Gevulde speculaasstaaf

Gepost: 16 november 2019 Laatst bewerkt: 12 november 2023
Gevulde speculaasstaaf

Perfect voor 5 december: de gevulde speculaasstaaf. Zelfgemaakt zijn die nu eenmaal het allerlekkerst. Ga jij dit recept voor gevuld speculaas maken?

Gevulde speculaasstaaf maken

Dat je mij een paar jaar geleden echt niet blij maakte met amandelspijs, snap ik zelf inmiddels ook niet meer. Ik vond het niet vies, maar vooral vaak heel erg veel waardoor de verhouding naar mijn idee niet meer klopte. Nog steeds varieer ik in hoeveelheid amandelspijs in baksels, de ene keer gaat er meer in een recept dan de andere keer.

Voor deze gevulde speculaasstaaf ging er in verhouding uiteraard meer spijs in. Kan ook niet anders met dit baksel. Maakte ik mijn vader erg blij mee, want die nam de helft mee naar zijn werk. Denk ik tenminste, het zal mij ook niets verbazen als het voor die tijd al op was ;). Zelf heb ik er ook van genoten, heerlijk zo’n stukje gevulde speculaasstaaf bij een kop thee. Ik maakte er trouwens een staaf van, maar je kunt creatief zijn er er letters van maken. Past ook prima bij Sinterklaas.

Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

BAKTIP: Om de speculaasstaaf met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

gevulde speculaasstaaf maken

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Gevulde speculaasstaaf bakken

Kan ik de gevulde speculaasstaaf ook zonder ei maken?

Dit kan zeker. Het ei dat je door de amandelspijs kneedt kun je vervangen door 20 ml (al dan niet plantaardige) melk of appelmoes. Om de bovenkant af te strijken gebruik je in dit geval enkel melk. Beide vervangingen geven niet exact hetzelfde effect, maar het werkt prima.

Mijn gevulde speculaasdeeg was na het rusten nat en plakkerig.

Dit kan komen door:

  • Toevoeging van teveel melk
  • Deeg niet goed verpakt in de koelkast (dan kan er condens van de koelkast op het deeg ontstaan)

Zo los je het op: voeg wat extra bloem toe aan het deeg en bestuif je aanrecht ook goed met bloem voor het uitrollen. Lees hier verder alles over droog of plakkerig deeg werkbaar maken.

Kan ik i.p.v. amandelspijs ook marsepein gebruiken?

Ik denk het wel, maar ik heb het zelf niet geprobeerd. Toch zou ik het ook niet aanraden, omdat marsepein een stuk zoeter is dan amandelspijs. Lees er meer over in mijn artikel het verschil tussen marsepein en amandelspijs.

recept gevulde speculaasstaaf maken

Gevulde speculaas recepten

Deze gevulde speculaasstaaf hangt een beetje tussen een banketstaaf en gevuld speculaas in. Als je van meer speculaaskoek houdt dan ga je voor deze staaf, bij een voorliefde voor amandelspijs is gevuld speculaas weer meer je ding en alle bladerdeegliefhebbers gaan natuurlijk voor de banketstaaf.

Maar ik heb natuurlijk nog veel meer lekkere gevulde speculaasrecepten voor je in petto! Daarom zette ik een paar favoriete gevulde speculaasrecepten voor je op een rij:

Genoeg inspiratie om in de keuken mee te bakken tot de Sint het land weer uit is, denk ik zo. 😉

 

gevulde speculaasstaaf recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Gevulde speculaasstaaf recept

Als variatie op de banketletters en -staven met bladerdeeg zie je ook steeds vaker staven met een jasje van speculaas. Die wilde ik ook eens zelf maken.
Voor een speculaasstaaf van 30 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter
  • 4-6 el melk

Vulling en decoratie

  • 300 gram amandelspijs
  • 0,5 ei (M)
  • amandelen
  • extra ei om in te smeren

Instructies

  • Voor het deeg kun je alle ingrediënten in een kom doen. Begin met 4 eetlepels melk. Kneed alle ingrediënten door elkaar zodat er een stevig deeg ontstaat. Mocht het nog iets droog zijn kun je meer melk toevoegen. En wanneer het te plakkerig is voeg je iets meer bakmeel toe.
  • Verpak het deeg in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed amandelspijs en het ei door elkaar en maak hier een rol van 30 cm van.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek die 30 cm lang is en breed genoeg om de rol amandelspijs mee te verpakken. Snijd met een mesje bij tot een strakke rechthoek.
  • Leg het amandelspijs op het deeg en rol op tot speculaasstaaf. Leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Decoreer met amanden en bestrijk de speculaasstaaf met een geklutst ei.
  • Bak de speculaasstaaf in ongeveer 30 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Gerry Kers schreef:

    Wat een goed recept! Nu weet ik zeker dat er alleen maar goede ingrediënten in zitten. Ik ben nooit zo voor de fabrieks gevulde speculaas. Het was gemakkelijk te maken en het recept klopt precies. Ik had nog een klein beetje deeg over na het bijsnijden en daar heb ik nog wat koekjes van gemaakt. Ik kan niet wachten om te gaan proeven, maar moet nog even afkoelen terwijl ik dit typ.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk om te lezen! Ik hoop dat je ervan hebt genoten 😉

      1. Gerry Kers schreef:

        Het was héérlijk! Ga hem deze week nog een keer maken!!

  2. Geertje schreef:

    Super fijn recept meteen uitgeprobeerd jammer dat ik geen foto kan plaatsen ziet er geweldig uit, dank je wel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk Geertje! Geniet er nog van.

  3. Geertje schreef:

    Kan het kloppen dat hij vrij hard wordt en super dat er 2 uit kunnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, hij hoort niet heel hard te zijn. Was het wel lekker? In principe kun je 1 staaf maken van 30 cm lang of 2 van 15 cm lang (ongeveer).

  4. Geertje schreef:

    Heb er 2 van 30 cm. Gemaakt misschien dan te dun uitgerold maar ze waren erg lekker meer bros zeg maar wat ik erg lekker vindt mijn man niet zo met zijn kunstgebit ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha dat verklaart waarom ze zo hard waren denk ik. Die van mij is dus twee keer zo dik en blijft daardoor ook wat smeuïger, zal je man fijn vinden haha 😉

  5. Geertje schreef:

    Wordt al wat zachter nu had op 4 mm. Uitgerold dus dan beter op 8 mm. ??

  6. Annette schreef:

    Mijn speculaas is van de amandelspijs afgelopen, gegleden. wat heb ik verkeerd gedaan?

    Ik weet nog niet hoe hij smaakt maar hij is wat minder mooi dan gedacht.

    Ik hoor het graag van je.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee wat jammer! Ik weet niet zeker of ik goed begrijp wat je bedoelt met eraf gelopen. Heb je het deeg wel goed laten rusten in de koeling? Dan zou het voldoende opgesteven moeten zijn en niet zomaar uit moeten lopen.

    2. Anouk schreef:

      Bij mij is hetzelfde gebeurt. Ik heb beiden deegskes een ganse dag in de frigo laten liggen. En het is in de oven helemaal uitgelopen. Helemaal mislukt…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend zeg! Iets veranderd aan het recept misschien?

        1. Anouk schreef:

          Nee, helemaal niet. Alles precies zoals je het beschrijft. Ik maak thans elk jaar een gevulde speculaas. Nog nooit gehad, gek he…

          1. Laura's Bakery schreef:

            Ja, wat vervelend zeg!

  7. Franka schreef:

    Kan je de melk ook vervangen voor water?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

  8. Dorien schreef:

    Nog nooit zo’n lekkere gevulde speculaas staaf gegeten als deze. Lekjer krokant en super aan smaak
    Moet hem echt verstoppen anders eet ik me er waarschijnlijk misselijk aan

  9. Geke schreef:

    Bij mij is ook het speculaas helemaal uitgelopen. Ik heb verder niets veranderd, alleen iets bloem tiegevoegd. Ook een uur laten rusten in de koelkast. Jammer!

  10. Marie schreef:

    5 sterren
    De staaf was helemaal uitgelopen, maar jeetje wat was hij lekker zeg! Veel lekkerder dan van de winkel.. ik denk dat ik de volgende keer wat minder ei bij de amandelspijs moet doen, want hierdoor werd de spijs enorm plakkerig en onmogelijk om nog een rol van te maken.. hij was eigenlijk al goed toen ik hem uit de koelkast haalde. Misschien heb ik een groter ei gebruikt, maar hier moet ik wel even om denken de volgende keer. Ik ga hem zeker weten vaker maken! Bedankt voor het recept Laura!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het zo gesmaakt heeft! Dat klinkt inderdaad als teveel ei.

  11. Henriette schreef:

    De staaf is aan de zijkant helemaal opengebarste helaas. Misschien te droog? Waarschijnlijk smaakr-ie nog prima, straks proen. Ik kan bijna niet wachten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is helaas wat lastig te bepalen van een afstand. Wellicht was inderdaad het deeg te droog of teveel gevuld of de oven net wat te heet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept