Speculaas donuts

Speculaas donuts
26

Zijn jullie klaar voor misschien wel de lekkerste donuts ooit? Ik presenteer: speculaas donuts! De smaak zit niet alleen in de topping, maar ook in de donut zelf. Het deeg bracht ik op smaak met speculaaskruiden en stukjes speculaas, zo zonder topping dus al heel erg lekker. Voor het zoete (want donuts op zichzelf zijn niet echt zoet namelijk) dipte ik ze in een dik glazuur om het vervolgens af te maken met nog meet stukjes speculaas. Veel bak- en eetplezier!

Speculaas donuts

Zo lekker waren donuts nog nooit: probeer deze speculaas donuts zeker eens uit!
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 10 gram gist (gedroogd)
  • 60 ml lauw water
  • 250 ml lauwe melk
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 575 gram bloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • 3 eieren (M)
  • 225 gram stukjes speculaas

Extra nodig

  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 350 gram poedersuiker
  • 60 ml melk
  • stukjes speculaas

Instructies

  • Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
  • Doe het gistmengsel, boter, bloem, speculaaskruiden en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg. Voeg dan de stukjes speculaaskruiden toe en mix nog even totdat deze gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld.
  • Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 8 cm doorsnede en een kleine van ongeveer 3,5 cm om er de bekende donutvorm van te maken. Steek net zo lang donuts uit tot het deeg op is. Leg de donuts deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
  • Bak de donuts in ongeveer 2 minuten (totaal) tot ze gaar en goudbruin zijn, draai ze halverwege om.
  • Als alle donuts zijn afgekoeld kun je het glazuur maken van de poedersuiker en melk. Een dik glazuur is belangrijk, dus voeg eventueel poedersuiker of melk toe om het dikker/dunner te maken.
  • Dip de donuts in het glazuur, leg op een vel bakpapier en strooi er de extra stukjes speculaas overheen.
Bewaren

3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Liesbeth schreef:

    Hoeveel olie moet je gebruiken in de pan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De donuts moeten kopje onder kunnen.

  2. Genevieve schreef:

    Kun je deze ook in de oven bakken? Ik ben niet zo van in diep vet bakken.
    Vast dank!

  3. Chrisje schreef:

    Hoi Laura.
    Vandaag ga ik dit recept uitproberen. Met wat aanpassingen hoop ik ze lactose vrij te kunnen maken.
    Kunnen deze donuts ook ingevroren worden?
    (Of eventueel die van het basisrecept)
    Alvast bedankt ☺️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *