10x spectaculaire kersttaarten

9 december 2021 Laatst bewerkt: 2 juni 2023
10x spectaculaire kersttaarten
5

Tijdens kerst mag een spectaculaire kersttaart niet ontbreken! Door de jaren heen zijn er al veel kersttaarten online gekomen bij Laura’s Bakery, dus hoog tijd om een top 10 samen te stellen. Of eigenlijk een top 9 en als kers op de taart deel ik een geweldige taart waarvan het recept in Het Feestdagen Bakboek te vinden is.

Wat zijn kersttaarten?

Wat maakt nou dat een kersttaart recept een ultiem kerstgevoel geeft? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ga bijvoorbeeld voor een taart met een bijzondere vorm, zoals een taart met meerdere lagen of een tulband bakvorm.

Combineer dat met een witte room of Italiaanse meringue; dat geeft een soort knipoog naar ‘sneeuw’, iets wat we toch graag met kerst associëren. Ook met kleuren breng je een echt kerstaccent aan, natuurlijk schreeuwen de kleuren ‘rood‘ en ‘groen‘ kerst, maar ook de kleur van chocolade of speculaaskruiden geven een taart een luxe uitstraling.

En dan tot slot: decoratie, decoratie, decoratie. Lekkere kerstkransjes, gezellige kerstchocolaatjes of prachtige gouden sprinkles. Gegarandeerd dat je daarmee een heuse kersttaart creëert. Je zult deze elementen dan ook in veel kersttaarten terug zien.

Ben je klaar voor tien heerlijke voorbeelden? Want je hebt gegarandeerd zin in taart na het lezen van dit artikel.

Met de kerstboom laagjestaart pak je groots uit voor familie en vrienden, maar stiekem is deze taart helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. En het leuke van deze taart is, je kunt hem helemaa versieren zoals jij dat zelf leuk vindt. Nog zo’n spektakelstuk is deze gingerbreadtaart met kerstkoekjes. Zoals jullie vast wel weten ben ik dol op gingerbread, dus dat mag van mij niet ontbreken tijdens kerst.

Een klassieke tulband hoort natuurlijk ook bij kerst. Ik maak daar graag een variatie op met deze zebra tulband. Met dezelfde techniek voor de mooie streepjes kun je ook deze candy cane kersttaart maken. De visite zal verrast zijn als je deze taarten aansnijdt en het mooie gestreepte patroon tevoorschijn komt.

Mooie tulband bakvormen

Zoals ik al eerder omschreef kan een mooie tulband bakvorm echt een spectaculair effect aan een cake geven. Ik heb een aantal van mijn favoriete tulband bakvormen voor je geselecteerd:

De MonChou taart is al jaren een van de populairste recepten op het blog. Ik maakte daarom een variatie op deze taart, speciaal voor kerst. Zie hier de feestelijke kerst monchou taart. Speciaal voor Het Feestdagen Bakboek gebruikte ik klassieke kerstsmaken in deze overheerlijke sinaasappel-cranberry taart. Ik weet zeker dat deze taart dit jaar een van de populairste kersttaarten gaat worden!

Kerst of niet, deze taarten zijn eigenlijk het hele jaar door goed om te bakken. Uiteraard kun je speciaal voor kerst een carrot cake of een red velvet cake nog extra versieren. Denk aan lekkere kerstchocolade of een feestelijk taarttopper. Zo maak je er zelf spectaculaire kersttaarten van.

Bakvormen voor laagjestaarten

Als je aan de slag gaat met laagjestaarten, dan moet je meestal meerdere lagen cake of biscuit tegelijk afbakken. Ik heb daarom van een aantal bakvorm formaten drie dezelfde bakvormen in huis. Dan schuif ik de cakes tegelijk in de oven en weer tegelijk eruit. Extra handig als je wat sneller wil werken of de oven niet te lang wil laten draaien.

Meestal maak ik de hoge laagjestaarten in drie bakvormen met een diameter van 15 cm doorsnee, zoals deze bakpan van PME. Voor iedereen die liever een maatje groter gaat, diezelfde bakpan is er ook met een diameter van 20 cm doorsnee. Je kunt mijn recepten gemakkelijk omrekenen in de tool, via de knop in de receptkaart. Dan staan de ingrediënten al automatisch ingevuld.

Je kunt er ook voor kiezen om de lagen niet van gelijke grootte te maken, maar als een klassieke stapeltaart op te bouwen die breed begint en per laag steeds iets kleiner wordt. Daarvoor is deze stapeltaartenset van Wilton geschikt.

Hoe leuk is deze sneeuwster taart? Een lekker luchtig besluit, gevuld met advocaat en slagroom. Ben je niet zo dol op advocaat? Dan kun je de taart ook vullen met banketbakkersroom of een lemon curd. Met lemon curd kun je ook een lemon meringue pie maken.

Welke spectaculaire taart mist volgens jou nog in dit overzicht?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *