Glutenvrije kruidnoten

24

Jeetje, deze week is weer voorbij gevlogen! Met Sinterklaas in aantocht kon een lekker glutenvrij sinterklaasrecept niet ontbreken. Dat werden deze glutenvrije kruidnoten. Ik ben iemand die het totaal niet erg vind dat de kruidnoten al zo vroeg in de winkel liggen, heerlijk! Handig ook vooral, want zo kan ik al op tijd beginnen met recepten voor het blog. Eten van deze heerlijke koekjes doe ik met mate, want ik wil er niet al in november op uitgekeken zijn voordat pakjesavond ook maar in zicht is. Met dit recept is dat wel een uitdaging, ik vind ze namelijk zo lekker dat ik ervan blijf eten. Ze zijn extra perfect omdat we een deel amandelmeel hebben gebruikt in het recept. Past perfect en maakt ze heel erg lekker.

Glutenvrije kruidnoten

Deze glutenvrije kruidnoten zijn werkelijk om te smullen. Verschrikkelijk lekker en erg makkelijk om zelf te maken.
VOOR EEN SCHAAL VOL

Ingrediënten

  • 120 gram rijstmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout

Instructies

  • Het maken van deze kruidnoten is ontzettend simpel. Je doet alle ingrediënten in een kom bij elkaar en kneed het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Hoe langer hoe beter, dat komt de smaak ten goede.
  • Draai kleine balletjes van het deeg ter grootte van een kleine knikker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor wat tussenruimte, ze lopen namelijk iets uit.
  • Bak de kruidnoten in 10-15 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt.

Tips

  • Bewaren: in een afgesloten trommel 2-3 weken. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

16 reacties

  1. Sharon schreef:

    Hoi! Zou ik de rijstmeel ook kunnen vervangen met een ander soort meel, zoals havermeel, kokosmelk oid? Mijn zoontje heeft naast een glutenallergie, ook koemelk allergie en een rijst allergie! Groetjes Sharon

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik eerder boekweitmeel gebruiken. haver en kokosmeel maakt het resultaat veel droger.

      1. Sharon schreef:

        Dankjewel!! Kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden? Groetjes!!

  2. Anita schreef:

    Kan ik de amandelmeel 1 op 1 vervangen met boekweitmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet in dit geval wel lukken.

  3. Anita schreef:

    En kan de boter vervangen worden door kokosolie of olijfolie? En zo ja, in welke verhouding?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou zelf geen olie gebruiken in een koek/kruidnotendeeg.

      1. Anita schreef:

        Wat zou ik dan kunnen nemen ipv boter? Ik mag geen lactose, koemelk en soja…

        1. Laura Kieft schreef:

          Plantaardige margarine bijvoorbeeld.

        2. MS schreef:

          Dan kun je denk ik de biologische plantaardige margarine van de AH gebruiken. Zover mij bekend zit daar geen lactose/koemelk/soja in.

  4. Sylvia schreef:

    Kan ik de rijstmeel en amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmeel?
    Wordt het dan 220gr?

    Ik heb namelijk een pak glutenvrije baking mix

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk kan dat wel, maar zeker weet ik het niet. Laat je even weten of het gelukt is?

      1. Sylvia schreef:

        Ik ga het proberen en laat resultaat wel weten

      2. Sylvia schreef:

        Nou ik heb de kruidnoten gebakken. En het lukt er goed mee!!
        Zijn ook heerlijk!
        Dus de rijstmeel en de amandelmeel vervangen voor glutenvrij bakmix/bakmeel.

        Gebakken voor een kleuterklas op school.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Top dat het zo ook werkt! Thanks voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *