Pompoenpuree

40

Na vorige week het recept voor pumpkin spice met jullie gedeeld te hebben, is het tijd voor een tweede basisrecept in het pompoenthema. Ik vertel je namelijk hoe je pompoenpuree maakt. Je kunt dit op verschillende manieren maken en op smaak brengen, maar ik houd het zelf zo naturel mogelijk en breng het liever op smaak op het moment dat ik de puree nodig heb. Zo kan ik zelf bepalen of ik het gebruik voor een zoet recept of als onderdeel van een avondmaaltijd. Verder kun je de pompoen grillen en daarna tot puree malen, maar ik kies ervoor om de blokjes pompoen te koken. Supersimpel en ik heb daarom even getwijfeld of ik er een apart recept van zou maken, maar omdat het de komende tijd vaker terugkomt in recepten leek het mij geen slecht idee om het toch even uit te werken. Maakt dus maar vast wat van deze puree, je hebt het namelijk aankomend weekend al nodig voor de pumpkin pie die online komt 😉 .

Pompoenpuree

Een heerlijk basisrecept voor pompoenpuree en in veel verschillende gerechten te gebruiken. Echt ontzettend simpel te maken. 

Ingrediënten

  • pompoenblokjes
  • water
  • snuf zout

Hoeveelheden

  • Waarom er geen hoeveelheden bij bovenstaand ingrediëntenlijstje staan? Simpelweg omdat het eenvoudig in elke hoeveelheid te maken is die je maar wilt. De ene keer heb je meer nodig dan de andere keer. En als je gebruik maakt van een hele pompoen weet je nooit precies hoeveel je dan hebt.
  • Daarnaast maakt het ook helemaal niet uit, want het water is alleen om je pompoenstukjes in te koken en de snuf zout blijft gelijk. Om je toch een idee te geven van hoeveel pompoenblokjes je nu nodig hebt laat ik zien hoeveel gram pompoen ik zelf gebruikte en hoeveel gram puree mij dat opleverde. Dat verschilt namelijk en dat is iets om rekening mee te houden. Voor 500 gram puree heb je dus meer gram blokjes nodig.
  • Mijn pompoen woog iets meer dan een kilo
  • Dat leverde 764 gram pompoenblokjes op
  • Ik hield uiteindelijk 579 gram pompoenpuree over (iets meer nog want ik had al een beetje geproefd).

Tot zover de cijfertjes. Op naar de bereiding!

    Instructies

    • Als je een zakje pompoenblokjes hebt gekocht kun je dit eerste stukje overslaan. Ik kocht zelf echter een hele pompoen en dan komen er nog een paar extra stapjes bij kijken. Snijd het onder- en bovenkantje van de pompoen af. Schil de rest van de pompoen. Ik gebruikte hiervoor een dunschiller.
    • Halveer de pompoen en gebruik een lepel om de zaden te verwijderen. De leeggeschraapte pompoen snijd je in repen en die repen snijd je vervolgens in blokjes. Mijn blokjes waren ongeveer 3-4 centimeter groot.
    • Doe alle blokjes pompoen in een pan en giet er ruim water bij. Voeg een flinke snuf zout toe en breng het water aan de kook. Roer met regelmaat even door en laat zo’n 5 minuten koken tot de blokjes zacht zijn geworden.
    • Giet de pompoenblokjes af en laat goed uitlekken en ook wat afkoelen. Doe ze dan terug in de pan of een schaal en vermaal met een staafmixer (of in een foodprocessor) tot een gladde puree zonder stukjes.
    • That’s it. Zo maak je zelf pompoenpuree. Klaar voor gebruik.

    Tips

    • Bewaren: in een afgesloten bakje in de koelkast een week houdbaar. In de vriezer minstens 3 maanden.

    Wat vind jij van dit recept?

    0.0 (0 stemmen)

    Laura Kieft

    Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

    27 reacties

    1. Mieke schreef:

      Hoi laura bedankt voor het recept kan je de puree ook invriezen

      1. Mirjam schreef:

        Jep, dat staat erbij!

      2. Laura Kieft schreef:

        Ja hoor, dat gaat prima.

    2. Jolanda schreef:

      Welke soort pompoen heb je gebruikt? Of ligt dat aan waar je het voor gebruikt, hartig of zoet gerecht?

      1. Laura Kieft schreef:

        Gewoon een standaard oranje pompoen (geen flespompoen). Zoet of hartig maakt niet uit, dat staat ook in het recept.

    3. Paula schreef:

      Hoi Laura, waarom geen flespompoen?

      1. Lian van Rens schreef:

        Een flespompoen kan ook gewoon, deze is iets nootachtiger van smaak en wellicht een tikkeltje minder oranje. Maar een goed rijpe flespompoen is ook diep oranje van kleur en lekker zoet.

    4. Leen schreef:

      Dag Laura,
      De pompoen in de oven, is dat ook een idee?

      1. Laura Kieft schreef:

        Kan ook, doe ik zelf alleen niet.

    5. Marieke Tijsen schreef:

      Hallo Laura,

      Ik heb de puree net gemaakt met een pompoen uit eigen tuin. De gekookte blokjes heb ik goed laten uitlekken, een beetje laten afkoelen en gepureerd maar het is nu best een dunne puree geworden.

      Wat heb ik verkeerd gedaan?

      Bedankt!

      Groet Marieke

      1. Laura Kieft schreef:

        Soms is pompoen uit de tuin net iets wateriger, is mijn ervaring in ieder geval. Je zou kunnen proberen om de blokjes de volgende keer te stomen en niet te koken. Dat voorkomt dat de blokjes ook nog kookvocht opnemen.

      2. Yinny schreef:

        Je kan de puree nog even terug in de pan doen en op middenhoog vuur wat droger koken. Wel goed blijven roeren!
        Pompoenpuree maak ik liever van in de oven geroosterde pompoen, want dat voegt geen vocht toe en ik vind de pompoen ook zoeter smaken.

    6. Jessica W schreef:

      Laura, waarom schil je de pompoen? Dat is met deze toch niet nodig? Ik stoom de pompoen gaar. Smaken blijven dan nog puurder.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Met schil kan ook!

    7. Sabine schreef:

      Jouw keuze voor fles- of gewone pompoen (in welk recept dan ook), is die afhankelijk van welke kleur je wilt dat je gerecht krijgt? Of kies je de soort pompoen op basis van de smaak die je passend vind bij het gerecht dat je gaat maken? Of eigenschap?
      Ik gebruik zelf altijd afwisselend (willekeurig) bio fles- óf gewone pompoen. En de ene keer zit ik te smullen en de andere keer denk ik: mwah… Ik kan er nooit mijn vinger op leggen of ik gewoon pech heb met een smakeloze pompoen, of dat ik de verkeerde soort heb gekozen…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Flespompoen is iets meer uitgesproken qua smaak (nootachtig noemen sommigen het), de ronde oranje pompoen is eigenlijk voor elk gerecht goed bruikbaar door de zachte smaak en structuur.

    8. Manon schreef:

      Goedenavond,

      ik wil graag met dit recept mini pompoen taartjes maken hoe lang moet ik ze dan in de oven bakken?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat durf ik niet te zeggen gezien ik dat niet heb getest.

    9. Nettie schreef:

      Pompoenpuree kan je voor langer termijn bewaren in de vriezer. Maar kan dit ook in een gedestilleerde pot en dan een laag olie erop zodat er geen zuurstof bij komt? zijn nog meer opties ? Suiker?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat durf ik niet te zeggen omdat ik het niet heb getest!

        1. Nettie schreef:

          Jammer, ik wil bewaren zonder vriezer. Bedankt in ieder geval voor je antwoord.

    10. Marco schreef:

      Als je de stukjes in de over wilt gaar bakken, hoe lang en op welke temperatuur kan je ze dan het beste garen?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Zo’n 20-30 minuten op 200 graden onder-bovenwarmte. Even met een vork testen of ze gaar genoeg zijn.

        1. Marco schreef:

          Top! Dank je

    11. Nettie schreef:

      Ik zelf doe 180graden en dan 15 min. en dan prikken is het nog hard 5 a 10 min. verlengen. Ik doe dit zo omdat mijn oven raar doet. Het ligt er ook aan hoe groot de stukjes of stukken zijn. Succes!

    12. Petra schreef:

      Hallo ik wil pompoen sap ervan maken

    13. Valerie schreef:

      Ik maak het met mijn babycook waar ik papjes voor mijn kindjes mee maak. Gewoon stoomfunctie en dan mixen, lekker makkelijk!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *