Het gebeurt mij gelukkig niet vaak, maar een heel enkele keer sta ik enthousiast in de keuken om te starten met een baksel om vervolgens tot de ontdekking te komen dat mijn bakpoeder op is. Irritant vind ik dat. Nu kun je natuurlijk snel even naar de supermarkt, maar er zijn wel eens van die momenten dat een alternatief handig zou zijn. Dat alternatief is in dit geval zelf bakpoeder maken.
Ik heb als fervent bakker flink wat potjes met allerlei poeders staan, maar de benodigde ingrediënten zijn niet heel erg standaard en zullen waarschijnlijk niet standaard bij iedereen in de keukenkastjes staan. Een voorraad bakpoeder op peil houden is dus het best. Maar voor iedereen die zelf aan de slag wilt gaan deel ik hier het recept!
Ingrediënten om zelf bakpoeder te maken
- 2 delen wijnsteenzuur
- 1 deel baking soda
- 1 deel maïzena
Zoals je ziet heb ik de verhoudingen genoemd. Wil je in totaal 100 gram maken? Dan heb je dus 50 gram wijnsteenzuur, 25 gram baking soda en 25 gram maïzena nodig.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roer met een garde kort door.
Bewaren
Bewaar je zelfgemaakte bakpoeder in een potje dat je goed luchtdicht kunt afsluiten. Kijk voor de houdbaarheidsdatum even op de verpakkingen van de ingrediënten. Hou de datum van het kortst houdbare product aan.
Waar koop je baking soda en wijnsteenzuur?
Ik heb beide ingrediënten van het merk Funcakes, dit is verkrijgbaar bij taartdecoratie winkels. Je kunt ook eens kijken bij de toko of natuurvoedingswinkels.
Je zegt maizena, maar mag aardappel zetmeel ook? Het werkt per slot hetzelfde als maizena, het wordt alleen niet van mais maar van aardappel gemaakt!
Kan citroenzuur ook?
Brr…. vandaag een partijtje sconedeeg weg mogen gooien, want dit bakpoeder is echt heel zuur. Kan ik het nog oplossen of mag het hele mengsel in de kliko?
Tieneke
Hallo. Moet de koekjes stempel worden gebruikt voor of direct als ze uit de oven komen. Voor het bakken zag je niets meer van de letters.
En mijn c omplimenten voor je geweldige site. Heb al veel geprobeerd. Mijn favoriete site.
Citroenzuur kan wel. De meeste bakpoeders die je in de supermarkt koopt zijn met citroenzuur. Citroenzuur is een driewaardig zuur en wijnsteenzuur maar een tweewaardig zuur, dus je moet wel minder citroenzuur gebruiken. Dat zou dan ongeveer op 1 tot 1 1/3 deel uitkomen.
je krijgt dan denkelijk verhouding 1:1:1 met citroenzuur.
Dat heb ik ook gehad. Ik heb scones gemaakt met zelfgemaakt bakpoeder (en zelfgemaakt zelfrijdend bakmeel), maar ik vond ze niet te eten. Giftig bijsmaakje. Heb ik eerder gehad met zelfgemaakt bakpoeder maar vergeten dat dat gebeurde. Wat gek dat anderen daar geen last van hebben.