Volkoren plaatcake met appel en framboos

4 februari 2022
Volkoren plaatcake met appel en framboos
62

Januari is voorbij gevlogen, ik kan me erover blijven verbazen hoe snel de tijd steeds gaat. Voor mij persoonlijk was het een hele productieve maand, waar ik super tevreden over ben. Op het blog heb ik gemerkt dat alle volkoren baksels erg in de smaak vielen. Gelukkig maar, want ik heb nog een succesnummertje voor jullie in de aanbieding: volkoren plaatcake met appel en framboos. Een ontzettend lekker tussendoortje, maar het volstaat ook prima als ontbijt. Bijvoorbeeld met een schep Griekse yoghurt erbij. Meestal vries ik mijn gezondere baksels per portie in, zodat ik er steeds eentje uit de vriezer kan halen. Maar deze volkoren plaatcake heeft de vriezer niet gered, toen was het al helemaal op.

Volkoren plaatcake met appel en framboos

Volkoren plaatcake met appel en framboos

 

Volkoren plaatcake met appel en framboos

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Volkoren plaatcake met appel en framboos

Deze overheerlijke volkoren plaatcake met amandel en framboos heb je binnen een handomdraai in de oven staan.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd40 min
Porties: 16 porties
20×20 bakvorm

Ingrediënten

  • 175 gram volkorenmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 ei (M)
  • 125 ml melk
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el honing
  • 1 appel of 100 gram geschilde appelblokjes
  • 75 gram frambozen

Instructies

  • In een kom voeg je amandelmeel, volkorenmeel, bakpoeder en zout samen, roer door elkaar.
  • In een tweede kom klop je het ei, melk, olie, vanille-extract en honing door elkaar. Giet bij het meelmengsels en spatel door tot de droge ingrediënten nagenoeg helemaal zijn opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Spatel door het beslag. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakvorm. Druk tot slot de frambozen in het deeg en verdeel evenredig.
  • Bak de volkoren plaatcake in 35-40 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte) gaar.

Tips

  • Je kunt prima frambozen uit de diepvries gebruiken. Het gewicht is voor als het fruit ontdooid is, mocht je het nog bevroren afwegen heb je iets meer nodig omdat er na ontdooien vaak vocht overblijft.
  • Voeg diepvriesfruit pas toe als het ontdooid is.
  • Amandelmeel is te vervangen door volkorenmeel.
  • Voor een glutenvrij resultaat kun je je havermeel gebruiken als soort volkorenmeel.
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Anne schreef:

    Hoi Laura,
    net jouw recept gemaakt. Het beslag leek eerst erg weinig maar natuurlijk kwam het helemaal goed.
    Wel vind ik – doordat hij niet zo zoet is – dat de cake zelf voor mij nog wat meer smaak behoeft. De volgende keer ga ik dus proberen hoe hij is als er geraspte citroenschil doorheen zit en gemberpoeder en ook kaneel.
    Maar dank je wel voor dit recept, want ik ben erg op zoek naar dit soort in te vriezen gezonde tussendoortjes.
    groetjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een extra smaakmaker is nooit verkeerd! Het is maar net wat je lekker vindt.

  2. Irene schreef:

    Laura ik ben een echte fan van je.
    Echt leuke recepten; lukken altijd.
    In plaats van zonnebloemolie gebruik ik rijstolie, schijnt gezonder
    te zijn.
    Ook prima in de granola!

  3. Maxine schreef:

    leuk recept! ik ben volop aan het experimenten met gezonde baksels als tussendoortjes voor de kinderen (om mee te nemen naar school), maar dat is een uitdaging want het zijn echte zoetebekjes. Dit recept was wel een succes bij de kinderen! dankjewel!
    Omdat mijn zoontje niet houdt van hele frambozen in cake heb ik de frambozen samen met een eetlepel ongezoete appelmoes (uit een potje) gemixt en dit voorzichting, spiraalsgewijs met een stokje door het beslag gedraaid wanneer het beslag reeds in de bakvorm verdeeld was. heerlijk en ook leuk voor het oog!

  4. Anne-Marie schreef:

    Hoi Laura,
    Al 2x gemaakt: heerlijk en verantwoord tussendoortje! Heb alleen kokosolie en agavesiroop gebruikt ipv zonnebloemolie en honing.

  5. Daniëlle schreef:

    Fijn recept! Gisteren samen met mijn dochtertje van 2 jaar gemaakt voor papa in de vorm van een hartje. Makkelijk recept en toch lekker en gezond.

  6. Sophie schreef:

    Hoi ik had een vraagje! Kan ik de verschillende soorten meel ook gewoon veranderen door terwebloem?
    Groetjes Sophie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-bloem/

  7. Saskia schreef:

    Hoi Laura,

    Vanmiddag dit recept gemaakt. Hoewel ik op zoek was naar gezonde tussendoortjes en me realiseerde dat het dus niet al te zoet zou zijn, vond ik het eindresultaat echt tegenvallen. De stukjes met een framboos zijn enigszins te doen, maar de rest is vrij smakeloos. Het smaakt eigenlijk naar brood. En dan vind ik het veel werk en door de amandelmeel ook nog best prijzig voor wat het oplevert. Ik heb overigens volkoren speltmeel gebruikt; zou het hieraan kunnen liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Saskia, wat jammer om te lezen. Smaken verschillen natuurlijk, maar het kan niet aan het speltmeel hebben gelegen. Misschien kan je eens beginnen met een bananenbrood bakken, door de banaan die er doorheen geprakt zit heeft dat een zoetere smaak als basis dan deze volkoren plaatcake. En als je gewend bent aan het ontbreken van de zoete suikersmaak dan kun je deze plaatcake wellicht beter waarderen. https://www.laurasbakery.nl/bananenbrood-basisrecept/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *