Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
Ik ben er zo eentje: ik noem wat eigenlijk officieel ‘kruidnoten’ zijn, pepernoten. En volgens mij ben ik niet de enige. Maar ik weet heus het verschil wel tussen deze twee verschillende soorten strooigoed, hoewel er met échte pepernoten eigenlijk al lang niet meer gestrooid wordt vanwege de populariteit van de kruidnoot.
Extra leuk om er eens in te duiken wat het verschil nu eigenlijk is. Wat is een pepernoot en wat is een kruidnoot? Ik leg het je in een notendop uit:
Zo smaakt een pepernoot
Het verschil zit ‘m hoofdzakelijk in de smaak, structuur en het uiterlijk. Pepernoten bevatten enkel gemalen anijs als kruid (en geen peper, ondanks dat de naam anders doet vermoeden) en hebben een meer zachte structuur, zoals taaitaai. Vroeger schenen pepernoten dezelfde vorm te hebben als kruidnoten, maar tegenwoordig zijn pepernoten meer een soort ongelijke blokjes.
Pepernoten zijn zeg maar niet echt mijn ding. Ik weet nog goed dat ik zeer teleurgesteld was toen een piet bij ons thuis van die echte pepernoten achterliet, ik vergeleek ze toen met hondenbrokken… Geef mij maar kruidnootjes! Al noemen velen (zoals ik) deze gewoon pepernoten.
Zo smaakt een kruidnoot
Kruidnoten zijn knapperig en bros, hebben de vorm van een halfrond bolletje en zijn kruidig van smaak dankzij de rijke speculaaskruiden die door het deeg gemengd worden. Best duidelijke verschillen toch? Op onderstaande foto kun je zien dat je ze niet makkelijk door de war kunt halen op basis van hun uiterlijk.
Als je nog specifieker alle verschillen op een rij wilt hebben, dan raad ik je aan om de blog die ik over het verschil tussen kruidnoten en pepernoten heb geschreven eens te lezen.
Hoi! Zou ik de rijstmeel ook kunnen vervangen met een ander soort meel, zoals havermeel, kokosmelk oid? Mijn zoontje heeft naast een glutenallergie, ook koemelk allergie en een rijst allergie! Groetjes Sharon
Dan zou ik eerder boekweitmeel gebruiken. haver en kokosmeel maakt het resultaat veel droger.
Dankjewel!! Kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden? Groetjes!!
Ja hoor
Kan ik de amandelmeel 1 op 1 vervangen met boekweitmeel?
Dat moet in dit geval wel lukken.
En kan de boter vervangen worden door kokosolie of olijfolie? En zo ja, in welke verhouding?
Ik zou zelf geen olie gebruiken in een koek/kruidnotendeeg.
Wat zou ik dan kunnen nemen ipv boter? Ik mag geen lactose, koemelk en soja…
Plantaardige margarine bijvoorbeeld.
Dan kun je denk ik de biologische plantaardige margarine van de AH gebruiken. Zover mij bekend zit daar geen lactose/koemelk/soja in.
Kan ik de rijstmeel en amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmeel?
Wordt het dan 220gr?
Ik heb namelijk een pak glutenvrije baking mix
Waarschijnlijk kan dat wel, maar zeker weet ik het niet. Laat je even weten of het gelukt is?
Ik ga het proberen en laat resultaat wel weten
Nou ik heb de kruidnoten gebakken. En het lukt er goed mee!!
Zijn ook heerlijk!
Dus de rijstmeel en de amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmix/bakmeel.
Gebakken voor een kleuterklas op school.
Top dat het zo ook werkt! Thanks voor je reactie.
Hoi
Mijn dochter is allergisch voor kippenei.
Zou ik het ei kunnen vervangen voor de egg replacer of heb je misschien een ander idee?
Ik hoor het graag!
Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Top! Dank je wel! Ik ga het uitproberen!
Ik heb rijstmeel vervangen voor meel van Schar. Echt heerlijke kruidnoten, lekker brossig en niet te hard.
Heel veel dank!
Linda
Ze net gemaakt nadat er op 4 december geen (glutenvrije) pepernoot meer te krijgen was in de supermarkten. Erg lekker geworden, dank voor het recept! Bij mijn volgende poging ga ik kijken wat er gebeurt als ik de suiker halveer om ze iets minder zoet cq gezonder te maken.
Hoi Laura,
Kun je ook het deeg invriezen en per keer kruidnootjes afbakken?
Groetjes, Lisanne
Dat heb ik zelf niet getest, maar zou het vooral eens proberen met een paar.
Dag,
Kan ik ditzelfde deeg ook gebruiken en vullen met amandelspijs voor gevulde speculaas? Ik wil beide maken en zou graag dus een deeg gebruiken.
Ik heb dat zelf niet getest, maar speculaasdeeg is wel zachter dan dit deeg. Je kunt het uiteraard altijd proberen.
Hey hoi! Wat fijn een GV recept, smaak is oké! Ze waren wel wat “zanderig”, weet jij hoe het kan? Ik had wat hardere basterdsuiker (als in wat al tijdje hier ligt) of komt het door de rijstmeel (heb bio bruine rijstmeel gebruikt).
Alvast dank
Met amandelmeel smaken ze wel erg naar amandelspijs. Nog maar eens proberen met andere meel.
Dit recept is echt fantastisch, ontzettend bedankt, de lekkerste (glutenvrije) kruidnoten ooit!