De perfecte speculaascake bakken
Het bakken van de perfecte speculaascake begint bij een goed basisrecept, gelukkig heb je die hier al te pakken. De echte smaakmaker is de speculaaskruiden mix, waar ik onderstaand meer over vertel, evenals de beste bewaartips om je speculaascake zolang mogelijk vers te houden. Lees ook mijn artikel over het bakken van de perfecte cake door om een compacte of droge cake te voorkomen.
Speculaaskruiden voor de speculaascake
Bij het maken van een speculaascake zijn de speculaaskruiden essentieel. Misschien maak jij deze al jaren zelf, maar zo niet dan heb ik een handig recept om je eigen speculaaskruiden te mengen. Het enige dat je hoeft te doen is de kruiden in de juiste verhoudingen door elkaar te mengen. Ik gebruik altijd deze specerijen in mijn speculaaskruiden mix:
- kaneel
- nootmuskaat
- kruidnagel
- gember
- foelie
- kardemom
Soms zie je ook nog andere specerijen zoals witte peper terug in zo’n mix, maar dit is mij te overheersend. De combinatie van bovenstaande kruiden geeft een heerlijke, rijke smaak aan de cake.
BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.
Speculaascake bewaren
De meest belangrijke tip bij het bewaren van cake, is dat je dit nooit in de koelkast moet doen. Cake droogt namelijk uit in de koelkast. Buiten de koelkast verpak ik een cake meestal in folie en bij het invriezen zorg je voor een luchtdichte verpakking. In dit geval verpak je de plakken cake eerst met folie en stop je ze daarna in dit soort handige bewaardozen.
Hoelang blijft speculaascake goed?
Buiten de koelkast en verpakt in folie blijft deze cake met speculaaskruiden maximaal een week goed.
Kun je speculaascake invriezen?
Luchtdicht verpakt kun je de cake max. drie maanden in de vriezer bewaren.
Hoi Laura,
Ik heb gisteren de tulband gemaakt en hij is heerlijk !!!
Ha Laura, ik heb’ m nu in de oven staan, maar verwacht dat hij mislukt 😔. Ik ben namelijk vergeten de zure room erbij te doen 🥴! Ja, ik weet het… dom dom dom! Maar het beslag smaakte ieder geval héérlijk 😋. Nu maar afwachten 🤭.
Vandaag de tulband gemaakt..was toch te koud om naar buiten te gaan. In een kleinere vorm, dus nog 6 kleine cakejes erbij kunnen bakken. Twee overrijpe bananen ook maar toegevoegd..plus wat gembersiroop…prachtige fluffy cake, heerlijk!
Hallo! Dit ziet er heerlijk uit. Ik zou deze cake willen malen in een gewone ronde vorm, maar de tulbanden staan niet in de recept omrekenen tool. Hoe doe ik dit dan best voor een vorm van 20 cm doorsnede?
Je kunt dan het beste de inhoud van je 20 cm bakvorm opmeten en vergelijken met de inhoud van de tulband uit dit recept. Ik leg er hier wat meer over uit: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/
Hey Laura,
Gisteren gemaakt en het hele huis rook vanmorgen nog naar speculaas 🙂
En hij smaakt heerlijk! Er is nog maar een derde van over…
Kan ik i.pv. zure room creme fraiche gebruiken?
Zure room heeft de voorkeur i.v.m. het vetpercentage, maar ik denk dat crème fraiche ook prima zal uitpakken.
Hoi, ik heb de tulband gemaakt, ruikt heerlijk, maar vind ‘m wat droog. Hoe kun je zorgen dat cake wat natter is?
Er kunnen meerdere oorzaken zijn als hij wat droog uitpakt. Zie hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Ik heb bij de Kruidvat twee van jouw leuke mini tulband bakvormen gekocht. Daarvoor wil ik graag dit recept gebruiken. Hoelang raad jij aan om ze in de oven te bakken?
Wat leuk! Ik denk zo’n 20 minuten.
Ik heb deze tulband al meerdere keren gemaakt, en vanavond weer, alleen heeft hij nu 70 minuten in de oven gestaan, en de binnenkant is nog helemaal nat.
Ik heb alle ingrediënten nagelopen, de tulband is hetzelfde als altijd, alles klopt, ik begrijp er niets van.
Hij is favoriet bij mijn familie, zo balen!
Hi Shanna, wat gek! Heb je altijd een extra thermometer in de oven staan, dat je de temperatuur kunt controleren?
Nee, misschien is dat een idee! Ik heb hem nu totaal 80 minuten in de oven gehad, en toen was hij gaar. Bedankt voor je reactie!
Kun je die cake ook in een gewone springvorm bakken van 24cm?
Ja hoor dat kan. Check wel even goed tijdens het bakken wanneer de cake gaar is. Dat kan iets afwijken met een andere vorm.
Dank je wel hoor laura.👍🫶
Is het ook mogelijk om dit recept met zelfrijzend bakmeel te maken?
Hoi Rineke, dat kan maar check dan even dit artikel voor de verhoudingen https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/