Vandaag laat ik jullie zien hoe gemakkelijk je oliebollen uit de oven kunt maken. Inmiddels bak ik al ruim vier jaar mijn eigen oliebollen en jaarlijks krijg ik de vraag of ik ze ook eens in de oven kan bakken. Dat vroeg wat mij betreft om een baktest en dus dook ik voor jullie de keuken in. In dit recept deel ik het beste recept om oliebollen in de oven te bakken met jullie en neem ik jullie mee in mijn baktest!
Oliebollen bakken zonder frituurpan, maar ook zonder oven? Geen probleem! Vul een diepe (soep)pan met olie en hang er een losse (suiker)thermometer in om te temperatuur te controleren. Zo bakte ik tot nog toe elk jaar dit recept voor klassieke oliebollen.
Hoe maak je oliebollen uit de oven?
Als je oliebollen uit de oven wilt maken, maak je gebruik van een rvs muffinbakvorm. Hierdoor lijken de oliebollen qua uiterlijk natuurlijk wel meer op muffins. De meest voor de hand liggende optie is om het basisrecept voor oliebollenbeslag te nemen en deze in de muffinvorm af te bakken. Alleen, vind ik, maak je op deze manier eigenlijk geen oliebollen, want je haalt de olie weg uit het recept. Logischerwijs zullen de “ovenbollen” meer als broodjes smaken. Dit was tenminste mijn verwachting, maar het leek me leuk om een aantal opties te testen. Dit heb ik geprobeerd:
- Enkel de muffinvorm invetten en hier het beslag in bakken
- Een tl olie in elke muffinvorm gieten en hier het beslag in bakken
- Wat olie door het beslag mengen voor extra smeuïgheid
- Een combinatie van de twee bovenstaande
MIJN CONCLUSIE
Ik kan concluderen dat tweede optie het beste werkt. Door een theelepel olie in de muffinvormpjes te gieten borrelt de olie tijdens het bakken langs het beslag omhoog en imiteer je bij wijze van (een beetje) het effect van de frituurpan. Het resultaat is nog steeds anders dan wanneer je ze echt in de frituur bakt, maar ik proefde er duidelijk een smakelijke oliebol in terug. En dan de andere varianten. Ook de eerste variant smaakte prima, maar niet als een oliebol. De laatste twee opties verschilden weinig van optie twee, maar konden er toch net niet helemaal aan tippen.
Het maken van oliebollen in de oven is hierom dus absoluut niet veel gezonder of vetvrij, maar wel hartstikke lekker en makkelijk. Vooral als je geen frituurpan in huis hebt bijvoorbeeld of gewoon geen zin in een frituurlucht in huis.
Hoi hoi… Ik bakt elk jaar in de oven… Kan je makkelijk wat marmelade od jam in drukke of zoals je zei appel.
Echt lekker 😋
Zou ik kokosolie kunnen gebruiken ipv zonnebloemolie?
Zelf nog niet op die manier uitgetest, maar in principe kun je de oliën met elkaar omruilen in baksels.
Oven oliebollen gebakken, waren erg lekker. De laatste bollen in plakken gesneden en in de broodrooster. Aanrader.
rest van oliebollen proberen opwarmen in de magnetron, maar dat was geen succes, waren binnenin heel taai
dus in de toekomst geen oliebollen overhouden, maar allemaal opeten, lekker genoeg.
Ik heb het recept gevolgd en het resultaat is nog niet echt zoals op de plaatjes.
Het recept wou ten eerste niet reizen, daarna bleven met platte schijven en ook worden ze niet gaar… Waar gaat dit mis?
Oei wat balen. Als je beslag niet wil rijzen kan dat meerdere oorzaken hebben. Dit kan aan de gist liggen, als deze te oud is dan werkt het niet. Of de melk die je hebt gebruikt was te warm, dat dood de gist.
Kleine blokjes kaas en ham ipv een zoete vulling is ook lekker.
Of plakken salami van een halve cm laten snijden en die in blokjes.
Een heerlijke hartige variant na al dat zoet.
Wat een heerlijk malse oliebollen, ik heb de helft van het recept gemaakt met 200 gram rozijnen en een fijn gesnipperde appel, verrukkelijk!
Hoi Laura,
Ik wil het recept halveren.
Moet ik dan ook het ei en de gist halveren?
Ik kom online ook veel recepten tegen die bij 250 gr/ml 1 ei en 1 zakje van 7 gram gist gebruiken.
Wordt de smaak van de gist dan niet te sterk?
Groetjes Malisha
Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten want dat heb ik zelf niet getest. Maar ik zou zelf alles halveren als je de helft maakt 🙂
Bedankt!
Dag Laura, kan je verse gist gebruiken en welke hoeveelheid???
Dank u wel
Groetjes
Carole
Dat lijkt me van wel, de hoeveelheid precies weet ik niet!
Vandaag deze bollen gemaakt met een suiker vervanger….echt een aanrader zeg… dank.voor het recept
Top recept! Dank je wel! We wonen met gezin in Azie dus moeten voor onze eigen oliebollen zorgen. Fijn om het in de keuken zonder frituur te kunnen maken.