Pumpkin pie (pompoentaart)

20 oktober 2018
74

Een tijdje geleden deed ik op Instagram een oproepje waarin jullie konden vertellen welke recepten je graag op Laura’s Bakery zou zien. Een pumpkin pie werd heel vaak genoemd en laat die nou nog net op mijn baklijst staan. Al een paar jaar bedenk ik mij rond deze tijd dat deze pompoentaart leuk is om te maken, maar voor ik het weet is het seizoen alweer voorbij en zitten we volop in de feestdagen. Nu wilde ik het echter niet meer langer uitstellen en ging ik een paar dagen later al aan de slag. Een pumpkin pie is iets typisch Amerikaans, ik kan het ook niet vergelijken met een taart die we hier in Nederland wel goed kennen. Sowieso bakken we hier niet veel zoete dingen met pompoenpuree. Het is dan ook even wennen qua smaak. Ik was er gelijk weg van, maar mijn testpanel had even nodig om aan het idee van pompoen in een taart (en de smaak) te wennen. Gelukkig was het uiteindelijke oordeel duidelijk: iedereen vond hem lekker!

Pumpkin pie (Pompoentaart)

Deze Pumpkin pie past perfect bij het najaar en is heerlijk van smaak. Lekker bij de high tea of als dessert.
VOOR EEN 25 CM TAART, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Bodem

Vulling

 • 500 gram pompoenpuree (volgens recept)
 • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 250 ml slagroom
 • 150 ml melk halfvol of vol, beide kan
 • 2 eieren (M)
 • 1 el pumpkin spice (volgens recept)

Topping

 • geklopte slagroom

Extra

 • 1 portie blindbakvulling

Instructies

 • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Na het rusten in de koelkast rol je het uit tot ongeveer 5mm dikte en bekleed je je (ingevette) taartvorm ermee. Snijd het deeg aan de bovenkant recht af. Houd het eventueel iets ruimer omdat het deeg in de oven krimpt wat je taart minder hoog maakt.
 • Neem een stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw weer uit. Het is nu beter te vormen, leg het bakpapier in je bakvorm. Verdeel over het bakpapier een blindbakvulling (lees hier welke soorten er zijn).
 • Bak de taartbodem eerst 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) mét de blindbakvulling.
 • Na 20 minuten haal je de taart uit de oven en verwijder je het bakpapier met de blindbakvulling. Schuif de bakvorm weer terug in de oven.
 • Bak de taartbodem nu nog eens 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) zónder blindbakvulling.

Vulling

 • Terwijl de bodem in de oven staat kun je prima de vulling maken. In een kom doe je de pompoenpuree, suiker, slagroom, melk, eieren en pumpkin spice tegelijk bij elkaar. Gebruik een garde (of mixer) om er een egaal mengsel van te kloppen.
 • Zodra je taartbodem goed is voorgebakken kun je gelijk de vulling op de (nog warme) bodem gieten. De vulling rijst iets, maar niet veel. De vulling mag dus tot net iets onder de rand geschonken worden.
 • Bak de taart in ongeveer 45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). (let op, dit is lager dan bij het bakken van de bodem).
 • De taart is goed als het midden van de taart nog een klein beetje wiebelig is wanneer de de vorm licht heen en weer schudt.
 • Laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt en serveert met een toef slagroom.

Tips

 • Tip: ik gebruikte een quichevorm, deze is iets hoger dan de standaard taartvormen en die ruimte heb je echt nodig. 
 • Tip: de taartbodem mag natuurlijk ook afgekoeld zijn, mocht je die al op een eerder moment willen maken.
 • Bewaren: afgedekt/verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen (tot 3 maanden) is mogelijk, maar kan wel invloed hebben op de structuur van de vulling.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

62 reacties

 1. Julie Selvais schreef:

  Ik heb 2 jaar in de VS gewoond en ben daar gigantische fan van “anything pumpkin” geworden. Pumpkin pie is nog steeds één van favoriete taarten, dit is voor mij pure comfort food.

 2. Angela schreef:

  Die wil ik maken, klinkt heerlijk!

 3. Tamara D schreef:

  Typisch Amerikaans! Dit wil ik al zooooo lang maken, maar Amerikanen maken het altijd met die typische kant-en-klare bodems.
  Dit ga ik volgende week met Halloween serveren.

  1. Laura Kieft schreef:

   Haha ja, de Amerikanen houden van kant-en-klare producten inderdaad 😛 Veel plezier met bakken!

 4. Daniëlle schreef:

  Oh wat heerlijk dit! Ziet er ook mooi uit!

 5. Heidy schreef:

  Hallo Laura, regelmatig geniet ik van je heerlijke recepten en print ik ze ook uit maar, het komt vaak voor dat er in de print vriendelijke verse veel foto’s , best wel groot, tussen de tekst staat.
  Dat is erg jammer omdat ik dan onnodig veel papier kwijt ben.
  Kan dat op een andere manier? ook ivm milieu onnodig veel inkt gebruik

  Veel bakplezier zodat wij vaak mee kunnen smullen

  Heidy

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt die foto’s verwijderen, via de printknop kun je namelijk kiezen welke teksten en foto’s je wilt afdrukken. Achter de schermen ben ik bezig met een nog betere optie, maar dat duurt nog wel even voor die beschikbaar is.

   1. Vanhoegaerden schreef:

    Beste, waar vind ik de pumpkin Spice?Woon in België en heb het hier nog nooit gezien,mvg

 6. Judith schreef:

  Hij was echt heel lekker! Aanrader. Ik heb hem eerst gepresenteerd als speculaastaart en daarna het geheime ingrediënt verklapt.

 7. Rixt schreef:

  Kan ik in plaats van pumkin spice kruiden ook speculaaskruiden gebruiken of verschilt dat te erg?

  1. Laura Kieft schreef:

   speculaas kan ook. Het verschil wel iets, maar het lijk erop.

 8. Anne-Marie schreef:

  Vraagje! Bak je de taart in een springvorm of in zo’n taartvorm/quichevorm met van die ribbels aan de zijkant?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb het in een quiche vorm met losse bodem en ribbels aan de zijkant gedaan. Maar een ronde (gladde) springvorm kan ook hoor!

 9. Paula van Schyndel schreef:

  Hoi Laura, vandaag heb ik de pumkin pie gemaakt, oh wat smaakt die heerlijk. Ik heb hem wel een uurtje in oven laten staan, ik heb een porseleinen vorm gebruikt. Hij was lekker smeuïg. Dankje wel voor de heerlijke receptjes.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat fijn Paula, geniet er nog van!

 10. Nathalie Goris schreef:

  Hallo Laura, ik heb een vraagje, de slagroom die je in de vulling doet, wat voor slagroom is dat?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ongeklopte slagroom, merk maakt verder niet uit.

 11. Ramona schreef:

  Dag Laura,

  Regelmatig kom ik op jouw website en maak ik heerlijke gerechten van jouw recepten.
  Ook ik ben dol op de herfst smaken, lekker herfstachtig spicy.
  Gisteren heb ik voor de tweede keer jouw pumpkin pie geprobeerd te maken. Maar hij blijft te zacht, nattig. Ook als ik hem nog extra tijd in de oven laat. Vorig jas was de puree te nattig, dacht dat het daar aan lag. Nu was alles perfect, behalve het eindresultaat. Wat denk jij, waarom hij zo nat blijft en niet vast wordt qua structuur?
  Hartelijke groet, Ramona

  1. Laura Kieft schreef:

   Zonder verdere info lastig te zeggen. klinkt alsof hij gewoon meer tijd nodig heeft in jouw oven, maar het zou ook aan je oven zelf kunnen liggen dat het niet goed lukt. Heb je misschien een combi magnetron, daarmee heb je vaak dit soort problemen.

  2. Carmen schreef:

   Super lekkere taart. Ik doe hem alleen wel een nachtje (of minimaal 4 u ) in de koelkast om op te laten stijven. Dan is ie perfect en niet te zacht!

 12. Laura D schreef:

  Hey Laura,

  Laura hier! Ik ben bezig met de pompoenpurree. Ik vroeg me af die volledig moet afgekoeld zijn alvorens deze te mengen met pumpkin spice, slagroom ed…?

  Vele groeten,

  L

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Laura 😉 Inderdaad afgekoeld pas toevoegen.

 13. Romy schreef:

  Kan je de taart beter buiten dan in de koelkast bewaren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De bewaartips staan onder het recept: agedekt/verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen (tot 3 maanden) is mogelijk, maar kan wel invloed hebben op de structuur van de vulling.

 14. Fember schreef:

  Hallo Laura,
  Echt een goed recept, lekker duidelijk en simpel.
  Ik heb echter één vraag:
  Ik gebruik mini quiche vormpjes, hoe lang en hoe heet
  moeten ze in de oven denk je?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oei, dat is een lastige. Ik zou de baktijd zeker halveren, oventemperatuur blijft hetzelfde. Goed in de gaten houden!

 15. Rick schreef:

  Beste Laura,

  In verband met lactose intolerantie gebruikten wij bij dit recept lactosevrije zuivel. Nu blijft de taart zelfs na een uur langer in de oven, heel nat. Dat het niet goed bind komt waarschijnlijk door gebrek aan lactose in de vulling (eigen schuld dikke bult). Heb jij misschien tips hoe we dit het beste kunnen aandikken?

  Met vriendelijke groet,

  Rick

  1. Laura's Bakery schreef:

   He wat balen! Ik zou eigenlijk verwachten dat het met lactosevrije zuivel ook goed zou gaan. Heb je wel lactosevrije slagroom gebruikt ook? Misschien de volgende keer een extra ei toevoegen? Die zorgt voor de binding nl.

   1. Rick schreef:

    Hey Laura,

    Bedankt voor je reactie, ik zal er de volgende keer een extra ei bij doen.

    Groeten,

    Rick

 16. Lindsey schreef:

  Hoe hoog is je quiche vorm?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat heb ik nog nooit opgemeten, maar ik denk 3 cm.

 17. Mariska schreef:

  Hoi Laura,

  Allereerst dank voor alle lekkere recepten, ik geniet er echt van! Ik heb wel een vraag over de bodem van de Pumpkin Pie, hoort de rand zo donker te zijn of kan ik iets aanpassen waardoor de rand volgende keer iets lichter blijft? (Ik maak de taart nu voor het eerst :D)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vermoed dat jouw rand donkerder is dan op mijn foto? Dat is inderdaad niet de bedoeling. Je zou halverwege met aluminium folie de vorm kunnen afdekken.

   1. Mariska schreef:

    Bedankt Laura, ik ga dat de volgende keer doen! De taart was trouwens super lekker, zelfs de rand was te eten 😉

 18. Sjuul schreef:

  Het zou leuk zijn om geroosterde pompoenpitten op de taart te strooien. Je kan ze vast plakken door de bovenkant van de taart in te smeren met ahornsiroop als deze is koud is.

 19. Saskia schreef:

  Een beetje jammer dat het van die blindbakvulling niet bij de benodigdheden staat. Kom er halverwege het maken achter en heb niks in huis… Hopen dat de bodem een beetje oke wordt. En moet je de vorm niet eerst invetten?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat was bij mij niet nodig, maar ik heb het toegevoegd voor de zekerheid.

   1. Saskia schreef:

    Het bleek inderdaad niet nodig te zijn, ik kreeg hem er makkelijk af. De bodem was niet zo plat maar toch heerlijke taart! Bedankt 🎃

  2. Jacinta schreef:

   Ik heb gewoon rijst gebruikt, lukt ook!
   Taart is een kwartiertje geleden uit de oven gekomen, moet die lang afkoelen voor ik een stuk kan snijden? Is voor mijn schoonzus, die heeft jaaaaren in Amerika gewoond.

  3. Sofie schreef:

   Je kan gewoon ongekookte rijst gebruiken, doe ik ook!
   Ik kijk er naar uit om de komende weken deze taart weer te bakken, dit was vorig jaar de favoriet van het najaar 😀

 20. Anouschka schreef:

  Hoi Laura,weet jij misschien t aantal calorieën/vetten/eiwitten en koolhydraten per persoon?

   1. Anouschka schreef:

    Ahh jammer!Dankjewel voor je reactie🌹

  1. Carmen Knepper schreef:

   Je zou eventueel her recept in kunnen voeren bij recepten in my fitness pall en dan delen!

 21. Ilse schreef:

  Dag Laura! Heerlijk jouw receptjes, ik ben ook altijd zeker dat het lekkere receptjes zijn!
  Voor de pompoentaart, ik heb vulling over… enig idee of ik ze in iets anders kan verwerken?

  1. Merel schreef:

   Hoi Ilse,
   Ik had ook nog redelijk wat vulling over en dit heb ik opgewarmd in een pannetje met een flinke scheut extra melk erbij (om het wat te verdunnen). Vervolgens een paar kopjes espresso erbij, goed roeren, in een mooi glas gieten, toefje slagroom erop en wat pumpkin spices er overheen en je hebt een overheerlijke pumpkin spiced latte. 😋

 22. Sandra Zwartjes schreef:

  Hoi Laura,

  De rand van de taart kromp op ongeveer de helft van de vorm, ik denk dat ik minder dan de helft van de vulling heb gebruikt. Ik denk dat hij voor de helft zo hoog was als die van jou. Smaak was heerlijk maar zou graag weten hoe ik kan voorkomen dat de zijkanten zo laag zijn?

  Gr Sandra

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan heb je het deeg waarschijnlijk te lang bewerkt of gekneed.

 23. Anne schreef:

  Vorige week heb ik deze taart gemaakt en ik had nog heel veel vulling over. Ik heb daarom nog een tweede bodem er bij gemaakt en zelfs toen had ik nog vulling over. Is dit normaal of die ik iets verkeerd? De vulling was ook vrij vloeibaar.
  De taarten waren wel heerlijk overigens!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh wat gek! Misschien zat er teveel vocht in uit de pompoen?

 24. Leen schreef:

  Hallo!
  Kan je dit ook met een spaghettipompoen maken? Is daar een verschil in? Of moet het een gewone zijn?
  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

   1. Leen schreef:

    ondertussen geprobeerd! is gelukt!

 25. Ashley schreef:

  Hoi Laura, ik heb deze taart nu twee keer gemaakt en hij is echt heerlijk! Maar bij mij krimpt de rand een behoorlijk stuk, zodat ik maar de helft van de vulling kan gebruiken. Wat doe ik verkeerd? En kan ik de vulling ook invriezen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Waarschijnlijk heb je het deeg te lang gekneed. Wil je de vulling ongebakken invriezen of de gehele taart? Dat laatste kan sowieso prima en ik denk het eerste ook, maar dat heb ik niet zelf getest.

   1. Ashley schreef:

    Ah, dat zou kunnen. Het lag een nachtje in de koelkast en was daarna uiteraard keihard, dus ik heb flink moeten kneden om ermee te kunnen werken. Ik heb het restant van de vulling ingevroren voor een volgende keer, of dat goed komt zien we dan wel 🙂

 26. Emma schreef:

  Bij mij is het niet gelukt! De taart is gewoon nog lopen uit de oven gekomen. Ik had nochtans heel het recept gevolgd zoals het moest.
  Hij heeft er langer dan een uur in gestaan en was nog steeds lopend (en veeeel te zoet). Ik heb het moeten weggooien…

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat gek, had je de pompoenpuree van het recept gebruikt? De taart (met vulling) moest 45 minuten in de oven en ik raad je aan hem daarna goed af te laten koelen voor je hem aansnijd.

 27. Sofie schreef:

  Emma, misschien was je pompoenpuree nog te nat? Ik wring deze uit in een kaasdoek zodat de puree bijna droog is. de eerste keer had ik dat niet gedaan en toen was mijn taart ook nog wat loperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *