Een ontzettend lekker recept voor speculaascake met Baileys ganache. Met deze feestelijke tulband cake maak je echt indruk!

Tulband bakken

Als ik een cake bak voor een speciale gelegenheid, grijp ik direct naar mijn tulband bakvormencollectie. Het is eigenlijk een ideale truc om een cake er direct feestelijk uit te laten zien. En dan heb ik het nog niet eens over toppings gehad. Deze speculaascake met Baileys ganache vind ik dan ook echt een indrukwekkend exemplaar geworden. Een ontzettend mooie en lekkere cake die de show steelt tijdens jouw sinterklaas- of kerstavond.

Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware en voor deze speculaascake gebruikte ik de “Heritage” bakvorm. Daarmee maak je van elke simpele cake een heus spektakelstuk. Mocht je tulband cakes bakken toch nog spannend vinden, lees dan mijn artikel met tips en trucs eens door.

Speculaascake maken

Ik besloot de speculaascake die ik in de tulband bakvorm had gebakken, nog een tikkie specialer te willen maken. Ik maakte daarom een witte chocolade ganache met Baileys erbij en ik strooide tot slot wat schuddebuikjes over de cake heen. Stel je een lekker smeuïge cake voor, met een romige ganache en knapperige schuddebuikjes. Echt heerlijk!

Mijn enige verbeterpunt was dat ik een beetje ongeduldig was met de Baileys ganache, die had ik iets verder moeten laten opstijven voordat ik deze over de cake schonk. Maar lekker dat het was. 😉

Tulband met baileys ganache

Speculaascake schuddebuikjes

Bakken met speculaaskruiden

Het is dé tijd van het jaar voor recepten met speculaaskruiden, als je het mij vraagt. Ik maak deze kruidenmix meestal zelf, zodat ik volledig kan bepalen hoe de kruiden in balans gebracht zijn. Speculaaskruiden geven een baksel direct een hele intense smaak en je huis gaat er ook zalig van ruiken. Alleen maar voordelen. 😉

Als je koek bakt met speculaaskruiden is het echt aan te raden om het deeg voldoende te laten rusten. Hoe langer het deeg rust, des te meer krijgen de kruiden de kans om in het deeg te trekken. Niet alleen in koekjes smaken speculaaskruiden heerlijk, ook in cake ben ik er echt fan van. Deze tulband van speculaascake stond al lang op mijn lijst, maar ik heb al veel vaker speculaascakes gebakken. Ik heb hieronder een aantal hele lekkere recepten voor je verzameld ter inspiratie.

BAKTIP: Zelfgemaakte speculaaskruiden bewaar ik graag in kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

Meer speculaascake recepten

Speculaascake recept

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Speculaascake bakken

Kan ik de ganache ook zonder alcohol maken?

Absoluut! De Baileys laat je gemakkelijk achterwege. Je hoeft het alleen maar door slagroom te vervangen. Eventueel kun je wel een smaakextract naar keuze aan de ganache toevoegen, maar een gewone witte chocolade ganache smaak er ook al heerlijk bij.

Wanneer kan ik de speculaascake uit de vorm halen?

Bij een tulband bakvorm is het belangrijk dat de bakvorm goed is ingevet (denk aan alle hoekjes en randje), en vervolgens met bloem is bestoven. Daarnaast moet de cake ook goed gaar zijn, anders is de kans groot dat de cake niet mooi uit de tulband bakvorm komt. Ik leg je er alles over uit in dit artikel over het bakken van tulband cakes.

Kan ik ook iets door het speculaasbeslag mengen?

Dat kan zeker erg lekker zijn. Je zou kunnen denken aan stukjes witte chocolade, grof gehakte nootjes of gewelde rozijnen, als je daarvan houdt. Net wat jou lekker lijkt bij deze smaakcombinatie.

Speculaascake maken

Speculaas tulband met baileys ganache (2)

 

Speculaas cake met baileys ganache recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Speculaas cake met Baileys ganache recept

Met deze tulband maak je indruk. Een heerlijke speculaas cake met een Baileys ganache en schuddebuikjes!
Porties: 22 plakken
2,4 L tulband bakvorm

Ingrediënten

Speculaascake

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 5 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 225 gram boter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren M
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 ml zure room

Baileys ganache

  • 200 gram witte chocolade
  • 60 ml Baileys
  • 60 ml slagroom

Extra

  • Schuddebuikjes

Instructies

Speculaascake maken

  • Vet de tulband bakvorm goed in, zorg ervoor dat je geen enkel hoekje overslaat. Bestuif hierna met bloem en tik het teveel aan bloem er vanaf.
  • Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
  • Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren (één voor één) en het vanille-extract toe tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
  • Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de tulband gaar in een voorverwarmde oven van 160°C voor 60 – 70 minuten (dit is afhankelijk van de exacte tulband bakvorm)
  • Test of de tulband cake gaar is met een cake- of satéprikker. Als er nog beslag aan blijft hangen kun je de cake nog 5 minuten terugzetten in de oven.
  • Is de speculaas tulband cake gaar? Laat de tulband dan afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 minuten. Laat volledig afkoelen tot je verder gaat.

Baileys ganache maken

  • Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom. De slagroom verhit je in een pannetje, zodra het aan de randen begint te borrelen giet je de slagroom bij de chocolade. Roer met een spatel door tot alle chocolade is gesmolten en meng dan ook de Baileys erdoor.
  • Je kunt ervoor kiezen om de ganache over de gehele tulband te gieten, dan is het handig als je de ganache een beetje laat opstijven (het moet wel schenkbaar blijven). Je kunt het ook over een plakje van de tulband schenken. Maak het geheel af met schuddebuikjes.

Tips

Bewaren

De speculaas tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft de speculaascake een week goed. Bewaar een tulband cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit. De witte chocolade ganache met Baileys moet wel in de koelkast bewaard worden, let wel op: hier stijft de ganache verder op.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept