Glutenvrije kruidnoten

Gepost: 11 november 2018 Laatst bewerkt: 30 oktober 2023
Glutenvrije kruidnoten
33

Deze glutenvrije kruidnoten zijn werkelijk om te smullen. Het recept is erg makkelijk om zelf te maken en het resultaat is verschrikkelijk lekker. Veel bakplezier!

Glutenvrije kruidnoten bakken

Met Sinterklaas in aantocht kon een lekker glutenvrij sinterklaasrecept niet ontbreken. Dat werden deze glutenvrije kruidnoten. Ik ben iemand die het totaal niet erg vind dat de kruidnoten al zo vroeg in de winkel liggen, heerlijk! Handig ook vooral, want zo kan ik al op tijd beginnen met recepten voor het blog.

Eten van deze heerlijke kruidige koekjes doe ik met mate, want ik wil er niet al in november op uitgekeken zijn voordat pakjesavond ook maar in zicht is. Met dit recept voor glutenvrije kruidnoten is dat wel een uitdaging, ik vind ze namelijk zo lekker dat ik ervan blijf eten.

Glutenvrije kruidnoten maken

Om kruidnoten glutenvrij te maken besloot ik een combinatie van rijstmeel en amandelmeel te gebruiken. Rijstmeel wordt wel vaker gebruikt als een goede glutenvrije vervanger voor bloem, maar in dit recept was het extra lekker om ook amandelmeel toe te voegen. Die smaak past er perfect bij.

Wil je het recept voor glutenvrije kruidnootjes nóg lekkerder maken? Maak dan je eigen speculaaskruiden mix! Als je de kruiden in huis hebt, is je mix in enkele tellen klaar.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

glutenvrije kruidnootjes recept

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Het boek is niet ingesteld op glutenvrije recepten, maar met enkele aanpassingen bak je met dit boek het hele jaar door voor de feestdagen. Van koekjes tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer glutenvrije Sinterklaas recepten

Als je deze glutenvrije kruidnoten hebt gebakken, dan kun je van een aantal van mijn Sinterklaas recepten een overheerlijke glutenvrije variant maken. Verwerk jouw homemade glutenvrije kruidnootjes bijvoorbeeld in deze:

  • Sinterklaas pavlova’s: vervang de schuddebuikjes en kruidnoten in de ingrediëntenlijst door deze glutenvrije variant.
  • Speculaas granola: gebruik gecertificeerde glutenvrije havervlokken voor de granola en meng er na het bakken deze glutenvrije kruidnoten doorheen.
  • Kruidnoten arretjescake: dip een deel van de afgebakken glutenvrije kruidnoten in chocolade en op die manier kun je alle kruidnoten in het arretjescake recept vervangen door glutenvrije versies.

Natuurlijk staan er nog veel meer Sinterklaas recepten op het blog of in mijn boeken, maar vele hiervan zijn niet glutenvrij. Lees hier al mijn tips over glutenvrij bakken; met de melenmix die ik in het artikel deel kun je de meeste van mijn recepten gemakkelijk glutenvrij maken.

sinterklaas pavlova's met kruidnoten

kruidnoten arretjescake

Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Ik ben er zo eentje: ik noem wat eigenlijk officieel ‘kruidnoten’ zijn, pepernoten. En volgens mij ben ik niet de enige. Maar ik weet heus het verschil wel tussen deze twee verschillende soorten strooigoed, hoewel er met échte pepernoten eigenlijk al lang niet meer gestrooid wordt vanwege de populariteit van de kruidnoot.

Extra leuk om er eens in te duiken wat het verschil nu eigenlijk is. Wat is een pepernoot en wat is een kruidnoot? Ik leg het je in een notendop uit:

Zo smaakt een pepernoot

Het verschil zit ‘m hoofdzakelijk in de smaak, structuur en het uiterlijk. Pepernoten bevatten enkel gemalen anijs als kruid (en geen peper, ondanks dat de naam anders doet vermoeden) en hebben een meer zachte structuur, zoals taaitaai. Vroeger schenen pepernoten dezelfde vorm te hebben als kruidnoten, maar tegenwoordig zijn pepernoten meer een soort ongelijke blokjes.

Pepernoten zijn zeg maar niet echt mijn ding. Ik weet nog goed dat ik zeer teleurgesteld was toen een piet bij ons thuis van die echte pepernoten achterliet, ik vergeleek ze toen met hondenbrokken… Geef mij maar kruidnootjes! Al noemen velen (zoals ik) deze gewoon pepernoten.

Zo smaakt een kruidnoot

Kruidnoten zijn knapperig en bros, hebben de vorm van een halfrond bolletje en zijn kruidig van smaak dankzij de rijke speculaaskruiden die door het deeg gemengd worden. Best duidelijke verschillen toch? Op onderstaande foto kun je zien dat je ze niet makkelijk door de war kunt halen op basis van hun uiterlijk.

Als je nog specifieker alle verschillen op een rij wilt hebben, dan raad ik je aan om de blog die ik over het verschil tussen kruidnoten en pepernoten heb geschreven eens te lezen.

wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Glutenvrije kruidnoten bakken

Kun je nog meer glutenvrije recepten bakken?

Zeker weten! Al mijn glutenvrije recepten kun je terugvinden in de ‘glutenvrij bakken’-categorie op het blog. Verzoekjes mag je altijd in de reacties onder mijn recepten zetten, dan komen ze op mijn (toegegeven: vrij lange) baklijst te staan.

Kan ik het rijstmeel vervangen door een ander soort meel?

Je kunt een glutenvrije bloem gebruiken of je zou boekweitmeel eens kunnen proberen. Deze meelsoorten kun je één op één gebruiken om het rijstmeel te vervangen.

Kan ik zowel amandelmeel als rijstmeel vervangen door een glutenvrij bakmeel?

Dit is al door andere lezers getest en dit kan! Je vervangt het amandel- en rijstmeel dan in totaliteit voor 220 gram glutenvrij bakmeel. Mijn persoonlijke toevoeging is dat het amandelmeel wel extra smaak toevoegt aan deze kruidnoten, maar het kan dus ook prima zonder. Let er wel even op of er al een rijsmiddel toegevoegd is aan het glutenvrije bakmeel, dat maakt het bakpoeder in onderstaand recept dan wellicht overbodig.

Kan ik deze glutenvrije kruidnoten ook lactosevrij of vegan maken?

Vegan opties heb ik niet getest, maar ik weet dat je de boter prima kunt vervangen door een harde margarine.

 

glutenvrije kruidnoten recept

Recept afdrukken

4.74 van 19 stemmen

Glutenvrije kruidnoten recept

Deze glutenvrije kruidnoten zijn werkelijk om te smullen. Verschrikkelijk lekker en erg makkelijk om zelf te maken.
VOOR EEN SCHAAL VOL

Ingrediënten

  • 120 gram rijstmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout

Instructies

  • Het maken van deze kruidnoten is ontzettend simpel. Je doet alle ingrediënten in een kom bij elkaar en kneed het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Hoe langer hoe beter, dat komt de smaak ten goede.
  • Draai kleine balletjes van het deeg ter grootte van een kleine knikker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor wat tussenruimte, ze lopen namelijk iets uit.
  • Bak de kruidnoten in 10-15 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt.
Tips

Het rijstmeel en amandelmeel zijn ook te vervangen door glutenvrij bakmeel (zie de veelgestelde vragen boven het recept).
Bewaren

in een afgesloten trommel 2-3 weken. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

  1. Sharon schreef:

    Hoi! Zou ik de rijstmeel ook kunnen vervangen met een ander soort meel, zoals havermeel, kokosmelk oid? Mijn zoontje heeft naast een glutenallergie, ook koemelk allergie en een rijst allergie! Groetjes Sharon

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik eerder boekweitmeel gebruiken. haver en kokosmeel maakt het resultaat veel droger.

      1. Sharon schreef:

        Dankjewel!! Kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden? Groetjes!!

  2. Anita schreef:

    Kan ik de amandelmeel 1 op 1 vervangen met boekweitmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet in dit geval wel lukken.

  3. Anita schreef:

    En kan de boter vervangen worden door kokosolie of olijfolie? En zo ja, in welke verhouding?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou zelf geen olie gebruiken in een koek/kruidnotendeeg.

      1. Anita schreef:

        Wat zou ik dan kunnen nemen ipv boter? Ik mag geen lactose, koemelk en soja…

        1. Laura Kieft schreef:

          Plantaardige margarine bijvoorbeeld.

        2. MS schreef:

          Dan kun je denk ik de biologische plantaardige margarine van de AH gebruiken. Zover mij bekend zit daar geen lactose/koemelk/soja in.

  4. Sylvia schreef:

    Kan ik de rijstmeel en amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmeel?
    Wordt het dan 220gr?

    Ik heb namelijk een pak glutenvrije baking mix

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk kan dat wel, maar zeker weet ik het niet. Laat je even weten of het gelukt is?

      1. Sylvia schreef:

        Ik ga het proberen en laat resultaat wel weten

      2. Sylvia schreef:

        Nou ik heb de kruidnoten gebakken. En het lukt er goed mee!!
        Zijn ook heerlijk!
        Dus de rijstmeel en de amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmix/bakmeel.

        Gebakken voor een kleuterklas op school.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Top dat het zo ook werkt! Thanks voor je reactie.

  5. M van Leeuwen schreef:

    Hoi
    Mijn dochter is allergisch voor kippenei.
    Zou ik het ei kunnen vervangen voor de egg replacer of heb je misschien een ander idee?
    Ik hoor het graag!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  6. M van Leeuwen schreef:

    Top! Dank je wel! Ik ga het uitproberen!

  7. Linda schreef:

    Ik heb rijstmeel vervangen voor meel van Schar. Echt heerlijke kruidnoten, lekker brossig en niet te hard.

    Heel veel dank!

    Linda

  8. Elsa schreef:

    Ze net gemaakt nadat er op 4 december geen (glutenvrije) pepernoot meer te krijgen was in de supermarkten. Erg lekker geworden, dank voor het recept! Bij mijn volgende poging ga ik kijken wat er gebeurt als ik de suiker halveer om ze iets minder zoet cq gezonder te maken.

  9. Lisanne schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je ook het deeg invriezen en per keer kruidnootjes afbakken?
    Groetjes, Lisanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou het vooral eens proberen met een paar.

  10. Klaske schreef:

    Dag,
    Kan ik ditzelfde deeg ook gebruiken en vullen met amandelspijs voor gevulde speculaas? Ik wil beide maken en zou graag dus een deeg gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar speculaasdeeg is wel zachter dan dit deeg. Je kunt het uiteraard altijd proberen.

  11. Martine schreef:

    Hey hoi! Wat fijn een GV recept, smaak is oké! Ze waren wel wat “zanderig”, weet jij hoe het kan? Ik had wat hardere basterdsuiker (als in wat al tijdje hier ligt) of komt het door de rijstmeel (heb bio bruine rijstmeel gebruikt).

    Alvast dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *