Candy cane kersttaart (zebra taart)

19 december 2020
Candy cane kersttaart (zebra taart)
26

Voor de kersttaart die ik dit jaar wilde maken ben ik wel tien keer veranderd van idee. Uiteindelijk werd ik geïnspireerd door mijn eigen zebra taart. Het recept is anders, maar het principe om die mooie streepjes te krijgen is hetzelfde. Zo met rood en wit vond ik het net een candy cane. Dus zo is deze candy cane kersttaart geboren. Zit geen echt stukje candy cane in of op hoor, maar wel heel veel ander kerstlekkers. En ook fijn: deze taart is voor 6-8 personen, fijn een wat kleiner formaat nu we minder gasten over de vloer kunnen hebben.

Candy cane kersttaart

Zodra je deze candy cane kersttaart aansnijdt komt er een verrassing tevoorschijn: een heus gestreept patroon!
Porties: 6 -8 personen
20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 tl rode kleurstof

Topping

  • 1 portie mascarponeroom
  • kerstkrans koekjes
  • kerstchocolaatjes
  • kerstsprinkles

Instructies

  • Doe de gesmolten boter en suiker in een kom en mix kort door.
  • Voeg de eieren een voor een toe, mix ook weer kort door. Doe er ook gelijk het vanille-extract bij.
  • Bakmeel en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Neem twee kommen en verdeel hier het beslag gelijkmatig over. De ene helft van het beslag kleur je rood met de kleurstof. Ik gebruik het liefst kleurstoffen op gelbasis.
  • Pak je ingevette en met bakpapier beklede bakvorm erbij. Schep een lepel rood beslag in het midden van de vorm. Hier bovenop schep je een lepel van het witte beslag. Daar gaat weer een lepel rood beslag op en zo ga je door tot al het beslag op is.
  • Als het beslag wat moeilijker in elkaar wegzakt, kun je de bakvorm even een paar keer goed op je werkblad tikken, je zult zien dat dat helpt.
  • Bak de cake in 30-35 minuten op 175°C (boven- en onderwarmte). Laat de cake na het bakken volledig afkoelen.

Decoratie

  • Als je cake helemaal is afgekoeld kun je de mascarponeroom erover verdelen.
  • Versier de cake zoals je zelf wilt met kerstkoekjes, – chocolaatjes en -sprinkles. Ik had zelf ook nog een koekje verkruimeld voor de decoratie.
Bewaren

De cake is zonder topping en goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast. Met topping is hij 2-3 dagen in de koelkast te bewaren. Haal hem een uur voor serveren uit de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Rose schreef:

    Super leuk. Welke topping is mog meer lekker erop?

  2. Naomi schreef:

    Ziet er goed uit. Ik vind het wel jammer dat je het candy cane thema niet doorgevoerd hebt in de smaak. Aangezien candy canes meestal een munt-smaakje hebben, zou je die smaak kunnen toevoegen. Misschien met pepermunt extract in plaats van vanille?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het ging mij inderdaad om het uiterlijk. Pepermunt extract lijkt me er namelijk niet lekker bij qua smaak, maar je zou dat zeker kunnen doen als jou dat wel lekker lijkt!

      1. Naomi schreef:

        Je zou de toppings ook moeten aanpassen inderdaad. Ik ben niet zo dol op de combinatie van chocola en munt. Je zou eventueel nog wat kaneel en sinaasappel door de cake kunnen doen. Dat zijn winterse smaken die heel lekker samengaan met munt. Voor de topping zou ik eerder glazuur doen in plaats van mascarponeroom, en dan decoreren met kerstboompjes van gesuikerde rozemarijn. Misschien ook nog een marshmellow sneeuwpop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *