Gevulde kruidnoten

21 november 2015
44

gevulde pepernoten

Vorig jaar had ik samen met mijn nichtje afgesproken om een dagje samen te bakken. Het was een paar dagen voor Sinterklaas, dus we zouden ook samen kruidnoten bakken. Dan konden we daar lekker van smullen als we een paar dagen later met onze families Sinterklaas gingen vieren. En ineens zat daar -ping!- een idee in mijn hoofd. Wat nou als we de kruidnoten zouden vullen? Want ja, gevuld speculaas stond eigenlijk ook op de lijst om te maken. Ik was zelf stiekem wel erg benieuwd naar het resultaat als je een klein balletje amandelspijs zou omhullen met het deeg voor de kruidnoten. Zo gezegd, zo gedaan. Dat gingen we natuurlijk testen. Zelf waren we al erg enthousiast over het resultaat en de rest van de familie was dat op sinterklaasavond gelukkig ook! Ik kan je dus aanraden om zelf ook deze gevulde kruidnoten te maken, reken maar dat ze zo op zijn!

gevulde pepernoten

gevulde pepernoten

Gevulde kruidnoten

Kruidnootjes deluxe; deze gevulde kruidnoten zijn gevuld met amandelspijs. Zo maak je zelf een schaal vol met kleine gevulde stukjes speculaas!
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 6 el melk

Vulling

  • blokje amandelspijs (ongeveer 250 gram)

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig in een kom. Eenmaal romig, voeg je de rest van de ingrediënten toe. Meng het tot een mooi deeg. Leg het deeg eventueel te rusten in de koelkast, daar wordt het nog lekkerder van. Geen zin om te wachten? Je kunt ook gelijk verder gaan.
  • Snij de amandelspijs in kleine blokjes en draai hier een balletje van. Neem een stukje deeg dat iets groter is dan je balletje spijs. Druk het deeg plat, leg de spijs hier op en vouw het deeg dicht. Draai tot een mooi rond balletje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de gevulde kruidnoten op 180 °C (boven- en onderwarmte) in 20-25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
  • Resultaat: een schaal vol met kleine balletjes gevuld speculaas. Wat een verrassing als je daar je tanden in zet!
Bewaren

In een afgesloten trommel tot een week houdbaar.

gevulde pepernoten

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

28 reacties

  1. Sandra schreef:

    Hmmmmmm wat een goed idee! Ik hou van gevuld speculaas maar het is vaak best veel, dan zijn deze kleine balletjes een fijn alternatief!

  2. Lian schreef:

    Wat ben (of eigenlijk was) je weer lekker bezig. Yummie!

  3. Margot schreef:

    Wat een leuk idee! Ik ben zelf geen fan van spijs, maar hier kan ik zeker mensen blij mee maken!

  4. Marlotte schreef:

    Oeh, dit lijkt me zo lekker. En niet zo’n groot stuk als gevulde speculaas, ook wel eens fijn op bepaalde momenten!

  5. Aboutsbstyle schreef:

    Wat ziet dat er goed uit zeg. En is klein dus je kan het lekker even tussendoor opsmikkelen. Liefs soraya

  6. Carolien schreef:

    Heerlijk! Moet je dit spijs ook nog mengen met ei of kun je het zo gebruiken?

    Dank je wel trouwens voor je geweldige recepten steeds. Je bent een enorme inspiratiebron!

    1. Laura schreef:

      Nee hoor, dat is hierbij niet nodig. Het is wel fijn als het iets steviger is juist, omdat je er balletjes van draait 🙂

  7. Anouk schreef:

    Gisteren gelijk gemaakt! Met zelfgemaakt spijs, allen een beetje vergist in de verhoudingen (meer deeg dan spijs) maar niet minder lekker

  8. Mirjam schreef:

    Ik heb deze gisteren gemaakt, erg lekker geworden! Bedankt voor het geweldige idee ?

    1. Laura schreef:

      Wat leuk dat je ze gelijk hebt gemaakt! 😀

  9. Emma schreef:

    Super idee Laura! Daar zou ik nou echt nooit opgekomen zijn! Super tof!

  10. Anouk schreef:

    Hallo Laura,
    Ziet er weer super uit. Ik heb echter een vraag ik wil deze pepernoten maken alleen dan de spelt variant. Welke oventijd en graden kan ik dan het beste aanhouden?

    Liefs,
    Anouk

    1. Laura schreef:

      De tijd en temperatuur blijft dan gewoon hetzelfde 🙂

  11. Desiree schreef:

    Ik had nog wat amandelspijs over van de pepernotentaart. Dus heb deze zojuist ook gedraait. Nu even wachten tot het stoofvlees in de oven klaar is, dan kunnen de gevulde pepeernoten er in. Leuk idee!

  12. Nelly Rauws schreef:

    Ik volg naast jouw blog ook http://www.dynamaaik.se/?m=201511
    Maaike heeft van jouw gevulde kruidnootjes een glutenvrij en vegan variant gemaakt op 29/11
    Leuk idee voor je zus misschien?
    Ik wil die variant vandeweek gaan maken voor een vriendin maar dan ipv sojamelk amandelmelk te proberen

  13. Maaike schreef:

    Ha Laura,
    bedankt voor je heerlijke recept. Je hebt me geinspireerd om deze kruidnootjes glutenvrij te maken (en ook vegan) en ze zijn heerlijk gelukt!
    Mijn heerlijk avondje kan niet meer stuk!
    groetjes Maaike

    1. Laura schreef:

      Ik had ze gezien! Leuk dat je er je eigen versie van hebt gemaakt! 😀

  14. Maaike schreef:

    O wat grappig, ik zie nu dat Nelly over me geschreven heeft 😉

  15. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Maakt het uit of ik een pak boter koop of een fles vloeibare boter?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Ja, dat maakt zeker uit. Van vloeibare boter kun je geen deeg maken. Je hebt een pakje ongezouten roomboter nodig.

  16. Monique schreef:

    Wat n supergoed idee. Ik had nog wat spijs over van de gevulde speculaas en wilde net kruidnootjes gaan bakken. Ik kan niet wachten tot ze klaar zijn!

  17. Carlien schreef:

    Ze waren heerlijk!
    Jouw recepten zijn altijd zo goed te volgen Laura.. super! Ik voel me er bijna een keukenprinses door 😉 Dank!!

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂

  18. Mommieke schreef:

    Hét beste recept voor pepernootjes! Ik heb ze al erg veel gemaakt. Zoooo lekker! Voordien gebruikte ik een ander recept maar sinds ik het jouwe vond wil ik niet meer veranderen.

  19. Isabella schreef:

    Mijn deeg bleef heel kruimelig
    Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is lastig te zeggen zonder verdere info, heb je het recept goed gevolgd en geen vervangers gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *