Citroen-maanzaad bananenbrood

Gepost: 12 januari 2024 Laatst bewerkt: 14 juni 2024
Citroen-maanzaad bananenbrood

Het werd tijd voor weer eens een nieuw bananenbroodrecept en ik besloot er een speciale van te maken: een citroen-maanzaad bananenbrood met glazuur.

Bananenbrood met glazuur

Voor de verandering heb ik een bananenbrood met een glazuur gemaakt, een citroenglazuur om precies te zijn. De basis van het bananenbrood is hetzelfde zoals jullie van mij gewend zijn, zonder toegevoegde suiker of vet. Daar mengde ik vervolgens maanzaad en citroenrasp en -sap doorheen voor een subtiele citroen-maanzaadsmaak. Dat vind ik altijd erg lekker in baksels en nog lekkerder in combinatie met het glazuur. Je kunt het glazuur uiteraard ook gemakkelijk achterwege laten, dan heb je gewoon een lekker citroen-maanzaad bananenbrood!

Citroen en maanzaad

Citroen en maanzaad zijn een bekende smaakcombinatie binnen de bakwereld. In het Engels beter bekend als ‘lemon & poppyseed’. Als je er nog niet eerder mee hebt gebakken, dan ken je maanzaad misschien wel als bekende topping op maanzaadbroodjes. De toevoeging van maanzaad is niet alleen te proeven in smaak, maar ook qua structuur. Maanzaad smaakt lekker samen met citroen, maar past ook goed bij andere citrusvruchten zoals sinaasappel. Daarmee kun je prima variëren in onderstaand recept!

Bak jij liever een bananencake dan een bananenbrood? Kijk dan eens bij dit bananencake recept!

Bananenbrood met citroen

Bananenbrood met maanzaad

Meer bananenbrood recepten

Of het nu voor het ontbijt is, als tussendoortje of misschien zelfs als toetje, ik lust altijd wel een stukje bananenbrood. Er staan dan ook al heel veel bananenbrood recepten online, in allerlei vormen en maten. Dit zijn een aantal favorieten uit mijn collectie:

Ik ben heel benieuwd welk soort bananenbrood jij het liefst bakt. Ga je meestal voor het basisrecept, of kies je juist voor een twist?

Bananenbrood met glazuur

Citroen maanzaad bananenbrood glazuur

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Citroen-maanzaad bananenbrood bakken

Kan ik de bananen ook weglaten of vervangen?

Nee, bananen zijn echt de basis van een bananenbrood. Ondanks dat ik niet dol ben op bananen en je ze wel terug proeft in een bananenbrood, vind ik ze niet overheersend qua smaak. Ik ben niet voor niets wél gek op bananenbrood, maar dit kan ik voor jou niet bepalen. Het gebruik van andere soorten fruit vraagt om aanpassing van het hele recept. Twee andere recepten die je misschien wel aanspreken:

Kan ik het glazuur ook weglaten?

Dat kan zeker, het glazuur is optioneel. Je kunt ook kiezen voor een lekkere roomkaas frosting.

Kan ik ook een glutenvrije versie maken?

Dat kan door de bloem bijvoorbeeld door rijstebloem of door glutenvrij gecertificeerd havermeel te vervangen. In mijn artikel ‘glutenvrij bakken doe je zo‘ geef ik nog veel meer uitleg over glutenvrije vervangers en waar je op moet letten.

Kan ik dit bananenbrood ook in een andere vorm maken?

Ik bakte dit bananenbrood in een 25 cm cakevorm, maar je zou ook 12 muffins kunnen bakken met onderstaand recept. Daarvoor gebruik ik het liefst een muffin bakvorm, waar ik losse cupcake papiertjes inzet.

Kan ik de bananen ook prakken met een vork?

De bananen pureer ik zelf het liefst tot een fijn papje met de staafmixer, maar in principe kan het ook met een vork. Dan blijft de banaan wat grover en proef je deze duidelijker terug in het bananenbrood.

 

Citroen maanzaad bananenbrood recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Citroen-maanzaad bananenbrood recept

Een heerlijk recept voor citroen-maanzaad bananenbrood met een makkelijk citroenglazuur. Smullen geblazen!
Porties: 12 plakken

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 citroenen
  • 4 tl maanzaad
  • 150 gram poedersuiker

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Rasp de schil van 1½ citroen en spatel dit samen met het sap van een halve citroen en het maanzaad door het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
  • Als het bananenbrood is afgekoeld maak je het glazuur door het sap van de resterende halve citroen met de 150 gram poedersuiker te mengen. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn.
  • Voeg eventueel wat extra sap of poedersuiker toe als de balans nog niet helemaal klopt en verdeel hierna over het bananenbrood. Strooi nog wat maanzaadjes en extra citroenrasp over het glazuur.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Demy schreef:

    Hi Laura! Wat lijkt dit een heerlijk recept. Paar vraagjes!
    Bij mijn supermarkt hebben ze helaas geen maanzaad. Is dat een groot gemis in dit recept? Of zijn er nog alternatieven?
    Daarnaast vroeg ik me af hoe het gaat met het invriezen van geglazuurd bananenbrood. Gelden hier dezelfde instructies voor als het basisrecept? Smelt dit niet met het ontdooien? Ik hoor het graag, dan ga ik het lekkere recept snel uitproberen! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is wel een lekkere toevoeging, maar geen must. Vaak hebben ze het wel bij de kruidenafdeling. Ik las bij iemand anders dat chiazaad ook goed ging. In principe gelden dezelfde regels als bij gewoon bananenbrood, al heb deze zelf niet ingevroren en getest met het glazuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept