Banketstaaf bonbons

Gepost: 12 november 2018 Laatst bewerkt: 4 december 2023
Banketstaaf bonbons
38

Amandelspijs: een ingrediënt dat tijdens de sinterklaasperiode niet weg te denken is. We kennen immers allemaal wel de banketstaven en gevulde speculaas. Dat je er zonder veel moeite op kunt variëren laten deze banketstaaf bonbons zien. De ingrediënten zijn hetzelfde, maar ik koos ervoor om er hapklare bladerdeeg bonbons mee te maken. Net zo lekker, maar het is een toch een fris nieuw baksel dat je op tafel zet. Hoe jij ze zelf kunt maken ga ik je natuurlijk vertellen, dus lees snel verder.

BAKTIP: Om de bonbons met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

banketstaaf-bonbons-3

 

BANKETSTAAF BONBONS

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Banketstaaf bonbons

Een leuke variant op de klassieke banketstaaf zijn deze banketstaaf bonbons. Hapklare banketstaaf bonbons zijn perfect voor bij de koffie of thee.
VOOR 15-20 STUKS

Ingrediënten

 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 150 gram amandelspijs (volgens recept)
 • 1 tl kaneel
 • 1 ei (M) los geklopt
 • amandelschaafsel of amandelstiften

Instructies

 • Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap en steek 30-40 rondjes van 4-4,5 cm uit. Plaats de helft van de rondjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dit zijn de bodems van je bonbons.
 • Bereid ondertussen het amandelspijs door er de helft van het los geklopte ei en het kaneel aan toe te voegen. Kneed tot een soepel spijs. Verdeel kleine bolletjes spijs over de bladerdeeg bodems en laat een halve tot een hele centimeter aan de rand vrij. Smeer deze randjes in met het los geklopte ei.
 • Plaats de resterende bladerdeeg rondjes over de bodems met spijs en duw de randjes voorzichtig doch stevig aan. Smeer de banketstaaf bonbons in met de rest van het los geklopte ei en verdeel wat amandelschaafsel of amandelstiften over de bovenkant. Smeer ook deze in met ei.
 • Bak de banketstaaf bonbons in 20-25 goudbruin in een voorverwarmde oven van 220 °C (boven- en onderwarmte).

Tips

 • Tip: je kunt ook diepvries bladerdeeg plakjes gebruiken. Ontdooi volgens instructie en laat alle plakjes iets overlappen tot je een grote rechthoekige lap bladerdeeg hebt.
 • Bewaren: de banketstaaf bonbons bewaar je 3-4 dagen in een luchtdichte trommel. Het bladerdeeg zal na verloop van tijd minder krokant worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Grace schreef:

  Kan ik deze ook invriezen? De ongebakken danwel gebakken versie?

 2. Ellie schreef:

  Hallo Laura, ik wil graag je bonbons gaan maken, maar ik maak het bladerdeeg zelf hoeveel heb ik nodig om dezelfde hoeveelheid te maken als jij in je recept aan geeft? Ik vind dat je geweldige recepten hebt, dank je wel daarvoor. Ellie

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat durf ik niet precies te zeggen, ik zou gewoon een inschatting maken. Zorg dat je genoeg spijs in huis hebt om er eventueel nog wat meer te maken 😉

 3. Laura schreef:

  Wat een goed idee! Heel makkelijk gemaakt en veel fijner te eten dan die banketstaven. Bedankt, ze waren lekker!
  Groetjes Laura

 4. Bianca schreef:

  Wat een leuk en lekker recept! Dat is inderdaad nog veel leuker dan een gewone banketstaaf! Ik heb alweer een aantal recepten hier gevonden en sta te poppelen om weer te gaan bakken… bedankt!

 5. Ellie schreef:

  Ik heb het bladerdeeg gemaakt en ga 270 gram gebruiken, ga ze vandaag bakken met ook het zelf gemaakte spijs erin. Vanavond hebben wij al pakjes avond met deze bonbons mmmm.

 6. Bianca schreef:

  Heb ze net…mjam mjam..gemaakt…ze smaken lekker maar ik vond ze in mijn oven nogal hard gaan dus snel bruin worden. Ik heb de oven in het begin toch maar teruggezet naar 210 graden en toen ze nog 10 min, moesten heb ik de oven even open gedaan en teruggezet naar 200graden. Ze zijn niet zo licht van kleur als die van jou. Ik heb de oven op boven en onder warmte gehad en een ovenrek met bakpapier gebruikt. Sommige zijn lekker bladerdeeg achtig als jer er een hapje van neemt en de kleinere zijn wat meer harder van een plak deeg lijkt het. Terwijl ik allemaal dezelfde uitsteekring voor heb gebruikt van 5cm, ei ingesmeerd, schaafsel erop en nogmaals ingesmeerd. Wat is eigenlijk het verschil bij het bakken met een ovenplaat en een ovenrek? Ik heb nog genoeg amandelspijs over en ligt in de koeling ook heb ik nog bladerdeeg, dus morgen maar een banketstaaf maken.

  1. Laura Kieft schreef:

   Het verschilt per oven hoeveel tijd er nodig is, waarschijnlijk is jouw oven gewoon net wat sneller 🙂

 7. Michelle schreef:

  De oventijd is volgens mij te lang of temperatuur te hoog. Ik heb ze 20 minuten in de Oven gedaan op de genoemde temperatuur en ze zijn echt donker bruin/zwart.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je misschien een hetelucht oven? Daarbij moet de temperatuur 10-20% lager dan in mijn recepten vermeld staat.

   1. Michelle schreef:

    Nee, heb ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *