Zijn jullie klaar voor misschien wel de lekkerste donuts ooit? Ik presenteer: speculaas donuts! De smaak zit niet alleen in de topping, maar ook in de donut zelf. Het deeg bracht ik op smaak met speculaaskruiden en stukjes speculaas, zo zonder topping dus al heel erg lekker. Voor het zoete (want donuts op zichzelf zijn niet echt zoet namelijk) dipte ik ze in een dik glazuur om het vervolgens af te maken met nog meet stukjes speculaas. Veel bak- en eetplezier!
Speculaas donuts
Speculaas donuts
Zo lekker waren donuts nog nooit: probeer deze speculaas donuts zeker eens uit!
Porties: 30 stuks
Ingrediënten
- 10 gram gist (gedroogd)
- 60 ml lauw water
- 250 ml lauwe melk
- 3 el fijne kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter gesmolten
- 575 gram bloem
- 1 el speculaaskruiden
- 3 eieren (M)
- 225 gram stukjes speculaas
Extra nodig
- zonnebloemolie om in te frituren
- 350 gram poedersuiker
- 60 ml melk
- stukjes speculaas
Instructies
-
Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
-
Doe het gistmengsel, boter, bloem, speculaaskruiden en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg. Voeg dan de stukjes speculaaskruiden toe en mix nog even totdat deze gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld.
-
Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
-
Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 8 cm doorsnede en een kleine van ongeveer 3,5 cm om er de bekende donutvorm van te maken. Steek net zo lang donuts uit tot het deeg op is. Leg de donuts deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
-
Bak de donuts in ongeveer 2 minuten (totaal) tot ze gaar en goudbruin zijn, draai ze halverwege om.
-
Als alle donuts zijn afgekoeld kun je het glazuur maken van de poedersuiker en melk. Een dik glazuur is belangrijk, dus voeg eventueel poedersuiker of melk toe om het dikker/dunner te maken.
-
Dip de donuts in het glazuur, leg op een vel bakpapier en strooi er de extra stukjes speculaas overheen.
Bewaren
3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoeveel olie moet je gebruiken in de pan?
De donuts moeten kopje onder kunnen.
Kun je deze ook in de oven bakken? Ik ben niet zo van in diep vet bakken.
Vast dank!
Dat denk ik niet.
Hoi Laura.
Vandaag ga ik dit recept uitproberen. Met wat aanpassingen hoop ik ze lactose vrij te kunnen maken.
Kunnen deze donuts ook ingevroren worden?
(Of eventueel die van het basisrecept)
Alvast bedankt ☺️
Dat lijkt me geen probleem!
Dag Laura,
Kan je het deeg ook een nachtje opzij zetten?
Ik heb het met dit deeg niet getest, maar je zou dit eens kunnen doorlezen en proberen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/