Combineer speculaas, appeltaart en amandelspijs met elkaar en je hebt de ultieme winterse traktatie als je het mij vraagt. Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Gelukkig kwam er bezoek langs, want ik kon er maar moeilijk vanaf blijven.
Met het heerlijk avondje in het vooruitzicht leek het me een mooi moment om het recept voor deze kleine speculaas appeltaartjes met jullie te delen. Hoe gezellig is het om samen deze appeltaartjes te maken en er ’s avonds van te kunnen genieten bij het Sinterklaasjournaal! Of misschien zijn deze heerlijke appeltaart koeken met amandelspijs ook wel wat voor jou! Als je liever aan de slag gaat met een grote taart, kijk dan eens bij dit recept voor speculaas appeltaart.
BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik meestal deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.
Deze lijken me heerlijk. Wel een vraag: kun je amandelspijs (vanwege allergie) ergens door vervangen?
Je kunt het gewoon weglaten!
Hoeveel amandelspijs gebruik je in dit recept?
125 gram!
Hoi Laura,
Kun je ook cupcake papieren vormpjes gebruiken in de bakvorm ipv invetten en bloem.
Dat heb ik eigenlijk niet getest, ik weet niet of dat werkt met appeltaartdeeg.
Maartje, heb je het inmiddels al uitgeprobeerd ? Ik ben benieuwd, wilde het ook al vragen. Ik krijg ze er nooit zo mooi uit, ben ik bang (weet ik eigenlijk wel zeker..)
ooohhhhhh, weer super, super, super, super. dank!
Weer een lekker speculaasrecept! Ik haalde 12 kleine muffins uit je recept en vond bij voorbaat 500 gram appel (2 grote) wel genoeg :).
Ik had ook veel stukjes appel over! Denk dat 500 gram inderdaad eerder in de buurt komt.
Had je ze misschien geschild en zonder klokhuis gewogen? Ik bedoel echt de gehele appels in het recept.
Moet de boter voor het deeg koud zijn of zachter?
Als het niet vermeld staat, dan altijd op kamertemperatuur
Als je kant en klare speculaaskruiden gebruikt, mag dit dan in dezelfde verhouding als wanneer je het zelf maakt?
Ja hoor!
Hoe dik moet je de amandelspijs leggen? En hoe dik is het laagje met de appelen? 50/50? Dank alvast voor de reactie!
Oja, hoe dun moet het deeg zelf uitgerold worden? 0,5 cm? Bedankt alvast!
Dat is inderdaad een mooie dikte.
Eigenlijk kun je dat doen zoals je wilt. Maar ik vind het ’t lekkerst als je meer appel hebt dan spijs.
Bedankt!
Hoi Laura
Ik heb in de minicupcakevorm speculaasdeeg gedaan wel afgewogen en gevuld met amandelspijs en weer dichtgemaakt met deeg maar het lukt mij niet om het mooi en gelijkmatig in de vorm te krijgen heb jij een tip?
Maak je handen vluchtig nat onder de kraan, daarmee kun je het deeg wat meer naar je zin ‘smeden’.
Hoi
Had een vraagje
Kan dit recept ook in glutenvrij gemaakt worden denk je?
Vast wel! Ik heb alleen niet getest hoe precies, maar misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.
Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.
Hoi Laura,
Weet je misschien of je deze kleine appeltaartjes ook in papieren of siliconen cupcakevormpjes kan maken?
Ik heb het niet getest, maar het kan vast. Zeker in siliconen vormpjes.
Hoi Laura,
Zojuist de appelmuffins gemaakt. Ze staan nu in de oven. Benieuwd naar het resultaat.
Vroeg met alleen af of er in het recept geen stappen missen. Wat gebeurt er bijv. met de andere derde deeg. Ik heb het maar als dekseltje op de muffin gebruikt, maar weet niet of dat ook de bedoeling is. Daarnaast staat bij de ingrediënten 1 el melk voor het afsmeren. Ook daar vindt ik in het recept niets over.
Bedankt voor het leuke recept 🙂
Hi John, wat betreft het deeg staat het gewoon in het recept. De eerste twee delen gebruik je in de eerste stap en het laatst deel komt aan bod bij de zin “Rol het resterende stuk deeg..”. Het afsmeren kwam er inderdaad niet specifiek in terug, maar heb ik voor alle duidelijkheid nu ook toegevoegd. Hopelijk was het resultaat goed gelukt bij je!
Hoi,
Het resultaat was zeer geslaagd, beetje bruin, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn oven wat warmer is als gemiddeld.
Dank je wel
Hoi Laura
Ik heb op de reepjes deeg bovenop, nog victoria beslag toegevoegd dat is lekker omdat in het taartje amandelspijs is gebruikt….
Hoi Laura!
Kan je ook vanille suiker gebruiken voor dit recept of moet het perse vanille extract zijn?
suiker kan ook hoor
Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!
Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!
ik steek eerst het bodem eruit en dan repen aan de zijkanten plakken gaat prima
ik steek eerst de bodem eruit en dan de reepjes aan de zijkanten gaat prima
Heb ze vandaag gemaakt. Wat zijn ze heerlijk! Lekker krokant van boven en zacht van binnen. Had wel hetzelfde als een aantal anderen. Best veel appel over. Zeker voor herhaling vatbaar
Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heeeeerlijk.
Ze zijn alweer bijna op. (Ik heb 2 snoepers die steeds langslopen😄) zeker voor herhaling vatbaar.
Afgelopen vrijdag had mijn collega deze gemaakt als traktatie, wat ontzettend lekker!
Ik heb er echt van genoten en we gaan ze dit weekend ook hier thuis maken.
Ook weer zo lekker Laura! Ik maak mijn appeltaartbaksels ook vaak met zeeuwse bloem. Superlekker! En vaak ook makkelijjer uit de vorm te halen als je kleine formaatjes maakt.
Hoe krijg je ze uit de vorm?
Ik heb goed ingevet en bestrooid met bloem maar krijg ze niet uit de vorm.
Zoals jij omschrijft zou dat prima moeten lukken. Ik had ze zelf niet eens met bloem bestoven, enkel met een spray ingevet en ze kwamen er perfect uit. Heeft je vorm misschien beschadigingen?
Super recept Laura, dankjewel! Dit recept is een “blijvertje” hihi. Allemaal blije gezichten die smullen😋
Hoi Laura,
Fantastisch recept! Eerste keer zeer en zeer geslaagd! Morgen tweede keer maken, maar een klein vraagje: kun je het deeg ook 1 dag van tevoren al maken en dan in folie in de koelkast leggen om het vervolgens de volgende dag uit te rollen?
Je kunt het deeg prima een dag van tevoren bereiden en inderdaad verpakt in de koelkast bewaren. Even doorkneden de volgende dag voordat je het weer uitrolt.
Beste Laura, hoe krijg je deze mooie kleine appeltaartjes het beste uit de muffinvorm? Ze vielen uit elkaar tijdens het eruit halen☹️ Gr Linda
Wat jammer! Heb je de vorm goed ingevet en bestoven met bloem? Laten afkoelen kan ook helpen.
Hoi Laura, de taartjes waren echt heerlijk! De volgende dag waren ze wel wat zacht geworden. Ik had ze in de vorm bewaard. Enig idee hoe ze zo zacht werden?
Wellicht was de vorm wat vochtig? Zodra ze zijn afgekoeld zou ik ze uit de vorm halen.
Ja, beide gedaan! Met welke boter vet jij het in? Zelf heb ik bakspray gebruikt. En daarna met bloem bestoven.
Ik gebruik ook vaak bakspray. Wellicht ligt het dan aan de vorm.
Waarom koos je voor zelfrijzend bakmeel en niet voor bloem?
Geen specifieke reden. Je kunt ook bloem met bakpoeder gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/