Het is oktober, de maand van pumpkin spice in de Verenigde Staten. Alles in de schappen, van bier tot cakemixen is er plots in de smaak pumpkin spice te krijgen. Maar wat is dat nou precies? Pumpkin spice is een kruidenmengsel dat eigenlijk bijna exact lijkt op onze eigen koek- en speculaaskruiden. Het wordt veelal gecombineed met pompoen, oftewel pumpkin. De reden dat je dit voornamelijk in oktober ziet, heeft natuurlijk alles te maken met Halloween en de kleur oranje. Je hoeft echter niet in Amerika te wonen om aan de slag te gaan met een pumpkin spice recept en alle ingrediënten voor deze pumpkin spice brownie koop je gewoon in de supermarkt. Het resultaat een heerlijke smeuïge en kruidige brownie met een vleugje pompoen.
BAKTIP: Mijn brownies bak ik graag in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar van 20 x 20 cm in huis.
Pumpkin spice brownies
Ingrediënten
- 60 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
Voor de pompoen laag
- 400 gram pompoen
- 200 gram roomkaas
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 2 el pumpkin spice
- 1 ei (M)
Instructies
- Bak of rooster de pompoen in de oven tot deze gaar is, zo’n 20-30 minuten afhankelijk van de grootte van je gesneden stukken. Pureer fijn en laat afkoelen.
- Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
- Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
- Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
- Doe de gepureerde pompoen samen met de roomkaas, kruiden, suiker en het ei in een kom en mix tot een egale massa. Giet dit over het browniebeslag en bak de pumkpin spice brownie in 35-40 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen. Vanwege de pompoenlaag kun je de brownie na het afkoelen het beste even in de koelkast verder laten opstijven voordat je de brownie uit de vorm haalt en in stukken snijdt.
Tips
- Bewaren: Ongeveer 4-5 dagen, luchtdicht verpakt en buiten de koelkast.
Heerlijk die wil ik bakken! Hoe lang kan ik het bewaren? Ik wil een aantal bakken voor een hightea en bewaar ik ze in de koelkast?
ongeveer 4-5 dagen, buiten de koelkast is het best.
Nog bedankt voor je antwoord! Moet ze écht snel gaan bakken. ?
Hoi lian is het handig om bij de heerlijke baksels te melden dat het baksel op boven en onderwarmte moet of dat het met hete lucht stand moet worden gebakken ik bak zelf meestal met hete lucht alvast bedankt
Standaard bij bakken is met boven- en onderwarmte (tenzij anders vermeld).
Lijkt me heerlijk. Staat nu in de oven. Had geen cacaopoeder en had pompoenblokjes uit de diepvries. Ben benieuwd! Het ruikt in ieder geval heerlijk in de keuken!
Oh wat een heerlijk recept, alleen wij hadden het in cupcaketray gedaan, dus het was een grote overbakken bende………….maar lekker.
Volgende keer in grotere vorm
Bedankt
Heeft hier veel succes! Heerlijk eens het klaar is, dus ik blijf proberen 🙂 want er lopen steeds 2 dingen fout: – 1. Bij het toevoegen van de chocolade mengsel bij het ei, is alle lucht er uit tegen dat het goed gemengd is. Doe het daadwerkelijk op de laagste snelheid van de keukenrobot. Enige wat ik doe is de schuimkop wisselen met iets spatelachtig, zodoende dat niets blijft kleven aan de kom. – 2. de baktijd verdubbeld bijna. Ligt dit aan het voorgaande? Bovenlaag wordt wel snel omhoog geduwd en barst. Heeft iemand een idee hoe ik dit kan verhelpen? Ik ben zeker dat mijn huisgenoten liever mijn tijd zien gaan naar het maken van meer ipv wachten op 1 brownie 🙂
Als je het chocolade mengsel bij het ei mengt op de laagste stand zou het goed moeten gaan. Brownies horen ook niet te luchtig te zijn in principe. In wat voor oven heb je de brownies gebakken?
Zoals vermeld in het recept, op laagste stand gemengd. Bij het wisselen van kopstukken merk ik wel dat het sneller draait bij het spatelachtige kopstuk in vergelijking met de ballon kop. De textuur is na het bakken heel ok. Vraag me dan ook af of het echt nodig is om eerst de eieren luchtig te kloppen, gezien alle lucht er bij mij weer uit is door het chocolade mengsel… Ik zet de warme lucht oven op met boven en onder warmte.
Hey, wat voor pompoen gebruik je in dit receptje?
Iedere soort pompoen is geschikt voor dit recept. Zelf vind ik flespompoen makkelijk.