Het werd tijd voor weer eens een nieuw bananenbroodrecept en ik besloot er een speciale van te maken: een citroen-maanzaad bananenbrood met glazuur.
Bananenbrood met glazuur
Voor de verandering heb ik een bananenbrood met een glazuur gemaakt, een citroenglazuur om precies te zijn. De basis van het bananenbrood is hetzelfde zoals jullie van mij gewend zijn, zonder toegevoegde suiker of vet. Daar mengde ik vervolgens maanzaad en citroenrasp en -sap doorheen voor een subtiele citroen-maanzaadsmaak. Dat vind ik altijd erg lekker in baksels en nog lekkerder in combinatie met het glazuur. Je kunt het glazuur uiteraard ook gemakkelijk achterwege laten, dan heb je gewoon een lekker citroen-maanzaad bananenbrood!
Citroen en maanzaad
Citroen en maanzaad zijn een bekende smaakcombinatie binnen de bakwereld. In het Engels beter bekend als ‘lemon & poppyseed’. Als je er nog niet eerder mee hebt gebakken, dan ken je maanzaad misschien wel als bekende topping op maanzaadbroodjes. De toevoeging van maanzaad is niet alleen te proeven in smaak, maar ook qua structuur. Maanzaad smaakt lekker samen met citroen, maar past ook goed bij andere citrusvruchten zoals sinaasappel. Daarmee kun je prima variëren in onderstaand recept!
Bak jij liever een bananencake dan een bananenbrood? Kijk dan eens bij dit bananencake recept!
Hi Laura! Wat lijkt dit een heerlijk recept. Paar vraagjes!
Bij mijn supermarkt hebben ze helaas geen maanzaad. Is dat een groot gemis in dit recept? Of zijn er nog alternatieven?
Daarnaast vroeg ik me af hoe het gaat met het invriezen van geglazuurd bananenbrood. Gelden hier dezelfde instructies voor als het basisrecept? Smelt dit niet met het ontdooien? Ik hoor het graag, dan ga ik het lekkere recept snel uitproberen! 🙂
Het is wel een lekkere toevoeging, maar geen must. Vaak hebben ze het wel bij de kruidenafdeling. Ik las bij iemand anders dat chiazaad ook goed ging. In principe gelden dezelfde regels als bij gewoon bananenbrood, al heb deze zelf niet ingevroren en getest met het glazuur.