Oliebollen uit de oven

Gepost: 29 december 2021 Laatst bewerkt: 5 december 2023
Oliebollen uit de oven

Vandaag laat ik jullie zien hoe gemakkelijk je oliebollen uit de oven kunt maken. Inmiddels bak ik al ruim vier jaar mijn eigen oliebollen en jaarlijks krijg ik de vraag of ik ze ook eens in de oven kan bakken. Dat vroeg wat mij betreft om een baktest en dus dook ik voor jullie de keuken in. In dit recept deel ik het beste recept om oliebollen in de oven te bakken met jullie en neem ik jullie mee in mijn baktest! 

Oliebollen bakken zonder frituurpan, maar ook zonder oven? Geen probleem! Vul een diepe (soep)pan met olie en hang er een losse (suiker)thermometer in om te temperatuur te controleren. Zo bakte ik tot nog toe elk jaar dit recept voor klassieke oliebollen

Hoe maak je oliebollen uit de oven? 

Als je oliebollen uit de oven wilt maken, maak je gebruik van een rvs muffinbakvorm. Hierdoor lijken de oliebollen qua uiterlijk natuurlijk wel meer op muffins. De meest voor de hand liggende optie is om het basisrecept voor oliebollenbeslag te nemen en deze in de muffinvorm af te bakken. Alleen, vind ik, maak je op deze manier eigenlijk geen oliebollen, want je haalt de olie weg uit het recept. Logischerwijs zullen de “ovenbollen” meer als broodjes smaken. Dit was tenminste mijn verwachting, maar het leek me leuk om een aantal opties te testen. Dit heb ik geprobeerd: 

  • Enkel de muffinvorm invetten en hier het beslag in bakken
  • Een tl olie in elke muffinvorm gieten en hier het beslag in bakken 
  • Wat olie door het beslag mengen voor extra smeuïgheid 
  • Een combinatie van de twee bovenstaande 

MIJN CONCLUSIE

Ik kan concluderen dat tweede optie het beste werkt. Door een theelepel olie in de muffinvormpjes te gieten borrelt de olie tijdens het bakken langs het beslag omhoog en imiteer je bij wijze van (een beetje) het effect van de frituurpan. Het resultaat is nog steeds anders dan wanneer je ze echt in de frituur bakt, maar ik proefde er duidelijk een smakelijke oliebol in terug.  En dan de andere varianten. Ook de eerste variant smaakte prima, maar niet als een oliebol. De laatste twee opties verschilden weinig van optie twee, maar konden er toch net niet helemaal aan tippen.  

Het maken van oliebollen in de oven is hierom dus absoluut niet veel gezonder of vetvrij, maar wel hartstikke lekker en makkelijk. Vooral als je geen frituurpan in huis hebt bijvoorbeeld of gewoon geen zin in een frituurlucht in huis. 

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Oliebollen uit de oven (1)

Wat zijn oliebollen? 

Een oliebol is officieel een in olie gebakken bol deeg bestaande uit bloem, gist en melk.  De oliebol zoals wij deze kennen bestaat pas sinds de 17e eeuw, daarvoor kende men in Nederland enkel platte oliekoeken die in een klein laagje olie gebakken werden (en daardoor dus ook plat bleven). De geschiedenis van de oliebol is erg leuk om te lezen, maar ik vind het vanaf de 17e eeuw echt interessant worden. De reden dat vanaf de 17e eeuw pas echte oliebollen ontstonden, was omdat de handelscontacten van Nederland verbeterden en er daardoor meer olie beschikbaar was waardoor de bol in een pan met voldoende gebakken kon worden en daardoor zijn ronde vorm kon behouden. De klassieke Nederlandse oliebol hoort zonder krenten of rozijnen gemaakt te worden en zo vind ik ‘m zelf ook het lekkerst. Maar voor veel mensen is de klassieke oliebol er juist een met een rijke vulling van krenten, rozijnen of sucade. 

Met dit recept voor oliebollen uit de oven kun je natuurlijk dezelfde lekkere variaties maken als met mijn normale oliebollenrecept. Ik kan deze smaakvariaties heel erg aanraden:

 

Oliebollen uit de oven

Opslaan
Recept afdrukken

4.74 van 19 stemmen

Oliebollen uit de oven

Wil je graag lekkere oliebollen bakken, maar heb je geen frituurpan in huis? Geen probleem, oliebollen uit de oven maak je net zo makkelijk.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm (20 – 25 graden) is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
  • In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vet een rvs muffinvorm goed in en giet in elke muffinvorm een kleine theelepel olie. Schep daarna met een ijslepel het beslag in de vormpjes.
  • Zet de muffinvorm in de oven en bak de oliebollen in 25 minuten gaar en bruin.
  • Herhaal voor het resterende beslag.
  • Serveren met poedersuiker en smullen maar!
Tips

Met deze oliebollen uit de oven vind ik het extra lekker om voor een vulling door het beslag te kiezen. Bijvoorbeeld 100 gram geweekte rozijnen en/of één flinke appel (geschild) in stukjes.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Eva schreef:

    Hoi hoi… Ik bakt elk jaar in de oven… Kan je makkelijk wat marmelade od jam in drukke of zoals je zei appel.
    Echt lekker 😋

  2. Josje schreef:

    Zou ik kokosolie kunnen gebruiken ipv zonnebloemolie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf nog niet op die manier uitgetest, maar in principe kun je de oliën met elkaar omruilen in baksels.

  3. Hanny schreef:

    Oven oliebollen gebakken, waren erg lekker. De laatste bollen in plakken gesneden en in de broodrooster. Aanrader.

  4. Jo Van de Voorde schreef:

    rest van oliebollen proberen opwarmen in de magnetron, maar dat was geen succes, waren binnenin heel taai
    dus in de toekomst geen oliebollen overhouden, maar allemaal opeten, lekker genoeg.

  5. Diane schreef:

    Ik heb het recept gevolgd en het resultaat is nog niet echt zoals op de plaatjes.
    Het recept wou ten eerste niet reizen, daarna bleven met platte schijven en ook worden ze niet gaar… Waar gaat dit mis?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei wat balen. Als je beslag niet wil rijzen kan dat meerdere oorzaken hebben. Dit kan aan de gist liggen, als deze te oud is dan werkt het niet. Of de melk die je hebt gebruikt was te warm, dat dood de gist.

  6. Teuni schreef:

    Kleine blokjes kaas en ham ipv een zoete vulling is ook lekker.
    Of plakken salami van een halve cm laten snijden en die in blokjes.
    Een heerlijke hartige variant na al dat zoet.

  7. Els schreef:

    Wat een heerlijk malse oliebollen, ik heb de helft van het recept gemaakt met 200 gram rozijnen en een fijn gesnipperde appel, verrukkelijk!

  8. Malis schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil het recept halveren.
    Moet ik dan ook het ei en de gist halveren?
    Ik kom online ook veel recepten tegen die bij 250 gr/ml 1 ei en 1 zakje van 7 gram gist gebruiken.
    Wordt de smaak van de gist dan niet te sterk?

    Groetjes Malisha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten want dat heb ik zelf niet getest. Maar ik zou zelf alles halveren als je de helft maakt 🙂

  9. Malis schreef:

    Bedankt!

  10. Carole Jacquy schreef:

    Dag Laura, kan je verse gist gebruiken en welke hoeveelheid???
    Dank u wel
    Groetjes
    Carole

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel, de hoeveelheid precies weet ik niet!

  11. Irmgard schreef:

    Vandaag deze bollen gemaakt met een suiker vervanger….echt een aanrader zeg… dank.voor het recept

  12. Jair schreef:

    5 sterren
    Top recept! Dank je wel! We wonen met gezin in Azie dus moeten voor onze eigen oliebollen zorgen. Fijn om het in de keuken zonder frituur te kunnen maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept