Oliebollen met banketbakkersroom

Gepost: 30 december 2020 Laatst bewerkt: 5 december 2023
Oliebollen met banketbakkersroom

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en vullen met deze room. Een ware traktatie. Dit jaar heb ik meerdere mensen laten kennis maken met deze lekkernij. En omdat er vast meer onder jullie zijn die deze heerlijke oliebol nog niet kennen, deel ik het recept graag met jullie.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Oliebollen met banketbakkersroom-2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Oliebollen met banketbakkersroom

Al van jongs af aan geniet ik iedere jaarwisseling van oliebollen met banketbakkersroom. Ga jij ze ook maken?
Porties: 20 -25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie (om in te bakken)
  • 1,5-2 porties banketbakkersroom

Instructies

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist gaat borrelen.
  • In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is, je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Gebruik een ijslepel om te oliebollen mee te scheppen. Dip de lepel even in de olie en schep dan 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.
  • Zorg dat je de banketbakkersroom van tevoren al hebt gemaakt, deze is enkele dagen houdbaar en dus prima voor te bereiden. Snijd een oliebol een stuk in en schep of spuit er wat banketbakkersroom tussen. Beetje poedersuiker erover strooien en genieten maar!

Tips

  • Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
  • Hoeveel er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron. Doe de room er pas tussen op het moment dat je ze serveert.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Licia schreef:

    Wat een lekker idee!
    Ik heb gelijk een schaaltje gemaakt voor morgen bij de oliebollen.
    Goed gelukt.
    Bedankt!

  2. Truus schreef:

    Hoeveelheid olie: de oliebollen blijven drijven; je hoeft de pan dus niet diep te vullen. Een brede pan is wel handig om er meer tegelijk te kunnen bakjen. Bijv een braadpan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept