂
    Morgen ga ik de appelgalletes maken voor bij onze paasbrunch, met deze spread worden ze overheerlijk! 🙂

    Dank je en…
    Fijne paasdagen allemaal!

    Groetjes Jennie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen dat de spread zo goed gelukt is. Volgende keer maak ik hem zelf ook wat donkerder, dan zit er nog meer smaak aan! De galettes zullen je zeker smaken, ik vond ze zelf heeerlijk!

  9. Maschenka Kloekke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de appelgalletes met karamelspread gemaakt en ow wat is dit heerlijk!
    Die karamelspread is geweldig!

    Liefs Maschenka

  10. princess pink schreef:

    Beetje late reactie maar toch. Het lijkt me heerlijk, kun je dit ook maken zonder de slagroom of wordt het dan toch hard. Ik probeer het wel uit hoor haha, maar dacht het toch even te vragen. groetjes….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zonder slagroom wordt het inderdaad veel dikker maar het zal niet keihard worden.

  11. vienneke schreef:

    Hoi! Ik heb enkele maanden geleden deze heerlijke spread ook gemaakt! Echt lekker! Ik had die gebruikt als vulling voor zelfgemaakte pralines. Nu zou ik graag cupcakes maken dit weekend en werken met deze karamel. Zou ik best gewoon cupcakes bakken en dan achteraf beetje uithollen en vullen met de karamel? Misschien dat die wel wat te lopend is? Bedankt voor reactie! groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze inderdaad het best een beetje uithollen met bijvoorbeeld een appelboor en daarna vullen. Om de saus wat dikker te maken kun je het iets langer doorkoken, dan wordt het wat donkerder (nog meer de karamelsmaak) en dikt het iets meer in. Kijk wel uit dat het niet té donker wordt.

  12. Kitty schreef:

    Oh jee…. ik heb me hieraan gewaagd en het ging in 1x goed! Net iets te makkelijk en zeker net iets te lekker 😉 Dit wordt verslavend….!!
    Ik lees hierboven dat de spread in de koelkast te bewaren is. Hoe lang kan ik dit bewaren (ervan uitgaande dat ik het niet allemaal meteen opsnoep….)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      een week ongeveer blijft het zeker wel goed.

  13. Vera schreef:

    Hoi Laura! Gisteren heb ik dit als taart vulling gebruikt. Mmmm lekker! Ik had best nog veel over, en mijn moeder wilde het weggooien. Ik zei, nee! Laten we het op pannenkoeken eten, zoals in Frankrijk in restaurants wordt geserveerd! Dus dat eten we vandaag?. Ik kwam op dat idee omdat het echt zo smaakt. Heerlijk! Mijn complimenten Laura!?

  14. Mvs schreef:

    Hoe lang kun je het bewaren? En hoe lang is de lioncaramel te bewaren?

    1. Laura schreef:

      ongeveer een week in de koelkast

  15. Brenda de Jongste schreef:

    Ik heb het net gemaakt, klopt het dat het heel vloeibaar is als het in de pot gaat?? Of heb ik iets verkeerd gedaan??

    1. Laura schreef:

      Het is nog redelijk vloeibaar inderdaad, tijdens het afkoelen dikt het verder in. Maar hoe langer je het mengsel op het vuur laat doorkoken, hoe dikker het wordt.

  16. Lola schreef:

    Weer een toprecept. Ik zou heel graag zout willen toevoegen maar kan dit ook met gewoon keuken/tafelzout en zo ja, moet dit dan ook 8 gr zijn? Of kan dit( jouw variatietip) alleen met fleur de sel? Groetjes 🙂

    1. Laura schreef:

      Het kan ook met keukenzout, alleen smaakt het wel anders dan wanneer je fleur de sel gebruikt. Zou gewoon naar smaak toevoegen 🙂

  17. Lola schreef:

    Toch maar een potje fleur de sel gekocht….wat een wereld van verschil. Dat is nu het leuke van jouw site om ingredienten te gebruiken waarvan je niet wist hoe ze zouden smaken. Ik wist helemaal niet van het bestaan van dit zout af, het maakt de karamel helemaal af. Blij 🙂 Bedankt Laura

  18. Sanne schreef:

    Dag Laura,

    Ziet er lekker uit! Zou je dit ook kunnen gebruiken als vulling voor eclairs? Evt met mascarpone in plaats van room, voor de stevigheid? Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je het vermengt met mascarpone zou dat zeker moeten lukken.

      1. Sanne schreef:

        Moet de mascarpone dan gewoon koud toegevoegd worden? En room is niet nodig dan he?

        1. Laura Kieft schreef:

          Kan koud, maar zou het wel een beetje op temperatuur laten komen om schiften te voorkomen. Room hoeft niet, maar kan wel. Net wat je lekker vindt.

  19. Sandra schreef:

    Hoi Laura.

    Zojuist de caramel spread gemaakt.
    Echter een klein vraagje.

    Heb het mengsel in de schone pot gegooid, een glazen gesteriliseerde pot .
    Ik zie nu echter bij het deksel erop doen dat ik zwarte puntjes heb in het mengsel.

    Heb geen vanillestokje ofzo gebruikt maar het lijkt wel enorm op zulke “stipjes”.

    Kan het zijn dat het van mijn steelpannetje komt met anti aanbak laag?
    Zoja, kan het kwaad om het dan nog te gebruiken?

    Fijne jaarwisseling alvast!

    Groet, Sandra

    1. Laura Kieft schreef:

      Of het van je pan is durf ik niet te zeggen, kijk even goed naar je pan zou ik zeggen. Als de bodem niet meer goed is zou dat kunnen. Ik zou het zelf dan niet eten. Het zou ook suiker kunnen zijn die een beetje is verbrand, al lijkt mij dat stug.

  20. Alette schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je deze spread ook gebruiken in karamel shortbread?
    Groetjes,
    Alette

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet het niet zeker, maar check mijn recept daarvoor hier: https://www.laurasbakery.nl/caramel-shortcake/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *