Hoe groot is de mok die jij gebruikt voor mug cakes?
Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml.
Een kind kan de was doen, zo makkelijk is het om deze speculaas mug cake voor in de oven te maken. Even alle ingrediënten mengen, de “mug” (oftewel je mok) vullen en de oven doet de rest van het werk.
De meeste mug cake recepten die je online vindt zijn bedoeld om in de magnetron ‘af te bakken’. Al in 2,5 minuut tijd kun je met behulp van het juiste recept en wat microgolven een gare eenpersoonscake-portie tevoorschijn toveren. Kijk maar eens bij het eerste mug cake recept dat ik maakte.
En dat is nou wat deze speculaas mug cake zo speciaal maakt. Dit recept is niet bedoeld voor in de magnetron, maar voor in de oven. Al vaak kreeg ik de vraag of je mijn mug cake recepten (bedoeld voor de magnetron) ook in de oven kan afbakken. Dat raadde ik altijd af, omdat het recept daar niet op is afgestemd.
Maar met een simpele toevoeging van wat bakpoeder voor extra luchtigheid, krijg je ook een hartstikke lekkere mug cake als je het in de oven afbakt.
Ik bakte al eerder mug cakes uit de oven, maar dan verdween er wat banaan in het beslag. Dit recept voor speculaas mug cake in de oven is zonder banaan! Dus hou je niet van banaan, of wil je juist een keer geen ‘gezondere’ mug cake maken, dan zit je met het onderstaande recept helemaal goed.
Hierboven noemde ik het al even, ik maakte al eerder mug cake recepten met behulp van de oven. Let wel, dit zijn meer gezonde varianten dan de mug cakes die ook online staan. Dus verwerkte ik volkorenmeel en/of amandelmeel in de recepten en gaat er geen witte suiker in het beslag maar alleen wat banaan. Klinkt dat wel als wat voor jou? Je vindt de recepten hier:
Zou jij deze speculaas mug cake ook wel in een gezond jasje willen steken? Gebruik dan het recept voor mijn bananenbrood mug cake en voeg een theelepel speculaaskruiden toe aan het beslag. Het kan ook lekker zijn om wat gewelde rozijnen aan het beslag toe te voegen of pecannoten op de bovenkant te strooien.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml.
In principe wel, maar laat dan de bakpoeder weg uit het recept. Nog beter volg je mijn recept voor speculaas mug cake in de magnetron.
Ja hoor! Maar dan voeg je iets meer bakpoeder toe. De verhoudingen lees je hier terug.
Dat kan prima. In dat geval hou je eigenlijk een simpele vanille mug cake over, ook erg lekker.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kan iedere kop of mok zomaar in de oven? Ik durf dit recept niet te maken.
Inderdaad niet iedere mok kan in de oven, deze moet wel ovenbestendig zijn (hier staat vaak een symbool voor op de mok). Als een mok beschadigingen heeft of beschilderd is dan kan het beter niet in de oven. Grote temperatuurverschillen kunnen ook beschadigingen opleveren, zet dus nooit een hele koude mok direct in een warme oven. Deze argumenten gaan voor mug cakes in de magnetron nog sterker op trouwens.
Oké, Laura, ik ga even in mijn kast kijken en daarop letten, of ik koop er twee goede mokken voor. Ik vind je recept leuk namelijk! Bedankt!
ik vroeg me hetzelfde af: heeft u evt een voorbeeld van wat voor beker dan te gebruiken? Ik durf het nu ook niet echt aan nl. Kan glas bv?
Helaas ben ik ook geen expert op dat gebied, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kleine ovenschaal of bakjes die je voor het afbakken van een toetje gebruikt hiervoor inzetten. Even googelen op ovenvaste / ovenbestendige mokken kan ook helpen.
OHHHHHHHHHHHH herstel: net gemaakt voor in de magnetron en een glazen beker gebruikt. Mijn magnetron is op vol vermogen 900 watt en volgende keer maar 2 minuten erin: nu klein beetje eroverheen……….maar zalig
Kun je ook havermelk gebruiken?
Ja hoor 🙂
Deze passen perfect in die ramekins van de Albert Heijn. Goed recept; bedankt!
Kun je ook karnemelk gebruiken?
Dat heb ik zelf niet getest, maar ik denk van wel hoor.
Kun je ook een mok gebruiken die magnetronbestendig is voor in de oven? (Ovenbestendige mokken kan ik niet vinden.)
Dat vermoed ik van wel, maar durf ik je ook niet met zekerheid te zeggen.