Kleine speculaas appeltaartjes

Gepost: 28 november 2020 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Kleine speculaas appeltaartjes

Combineer speculaas, appeltaart en amandelspijs met elkaar en je hebt de ultieme winterse traktatie als je het mij vraagt. Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Gelukkig kwam er bezoek langs, want ik kon er maar moeilijk vanaf blijven.

Met het heerlijk avondje in het vooruitzicht leek het me een mooi moment om het recept voor deze kleine speculaas appeltaartjes met jullie te delen. Hoe gezellig is het om samen deze appeltaartjes te maken en er ’s avonds van te kunnen genieten bij het Sinterklaasjournaal! Of misschien zijn deze heerlijke appeltaart koeken met amandelspijs ook wel wat voor jou! Als je liever aan de slag gaat met een grote taart, kijk dan eens bij dit recept voor speculaas appeltaart.

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik meestal deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

Kleine speculaas appeltaartjes (3)a watermerk
Kleine speculaas appeltaartjes (2)a watermerk

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.68 van 25 stemmen

Kleine speculaas appeltaartjes

Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Lekkerder dan dit wordt het eigenlijk niet in de winter.
Porties: 8 personen
MUFFIN BAKVORM

Ingrediënten

Deeg

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (S)
  • 1 tl vanille-extract

Vulling

Extra

  • 1 el melk voor het afsmeren

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg. Verdeel in drie delen, gebruik twee delen voor de volgende stap en leg het derde deel even opzij.
  • Vet een muffin bakvorm in en bestuif deze met bloem. Rol de twee delen deeg uit en steek er met een grote bakring (of een kom) rondjes deeg uit, deze rondjes moeten groot genoeg zijn om de bodem en zijkant van elke muffinvorm te bedekken. Bekleed zoveel mogelijk muffinvormpjes tot het deeg op is.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe alle blokjes appel in een grote kom. Meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
  • Kneed de andere helft van het ei door het amandelspijs. Verdeel dit over de bodems, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de blokjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Druk de vulling stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het resterende stuk deeg opnieuw uit en snijd er dunne stroken van. Snijd ze op maat en leg kruislings bovenop de taartjes.
  • Smeer de bovenkantjes af met de melk en bak de speculaas appeltaartjes in 40 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taartjes afkoelen in de vorm zodat ze steviger worden. Ze zijn zalig als ze nog warm zijn, maar ook de volgende dagen koud niet te versmaden. De speculaaskruiden komen na een dag nog beter tot hun recht.
Tips

Ik maakte de taartjes in een vrij hoge muffin bakvorm. Als je een lagere bakvorm gebruikt of lagere taartjes maakt dan kun je er misschien meer dan 8 maken met dit recept.
Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

55 reacties

  1. Lisa schreef:

    Deze lijken me heerlijk. Wel een vraag: kun je amandelspijs (vanwege allergie) ergens door vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het gewoon weglaten!

  2. Patricia schreef:

    Hoeveel amandelspijs gebruik je in dit recept?

  3. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je ook cupcake papieren vormpjes gebruiken in de bakvorm ipv invetten en bloem.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk niet getest, ik weet niet of dat werkt met appeltaartdeeg.

    2. Maaike schreef:

      Maartje, heb je het inmiddels al uitgeprobeerd ? Ik ben benieuwd, wilde het ook al vragen. Ik krijg ze er nooit zo mooi uit, ben ik bang (weet ik eigenlijk wel zeker..)

  4. Anne schreef:

    ooohhhhhh, weer super, super, super, super. dank!

  5. Maarten schreef:

    Weer een lekker speculaasrecept! Ik haalde 12 kleine muffins uit je recept en vond bij voorbaat 500 gram appel (2 grote) wel genoeg :).

    1. Demi schreef:

      Ik had ook veel stukjes appel over! Denk dat 500 gram inderdaad eerder in de buurt komt.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Had je ze misschien geschild en zonder klokhuis gewogen? Ik bedoel echt de gehele appels in het recept.

  6. Iris schreef:

    Moet de boter voor het deeg koud zijn of zachter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het niet vermeld staat, dan altijd op kamertemperatuur

  7. Kyra schreef:

    Als je kant en klare speculaaskruiden gebruikt, mag dit dan in dezelfde verhouding als wanneer je het zelf maakt?

  8. Nathalie schreef:

    Hoe dik moet je de amandelspijs leggen? En hoe dik is het laagje met de appelen? 50/50? Dank alvast voor de reactie!

    1. Nathalie schreef:

      Oja, hoe dun moet het deeg zelf uitgerold worden? 0,5 cm? Bedankt alvast!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat is inderdaad een mooie dikte.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk kun je dat doen zoals je wilt. Maar ik vind het ’t lekkerst als je meer appel hebt dan spijs.

      1. Nathalie schreef:

        Bedankt!

  9. Germaine schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb in de minicupcakevorm speculaasdeeg gedaan wel afgewogen en gevuld met amandelspijs en weer dichtgemaakt met deeg maar het lukt mij niet om het mooi en gelijkmatig in de vorm te krijgen heb jij een tip?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maak je handen vluchtig nat onder de kraan, daarmee kun je het deeg wat meer naar je zin ‘smeden’.

  10. Nina schreef:

    Hoi

    Had een vraagje
    Kan dit recept ook in glutenvrij gemaakt worden denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel! Ik heb alleen niet getest hoe precies, maar misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  11. Margreet schreef:

    Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.

  12. Margreet schreef:

    Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.

  13. Rosa schreef:

    Hoi Laura,
    Weet je misschien of je deze kleine appeltaartjes ook in papieren of siliconen cupcakevormpjes kan maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar het kan vast. Zeker in siliconen vormpjes.

  14. John Borst schreef:

    Hoi Laura,
    Zojuist de appelmuffins gemaakt. Ze staan nu in de oven. Benieuwd naar het resultaat.
    Vroeg met alleen af of er in het recept geen stappen missen. Wat gebeurt er bijv. met de andere derde deeg. Ik heb het maar als dekseltje op de muffin gebruikt, maar weet niet of dat ook de bedoeling is. Daarnaast staat bij de ingrediënten 1 el melk voor het afsmeren. Ook daar vindt ik in het recept niets over.
    Bedankt voor het leuke recept 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi John, wat betreft het deeg staat het gewoon in het recept. De eerste twee delen gebruik je in de eerste stap en het laatst deel komt aan bod bij de zin “Rol het resterende stuk deeg..”. Het afsmeren kwam er inderdaad niet specifiek in terug, maar heb ik voor alle duidelijkheid nu ook toegevoegd. Hopelijk was het resultaat goed gelukt bij je!

      1. John Borst schreef:

        Hoi,
        Het resultaat was zeer geslaagd, beetje bruin, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn oven wat warmer is als gemiddeld.
        Dank je wel

  15. Lieke Engelen schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb op de reepjes deeg bovenop, nog victoria beslag toegevoegd dat is lekker omdat in het taartje amandelspijs is gebruikt….

  16. Eva schreef:

    Hoi Laura!
    Kan je ook vanille suiker gebruiken voor dit recept of moet het perse vanille extract zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      suiker kan ook hoor

  17. Merel schreef:

    Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!

  18. Merel schreef:

    Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!

  19. theo schreef:

    ik steek eerst het bodem eruit en dan repen aan de zijkanten plakken gaat prima

  20. theo schreef:

    ik steek eerst de bodem eruit en dan de reepjes aan de zijkanten gaat prima

  21. Janet schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt. Wat zijn ze heerlijk! Lekker krokant van boven en zacht van binnen. Had wel hetzelfde als een aantal anderen. Best veel appel over. Zeker voor herhaling vatbaar

  22. Karin schreef:

    Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heeeeerlijk.
    Ze zijn alweer bijna op. (Ik heb 2 snoepers die steeds langslopen😄) zeker voor herhaling vatbaar.

  23. Annemarieke schreef:

    Afgelopen vrijdag had mijn collega deze gemaakt als traktatie, wat ontzettend lekker!
    Ik heb er echt van genoten en we gaan ze dit weekend ook hier thuis maken.

  24. Pauline schreef:

    Ook weer zo lekker Laura! Ik maak mijn appeltaartbaksels ook vaak met zeeuwse bloem. Superlekker! En vaak ook makkelijjer uit de vorm te halen als je kleine formaatjes maakt.

  25. Evelien schreef:

    Hoe krijg je ze uit de vorm?
    Ik heb goed ingevet en bestrooid met bloem maar krijg ze niet uit de vorm.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zoals jij omschrijft zou dat prima moeten lukken. Ik had ze zelf niet eens met bloem bestoven, enkel met een spray ingevet en ze kwamen er perfect uit. Heeft je vorm misschien beschadigingen?

  26. Elly Louwerse schreef:

    Super recept Laura, dankjewel! Dit recept is een “blijvertje” hihi. Allemaal blije gezichten die smullen😋

  27. Karlijn schreef:

    Hoi Laura,
    Fantastisch recept! Eerste keer zeer en zeer geslaagd! Morgen tweede keer maken, maar een klein vraagje: kun je het deeg ook 1 dag van tevoren al maken en dan in folie in de koelkast leggen om het vervolgens de volgende dag uit te rollen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het deeg prima een dag van tevoren bereiden en inderdaad verpakt in de koelkast bewaren. Even doorkneden de volgende dag voordat je het weer uitrolt.

  28. Linda Meijer schreef:

    Beste Laura, hoe krijg je deze mooie kleine appeltaartjes het beste uit de muffinvorm? Ze vielen uit elkaar tijdens het eruit halen☹️ Gr Linda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Heb je de vorm goed ingevet en bestoven met bloem? Laten afkoelen kan ook helpen.

  29. Cecilia schreef:

    Hoi Laura, de taartjes waren echt heerlijk! De volgende dag waren ze wel wat zacht geworden. Ik had ze in de vorm bewaard. Enig idee hoe ze zo zacht werden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht was de vorm wat vochtig? Zodra ze zijn afgekoeld zou ik ze uit de vorm halen.

  30. Linda Meijer schreef:

    Ja, beide gedaan! Met welke boter vet jij het in? Zelf heb ik bakspray gebruikt. En daarna met bloem bestoven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik ook vaak bakspray. Wellicht ligt het dan aan de vorm.

  31. Desiree Burgers schreef:

    Waarom koos je voor zelfrijzend bakmeel en niet voor bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geen specifieke reden. Je kunt ook bloem met bakpoeder gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept