Kun je tartelettes maken zonder amandelmeel?
Ja, dat kan. Vervang de hoeveelheid amandelmeel in dit recept dan door 30 gram bloem.
Met tartelettes kun je eindeloos variëren. Deze keer besloot ik de klassieke bounty smaak (kokos en chocolade) in een tartelette bodem te gieten. Het resultaat waren deze overheerlijke bounty tartelettes!
Voor deze bounty tartelettes leek het me extra leuk om de mini rechthoekige quiche (of tartelette) vormpjes uit mijn meest recente Laura’s Bakery bakproductenlijn te gebruiken. De vorm doet al een beetje aan de langwerpige chocolatebar denken, maar je kunt ook prima ronde tartelettes maken zoals ik in mijn basisrecept voor tartelette bodems omschrijf.
Voor de vulling gebruikte ik kokoscrème en geraspte kokos en daarbovenop voegde ik nog een smeuïge laag chocolade ganache toe om de bounty tartelettes af te maken. Voor de ganache koos ik een combinatie tussen pure en melkchocolade om het niet te zoet te maken, maar als je voor de volledige bounty beleving wilt gaan dan kun je natuurlijk ook alleen maar melkchocolade gebruiken.
Dit soort dingen kan ik me plotseling afvragen terwijl ik met een recept bezig ben en dan moet en zal ik er het antwoord op vinden. Na flink wat speuren op het internet kwam ik tot de meest logische veronderstelling dat bounty’s waarschijnlijk naar de bounty eilanden vernoemd zijn. Je weet wel, die prachtige eilanden met witte stranden, palmbomen en.. kokosnoten. Geen grote verrassing dus.
De bounty eilanden zelf schijnen vernoemd te zijn naar een schip met de naam Bounty. Met dat schip ontdekte William Bligh deze bounty eilanden in 1788 en hij gaf de eilanden dus de naam van zijn schip.
Ben jij een echte bounty liefhebber? Dan heb ik nog veel meer lekkers voor je in de aanbieding met kokos en chocolade. Even geleden deelde ik een heuse bounty sloffentaart met kokosspijs in de sloffenbodem, gemaakt met een vulling van kokosyoghurt en een laag chocolade ganache er bovenop. Maar ook deelde ik al eens eerder een recept voor bounty chocolade fudge met jullie en goddelijke bounty cheesecake bonbons.
Ik kan de combinatie kokos en chocolade inmiddels ook steeds beter waarderen, maar toch denk ik er zelf niet zo snel aan. Welk baksel of recept met bounty mis jij nog op Laura’s Bakery? Laat het me weten in de reacties onder dit recept of stuur me een berichtje via Instagram.
Tartelette is een Frans woord en de letterlijke vertaling naar het Nederlands is ‘korstgebak’. Daarbij loopt het water me niet meteen in de mond, maar eigenlijk omschrijft het een tartelette wel precies.
Zelf zou ik een tartelette omschrijven als een klein Frans taartje of gebakje dat bestaat uit een knapperige zanddeegbodem (dat noemen de Fransen een pâte sablée) met daarin een lekkere vulling. Die vulling is bijna altijd zoet en kan heel uiteenlopend zijn, van banketbakkersroom met rode vruchten tot lemon curd of chocolade ganache.
Je kunt tartelettes in veel verschillende vormen en maten maken. Ik gebruik nu mini rechthoekige quichevormpjes, maar je kunt ook voor ronde quichevormpjes kiezen. In mijn basisrecept voor tartelette bodems gebruik ik tartelette ringen van 8 cm doorsnee, maar deze tartelette ringen zijn er in allerlei maten.
Ik heb al benoemd dat je tartelettes in verschillende groottes kunt maken, maar ook met uiteenlopende vullingen. Dat kan ik het beste laten zien door een aantal heerlijke smaakvariaties uit te lichten. Ik heb er bij deze selectie ook op gelet dat voor onderstaande tartelettes verschillende bakvormen of -ringen zijn gebruikt:
Ja, dat kan. Vervang de hoeveelheid amandelmeel in dit recept dan door 30 gram bloem.
Dit kan vast en zeker, maar ik raad het niet aan om de suiker zomaar weg te laten uit dit recept. Wellicht kun je dan beter mijn basisrecept voor de bodem quiche en hartige taart gebruiken.
Jazeker, gebruik de bakringen of quichevormpjes die jij leuk vindt. Als de grootte van de bakvormpjes erg afwijkt moet je enkel letten op de baktijd, die moet dan wellicht wat korter of juist langer zijn. Ook kan het zijn dat je minder of meer tartelettes kunt maken met een ander formaat bakvormen.
Dat moet in principe prima kunnen. Voeg in dat geval 20 grams cacaopoeder toe aan het deeg voor de tartelette bodems en verminder de hoeveelheid bloem met 20 gram.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ziet er erg lekker uit.
Kan je de chocolade ganache ook met witte chocolade, callebaut gold of ruby chocolade maken?
Ik kan namelijk niet goed tegen cacao.
De andere soorten kan ik “gelukkig” wel verdragen.
Ja hoor dat kan. In dat geval heb je wel een andere verhouding nodig –> 200 gram chocolade en 100 ml slagroom zorgt voor de juiste consistentie ganache met de chocolade soorten die je noemt.
https://www.laurasbakery.nl/zelf-ganache-maken/
Ik heb een vraag. Wat doe je met de rest van het blik kokosmelk, gooi je dit weg of heb ik iets gemist in het recept?.
Dat heb je niet nodig voor dit recept, maar ik zou het zeker niet weggooien! Maak er een lekkere havermoutpap mee (aanlengen met water) of verwerk het in een (ontbijt)smoothie of curry (avondeten).
Hoi Laura,
Dit lijkt me zo lekker, maar ik heb de kleine tartelette vormpjes niet.
Ik heb een rechthoekige quichevorm (35×11). Is dit qua inhoud net zoveel als de 3 kleinere vormen?
Bedankt!
Dat durf ik helaas niet te zeggen (niet geprobeerd), ik denk vooral dat je qua vulling niet helemaal uitkomt.
Hey, ik wil deze graag maken want ik ben een echte kokosfan. Ik vroeg me af of de kokosmelk dan niet smelt door de warme chocolade?
Dankjewel! Groetjes Ine
Nee hoor, dat komt goed!