Spelt kruidnoten met karamel en zeezout

16 november 2015
10

spelt kruidnoten 1

Één van de dingen die ik zo leuk vind aan bloggen, is het kijkje achter de schermen bij bedrijven. Daar ben ik gek op en dat is jammer genoeg niet iets wat overal zomaar kan. Als blogger gaat dit vaak wat gemakkelijker en dat is iets waar ik ontzettend van geniet! Vorige week was het ook weer tijd voor een kijkje achter de schermen. Ik ging samen met een paar andere bloggers langs bij Donny Craves. Dit bedrijf maakt lekkere grote chewy koeken en kleine knapperige koekjes. Allemaal biologisch en ze worden ook nog eens verantwoord geproduceerd. En het allerbelangrijkste: deze koeken zijn heerlijk! Sinds kort produceren ze ook verrukkelijke kruidnootjes en er komen ook nog gingerbread mannetjes aan.

Wij gingen dus langs bij oprichter Rob van Donny Craves om meer te horen over dit merk. En weet je wat heel grappig is, Rob is het tot leven gekomen logo van Donny craves. Echt, de gelijkenis is verrassend groot! Rob vertelde ons meer over zijn merk, het ontstaan en het verhaal hier achter. Daarna kwam het allerleukst, we gingen de testkeuken in. We gingen met het basisrecept voor kruidnoten van Rob aan de slag en mochten hier lekker mee variëren. Twee soorten deeg maakten we, waarvan eentje behoorlijk mislukte. Nee, dat was geen succes te noemen. Maar de andere helft was heerlijk! We vervingen de tarwebloem door speltbloem en ook de suiker werd vervangen door een andere soort. Gewoon eens lekker testen met de receptuur en kijken wat voor lekkers we konden gaan maken. Dat hoef je natuurlijk geen tweede keer te zeggen tegen vier zoete foodbloggers. Het leukste is dat ik het recept van dit onwijs lekkere resultaat met jullie mag delen!

spelt kruidnoten 2

spelt kruidnoten 3

Spelt kruidnoten met karamel en zeezout

Deze spelt kruidnoten met karamel en zeezout zijn een experiment dat schandalig lekker uitpakte.
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram rietsuiker
  • 250 gram speltbloem
  • 6 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 5,5 gram baking soda

Karamel + zout topping

Instructies

  • Klop de suiker en boter romig. Voeg dan bloem, speculaaskruiden, zout en baking soda toe. Mix dit door het botermengsel tot er een mooi deeg ontstaat.
  • Voor het lekkerste resultaat laat je het deeg minstens een uur in de koelkast rusten. De smaken trekken zo lekker in het deeg, wat zorgt voor een nog beter en lekkerder resultaat. Beter nog, ga de volgende dag pas verder met het deeg.
  • Na het rusten kun je het deeg in kleine balletjes draaien. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de kruidnoten afkoelen. Als ze zijn afgekoeld, maak je de karamel volgens recept. Kook de karamel niet te lang door. Het kan beter iets te dun zijn, tijdens het afkoelen hardt het namelijk verder uit. Daarnaast moet je de karamel natuurlijk ook goed over de kruidnootjes kunnen gieten.
  • Als de karamel de juiste dikte heeft neem je de pan van het vuur en giet je met een lepel streepjes karamel over de kruidnootjes. Strooi er gelijk een paar vlokjes zout over, zodat die nog mooi blijven kleven aan de karamel.
  • Je kunt nu al gelijk beginnen met snoepen, maar wacht nog even tot de karamel helemaal is uitgehard voordat je ze in een trommeltje doet.
Tips

Zoals wij lekker gevarieerd hebben met de ingrediënten, kun jij dat dus ook doen. Geen rietsuiker en speltbloem in huis? Dan gebruik je gewoon kristalsuiker en tarwebloem!

Wij maakten een karamelsaus van water, suiker, boter en slagroom. Maar ik heb niet zo goed opgelet (veel te druk met kletsen 😉 ), dus weet de precieze verhoudingen niet meer. Sorry, ik zal de volgende keer beter opletten. Bij gebrek aan zo’n soortgelijk recept op mijn blog (ja, staat wel op mijn lijst dus hij komt echt een keer), verwijs ik je gewoon door naar mijn recept voor snelle karamel! Dat wordt er echt niet minder lekker op hoor 😉

Het recept blijft hetzelfde, je kookt het alleen minder lang door. Je kunt tijdens het koken even testen met een lepel. Als het net wat dikker begint te worden en je kunt het mooi gieten, is het goed.

Bewaren

In een afgesloten trommel tot 2 weken houdbaar.

spelt kruidnoten 4

Thanks Niels en Rob voor deze ontzettend leuke dag!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Joyce schreef:

    Ik had vorige week nog een grote pot verse karamel op overschot waarvan ik niet meteen wist wat ik er mee zou doen. Ik had deze lekkere kruidnoten kunnen maken! Jammer dat het recept niet net iets eerder online gekomen is 😉

  2. Margot schreef:

    Wat is die karamel en goed idee! Yumm!

  3. Nicole schreef:

    Wat leuk dat jullie waren uitgenodigd! En die kruidnoten zien er heerlijk uit!

  4. Emma schreef:

    Ohh, super lekker ook met speltbloem!! En karamel, jum!

  5. Trudy schreef:

    Leuke foto van je, en, ik ben gek op alles wat met spelt is gemaakt! Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *