Bakken met amandelmeel

16 september 2019 Laatst bewerkt: 14 juni 2023
14

BAKKEN MET AMANDELMEEL

Momenteel vliegen de zakken met amandelmeel er bij mij doorheen. Het begon met muffins waar ik een deel van de bloem verving door dit notenmeel. Ik was zo enthousiast over het resultaat, dat ik het inmiddels al vele keren heb toegevoegd. Vooral omdat ik nu heb ontdekt hoe je de beste resultaten krijgt als je wilt bakken met amandelmeel. De bloem helemaal vervangen door amandelmeel, raad ik niet aan.

Bakken met amandelmeel

Vooropgesteld, ik schrijf dit artikel met de intentie om gewoon lekker te kunnen bakken met amandelmeel. Niet omdat het glutenvrij is of goed bij andere leefstijlen past. Op die manier begon ik wel ooit, met een bananenbrood waar alleen amandelmeel in zat als vervanger voor bloem. Was heerlijk hoor, maar inmiddels maak ik ze nog veel lekkerder. Ik geef je mijn tips!

Half om half

Als je als meelsoort in een baksel alleen amandelmeel gebruikt, krijg je een stevig en compact baksel. Je moet best veel andere rijsmiddelen toevoegen om een ietwat luchtig resultaat te krijgen, al zal het nooit lijken op bijvoorbeeld de fijne luchtige structuur van een cake.

Ik halveer bij zoete bakrecepten daarom de helft van het bloem of zelfrijzend bakmeel en vervang dit door amandelmeel. Resultaat is luchtig omdat er nog steeds bloem in zit en ik meestal wel wat extra bakpoeder of baking soda toevoeg, maar tegelijkertijd is het ook extra smeuïg door het gebruik van de notenmeel. Binnenkort komt er een cake online volgens dit principe en die is zó lekker!

BAKKEN MET AMANDELMEEL

En dat is eigenlijk mijn enige en belangrijkste tip. Als je bloem en amandelmeel 50/50 gebruikt krijg je de beste resultaten. Hoe meer bloem, hoe luchtiger en hoe meer amandelmeel, hoe compacter het resultaat.

Natuurlijk kun je hier mee spelen en gewoon dingen uitproberen, dat doe ik ook nog steeds. Maar als je graag met amandelmeel wilt bakken, zonder de eigenschappen van bepaalde baksels te verliezen, dan raad ik je deze middenweg aan.

Recepten

Hieronder een paar recepten waarin ik deels amandelmeel heb gebruikt. Je ziet dat het op vele verschillende manieren toe te passen is en dat je met de verhoudingen kunt spelen.

In welk baksel ga jij deze baktip uitproberen?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

 1. Linda schreef:

  Ik heb onlangs een zak met kokosmeel gekocht (afgeprijsd bij de appie…), maar durf het eigenlijk niet zo goed te gebruiken omdat het baksel dan misschien wel zou kunnen mislukken…
  Is in je recepten het amandelmeel uiteindelijk ook te vervangen door kokosmeel?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zeker niet! Je hebt meestal veel minder van kokosmeel nodig omdat het veel vocht opzuigt. Ik zou specifiek op zoek gaan naar een recept waar kokosmeel in gebruikt wordt.

  2. Marleen schreef:

   Kokosmelk is heerlijk door chocolade muffins. Een paar eetlepels extra is voldoende. Heerlijk en apart.

  3. Jeanne Huizer schreef:

   Heb ik ook gekocht en gebruikt niet doen zekering enkel zo als ik gedaan hebt.. je moet bij ieder klein hapje een slok drinken nemen anders krijg je het niet weg. Dus als je het wilt proberen zou ik beginnen met tweederde bloem of zelfrijzend bakmeel en eenderde kokosmeel. Met vriendelijke groet Jeanne

 2. Ada van Dijk schreef:

  Hallo ik will een shortcake Bakken wat voor blem moet ik gebruiken?

 3. Conny schreef:

  Hoi Laura,

  Wanneer maak je de cake met amandelmeel ?
  Ik kan niet wachten?

 4. M. J. Hoogendoorn schreef:

  Hoi kan ik een gember boterkoek maken met half amandel half zelfrijdende meel

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd.

 5. Marleen schreef:

  Jazeker. Hij wordt niet zo hoog als je alleen zelfrijzend bakmeel gebruikt maar is wel veel lekkerder en gezonder met minder calorieën.

 6. Marijke schreef:

  Ik eet glutenvrij, dan is bloem of zelfrijzend bakmeel geen optie. Welk meel kan ik gebruiken om toch een goed resultaat te krijgen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een glutenvrije soort bloem of zelfrijzend bakmeel, die zijn er tegenwoordig veel te vinden. In sommige toepassingen werkt rijstbloem ook goed. Amandelmeel is natuurlijk ook een perfect alternatief, maar dat kan niet zomaar gebruikt worden om bloem of zelfrijzend bakmeel 1:1 te vervangen. In dit artikel vind je een meelmix om bloem te vervangen als je zelf aan de slag wilt: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

 7. Cootje schreef:

  Dag Laura,

  Ben echt heel blij dat ik jouw site heb gevonden! Leuk om jouw recepten uit te gaan proberen. Ik heb een vraag over jouw cakerecept met bloem/ amandelmeel. De smaak is heerlijk maar de vorm…..
  De cake rijst in de oven maar halverwege de baktijd zakt hij in en weg is mijn mooie cake? Enig idee hoe dit kan? Ik heb de ovendeur niet open gehad. Groet, Cootje

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nou wat gek! Heb je niks veranderd aan de ingrediënten? Misschien teveel rijsmiddel gebruikt?

 8. vivian schreef:

  Kun je zelfrijzend amandelmeel gebruiken voor macarons?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, je hebt gewoon amandelmeel nodig.

 9. Banu Kiyak schreef:

  Ik wil een traktatie maken voor een meisje die geen tarwe mag. Ze mag wel suiker ed. Weet jij een leuk en vooral lekker recept?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hier kun je iets lekkers uitzoeken tussen al mijn glutenvrije recepten: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/

 10. Anja Verhoeven schreef:

  Hoi Laura,
  Ik kreeg een recept van iemand om koolhydraten rozijnencake te maken.
  200 amandelmeel, 3 eieren, 50 gr rozijnen, 3 el Kokosolie. Alleen bleef het bij mij vrij laag, het rees niet eens. Klopt dat? Ik heb namelijk nog nooit met amandelmeel gewerkt.

  Groetjes An

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi An, dat is niet zo gek inderdaad. Amandelmeel is niet licht en luchtig zoals bloem. Je moet daarom veel rijsmiddel gebruiken om tot een luchtiger resultaat te komen, maar ook oppassen dat je dit niet terug proeft in de smaak. Was het wel lekker ondanks dat het compact was?

   1. Anja schreef:

    Hoi Laura,
    Helaas vond ik het niet lekker. Het was gewoon 1 dikke massa. Heel erg droog en hard.
    Geen smaak verder.
    Het enige pluspunt is dat het wel lekker in huis rook naar gebakken cake ?
    Gr Anja

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ik kan het me voorstellen.. Met amandelmeel kun je het beste een recept volgens i.p.v. de bloem er zomaar door te vervangen. Volgende keer beter 😉

 11. Anja Verhoeven schreef:

  Heb jij mss een cake recept met weinig koolhydraten?

  Gr. Anja

  1. Laura's Bakery schreef:

   Daar categoriseer ik helaas niet op, maar je zou hier eens kunnen kijken: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/suikervrij/

   1. Anja Verhoeven schreef:

    Dank je wel

 12. Juliette schreef:

  Ik heb een recept met zelfrijzend amandelbakmeel maar ik heb alleen gewoon amandelmeel. Kan ik deze dan gebruiken met bakpoeder of baking soda?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet precies wat de samenstelling is van zelfrijzend amandelbakmeel, vaak zit er een deel zelfrijzend bakmeel bij.

 13. Nelleke schreef:

  Je schrijft over een bananenbrood met amandelmeel, heb je hier een recept voor?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zeker, meerdere zelfs. Als je zoekt op bananenbrood komen ze allemaal tevoorschijn 🙂

 14. veronique schreef:

  amandelmeel meel zijn dat gemalen amandelen of is dit nog iets anders(misschien een domme vraag maar liever geen fouten maken) alvast bedankt

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zijn inderdaad gemalen amandelen.

   1. Veronique schreef:

    Bedankt voor de reactie

 15. Angelique Loef schreef:

  Goedemorgen Laura
  Als je volkoren tarwemeel vervangt door amandelmeel wordt de cake te droog, jou tip door het fifty fifty te doen ga ik uit proberen. In het originele recept met tarwemeel gebruiken ze 1 zakje bakpoeder, heb ik dat dan nog nodig bij fifty fifty of kan het ook met 1/2 zakje?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Met alleen amandelmeel zou je juist meer bakpoeder gebruiken, dus ik zou het aanhouden of iets verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *