Gevulde speculaasstaaf

16 november 2019
Gevulde speculaasstaaf
125

Dat je mij een paar jaar geleden echt niet blij maakte met amandelspijs, snap ik zelf inmiddels ook niet meer. Ik vond het niet vies, maar vooral vaak heel erg veel waardoor de verhouding naar mijn idee niet meer klopte. Nog steeds varieer ik in hoeveelheid amandelspijs in baksels, de ene keer gaat er meer in een recept dan de andere keer. Voor deze gevulde speculaasstaaf ging er in verhouding uiteraard meer spijs in. Kan ook niet anders met dit baksel. Maakte ik mijn vader erg blij mee, want die nam de helft mee naar zijn werk. Denk ik, het zal mij ook niets verbazen als het voor die tijd al op was. Zelf heb ik er ook van genoten, heerlijk zo’n stukje bij een kop thee. Ik maakte er trouwens een staaf van, maar je kunt creatief zijn er er letters van maken. Past ook prima bij Sinterklaas. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Gevulde speculaasstaaf

Als variatie op de banketletters en -staven met bladerdeeg zie je ook steeds vaker staven met een jasje van speculaas. Die wilde ik ook eens zelf maken.
Voor een speculaasstaaf van 30 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter
  • 4-6 el melk

Vulling en decoratie

  • 300 gram amandelspijs
  • 0,5 ei (M)
  • amandelen
  • extra ei om in te smeren

Instructies

  • Voor het deeg kun je alle ingrediënten in een kom doen. Begin met 4 eetlepels melk. Kneed alle ingrediënten door elkaar zodat er een stevig deeg ontstaat. Mocht het nog iets droog zijn kun je meer melk toevoegen. En wanneer het te plakkerig is voeg je iets meer bakmeel toe.
  • Verpak het deeg in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed amandelspijs en het ei door elkaar en maak hier een rol van 30 cm van.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek die 30 cm lang is en breed genoeg om de rol amandelspijs mee te verpakken. Snijd met een mesje bij tot een strakke rechthoek.
  • Leg het amandelspijs op het deeg en rol op tot speculaasstaaf. Leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Decoreer met amanden en smeer de speculaasstaaf in met een geklutst eitje.
  • Bak de speculaasstaaf in ongeveer 30 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Gerry Kers schreef:

    Wat een goed recept! Nu weet ik zeker dat er alleen maar goede ingrediënten in zitten. Ik ben nooit zo voor de fabrieks gevulde speculaas. Het was gemakkelijk te maken en het recept klopt precies. Ik had nog een klein beetje deeg over na het bijsnijden en daar heb ik nog wat koekjes van gemaakt. Ik kan niet wachten om te gaan proeven, maar moet nog even afkoelen terwijl ik dit typ.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk om te lezen! Ik hoop dat je ervan hebt genoten 😉

      1. Gerry Kers schreef:

        Het was héérlijk! Ga hem deze week nog een keer maken!!

  2. Geertje schreef:

    Super fijn recept meteen uitgeprobeerd jammer dat ik geen foto kan plaatsen ziet er geweldig uit, dank je wel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk Geertje! Geniet er nog van.

  3. Geertje schreef:

    Kan het kloppen dat hij vrij hard wordt en super dat er 2 uit kunnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, hij hoort niet heel hard te zijn. Was het wel lekker? In principe kun je 1 staaf maken van 30 cm lang of 2 van 15 cm lang (ongeveer).

  4. Geertje schreef:

    Heb er 2 van 30 cm. Gemaakt misschien dan te dun uitgerold maar ze waren erg lekker meer bros zeg maar wat ik erg lekker vindt mijn man niet zo met zijn kunstgebit 🤣🤣

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha dat verklaart waarom ze zo hard waren denk ik. Die van mij is dus twee keer zo dik en blijft daardoor ook wat smeuïger, zal je man fijn vinden haha 😉

  5. Geertje schreef:

    Wordt al wat zachter nu had op 4 mm. Uitgerold dus dan beter op 8 mm. 🤣🤣

  6. Annette schreef:

    Mijn speculaas is van de amandelspijs afgelopen, gegleden. wat heb ik verkeerd gedaan?

    Ik weet nog niet hoe hij smaakt maar hij is wat minder mooi dan gedacht.

    Ik hoor het graag van je.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee wat jammer! Ik weet niet zeker of ik goed begrijp wat je bedoelt met eraf gelopen. Heb je het deeg wel goed laten rusten in de koeling? Dan zou het voldoende opgesteven moeten zijn en niet zomaar uit moeten lopen.

    2. Anouk schreef:

      Bij mij is hetzelfde gebeurt. Ik heb beiden deegskes een ganse dag in de frigo laten liggen. En het is in de oven helemaal uitgelopen. Helemaal mislukt…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend zeg! Iets veranderd aan het recept misschien?

        1. Anouk schreef:

          Nee, helemaal niet. Alles precies zoals je het beschrijft. Ik maak thans elk jaar een gevulde speculaas. Nog nooit gehad, gek he…

          1. Laura's Bakery schreef:

            Ja, wat vervelend zeg!

  7. Franka schreef:

    Kan je de melk ook vervangen voor water?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *