Hartige oliebollen: Oosterse borrelbolletjes

Gepost: 27 december 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

hartige oliebollen 1a

Hier in huis is het al jaren de traditie dat er op 31 december oliebollen gebakken worden. Mijn moeder staat ’s ochtends vroeg in de keuken om het beslag te maken en de oliebollen te bakken. Eenmaal wakker geworden van de geur kom ik dan beneden terwijl de eerste oliebollen al klaar liggen. Traditie is het bij ons om dan ook met oliebollen te ontbijten op oudjaarsdag. Gewoon, omdat het kan. De laatste jaren komt dat helaas niet meer zoveel voor omdat ik moet werken en niet meer de luxe heb van kerstvakanties zonder te moeten werken. De traditie van een oliebollen ontbijt houden we daarom gewoon op nieuwjaarsdag met de overgebleven oliebollen.

Koopmans biedt een mooie lijn met producten voor deze traditie van oliebollen bakken. De mix voor oliebollen wordt hier elk jaar trouw gebruikt maar er is ook een Appelbeignets Compleet Pakket en een Oliebollen Compleet Pakket Gemak in ’n Pak. Koopmans maakt het je gemakkelijk, in de Koopmans Bakhulp vind je verschillende baktips, handige bakfilmpjes en variatie recepten. Één van die variatierecepten haalden wij hier jaren geleden al van de site: Oosterse borrelbolletjes. Heerlijke hartige oliebollen die hier bij de hele familie in de smaak vallen. In de loop der jaren is het recept hier en daar wat aangepast naar een versie waar wij dol op zijn. Dat fijne recept deel ik natuurlijk met jullie zodat je zelf ook aan de slag kunt voor oud en nieuw.

hartige oliebollen 2a

hartige oliebollen 3a

hartige oliebollen 4a

hartige oliebollen 5a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Oosterse borrelbolletjes

Heerlijk voor oud en nieuw of een verjaardag: hartige oliebollen. Met deze Oosterse borrelbolletjes hou je iedereen te vriend.
Porties: 80 stuks ongeveer ter grootte van een kleine bitterbal

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans mix voor oliebollen
  • 500 ml handwarm water
  • 450 gram bacon reepjes
  • 100 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sereh
  • 1 tl laos
  • 1 tl gember
  • Oosterse zoetzure saus
  • Een braadpan gevuld met zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken, gebruik altijd schone olie.

Instructies

  • Bak de bacon uit in een pan. Voeg de fijngesneden uitjes en geperste knoflook toe en fruit de uitjes. Stort het mengsel op een plaat/schaal zodat het gemakkelijk afkoelt. Zorg dat er niet te veel vocht bij zit, laat het eerst even uitlekken in een vergiet.
  • Doe de mix in een kom en voeg de sambal en specerijen toe. Voeg ook het water toe en mix tot een glad beslag. Voeg de bacon en ui toe en spatel dit er voorzichtig maar goed doorheen. Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen.
  • Terwijl het beslag staat te rijzen kun je de keuken in orde gaan maken. Wij dekken hier het fornuis altijd af met aluminiumfolie, dat scheelt heel veel schoonmaken na afloop. Zet ook het volgende klaar: een vergiet, grote plaat, schuimspaan, ijsbollentang en een rol keukenpapier. Leg vast twee velletjes in het vergiet en bedek de plaat ook met keukenpapier.
  • Voordat je begint met bakken moet de olie goed heet zijn (190 graden). Dit controleer je door een stukje brood of de achterkant van een pollepel in de olie te steken, hier komen dan allemaal belletjes van af. Gebruik een ijsbollentang om het beslag in de pan te scheppen. Doe de lepel niet vol, je hebt echt maar een heel klein beetje beslag nodig voor deze balletjes. Ik heb een kleine tang en deed deze steeds voor ongeveer één derde vol, het beslag rijst ook nog tijdens het bakken.
  • Met een beetje mazzel draaien jouw bolletjes vanzelf om, anders moet je ze even helpen door ze met een vork om te duwen. Doe dit als de onderkant mooi goudbruin is. Als ook de andere kant mooi goudbruin is haal je ze met een schuimspaan uit de olie en doe je ze in het vergiet. Terwijl je de nieuwe bolletjes in de pan met olie schept leg je de gebakken bolletjes op de plaat. Ververs elke keer het keukenpapier in het vergiet, zo heb je zo min mogelijk vet in je bolletjes.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

hartige oliebollen 6a

Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om oliebollen te bakken. Voor wie op oudejaarsdag toch in de stress raakt omdat er iets niet goed gaat is er genoeg hulp. In de Koopmans Bakhulp staan natuurlijk baktips maar ook de consumentenservice is telefonisch te bereiken voor de oliebollenbakker in nood. Wie klaar is met bakken en een leuke foto heeft van zijn/haar oliebollenmoment kan deze delen op de Facebookpagina van Koopmans. Je maakt dan kans op een leuk Koopmans bakpakket en een friteuse.

Serveer de bolletjes met zoetzure saus erbij, zowel warm als koud zijn ze heerlijk. Het is ook een heel lekker hapje voor op verjaardagen trouwens.

Dit is een gesponsord artikel

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Joke schreef:

    Wat leuk lieverd dat je deze heerlijke oosterse bolletjes gemaakt hebt. Ik maak ze inderdaad al heel veel jaar en elk jaar worden het er op veler verzoek meer. Ze zijn natuurlijk ook verschrikkelijk lekker :). Ooit begonnen met een half pak mix en nu worden er al twee pakken gebruikt voor de hartige bolletjes en dan komen er natuurlijk nog de gewone oliebollen bij. Dat er niet meer ontbeten wordt met oliebollen is niet zo erg, dan kan ik wat later beginnen 😉

    Liefs, mam ♥

  2. Trudy schreef:

    Hoi, wat leuk dat je de naam van de fabrikant noemt, dan weet ik tenminste in de winkel gelijk waar ik naar zoeken moet!

  3. Lijkt me erg lekker! Ik ben alleen een schijterd wat betreft hete olie…

  4. Jose schreef:

    Hi Laura, ik ben zo benieuwd naar de receptuur (v/d hartige oliebollen) maar ik krijg alleen maar de recensies te zien? Hoop dat het snel verholpen is.. 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vreemd, ik zie zie namelijk via computer en mobiel gewoon het recept. Misschien even verversen en geschiedenis verwijderen en dan nogmaals proberen. Heb je dit bij meerdere berichten?

      1. Jose schreef:

        Was alleen bij dit recept. Maar kan ‘m inmiddels weer lezen. Dank voor je reactie! Lijkt me trouwens heerlijk. Wij maken ze elk jaar met serranoham, basilicum en manchegokaas, ook erg prettig 😉

        1. Laura's Bakery schreef:

          Fijn dat je het recept kan zien! En jouw versie klinkt ook heel erg lekker!

          1. Jose schreef:

            Ik heb net (ook) jouw recept uitgeprobeerd. Half pak beslag genomen en de hoeveelheid sambal & kruiden hetzelfde gelaten. Erg smakelijk, en in combinatie met chilisaus (Eagle Chilisauce-toko) verrukkelijk! Happy New Year!

  5. Marloes schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuke site heb je, en wat een lekkere (en duidelijke) recepten staan erop!
    Ik heb zojuist deze oliebollen gemaakt en moest er gelijk een proeven natuurlijk 😉 Ik vind ze erg lekker! Naar mijn smaak zit er net iets teveel gemberpoeder in, maar ook dan zijn ze nog erg lekker. Ben benieuwd naar de reacties morgen!

    Groetjes, Marloes

  6. Elsjuh schreef:

    Hoi Laura,

    We zitten midden september, nog weken voordat oud&nieuw is, maar bij gebrek aan bakbananen hebben we gister deze hartige oliebollen gemaakt.

    Super heerlijk !

    We hebben wel verse laos, gember en sereh gebruikt. Denk dat de smaak dan nog beter uitkomt.

    Dank voor het plaatsen van het recept !

    Groetjes Elsjuh

  7. jacqueline schreef:

    Hoi Laura, ik ben heel nieuwsgierig naar dit recept maar kan ook alleen de reviews lezen. Ook als ik op je site naar oosterse balletjes zoek kan ik het niet vinden.
    Heb je anders een linkje voor mij?

    Groetjes,
    Jacqueline

    1. Laura's Bakery schreef:

      hmmm. dat is vreemd. Via deze link zou het zichtbaar moeten zijn. Heb je het al geprobeerd via een andere browser? Je kan mij anders ook even mailen, dan stuur ik je een print screen 😉

      1. Tineke schreef:

        Laura,
        ook voor mij graag recept van de oosterse bolletjes….
        kan ook het recept nergens terug vinden!

        1. Laura's Bakery schreef:

          als je mij even mailt komt het in orde! Had je het al in een andere browser geprobeerd?

        2. Y. Minderhout schreef:

          ik heb hetzelfde, ik zie het recept niet. en niet alleen bij jou, ik heb het ook bij Carola’s blog van Carola bakt zoethoudertjes. Ik heb al van alles gedaan.. geschiedenis en cookies gewist, browser ververst, andere browser, niets helpt. Wil je me het recept sturen?
          Dank.

          1. Laura schreef:

            Dan heb je een adblocker aanstaan, als je deze uitschakelt kun je het recept wel zien.

  8. jacqueline schreef:

    Het rare is dat als ik in de mail op je wil reageren ik wel het recept te zien krijg! Ergens staat er denk ik een link niet goed. Ook op de foody site waar je via de button op jouw site dient te komen werkt niet. Ik heb de site en het recept opgeslagen! Ik raak het hopelijk niet meer kwijt!!

  9. Chantal schreef:

    Gewone oliebollen wil ik wel eens ‘vers’ maken door ze weer op te warmen in de oven. Zou dit ook met deze kunnen denk je? Vast wel toch?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, heb ik ook wel eens gedaan 🙂

  10. Eveline schreef:

    Wat zou ik IPV spek kunnen gebruiken? Eten geen varkensvlees hier..

  11. Chantal schreef:

    Ik zie dat ik ze in 2016 heb gemaakt. Volgens mij ben ik die Chantal van de reactie haha. Heb een keer hartige oliebolletjes gemaakt dus ik gok deze aangezien ik dit recept bewaard heb. Ze waren heerlijk! Wil ze weer gaan maken!
    Ik ga natuurlijk alle ingrediënten kopen. Dat handige linkje om ze zo in het boodschappenmandje van AH te zetten klopt niet meer, voor alles moet een alternatief gezocht worden 😉

  12. Chantal schreef:

    Heb ze weer gemaakt. 1 x dit recept, waren heerlijk!
    En dezelfde kruiden maar dan met geroerbakte courgetterijst in sojasaus (goed uitlekken daarna) en vega spekreepjes en knapperige gebakken uitjes voor de vegetariërs. Waren ook echt superlekker!

  13. Marianne schreef:

    Ik heb deze olliebolletjes nu pas gemaakt,2022. Ze blijven heerlijk. In plaats van de kruiden, ui en knoflook heb ik nassikruiden gebruikt. Dit recept vraagt om variaties.
    Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept