Chocolate chip suikerkoekjes (met stukjes chocolade)

Gepost: 10 februari 2023 Laatst bewerkt: 16 januari 2024
Chocolate chip suikerkoekjes (met stukjes chocolade)
82

Chocolate chip suikerkoekjes zijn niet alleen een lekkere variatie op het basisrecept, maar je kunt ze ook prachtig decoreren of vullen. Ik vertel je er vandaag alles over.

Chocolate chip suikerkoekjes maken

Het maken van chocolate chip suikerkoekjes is reuze eenvoudig. Ik combineerde het basisrecept voor vanille suikerkoekjes met stukjes chocolade. Zo simpel is het! Eerlijk is eerlijk, er zijn verschillende batches de oven in gegaan tot ik de juiste verhouding te pakken had. Je wil natuurlijk precies de goede hoeveelheid chocolade in je suikerkoekjes terug proeven.

Hoe deze suikerkoekjes met stukjes chocolade dan smaken? Eigenlijk als een soort hele knapperige chocolate chip koekjes. Heerlijk! Een officiële chocolate chip cookie hoort natuurlijk lekker smeuïg te zijn en een beetje knapperig aan de randen. Als dit is waar je zin in hebt, dan moet je vooral aan de slag gaan met mijn basisrecept voor chocolate chip cookies en niet met deze chocolate chip suikerkoekjes.

Chocolate chips of stukjes chocolade

Je kunt ervoor kiezen om mini chocolate chips door je koekdeeg te mengen, maar ik vond het net zo prima werken om een reep chocolade te gebruiken en deze fijn te hakken. De stukjes chocolade in je suikerkoekjes zullen daardoor wel van verschillende grootte zijn, maar dat vond ik geen probleem.

Suikerkoekjes met stukjes chocolade

Suikerkoekjes met stukjes chocolade

Suikerkoekjes uitsteekvormen

Het leuke aan suikerkoekjes bakken, is dat ze hun vorm behouden in de oven. Het deeg leent zich er daarom uitstekend voor om met een koek uitsteker in allerlei mooie vormen uit te steken en de gezellig gevormde koekjes op de bakplaat af te bakken.

Voor dit recept heb ik een relatief kleine koekuitsteker in hartvorm gebruikt. Maar kies vooral een vorm (of meerdere!) die jij leuk vindt en hou in gedachten dat het handig is om per bakplaat koekjes van dezelfde grootte af te bakken. Daardoor bakken de koekjes gelijkmatig gaar en bruin.

Mijn collectie koekuitstekers is al gigantisch, maar je kunt hier bijvoorbeeld veel leuke suikerkoekjes uitsteekvormen vinden. Persoonlijk vind ik het erg handig om de 12-delige set ronde uitsteekvormen in huis te hebben. Die komen voor veel recepten van pas.

Suikerkoekjes met chocolate chips decoreren

Omdat suikerkoekjes hun vorm zo mooi behouden, zijn ze erg geschikt om na het bakken te decoreren met een glazuur of royal icing. Ik heb daar al veel artikelen over geschreven, die vind je hier terug:

Chocolate chip suikerkoekjes

Chocolate chip suikerkoekjes

Veelgestelde vragen: chocolate chip suikerkoekjes

Welke bloem heb ik nodig?

Patentbloem of tarwebloem. In dit artikel leg ik meer uit over verschillende soorten bloem en wanneer ik welke soort bloem gebruik.

Hoe weet ik wanneer suikerkoekjes gaar zijn?

Koekjes komen zacht uit de oven en harden pas uit tijdens het afkoelen. Je kunt dus niet ‘voelen’ of ze gaar zijn. Bij het bakken van koekjes kun je het beste je ogen gebruiken én vertrouwen op het recept. Als je koekjes goudbruine randen hebben, dan zullen ze gaar zijn. Je leest hier meer over in dit artikel.

Gebruik je melkchocolade of pure chocolade?

Ik heb pure chocolade gebruikt, maar je kunt ook melkchocolade gebruiken.

Kan ik het koekdeeg ook voorbereiden?

Dat kan absoluut! Je kunt koekdeeg goed bewaren, met name in de vriezer is het lang houdbaar. Luchtdicht verpakt kun je het dit koekdeeg tot twee dagen in de koelkast bewaren en in de vriezer wel tot drie maanden.

recept hartenkoekjes suikerkoekjes chocolate chips

 

Chocolate chip suikerkoekjes

Recept afdrukken

4.84 van 12 stemmen

Chocolate chip suikerkoekjes

Chocolate chip suikerkoekjes behouden hun vorm tijdens het bakken en zijn extra lekker dankzij de stukjes chocolade die door het deeg gemengd worden.
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 400 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram mini chocolate chips of fijn gehakte chocolade

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg de bloem en het zout toe en meng tot een stevig deeg. Kneed op het laatste moment de stukjes chocolade erdoor. Ik gebruikte pure chocolade en hakte deze fijn.
  • Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.
  • Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.
  • Steek de koekjes uit met een vorm/uitsteker naar keuze. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je iets korter, dus het werkt het beste om per bakplaat koekjes van dezelfde grootte af te bakken.
  • Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
  • Als de koekjes volledig afgekoeld zijn kun je ze decoreren.

Tips

Bewaren

Niet-gedecoreerde koekjes kun je het best in een afgesloten trommel bewaren, daarin kunnen ze wel 4 tot 6 weken goed blijven. Over het bewaren van gedecoreerde koekjes lees je hier meer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Isabelle schreef:

    De koekjes net gemaakt en ze zijn heel lekker! Ook snel en niet moeilijk. Leuk zo’n suikerkoekje met stukjes chocolade. Dank je wel voor het recept!

  2. Sandy schreef:

    Die zijn tof, op m’n lijstje gezet. Eerst eens kijken naar een uitsteker.

  3. Frans schreef:

    Je recept gebruikt en metalen vormpjes, met inprint, gebruikt om uit te steken. Tractor, paard en olifant. Heb de vormen in heel heet water gelegd om het lossen makkelijker te maken maar dat viel me nog wel tegen maar beter dan met een koude vorm. Heb je daar misschien nog een goede tip voor?

    Overigens de smaak, om je vingers bij op te eten. Dit recept is een blijvertje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen! Warm water zou ook mijn tip zijn.

  4. Janine schreef:

    Kan je ook lichtbruine basterdsuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan 🙂

  5. diede schreef:

    kan je ook 100g chocola gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, dan heb je alleen wat minder chocolade in de koekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *