Speculaas kano’s

Gepost: 29 november 2022 Laatst bewerkt: 16 november 2023
Speculaas kano’s

Dit is mijn versie op speculaas kano’s. Mijn versie ja, want de bovenkant van een kano hoort eigenlijk dicht te zijn zodat je de amandelspijs aan de binnenkant niet ziet. Maar ik maakte deze kano’s juist met extra veel amandelspijs, dus vond ik het ook leuk als je de spijs zou zien.

Recept speculaas kano’s

Kano’s zijn koeken gevuld met amandelspijs die in de vorm van kano-bakringen worden afgebakken. Eigenlijk smaken ze net zoals rondo’s of als gevulde koeken, maar dan in een andere vorm. Overheerlijk vind ik ze.

Ik was een beetje eigenwijs bij het maken van deze kano’s en besloot om het deeg dikker uit te rollen en maar één keer uit te steken. Daardoor hebben de kano’s geen afgesloten bovenkant, maar zie je de amandelspijs gewoon te zitten. Bij de veelgestelde vragen (even doorscrollen naar beneden) heb ik alsnog omschreven hoe je er klassieke kano’s (met speculaaskruiden dan wel) van kunt maken, waarbij de bovenkant gewoon dicht is.

BAKTIP: Geen bakringen voor kano’s in huis? Ronde bakringen of een muffin bakvorm zijn ook geschikt. Wellicht dat de baktijd in het laatste geval iets verandert.

Kano’s zonder amandelspijs maken

Wil je de amandelspijs in je kano’s graag vervangen door iets anders? Dat kan. Ik maakte bijvoorbeeld al eens kokosspijs (een soort amandelspijs zonder amandelen, maar mét kokosrasp) en die smaakt hier ook heerlijk bij.

Speculaas kano's met amandelspijs

Zelf speculaas kano’s maken

Als je de kano’s helemaal zelf wil maken, dan is het natuurlijk leuk om alle elementen van dit recept zelf te bereiden. Dat houdt in dit geval in: je eigen speculaaskruiden en je eigen amandelspijs maken.

Beide recepten heb je in een handomdraai gemaakt, maar bij de amandelspijs is het van belang dat je dit tenminste een dag van tevoren voorbereidt. Amandelspijs moet rijpen in de koelkast en wordt daardoor extra lekker.

Meer recepten met speculaas

Als het eenmaal de tijd van het jaar is voor recepten met speculaaskruiden, dan kan ik niet meer stoppen. Dus daarom een klein rijtje aan inspiratie met recepten die rijk zijn aan speculaaskruiden én amandelspijs:

Ik ben benieuwd waarmee jij aan de slag gaat. Laat me vooral even weten welk recept met speculaas jouw favoriet is!

Speculaas kano's met amandelspijs

Speculaaskruiden- Recept speculaas kano's

Veelgestelde vragen: kano's

Kan ik de kano’s ook dicht maken?

Dat kan zeker. Je rolt het deeg dan tot 5 mm dikte uit. Je steekt daarna niet 6 lapjes deeg, maar 12 lapjes deeg met de kano-bakring uit. Verder volg je gewoon het recept, totdat je de amandelspijs hebt opgespoten. Daarna leg je nog een lapje deeg in elk vormpje, bovenop de amandelspijs. Druk de randen voorzichtig aan en versier eventueel nog met wat blanke amandelen. Volg hierna het recept weer verder!

Zet je de kano’s met bakring in de oven of haal je deze er eerst vanaf?

Je bakt ze met bakring en al af.

Kan ik de kano’s ook met marsepein maken i.p.v. amandelspijs?

Waarschijnlijk kan dit prima (ik heb het niet getest). Marsepein bevat wat meer suiker dan amandelspijs, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Het verschil tussen marsepein en amandelspijs lees je in dit artikel.

Recept speculaas kano's

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

recept speculaas kano's

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Speculaas kano’s

Overheerlijke speculaas kano's met extra veel amandelspijs, die er net even anders uitzien dan normaal.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram bloem
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 125 gram amandelspijs
  • 2 el melk om de kano's te bestrijken

Instructies

  • Scheid de eidooier van het eiwit en bewaar beiden. In een kom voeg je de suiker, eidooier, boter, bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en zout samen. Mix dit tot een mooi deeg en verpak het in keukenfolie. Leg het minstens een uur in de koelkast.
  • Ondertussen voeg je het eiwit toe aan de amandelspijs, kneed (of mix) tot een egale massa. Je spuit het straks met een spuitzak op het kanodeeg, dus als je denkt dat het nog wat te dik is kun je een beetje melk toevoegen.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van max. 1 cm dik. Steek het deeg uit met een kano-bakring en leg in elke bakring een plakje deeg.
  • Neem een spuitzak en vul deze met de amandelspijs. Spuit een laag spijs in het midden, laat rondom ongeveer een centimeter vrij.
  • Bestrijk de kano's met de melk. Mocht je de bakringen er tussendoor afgehaald hebben, plaats ze dan nu weer terug.
  • Bak de kano's in 18-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat ze een paar minuten afkoelen in de ringen en druk ze er dan voorzichtig uit.
Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast een week houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Marijke schreef:

    Dag Laura. Kan ik i.p.v. tarwebloem speltbloem gebruiken in dit recept?

  2. Anita schreef:

    Kan ik i.p.v. amandelspijs ook banketbakkersroom gebruiken??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept