Speculaas madeleines

Gepost: 24 november 2016 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023

speculaas-madeleines-1a

Deze speculaas madeleines werden nog veel lekkerder dan ik had gehoopt. Altijd fijn als een experiment zo goed uitpakt. In dit geval is het qua smaak net alsof je een stuk gevuld speculaas je mond stopt, alleen de structuur is anders. Dus met het Sinterklaas gevoel zit het wel goed bij deze madeleines. Verder is het gewoon leuk om weer net even wat anders op tafel te zetten dan de standaard lekkernijen die ook volop in de winkels liggen. Verder is dit ook een makkelijk recept waar je niet veel tijd voor nodig hebt. Kan niet beter toch?

BAKTIP: Voor het bakken van madeleines, kan je niet zonder een madeleine bakvorm

speculaas-madeleines-2a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Speculaas madeleines

Op zoek naar een makkelijk recept voor een Sinterklaas lekkernij? Dan zit je met deze speculaas madeleines helemaal goed. Ze zijn hartstikke lekker en eenvoudig om te maken.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 1-1,5 tl amandelaroma (of extract als je dit kunt vinden)
  • 150 gram bloem
  • 10 gram speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 25 gram gehakte amandelen (of amandelschaafsel)

Instructies

  • Klop de eieren en de suiker tot een zeer luchtige massa. Smelt ook de boter vast en laat deze een beetje afkoelen.
  • In een andere kom meng je bloem, zout en de speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit bloemmengsel, de boter en het extract toe aan de geklopte eieren. Spatel dit tot een mooi egaal beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg deze even een half uurtje in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het beslag erover en strooi de amandelen over de madeleines.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Ik kan je vertellen dat de speculaas madeleines warm echt fantastisch lekker zijn. Maar na afkoelen zijn ze ook heerlijk, bewaar ze dan in een goed afgesloten trommel.

speculaas-madeleines-3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Ik geloof gelijk dat ze heel lekker zijn. Zo zien ze er ook echt uit.

  2. Diana schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  3. Gerda Pietersen schreef:

    Lijkt me lekker. Heeft het zin als je Zeeuwse bloem gebruikt.

    1. Laura schreef:

      Nee, dat maakt voor madeleines niet uit. Zeeuwse bloem is voornamelijk bedoeld voor koekjes.

  4. Helen schreef:

    Kan het ook met amandelmeel?

    1. Laura schreef:

      Kun je zeker proberen

  5. Nicole schreef:

    Oh die zien er lekker uit zeg! Wat een leuk idee om ze zo aan te passen.

  6. Zo’n bakvorm staat al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Toch maar 1 kopen en dan deze heerlijke koekjes maken.

  7. Rowan schreef:

    Ik ben gek op madeleines, zo lekker! Deze variant lijkt mij dan ook heel erg lekker!

  8. Sarah schreef:

    Hoi Laura, dit lijkt mij zoo lekker!! Is er een kans dat ik het zonder vorm kan maken of is het een waterig beslag? Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Je hebt wel een vorm nodig waar je het in bakt, maar je zou ook een muffinvorm kunnen proberen.

  9. Karin schreef:

    Deze zijn echt geweldig!
    Ik maak alle recepten van jou met kokosbloesemsuiker en ze zijn allemaal geweldig lekker!!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed dat dat ook gewoon lukt zo zeg!

  10. Lieve schreef:

    Kan je hier ook gewone vanille aroma gebruiken ipv amandel? Wegens allergie aan amandel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept