Momenteel vliegen de zakken met amandelmeel er bij mij doorheen. Het begon met muffins waar ik een deel van de bloem verving door dit notenmeel. Ik was zo enthousiast over het resultaat, dat ik het inmiddels al vele keren heb toegevoegd. Vooral omdat ik nu heb ontdekt hoe je de beste resultaten krijgt als je wilt bakken met amandelmeel.

Bakken met amandelmeel

Vooropgesteld, ik schrijf dit artikel met de intentie om gewoon lekker te kunnen bakken met amandelmeel. Niet omdat het glutenvrij is of goed bij andere leefstijlen past. Op die manier begon ik wel ooit, met een bananenbrood waar alleen amandelmeel in zat als vervanger voor bloem. Dit was lekker, maar inmiddels ken ik nog betere verhoudingen voor een bananenbrood met amandelmeel. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste met amandelmeel kunt bakken, welke recepten je ermee kunt maken en beantwoord ik veel gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is amandelmeel?

Amandelmeel bestaat uit blanke amandelen (zonder velletje) die fijngemalen worden tot een meel. Hoe je dit zelf doet vind je terug in het recept onderaan deze pagina; ik bewaar amandelmeel het liefst in een goed afsluitbare weckpot. Doordat amandelmeel volledig uit amandelen bestaat is het glutenvrij en wordt het daarnaast ook veel gebruikt in koolhydraatarme recepten.

Het verschil tussen amandelmeel en amandelpoeder

Waar amandelmeel gemaakt wordt van de gehele amandel (minus het velletje), wordt amandelpoeder gemaakt van amandelen waar de olie uitgeperst is. Doordat deze amandelen weinig vet meer bevatten, is het mogelijk om ze tot een heel fijn poeder te malen. Amandelpoeder heeft niet alleen een veel fijnere structuur dan amandelmeel, maar het is daardoor ook een stuk droger. Het vet in amandelmeel zorgt juist voor een lekkere smeuïgheid in recepten. Echter worden de benamingen ook wel eens door elkaar gebruikt door fabrikanten, dus moet je zelf goed opletten dat je de juiste variant koopt.

Bakken met amandelmeel

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding

Bloem vervangen door amandelmeel

Dit is de vraag die ik het meest gesteld krijg binnen dit onderwerp, kun je bloem vervangen door amandelmeel of amandelmeel door bloem? Nee, dat raad ik niet aan. Niet volledig, in ieder geval. Wanneer je als meelsoort in een baksel alleen amandelmeel gebruikt, krijg je een stevig en compact resultaat. Je moet best veel extra rijsmiddelen toevoegen om een luchtiger resultaat te krijgen, al zal het nooit lijken op bijvoorbeeld de fijne, luchtige structuur van een cake die met bloem gemaakt is.

De perfecte verhouding: 50/50

Het verschilt per recept, maar meestal hou ik aan dat ik de helft van de hoeveelheid bloem of zelfrijzend bakmeel door amandelmeel vervang. Hierbij voeg ik altijd extra bakpoeder of baking soda toe, zodat het resultaat nog steeds luchtig is (mede dankzij het niet volledig weglaten van bloem). Terwijl je de luchtigheid op deze manier grotendeels behoudt, voegt het gebruik van amandelmeel in cakes een lekkere smeuïgheid toe. In koekjes zorgt het toevoegen van amandelmeel juist voor een extra krokant element.

Onder de streep vind ik de 50/50 verhouding de beste resultaten geven. Natuurlijk kun je hier mee spelen en gewoon dingen uitproberen, dat doe ik ook nog steeds. Maar als je graag met amandelmeel wilt bakken zonder de eigenschappen van bepaalde baksels te verliezen, dan raad ik je deze middenweg aan.

Gemarmerde amandelcake

Amandelkoekjes maken

Amandelmeel recepten

Inmiddels ben ik een groot fan van het maken van cake, muffins of bananenbrood met amandelmeel en verwerk ik ook maar al te graag amandelmeel in koekjes recepten. Niet alleen vind ik het leuk om je de nodige bakinspiratie op dit gebied te geven, maar door de verschillende recepten te bekijken zie je ook dat je het op vele manieren kunt toepassen en dat je met de verhoudingen kan spelen.

Bananenbrood met amandelmeel

Muffins & cake met amandelmeel

Koekjes met amandelmeel

Bakken met amandelmeel

Waar kun je amandelmeel kopen?

Inmiddels kun je amandelmeel in praktisch elke supermarkt verkrijgen. Zelf koop ik het meestal in een grotere hoeveelheid bij online webshops zoals de Notenshop, dan is het wat goedkoper. Maar amandelmeel is in de basis niet goedkoop, laten we dat voorop stellen.

Is amandelmeel glutenvrij?

Amandelmeel wordt gemaakt van enkel amandelen, dus in principe is het glutenvrij. Controleer de verpakking echter altijd op een glutenvrij gecertificeerd label. Daardoor weet je zeker dat er geen eventuele kruisbestuivingen in de fabriek hebben plaatsgevonden.

Kun je amandelmeel in pannenkoeken gebruiken?

Hier heb ik persoonlijk geen ervaring mee, maar ook hier verwacht ik dat de 50/50 verhouding bloem en amandelmeel prima moet werken in combinatie met een extra tl bakpoeder. Heb jij tips op dit gebied? Laat ze dan achter in de reacties onder dit artikel! 🙂

Kun je amandelspijs maken met amandelmeel?

Jazeker! Dat is zelfs hoe ik mijn recept voor amandelspijs altijd maak. Uiteraard kun je het amandelmeel ook eerst zelf maken van blanke amandelen. Daarvoor kun je onderstaand recept dan weer mooi gebruiken.

Kun je amandelmeel vervangen door bloem?

Dit verschilt per recept, maar in principe raad ik niet aan om amandelmeel in z’n volledigheid door bloem te vervangen. Dit kan namelijk in een droger of zanderig baksel resulteren. In bovenstaand artikel heb ik uitgebreider uitgelegd hoe dit werkt en dat geldt beide kanten op.

Welke bakrecepten bevatten enkel amandelmeel?

Ik zal enkele voorbeelden noemen van baksels waarbij ik als meelsoort enkel amandelmeel heb gebruikt, maar dit doe ik eigenlijk alleen bij koekjesrecepten. Je ziet dan ook direct dat door het gebruik van alleen amandelmeel de koekjes meestal meer smeuïg en compact uitpakken:

Neem ook eens een kijkje tussen alle recepten met amandelmeel.

 

Amandelmeel recepten

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Amandelmeel recept

Geen amandelmeel in huis, maar wel blanke amandelen? Dan kun je met dit recept heel gemakkelijk je eigen amandelmeel maken!
Porties: 200 gram

Ingrediënten

  • 200 gram blanke amandelen zonder velletje

Benodigdheden

Instructies

  • Doe de amandelen in een blender of keukenmachine en mix op hoge stand tot een fijn meel.
  • Zet de blender of keukenmachine hierbij maximaal 10 seconden op de hoogste stand. Stop dan en schud een beetje of gebruik een spatel om eventuele klontjes aan de zijkant los te maken. Mix opnieuw tot een fijn meel. Herhaal deze stap indien nodig.
  • Let op dat je niet te langt mixt, dan kan het amandelmeel in amandelpasta veranderen (ook lekker).

Tips

  • Voor het fijnmalen gebruik ik graag een blender of een foodprocessor.
  • Voor het bewaren van amandelmeel gebruik ik graag goed afsluitbare weckpotten.
Bewaren

Bewaar je zelfgemaakte amandelmeel in een goed afgesloten pot, het is ongeveer een maand houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

  1. Linda schreef:

    Ik heb onlangs een zak met kokosmeel gekocht (afgeprijsd bij de appie…), maar durf het eigenlijk niet zo goed te gebruiken omdat het baksel dan misschien wel zou kunnen mislukken…
    Is in je recepten het amandelmeel uiteindelijk ook te vervangen door kokosmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker niet! Je hebt meestal veel minder van kokosmeel nodig omdat het veel vocht opzuigt. Ik zou specifiek op zoek gaan naar een recept waar kokosmeel in gebruikt wordt.

    2. Marleen schreef:

      Kokosmelk is heerlijk door chocolade muffins. Een paar eetlepels extra is voldoende. Heerlijk en apart.

    3. Jeanne Huizer schreef:

      Heb ik ook gekocht en gebruikt niet doen zekering enkel zo als ik gedaan hebt.. je moet bij ieder klein hapje een slok drinken nemen anders krijg je het niet weg. Dus als je het wilt proberen zou ik beginnen met tweederde bloem of zelfrijzend bakmeel en eenderde kokosmeel. Met vriendelijke groet Jeanne

  2. Ada van Dijk schreef:

    Hallo ik will een shortcake Bakken wat voor blem moet ik gebruiken?

  3. Conny schreef:

    Hoi Laura,

    Wanneer maak je de cake met amandelmeel ?
    Ik kan niet wachten?

  4. M. J. Hoogendoorn schreef:

    Hoi kan ik een gember boterkoek maken met half amandel half zelfrijdende meel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd.

  5. Marleen schreef:

    Jazeker. Hij wordt niet zo hoog als je alleen zelfrijzend bakmeel gebruikt maar is wel veel lekkerder en gezonder met minder calorieën.

  6. Marijke schreef:

    Ik eet glutenvrij, dan is bloem of zelfrijzend bakmeel geen optie. Welk meel kan ik gebruiken om toch een goed resultaat te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een glutenvrije soort bloem of zelfrijzend bakmeel, die zijn er tegenwoordig veel te vinden. In sommige toepassingen werkt rijstbloem ook goed. Amandelmeel is natuurlijk ook een perfect alternatief, maar dat kan niet zomaar gebruikt worden om bloem of zelfrijzend bakmeel 1:1 te vervangen. In dit artikel vind je een meelmix om bloem te vervangen als je zelf aan de slag wilt: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  7. Cootje schreef:

    Dag Laura,

    Ben echt heel blij dat ik jouw site heb gevonden! Leuk om jouw recepten uit te gaan proberen. Ik heb een vraag over jouw cakerecept met bloem/ amandelmeel. De smaak is heerlijk maar de vorm…..
    De cake rijst in de oven maar halverwege de baktijd zakt hij in en weg is mijn mooie cake? Enig idee hoe dit kan? Ik heb de ovendeur niet open gehad. Groet, Cootje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou wat gek! Heb je niks veranderd aan de ingrediënten? Misschien teveel rijsmiddel gebruikt?

  8. vivian schreef:

    Kun je zelfrijzend amandelmeel gebruiken voor macarons?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, je hebt gewoon amandelmeel nodig.

  9. Banu Kiyak schreef:

    Ik wil een traktatie maken voor een meisje die geen tarwe mag. Ze mag wel suiker ed. Weet jij een leuk en vooral lekker recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier kun je iets lekkers uitzoeken tussen al mijn glutenvrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/

  10. Anja Verhoeven schreef:

    Hoi Laura,
    Ik kreeg een recept van iemand om koolhydraten rozijnencake te maken.
    200 amandelmeel, 3 eieren, 50 gr rozijnen, 3 el Kokosolie. Alleen bleef het bij mij vrij laag, het rees niet eens. Klopt dat? Ik heb namelijk nog nooit met amandelmeel gewerkt.

    Groetjes An

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi An, dat is niet zo gek inderdaad. Amandelmeel is niet licht en luchtig zoals bloem. Je moet daarom veel rijsmiddel gebruiken om tot een luchtiger resultaat te komen, maar ook oppassen dat je dit niet terug proeft in de smaak. Was het wel lekker ondanks dat het compact was?

      1. Anja schreef:

        Hoi Laura,
        Helaas vond ik het niet lekker. Het was gewoon 1 dikke massa. Heel erg droog en hard.
        Geen smaak verder.
        Het enige pluspunt is dat het wel lekker in huis rook naar gebakken cake ?
        Gr Anja

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik kan het me voorstellen.. Met amandelmeel kun je het beste een recept volgens i.p.v. de bloem er zomaar door te vervangen. Volgende keer beter 😉

  11. Anja Verhoeven schreef:

    Heb jij mss een cake recept met weinig koolhydraten?

    Gr. Anja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar categoriseer ik helaas niet op, maar je zou hier eens kunnen kijken: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/minder-zoet/

      1. Anja Verhoeven schreef:

        Dank je wel

  12. Juliette schreef:

    Ik heb een recept met zelfrijzend amandelbakmeel maar ik heb alleen gewoon amandelmeel. Kan ik deze dan gebruiken met bakpoeder of baking soda?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet precies wat de samenstelling is van zelfrijzend amandelbakmeel, vaak zit er een deel zelfrijzend bakmeel bij.

  13. Nelleke schreef:

    Je schrijft over een bananenbrood met amandelmeel, heb je hier een recept voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, meerdere zelfs. Als je zoekt op bananenbrood komen ze allemaal tevoorschijn 🙂

  14. veronique schreef:

    amandelmeel meel zijn dat gemalen amandelen of is dit nog iets anders(misschien een domme vraag maar liever geen fouten maken) alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zijn inderdaad gemalen amandelen.

      1. Veronique schreef:

        Bedankt voor de reactie

  15. Angelique Loef schreef:

    Goedemorgen Laura
    Als je volkoren tarwemeel vervangt door amandelmeel wordt de cake te droog, jou tip door het fifty fifty te doen ga ik uit proberen. In het originele recept met tarwemeel gebruiken ze 1 zakje bakpoeder, heb ik dat dan nog nodig bij fifty fifty of kan het ook met 1/2 zakje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met alleen amandelmeel zou je juist meer bakpoeder gebruiken, dus ik zou het aanhouden of iets verhogen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept