Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?

11 oktober 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
7

oven kitchenaid

Eigenlijk wordt bij ovens vooral onderscheid gemaakt tussen hetelucht ovens en ovens met onder- en bovenwarmte (=conventioneel). Deze twee zul je het meest voorbij zien komen. Natuurlijk zijn er ook nog gasovens en andere ovens die je op tal van andere standen kunt zetten, maar wanneer het op bakken aankomt wordt vooral over deze twee gesproken. Heb jij je altijd al afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is en wat beter werkt? In dit artikel leg ik je dat uit. Dat niet alleen trouwens, ik vertel ook hoe je recepten kunt aanpassen op het soort oven en welke oven (naar mijn mening) het best is voor bakken.

Het verschil

Bij een hetelucht oven blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. De temperatuur is hierdoor overal in de oven gelijk. Voor veel gerechten is dit ideaal, ook wanneer je meerdere platen of roosters tegelijk gebruikt.

Bij een conventionele oven komt de warmte van boven en beneden. Minder geschikt op meerdere niveaus gelijk te bakken, want de warmte wordt tegengehouden door een plaat of bakvorm. Wat wel weer fijn is, is dat je de temperatuur plaatselijk kan regelen. Wil je dat de onderkant warmer is dan de bovenkant, plaats het rooster of de bakplaat dan iets onder het midden.

Boven- en onderwarmte of hetelucht?

De meest gebruikte oven is er een met boven- en onderwarmte. Dit is in recepten meestal ook de standaard. Je kunt ervan uitgaan dat in alle recepten die je in boeken en op websites ziet, deze stand gebruikt wordt. Dat wordt meestal niet vermeld, het is een soort ongeschreven regel. Net als dat met boter in bakrecepten altijd ongezouten roomboter wordt gebruikt.

Wanneer een hetelucht oven wordt gebruikt, staat dit altijd ergens vermeld. In boeken kun je meestal voorin vinden welke instellingen worden gebruikt. Op websites staat het meestal in het recept zelf, maar je kunt bij twijfel ook een kijkje nemen op een pagina met veelgestelde vragen.

bakken oven 1a

Recepten aanpassen aan de oven

Voor welke oven het recept ook is geschreven, je kunt prima een andere oven gebruiken om het baksel te maken. Eigenlijk hoef je alleen maar rekening te houden met de temperatuur, deze moet even aangepast worden.

Van boven- en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met 20%. Een temperatuur van 180 graden wordt dus 144 graden bij hetelucht. Nu zul je de meeste ovens niet zo nauwkeurig kunnen afstellen, ik zou hem in dit geval op 150 graden zetten.

Ook andersom kun je de temperatuur aanpassen. Van een hetelucht oven naar eentje met boven- en onderwarmte moet de temperatuur omhoog met 25%.

Wat is beter?

Vaak wordt mij gevraagd wat voor een oven mensen het best kunnen kiezen. Daar kan ik niet over oordelen, dat is heel persoonlijk. Ik ben gewend om een oven met boven- en onderwarmte te gebruiken, daar zou mijn voorkeur dus ook weer naar uitgaan bij de aanschaf van een nieuwe oven. Daarnaast vind ik het prettig dat er geen lucht wordt rondgeblazen, wat bij hetelucht vaak wel het geval is (al kun je dat ook vaak weer uitzetten). Tot slot heb ik ook het gevoel dat een conventionele oven gelijkmatiger bakt, maar dat is puur persoonlijk.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

105 reacties

 1. Caroline Brouwer schreef:

  Ik zal ook nooit met hete lucht bakken, maar altijd met boven-en onderarmte. Van hete lucht droogt je gebak uit. Hete lucht moet je eigenlijk alleen gebruiken als je meerdere bakplaten tegelijk in de oven zet, dan kan de warmte overal goed bij komen. Ik ben blij te horen dat jij ook het liefst met boven-en onderwarmte bakt, want dat lees ik wel eens anders. Soms heb je ovens die alleen een hete lucht functie hebben, dan heb je natuurlijk geen keus.
  groeten Caroline

 2. Adriana schreef:

  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Eigenlijk is dit wat ik inderdaad vroeger op school ook heb geleerd, maar ik vroeg me wel af of het nog steeds geld. Ga er wat meer op letten en ben benieuwd naar het resultaat.

 3. Corrien schreef:

  Een goede uitleg Laura!
  Zelf bak ik ook altijd met boven-/onderwarmte. Heb gemerkt dat met hete lucht mn baksels minder goed rijzen. Hete lucht vind ik wel ideaal als ik meerdere pizza’s tegelijk bakken wil. Of bijv 2 platen koekjes, die niet in elkaar kunnen zakken. Wel heb ik gemerkt dat bij hete lucht het baksel/pizza onderin de oven eerder aanbrand dan op de hogere richels.
  Voor mij is het ideaal dat beide mogelijkheden bij mijn oven aanwezig zijn.

 4. Anne schreef:

  Had ik misschien eerst moeten lezen… geen plaats in mijn keuken voor de oven maar we willen zo graag vaker bakken dat we een kleine oven hebben aangeschaft. Dat in de regen naar de stal, bakplaten inpakken enz. was het toch echt niet. Nu wordt er in de gebruiksaanwijzing geadviseerd: voor taarten en koekjes de stand onderwarmte te gebruiken en voor brood, cake, cupcakes, wafels pizza enz de boven en onderwarmte + hete lucht stand…
  Iemand ervaring?? Lees eigenlijk dat boven en onderwarmte het beste is maar dan krijg ik de hete lucht erbij en moet ik dus de temperatuur verlagen. We gaan het natuurlijk proberen maar misschien iemand met tips en tricks om teleurstelling bij zoonlief te voorkomen…?

  1. Gene Kaerts schreef:

   Bij mij gaat de hetelucht altijd samen met de onder en bovenwarmte, ( kan niet anders) maar perfect bakresultaat. Heb n broodbakmachine gekocht, maar uit de oven smaakt t brood beter….dus nu alleen mixen en rijzen in de broodbakmachine en daarna lekker in de oven

 5. Bibi schreef:

  Hoi Laura,

  Bedankt voor je uitleg! Heel handig?. Ik heb alleen nog een vraag en hoop dat jij het misschien weet. Bij mijn oven heb ik uiteraard een rooster gekregen maar ook een soort van diep bakblik/braadslede/opvangbak. Ik weet dus niet zo goed wat ik met die laatste moet. Als bakblik voor koekjes lijkt hij mij te diep dus ik heb ‘m eigenlijk altijd in de oven als opvangbak, zelfs als ik een bakblik (inschuifbare van de action) op mijn rooster heb voor koekjes. Maar ik twijfel of dat wel goed is voor de warmte.
  Ik zou het ‘ding’ eigenlijk ook wel graag als bakblik gebruiken want hij is iets groter dan mijn los gekochte bakblik. Maar weet dus niet of het kan omdat hij wat dieper is. Mijn zou bijv wel weer handig zijn voor dunne cake voor bijv rolcake. Even samengevat, wat zou ik nou kunnen met het blik?? ?
  Alvast bedankt!

 6. Jk schreef:

  Ik doe vaak een bakplaat vlak boven het bakblik zodat de hete lucht niet op het baksel blaast en deze dus gelijkmatiger warm wordt… (Bij aanschaf van huis zat er een hele lucht oven ingebouwd, liever een normale ovrn).

 7. Marielle schreef:

  Ik heb een gasoven met alleen onderwarmte en een grillfunctie boven. Vaak is de onderkant van mijn gebak/brood/cupcake donker en de bovenkant nog niet gaar of heel licht. Heb je hier ook tips voor?
  Bedankt alvast!

 8. hofmans greta schreef:

  ik bak telkens in mijn microgolfoven wel op bakken maar alle recepten vragen 180 gr ik heb maar 175 of 200 gr wat gebruikte beste

  1. Hatice schreef:

   Ik gebruik ook altijd boven en onderwarmte. Alleen ben nu dus met 2 bakvormen aan de slag (2×12 cupcakevorm) maar de bovenste vorm krijgt allemaal puntjes en de onderste vorm wordt wel mooi plat, dus dat is niet ideaal als je 100 cupcakes moet maken 😉 iemand hier ervaring mee?

   1. Laura Kieft schreef:

    Dan kan hetelucht wel weer beter zijn, al vind ik toch dat je ook dan nog wat verschil kunt opmerken (verschilt per oven)

 9. Anita schreef:

  Nooit geweten wat ‘standaard’ is. Altijd twijfelen wat moet ik gebruiken. Boven of onder of beide? Ik bak zelden en alleen cake of boterkoek. Het is geen hobby van me en doe het voor mijn dochter maar crisis wat zijn die verpakkingen soms onduidelijk. :/

 10. Ria schreef:

  Dank je wel voor de tip. Bak al heel lang maar wist niet dat je standaard uur moet gaan van boven/onderwarmte. Gebruikte ook altijd hete lucht maar ga het nu proberen zoals jij het zegt.

 11. Petra schreef:

  Ik wilde een oven zonder magnetron, bak al jaren en een cake bv. was altijd een fluitje van een cent. Nooit mislukt. Ik gezocht op internet en kwam uit op de grootste inventum vrijstaande oven. Wat een crime. Hij komt er geweldig uit in de revieuws maar wat gek. Kan alleen boven OF onderwarmte gebruiken of de stand boven EN onderwarmte maar dan gaat de hete lucht ook aan. Ik vind het een fiasco omdat er ook totaal geen beschrijving bij zit of recepten. Heb de hele dag EN nacht gebakken maar geen cake is er uitgekomen zoals ik het gewend ben. Verkoold aan de oderkant bv. en prachtig aan de bovenkant. Alles al geprobeerd. Alleen onderwarmte, onder en boven met dus de hete lucht. Van hoogte veranderd maar ik krijg het echt niet goed. Heeft er iemand ook zo’n geweldige inventum? Dit is geen doen. Heeft iemand wel een vrijstaande oven (hoeft geen hete lucht bij) met onder en boven warmte met goede resultaten want ik ga echt op zoek naar een andere. Alvast bedankt.

  1. Joke schreef:

   Ik heb ook een Inventum en die heeft o.a. een boven en onderwarmte zonder hetelucht.

 12. Petra schreef:

  Heb ik allemaal gedaan. Gr.

 13. lola schreef:

  welke stand zal ik gebruiken voor tacos? ze zeggen op 125 graden.. maar welke stand?!

 14. Jakob schreef:

  Je hebt tegenwoordig ovens met 3 d en dat gaat fantastische je hebt 3x warmte gaat heel mooi cake word er lekker van ook koek op stand 3 d geweldig
  Jak

 15. Marleen schreef:

  Hallo Laura,
  Ik ben een grote fan van zelfgemaakte taarten maar heb grote problemen met mn taart die nooit gebakken is onderaan, bovenaan perfect dit zowel met zelfgemaakte als voorverpakte deeg.Ik bak op hete lucht . Niet leuk als je er bovenaan fier op bent maar onderaan????????

 16. Michelle schreef:

  Ten eerste heb ik echt wat aan deze uitleg. Maar je hebt onder-en bovenwarmte en hetelucht apart uitgelegd. Ik heb een oven met veel functies en ik gebruik meestal onder en bovenwarmte + heteluchtoven. Nou wil ik twee bladen tegelijk in de oven doen met cup cakes. Die zitten in een cupcakevorm. Maar ik heb maar 1 rooster en verder alleen bakplaten. Ik vroeg me dus af of dat beide in de oven kan? Ben wat bang dat de cupcakes verbranden als je ze bovenin doet of onderin. Of dat de een verbrand en de ander weer te licht is. Hopelijk heb je gauw antwoord op mijn vraag ? ook wel een dilemma haha.. groetjes Michelle

 17. Eddy schreef:

  Ik ben pas kort geleden begonnen met koken en bakken in de oven en heb de volgende vraag. Als ik iets bak op de grill zoals cake of appeltaart b.v. met onder en boven warmte. Moet ik dan de bakplaat
  , die bij mij eigenlijk altijd in de onderste rail zit om eventueel gedrup o.i.d. op te vangen , verwijderen. Alvast bedankt voor uw antwoord.

 18. Vandervorst schreef:

  Hallo, waarom bakt mijn oven bij een biscuit altijd langs een kant harder dan de andere soms verbrand ?

  Mvg

 19. Mevr van de Ven schreef:

  Ik heb een vraag.
  Bij taart of Bienestich of cake word het gebak bovenop heel donker
  180 graden
  Bienestich en hij staat op de 2de onderste richel.
  Na half uur wel gaar
  Op 150 graden een uur en weer te donker boven op.

 20. Wilma schreef:

  Een vraag,

  Ik wil meerdere dezelfde taarten tegelijker tijd bakken, de oven die ik nu heb is te klein.
  Zou een inbouwoven van 90 cm breed iets zijn of meer een hoge, ik heb een boretti van 90 cm gezien, heeft iemand daar ervaring mee. Graag hoor ik hier meer van

 21. Erica schreef:

  Je zegt dat je bij een heteluchtoven de temperatuur naar beneden moet aanpassen. Dus als in het recept staat 180 graden dan zet ik mijn oven op 144.
  Nou is dat bij mijn oven nogal moeilijk. De knop voor de temperatuur is niet zo duidelijk en nauwkeurig. Ik ga daarom altijd af op mijn losse temperatuurmeter.

  Als het recept 180 graden zegt en ik gebruik hetelucht moet mijn temperatuurmeter dan op 180 of op 144 komen?

  1. Erwin schreef:

   Ervaring leert dat de meeste recepten zonder benoeming hetelucht of conventioneel op conventioneel gericht zijn. Dus wanneer je kiest voor hetelucht, dan ca 20% van de temperatuur eraf.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Klopt inderdaad, al mijn recepten zijn in een elektrische oven op onder/bovenwarmte gemaakt. Bij hetelucht 10-20% lagere temperatuur (verschilt een beetje per oven)

 22. n.t. schreef:

  Heb geen tot weinig ervaring met bakken in de heteluchtoven. Vaak staat op verpakkingen dat je het baksel midden in de “‘ oven” moet zetten. Geld dat dan ook voor een heteluchtoven? Of kan het dan gewoon onderin? Bijv bij koekjes. Ik heb wel een rooster rekje bij de heteluchtoven die halfhoog is, die ik erin kan zetten. Maar op dat rooster rekje kan ik geen koekjes bakken, zijn daar speciale bakplaten voor die ik op het rooster kan leggen?

 23. Mevr van de Ven schreef:

  Ik wil ook een nieuwe vrijstaande oven met magnetron kopen.
  Wie heeft een goed advies
  Gr Mevr van de Ven

 24. Annelies schreef:

  Wij hebben alleen een combi magnetron dus hete lucht. Wij vinden dat alles net niet goed gaar word vooral broodjes(zelfs afbak) en cake. De temperatuur verlagen zonder tijd aan passen lijkt mij geen goede optie. Wat moet ik hiermee????? HELP AUB!

 25. Marijke schreef:

  Jij zei eerder, dat als je boven-en onderwarmte gebruikt bij bakken, de plaat die gebruikt wordt om het eventueel lekken op te vangen, verwijderd moet worden. Maar zonder die opvangplaat wordt de bodem heel vies. Wat kan ik daaraan doen?

 26. Marijke schreef:

  Dank je wel Ingeborg, voor je reactie. Ik heb aluminiumfolie gebruikt op de bodem, maar dat heeft zich vastgeplakt op de bodem met als gevolg dat ik niet alle aluminiumfolie van de bodem heb kunnen krijgen.

 27. Siepje schreef:

  NOOIT ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM VAN JE OVEN LEGGEN!!!!!!!!!!!!!!
  JAMMER DAT LAURA DAAR NIET OP TIJD VOOR HEEFT GEWAARSCHUWD…….

 28. Marijke schreef:

  Dank je Siepje, voor je reactie. Dat heb ik i.d.d. gemerkt. Heb jij een alternatief dat wel goed is en werkt!! Alvast bedankt voor je eventuele antwoord.

 29. J.Robinson schreef:

  Heb je ervaring met stoomovens ? Hoe is het bakken daarmee van gebak?

 30. Marja schreef:

  Inderdaad komen baksels niet goed uit de combimagnetron! Ook niet met verlaagde temperatuur. Als het wel lukt, nou dan heb ik een “lucky day”. Koekjes begin ik al helemaal niet aan of een rolcake want er zitten 2 roosters in verschillende hoogtes en een ronde bakplaat om op een rooster te zetten, bij. Niet bepaald ideaal om te bakken. En dat doe ik juist zo graag! Maar al mijn taarten zijn tot nog toe mislukt! Ze lijken prachtig gaar, zelfs na de sateprikker test, maar komen er toch maar halfgaar uit. De onderkant zit aan de zijkant vast in de vorm, nog vloeibaar langs de randen. Ik prik altijd in het dikste gedeelte tot op de bodem, maar het blijken de onderste zijkanten te zijn die gewoon nog rauw zijn. En ik heb geen idee wat ik hier aan moet doen. Heeft er iemand een tip? Als de vorm op het laagste rekje staat raakt hij bij het rijzen vd cake bijna de bovenkant vd oven, zo klein is hij. En hij draait rond. Dat kan ik helaas niet uitzetten! Ik wil graag een ( grote ) nieuwe, maar ja…..eerst even een loterij winnen! Ik zal het met dit onding moeten blijven doen, helaas. Hopelijk heeft iemand de oplossing voor mij.
  Alvast bedankt. Met vriendelijke groetjes,
  Marja.

 31. patricia schreef:

  bedankt voor de goede uitleg

 32. Jacqueline schreef:

  Hallo Laura. Heb net allemaal het bovenstaande gelezen (poeh…) Maar denk dat ik er wel uit ben. Ben begonnen met bakken ( voor het eerst) omdat ik gestopt ben met roken. ( je moet toch wat) Ik heb een smeg oven en letterlijk alles is mislukt. Ben nu 2 weken bezig. Heb inmiddels cake, cheesecake, 5x biscuit taart en allemaal mislukt. Zit te kl..ien met de temp. Heb zoveel standen erop zitten. Nu net 2 banketstaven gemaakt op hetenlucht. 1 staaf helemaal open van boven en de 2e is zowaar gelukt. Dus ik heb denk ik de temp. steeds te hoog gehad. Ik ga nu ook voor conventionele oven dat is volgens mij op mijn oven een half rondje boven en half rondje beneden. Dus morgen voor de 6e x proberen een biscuit taart te maken. Kijken of hij nu wel rijst. Bedankt voor alle tips.

 33. Liesbeth schreef:

  Hallo Laura, wij hebben een nieuwe keuken en ik wou nu geen combi magnetron maar weer een gewone oven om dat ik graag iets bak! Wij hebben een AEG oven gekocht met veel functie maar heb nog niet 1x een cake gebakken die is gelukt de cake is niet gaar van binnen als ik er een saté prikker in steek is hij gaar maar als ik hem later aansnij is hij van binnen niet zo als anders lekker luchtig ik baal hier behoorlijk van heb op hete lucht geprobeerd staat ook op pak van Koopmans boeren cake, maar ook de pitza hete lucht dit is met onderwarmte lukt het niet!
  Ben heel benieuwd wat ik nu nog kan proberen,en zit ook boven en onder warmte op! Zijn er misschien meer mensen die een nieuwe AEG oven en ook deze ervaring hebben?

 34. jenny schreef:

  ik heb sinds kort een etna gasfornuis met elektrische oven nu is het zo dat de onderwarmte achter blijft op de boven warmte.Dus ben ik met de hete lucht oven aan de slag gegaan.Dit werkt prima met cake en of appeltaart maar met de schuimtaart blijft de onderkant vochtig en droogt het schuim niet goed terwijl de bovenkant oke is.Zou je mij hier mee op weg kunnen helpen?

 35. Edy schreef:

  Beste, wij hebben een nieuwe keuken met een oven van kupperbusch met ingebouwde magnetron. Met warme lucht en niet met boven en onderwarmte zoals de vorige.
  Nu krijgen we wanneer we een pizza maken de deeg aan de onderkant helemaal niet gaar. We zetten die op het draaiplateau. Is dat misschien fout en moet die hoger staan of hoe moet het gebeuren.
  En bij lagere temp wordt die toch zeker niet gaar of hoe moeten we dat zien? Help ons aub

 36. margaret schreef:

  hi ik heb een elektrische oven met onder en boven warmte. ik heb nog nooit een goede resultaat behaald met bakken. de boven kant is altijd donker. ik kan nooit iets bakken met een goede temperatuur. cake, taart het wordt altijd te donker aan de boven kant en te hard. en als ik de temperatuur gaat verlagen wordt mijn cake niet gaar.

  mijn oven temperatuur is wel goed. ik heb het idee dat het te warm is voor bepaalde taarten . ik weet niet wat ik moet doen. ik heb alles geprobeerd.

 37. Marja schreef:

  Dat klopt! Ook ik had deze problemen en een combimagnetron! Ik heb inmiddels een conventionele oven gekocht….wat een verademing. Ik heb mijn combi nog wel, voor de magnetron of als de oven vol zit, even wat warm te houden in de hetelucht van de combi. Je moet om te beginnen je ovenstand bij hetelucht in een combimagnetron 20% lager zetten! Soms moet je dan misschien iets langer bakken dan aangegeven, maar op den duur weet je ook wel welke tijd bij welke stand en welk gerecht past. Bij mij moest cake 5-10 minuten langer en b.v. Cheesecake wel 20-30 minuten! Maar dat is een kwestie van uitproberen. En opschrijven!
  Ik ens je veel suc6 met je temperatuur probleem.

 38. schilders yvonne schreef:

  ik wil boven en onder gebruiken voor 2gerechten wedges en gevulde parikas ,doe dit altijd boven samen op voor 2personen,nu voor 10personen schotels kunnen niet samen op 1 rooster wat doe ik
  ?

 39. Margriet schreef:

  Ik heb sinds kort een nieuw fornuis, een elektrisch van Siemens. Ben echt verslaafd geraakt aan het bakken, echt alles lukt. Ook met 2 lagen met hete lucht. Zelfs de progrestaart met drogen van eiwit is zo mooi geworden. Dus voor mij chapeau voor Siemens.

 40. Tina schreef:

  Ik heb inmiddels mijn nieuwe keuken al 2 jaar en wou tien absoluut oven magnetron appart hebben. Nooit geen spijt van gehad. Ik heb intussen mijn oven leren kennen en bak nu alles op hete lucht, op de temperatuur die jij aangeeft en de zelfde baktijd als in jouw recepten maar ik verwarm de oven nooit voor. En dat werkt bij mij prima.

 41. Desmet Denise schreef:

  Beste Dames, ik bezit een heteluchtoven en bak al jaren met plezier , cake , brood, taart, koekjes. Regel 1 lees goed de gebruiksaanwijzing door. 2
  2) plaats indien je dat nodig acht een vuurvast kommetje met water naast je bakvorm of op de bodem. Bij mijn weten enkel nodig bij het bakken van brood.
  3) bij hete lucht is de temp voor cake en taart meestal 160 ( 165)graden en bak je +_45 minuten tot max 50 minuten mijn doorsnede van de vorm is 27 cm.
  4) plaats je bakvorm op de 2e richel van je oven van boven te tellen.
  Soms kleurt je gebak sneller aan een zijde. Halverwege je baktijd draai je de vorm.
  5) bewaar je gegevens en resultaten in een schriftje, zo heb je steeds een vergelijk.
  6) brood bak je op een iets hogere temp 170 graden.
  7) zo je op 2 niveaus bakt wissel op 10 min van het einde van de baktijd de platen. De onderste bakplaat gaart even snel maar kleurt niet ZO goed.

 42. Kenneth schreef:

  Hallo,

  Ik vraag me af welke functie ik best zou gebruiken voor gehaktbrood te maken. Zou ik de functie boven + onderwarmte gebruiken of de pizza hetelucht (dat is voor gerechten op 1 niveau te bakken met intensief bruineren en een krokante korst) of de multi hetelucht?? Ik denk persoonlijk dat het moet lukken met boven + onderwarmte. Alvast bedankt.

 43. Yolanda schreef:

  Op welk symbool kun je het beste zelfgemaakte crackers bakken?
  Het staat niet duidelijk in de gebruiksaanwijzing,en ook op internet kan ik het zo gauw niet vinden.
  De oven is vrij nieuw dus vandaar deze vraag.

 44. Ria schreef:

  Hoe komt het dat een cake en appeltaart aan de onderkant verbrand zet het op de onderste richel heb een elektrische oven

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ook al heb je een elektrische oven, waarschijnlijk staat je oven op boven/onderwarmte en in dat geval staat de onderkant te dicht op de warmtebron van onderen.

 45. Ria schreef:

  Dank je wel
  Ja het stond op de laagste richel

 46. Sara schreef:

  Hallo wij hebben onlangs een Bartscher heteluchtoven aangeschaft speciaal voor het bakken van gebak en taart. Nu blijkt dat al het gebak wat ik hierin maak mislukt. Dit is heel vervelend, omdat ik de oven enkel nodig heb voor gebakjes. De baksels worden te hard en droog, ook als ik de temperatuur 10% of 20% lager zet. Een kommetje met water heeft ook niet geholpen. Heeft iemand hier ervaring mee? Of tips? Ligt dit aan de oven of kan ik hier nog iets aan doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Sjee wat vervelend zeg! Heb je het merk er al voor benaderd? Wie weet is er gewoon wat mis met de oven.

 47. julia schreef:

  Hoi Laura, ik heb een recept waarbij staat dat de temperatuur 220 graden moet zijn (boven-onderwarmte). Ik heb zelf echter een heteluchtoven.. Betekent dit dat ik de temperatuur dan op +/- 180 graden kan zetten en dezelfde baktijd kan aanhouden als wat het recept voorschrijft? Alvast dank voor de reactie.

  1. Laura's Bakery schreef:

   De baktijd inderdaad hetzelfde en de temperatuur 10-20% lager.

 48. hanne schreef:

  hoi,
  ik dacht dat macarons in heteluchtoven gebakken werden, niet?
  gr

  1. Laura Kieft schreef:

   In bakkerijen misschien, maar dat is geen vereiste hoor. Thuis doe ik dat ook niet.

 49. Betty schreef:

  Hoi hoi
  Wat is een goed merk voor een elektrische oven
  Wil er een nieuwe gaan kopen
  Alvast bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb zelf ovens van Bosch.

 50. marjan schreef:

  Hallo, laura, convectionel ovens is warmt van boven en onder
  maar wat is de convectie ovens?
  is zie vaak bij engels recepten bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Convectie is hetzelfde als hetelucht.

 51. Ruth Volders schreef:

  Hallo Laura,
  Ik ben een fervente spekkoekbakster.
  Nu gebeurt het vaak dat de bovenkant vaak hart . Kan je mij zeggen wat ik verkeerd doe.
  Ik gebruik grillwarmte op 160 graden en de deur op een kier.
  En de springvorm in het midden van de oven.
  Ik hoop gauw iets van je te horen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Helaas hebben wij ook (nog) geen ervaring met spekkoek.

 52. Sylvia schreef:

  Beste Laura,

  weet jij of een gasoven met boven en onderwarmte even goed bakt als een elektrische oven met boven en onderwarmte?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zolang de ovens goed voorverwarmd zijn zou het evengoed moeten bakken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf geen (recente) ervaring heb met gasovens.

 53. Gerry schreef:

  Niet betweterig bedoeld, maar er is wel degelijk een verschil tussen hete lucht en convectie.
  In Nederland wordt het over het algemeen hete lucht en convectie als hetzelfde gezien.
  Maar dat is wel erg kort door de bocht, beide oventypen hebben verschillende bakresultaten.
  Moest even zoeken, maar op een aantal Duitse websites uitleg gevonden (o.a. AEG).
  Ik heb in het kort maar iets vertaald en geplakt.

  Was ist der Unterschied zwischen Umluft, Heissluft und Ober- und Unterhitze?
  Bei Umluft sind die Heizstäbe an der Decke und am Boden in Betrieb.
  Zusätzlich läuft der Lüfter in der Rückwand.
  Bei Heißluft arbeitet ein Ringheizkörper in der Rückwand.
  Die Wärme wird über einen Ventilator in der Rückwand gleichmäßig im Innenraum verteilt.
  Echte Heißluft ist um einiges effizienter als Umluft. Während beim Backen mit Umluft die erhitzte Luft im Backofen durch den Ventilator gleichmäßig verteilt wird, hat der Heißluftofen einen Ringheizkörper.

  In gewoon Nederlands komt het hier op neer:
  Umluft = Convectie -> warmte elementen onder en boven in de oven aan met een ventilator in de achterwand.
  Heißluft = Hete Lucht -> Ringvormig element in de achterwand van de oven met daarin de fan.
  Verschil zit hem dus in de manier hoe de warmte door de oven geblazen wordt.
  Dit heeft effect op het eindresultaat en de keuze van het te bakken produkt.
  Convectie: Umluft: “Für alles, was knusprig sein soll”.
  Pizza’s, koekjes, broodjes etc.
  Hete Lucht: Heißluft: In principe alle gerechten die in de basis veel vocht bevatten.
  Taarten, broden, baksels gevuld of belegd met vruchten of groenten.
  Braadstukken vlees en dergelijke.
  Produkten die evenredig gegaard moeten zijn.
  En meerdere gerechten gelijktijdig kunnen garen.

  Meer gedetailleerde uitleg hier voor lezers die prima met de Duitse taal uit de voeten kunnen, heb ik een aantal URL’s, maar met deze zoekopdrachten kom je ook een eind:
  Google-> unterschied heißluft umluft -> Umluft oder Heißluft: Wo ist der Unterschied?
  Google -> was ist besser heißluft umluft -> “Backöfen – Welche Beheizungsart wofür? – Oranier”.

  https://www.aeg.at/support/support-articles/kochen/einbaubackofen-und–herde/was-ist-der-unterschied-zwischen-umluft-heissluft-und-ober-und-unterhitze/#:~:text=Bei%20Umluft%20sind%20ebenfalls%20die,R%C3%BCckwand%20gleichm%C3%A4%C3%9Fig%20im%20Innenraum%20verteilt.
  https://www.haus.de/leben/umluft-heissluft-32221

  Sorry dat het allemaal in het Duits is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *