Uitgelicht: Alles over koekjes decoreren!

11 januari 2013
8

Ik krijg altijd veel vragen over het decoreren van koekjes, zo tussen neus en lippen door heb ik inmiddels al heel wat tips gegeven. Toch lijkt het mij handig om een overzicht te maken van alle handige tips en trucs. Zo kun je bij vragen altijd even terug kijken in deze post om te kijken hoe het ook al weer zat. Koekjes decoreren is niet moeilijk, je moet het gewoon proberen en je zult dan zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Ik heb heus ook behoorlijk wat koekjes staan vervloeken omdat het niet ging zoals ik in gedachten had. Met al deze tips hoop ik dat het jullie makkelijker af gaat. Misschien niet allemaal volgens het boekje, maar wel zoals het voor mij werkt en hopelijk dus ook voor jullie.

Het decoreren van koekjes begint bij de basis: de koekjes. Als je deze koekjes bakt is het belangrijk dat deze tijdens het bakken hun vorm behouden, zo krijg je de mooiste koekjes. Dit zijn recepten die tijdens het bakken hun vorm mooi behouden en ook nog eens heel erg lekker zijn:

Als je je deeg gaat uitrollen om leuke vormpjes uit te steken, bestuif je werkblad dan met bloem. Leg je deeg hier op en bestuif het deeg ook met wat bloem. Zo blijft je roller niet aan het deeg plakken. Bij het bakken van de koekjes is het belangrijk dat je koekjes van (ongeveer) dezelfde maat tegelijk bakt, een kleiner koekje hoeft minder lang in de oven dan een grote.

Wanneer je je koekjes gebakken hebt is het tijd om ze te gaan decoreren, daarvoor heb je royal icing nodig. Het recept vind je hier. Dit is het recept dat ik altijd gebruik wanneer ik koekjes decoreer. Royal icing is eigenlijk gewoon een soort glazuur, maar wel eentje die hard wordt. Een knapperig laagje dus voor op je koekjes.

Icing kun je kleuren in alle kleuren van de regenboog met kleurstoffen. Je kan dit met een kleurpoeder doen maar ikzelf gebruikt het liefst kleurgel. Ik verdeel mijn witte icing over glazen schaaltjes om ze hierna te gaan kleuren. De schaaltjes waar je nog niet mee bezig bent kun je het best even afdekken met een vochtig doekje zodat de icing niet hard wordt. Doordat je glazen schaaltjes gebruikt kun je tijdens het roeren goed zien of je alle icing al gekleurd hebt, of dat er nog witte icing op de bodem zit. Probeer altijd wat witte icing over te houden. Dit kun je gebruiken om icing lichter te maken wanneer je te veel kleurstof hebt gebruikt maar ook om de icing weer wat dikker te maken als deze te dun is geworden.

Royal icing heb je in verschillende diktes. Jullie kennen het vast wel; de dunne-, middel- en dikke consistentie. Eentje voor de lijntjes, eentje om op te vullen en nog eentje die zijn vorm behoudt voor details. Ik werkte hier ook altijd mee, een behoorlijk gedoe kan ik je vertellen. Want voor elke kleur heb je sowieso al twee spuitzakken nodig en dan zul je altijd zien dat je de verhoudingen dik/dun net niet goed ingeschat hebt. Weg ermee dus, lang leve de 20-seconden icing!

20-seconden icing

Deze icing heeft precies de goede dikte om de omlijning mee te kunnen maken zonder dat het gelijk van het koekjes afloopt. En de dikte is ook nog eens precies goed om mee te kunnen vullen. Bijkomend voordeel is dat de lijntjes en vulling mooi in elkaar overlopen, je ziet dus geen lijntjes van een dikkere icing, persoonlijk vind ik dat mooier.

Hoe maak je het?

Je neemt het basis recept van de icing en hier voeg je beetje bij beetje wat water aan toe om de icing te verdunnen. De icing is goed als het oppervlak na doorroeren met 20 seconden weer mooi glad is.

Dikke icing

Dikke icing (zoals ik het voor het gemak maar noem) gebruik je als je decoraties vorm moeten houden. Dit zie je bijvoorbeeld bij de kerstboom en groene koekjes met bloemetjes. De icing blijft in pieken overeind staan en je kunt ook nog goed zien dat ik een stervormig spuitmondje heb gebruikt. Bij rudolph heb ik de icing ook gebruikt voor de hulstblaadjes in zijn gewei. De dikke icing is gewoon het basisrecept, je hoeft hier geen water meer aan toe te voegen.

Dan heb je spuitmondjes nodig, ik gebruik verschillende soorten:

 • Wilton #2 = voor de omlijning en invulling van de koekjes
 • Wilton #1 = voor het maken van fijne lijntjes of om mee te schrijven (niet geschikt voor dikke icing)
 • Wilton #3 = voor het invullen, voor grotere oppervlakken werkt dit wat sneller
 • Wilton #129 = voor het maken van ‘dropflowers’ (kan alleen met dikke icing)
 • PME ST51 = voor het maken van blaadjes
 • Wilton #102 = voor het maken van een ‘ruffle’ randje

Er zijn natuurlijk nog veel mee spuitmondjes die je kunt gebruiken. Deze gebruik ik het meest voor het decoreren van koekjes.

Koekjes decoreren vergt geduld, veel geduld. Tussen alle verschillende kleuren door moet de icing namelijk drogen. Had ik bij bovenstaand koekje de rode neus al gemaakt terwijl zijn gezicht nog nat was, dan was de neus er als een grote rode vlek in weg gezakt. Niet zo mooi zul je begrijpen. Na de eerste laag aangebracht te hebben moet je de icing zo’n 8 uur laten drogen. Dan is het echt droog en kun je met een gerust hart verdere decoraties aanbrengen. Het makkelijkst is om ’s avonds de basislaag aan te brengen zodat je de volgende gelijk weer verder kunt. Bij kleinere decoraties wacht ik meestal niet 8 uur. Wanneer de icing er dan dof uit ziet is de toplaag droog, je kunt er dan al kleine decoraties op aanbrengen (zoals de blaadjes op het gewei).

Als al je koekjes gedecoreerd zijn heb je eigenlijk altijd wel icing over, ik wel in ieder geval. Vaak vind ik zonde om zomaar allemaal weg te gooien.

Dropflowers

De dikke icing kun je bijvoorbeeld gebruiken om dropflowers te maken. Met een andere kleur icing kun je nog een stip in het midden zetten voor het hart van de bloem. Zo heb je leuke suikerbloemetjes die je gewoon in een afgesloten bakje kunt bewaren. Altijd wat decoratie op voorraad.

Transfers

Met de dunne icing kun je transfers maken. Tijdens de advent heb ik al laten zien hoe je dit met chocola doet. Het principe voor royal icing is exact hetzelfde. Ik heb er bijvoorbeeld de bloemetjes mee gemaakt die in het gras zijn gedrukt op bovenstaande koekjes.

Voor bovenstaande twee technieken zal ik nog eens aparte blog posts maken om het met foto’s (of misschien wel een filmpje) toe te lichten.

De laatste paar tips die ik jullie nog mee wil geven gaan over de materialen. spuitzakken bijvoorbeeld, je kunt dure wegwerpspuitzakken kopen maar met een snoepzak gaat het ook prima. Met dikke icing kun je beter wel een stevige spuitzak of een dubbele snoepzak gebruiken.

Icing droogt aan de lucht, niets irritanter dan een verstopt spuitmondje omdat de icing is gaan drogen. Dit is heel makkelijk te voorkomen, op twee manieren zelfs. Ten eerste bestaan er hele handige tip covers, een soort rubberen dopjes die de spuitmondjes goed afsluiten. Ten tweede kun je een een hoog (en breed) glas nemen en een vochtig keukenrolletje op de bodem plaatsen. Je zet je spuitzak in het glas (gelijk een handige houder) en door het vochtige doekje droogt de icing niet uit.

Heb je toch een verstopt spuitmondje door bijvoorbeeld een klontje poedersuiker? Knijp dan niet zo hard mogelijk om het er uit te krijgen. Je kunt beter een speldje pakken en het doorprikken.

Icing kun je best even bewaren. Heb je ’s avonds al wat voorbereidingen gedaan en ga je pas de volgende dag verder? Zorg dat alle spuitmondjes afgesloten zijn om uitdrogen te voorkomen. De spuitzakken kun je gewoon buiten de koelkast bewaren.

Zachte koekjes weer knapperig maken
Het is logisch dat je koekjes zacht worden als je deze met royal icing decoreert. Het vocht in de royal icing trekt in de koekjes waardoor ze zachter worden. Zelf vind ik dat niet erg in combinatie met het knapperige laagje icing. Wil je toch liever knapperige koekjes? Dat kan! Zet de oven aan op 50 graden. Schuif een plaat gedecoreerde koekjes in de oven en laat de deur op een kiertje. In je zelf gemaakte ‘droogkast’ laat je de koekjes nu een uur staan. Het vocht trekt nu uit de koekjes, zo worden ze dus weer knapperig. Als je ze hierna luchtdicht verpakt blijven ze ook knapperig, er kan immers geen vocht meer bij.

Veel plezier bij het decoreren van koekjes, met deze tips gaat het jullie vast lukken! Vragen? Stel ze gerust 🙂

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

65 reacties

 1. annemarie schreef:

  super uitgelegd dank je wel. Kijken of we hier iets mee kunnen.

  groetjes Annemarie

 2. Anonymous schreef:

  echt weer heel goed uitgelicht bedankt

  groetjes leoniekebuck

 3. Sabrina Haleber schreef:

  super leuk, fijn dat je het nogmaals uitlegd, ik ben pas begonnen met koekjes decoreren en moet eerlijk zeggen ik vind het echt een kunst, maar met wat proberen was het uit mij goed gelukt, dus voor herhaling vatbaar!! ik zal zeker vaker op je site terug komen voor tips en technieken te bekijken, dank je wel

  groetjes

  http://www.sabsycakedreams.blogspot.nl

 4. Joke schreef:

  Wat een duidelijke uitleg heb je er van gemaakt. Ik hoop weer snel met je wat koekjes te kunnen decoreren want ik vond het erg leuk om samen de kerstkoekjes te doen.

  Liefs, Mam ♥

 5. Ik vraag mij altijd wel af of de koekjes ook nog wel lekker zijn, met die dikke laag glazuur. Ik vind ze allemaal prachtig, maar ik wil vooral een lekker koekje eten. Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw.
  Worden ze ook niet slap van de icing (zeker als je een dag moet wachten voor een volgend accentje?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vind koekjes met zo’n laagje glazuur erg lekker. Maar ik ben dan ook dol op zoetigheid 🙂 De koekjes worden door vocht in de icing wel wat zachter, ik vind dat zelf niet erg in combinatie met het knapperige laagje icing. Je kunt je koekjes weer knapperig krijgen door ze een uurtje in de oven te laten ‘drogen’. Je zet de oven op 50 graden, schuift de koekjes erin en laat het deurtje open op een kiertje. Je oven wordt een soort droogkast en het vocht trekt uit de koekjes. Zal dit ook nog even in de post erbij zetten, suf dat ik dat ben vergeten.

   1. Ashley schreef:

    Hey Laura,

    Wat een duidelijke uitleg, super!

    Ik heb nog even een vraagje, hoelang blijven de gedecoreerde koekjes goed als ik ze met jouw suikerkoekjes recept maak?

    Ik hoor het graag van je ☺️

    Groetjes Ashley

    1. Laura Kieft schreef:

     Bij goed luchtdicht bewaren rustig een paar weken.

 6. Marlyssa schreef:

  Leuk om al die tips te lezen, handig!

 7. Kelly. schreef:

  Ik vraag mij af of u weet hoe je zelf kleurpoeder bijv rood maakt?
  Kan het nergens vinden.
  Gr.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Kelly,
   Kleurpoeder kleur je niet zelf, dat koop je gekleurd. Dat kan je dan gebruiken om zelf andere dingen te kleuren. Kleurpoeders koop je bijvoorbeeld bik taartdecoratie winkels.
   Liefs, Laura

 8. mars en es schreef:

  Hoi loura
  Wij vonden de koekjes erg leuk en we gaan ze nog en keer maken!
  We hebben nog een lange lijst vol recepten 🙂

 9. mars en es schreef:

  Trouwen groetjes marinda en esmee

 10. Severine J schreef:

  Enne….
  Als je je oven niet open kan laten staan?
  Kun je dan de gedecoreerde koekjes ook in een afgesloten oven doen zodat ze weer knapperig worden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het gaat er echt om dat de oven op een kiertje staat zodat de vocht kan ontsnappen. Kan je er niet een houten pollepel tussen steken zodat hij op een kiertje blijft staan?
   Liefs, Laura

   1. Severine J schreef:

    Bedankt voor je reactie!
    Mijn oven werkt niet als de deur niet gesloten is… :-(.
    Ga het maar gewoon een keer met een gesloten deur proberen denk ik.

    1. Sangheeta schreef:

     Hoe is dat gegaan? Ik heb een ingebouwde oven en die werkt ook niet als hij open staat.. 🙁

 11. Paulina schreef:

  Hoi Laura,

  Ten eerste lekker duidelijk beschreven allemaal. Daar hou ik van!
  Maar nu mijn dingetje:
  Als ik op je link klik naar je royal icing, kom ik op je startpagina terecht. Ik zou erg graag je recept willen bekijken maar kan het echt niet vinden 🙁

  Khoop dat je me kan helpen.

  alvast bedankt en keep up the good work!

  groetjes Paulina

 12. Paulina schreef:

  correctie… al je links gaan naar je “home”

  1. Laura's Bakery schreef:

   op één of andere manier klopten de linkjes niet. Ik heb ze aangepast en nu doen ze het weer 🙂 Bedankt voor het melden!

 13. els schreef:

  Als je de koekjes hebt gedecoreerd mee RI en ze moeten drogen, waar laat je ze dan tijdens het drogen? Kunnen ze al die tijd bv op het aanrecht blijven liggen of moet je ze afgesloten bewaren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   De koekjes laat je aan de lucht drogen. het vocht moet er namelijk uit. Als je de in een afgesloten trommel doet zal het heel erg lang duren voordat ze droog zijn, als dat überhaupt al lukt. Ik leg ze vaak op een grote plaat die ik makkelijk kan verplaatsen.

 14. Janneke schreef:

  Super uitleg laura! Ik ben zelf erg bedreven en gevorderd in de taarten en cupcakes maar wil nu ook dit gaat proberen. Super tips !

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat leuk om te horen, veel plezier alvast met koekjes decoreren. Erg leuk om te doen!

 15. Milou schreef:

  Ik wil ook die koekjes gaan maken heb alleen een paar vraagjes. Hoe kan je een spuitzak afsluiten zonder die afsluitbare dopjes, en blijft dat bijv de volgende dag nog gewoon zacht, zodat je het kan spuiten? En met 20 sec icing kan je dus gewoon de lijntjes maken en opvullen?
  Groetjes milou

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je zou in een hoog glas een vochtig keukendoekje kunnen leggen en hier de spuitzakken in zetten, zo sluit je de spuitmondjes af en zorgt dat het niet uitdroogt. 20 seconden icing is inderdaad voor lijntjes en opvulling.

 16. Nanique schreef:

  Hoi Laura,

  Ik krijg gelijk zin om koekjes te gaan decoreren!
  Kan ik ipv icing ook candy melts gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt met candy melts wel koekjes decoreren, maar niet op de manier zoals je dat zou doen met royal icing, daar stolt het te snel voor.

 17. cindy schreef:

  hoi hoi

  ik wil dit ook gaan proberen lijkt me kei leuk.
  maar war kan ik die icing halen en die kleuren

  groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het recept voor icing staat op mijn site (zie link in artikel), kleurstoffen kun je kopen bij taartdecoratie winkels.

 18. Josette de Quant schreef:

  Super om zo te lezen, ik heb een workshop gevolgd maar dat blijft niet “hangen”
  En zo kan ik alles lekker teruglezen. Thanks!

 19. Milou schreef:

  Super! Ik ben net begonnen met sugar cookies en royal icing. Ga ze met koningsdag verkopen en zocht nog even een goede tip om de koekjes weer harder te maken. 🙂 Thanks!

 20. Tessa schreef:

  Enn, hoelang moet je zeg maar wachten tot de RI knapperig /hard geworden is?
  Verder een handige blog!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hangt af van de precieze dikte van de icing, hoe dik de laag is en hoe groot het oppervlakte is. Ik laat de koekjes altijd wel een paar uur volledig uitharden. Liefst een nachtje, dan weet ik zeker dat het goed gedroogd is.

 21. Laura schreef:

  Hallo Laura,

  Super fijne site het je gemaakt. Ik decoreer ook koekjes en vind het super leuk om te doen. Maar ik heb een vraag en hoop dat jij mij verder kan helpen. Als ik spuitmondje 1 gebruik verstopt hij steeds. Heel frustrerend als je bezig bent. Heb verschillende dingen geprobeerd: steeds dopje erop, in een glas met vochtig doekje zetten. Maar toch ineens tijdens het spuiten verstopt hij. Ik hoop op een gouden tip!
  Bedankt
  Laura

  1. Laura schreef:

   Helaas, ik loop hier ook vaak tegenaan. Het zijn kleine suikerkorrels die net iets te groot zijn voor het spuitmondje. Ik heb altijd een speld op naald naast mij liggen zodat ik hem kaan doorprikken.

   1. Rvelien schreef:

    He Laura ik had nog een vraagje hoe lang kun je de koekjes afgesloten bewaren ik bak xe morgen middag morgen avond eerste laag dan bloot aan de lucht nacht laten drogen? Dan donderdag verder ? Hoe lang zijn ze daarna nog houdbaar

    1. Laura schreef:

     Als je de koekjes luchtdicht bewaart kun je zo een paar weken bewaren.

 22. Erna schreef:

  Mijn oven doet het niet als ik de deur op een kier moet zetten. En nu?

  1. Laura schreef:

   Dan zou ik beginnen met de deur dicht en dan halverwege hem open zetten (en de oven dus uit)

 23. Yasmin de Borger schreef:

  Hey Laura, ik ben op zoek naar tube’s of pennetjes waarmee gewmakkelijk gingerbread koekjes te decoreren zijn , dit niet lang moeten drogen? Ken jij iets dergelijks? de koekjes worden gedecoreerd door kinderen en moeten kunnen meegenoemn worden in een zakje, is dit mogelijk denk je?

  Alvast bedankt voor de tips!

  1. Laura Kieft schreef:

   Die tubetjes liggen in de meeste supermarkten op de bakafdeling, alleen worden deze volgens mij niet helemaal hard (en blijven dus niet mooi als je ze in zakjes doet).

 24. Marieke schreef:

  Hoi Laura,
  Wat een leuke koekjes allemaal. Nu wil ik zelf ook koekjes gaan decoreren voor een traktatie. Wil graag iets maken zoals in Delfts Blauw, net zoiets als het molen koekje. mag ik vragen hoe jij dat blauw erop gemaakt hebt? is dat een soort verf of stift? Groetjes Marieke

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb blauwe poederkleurstof met wat alcohol (wodka bijvoorbeeld) aangelengd zodat het een soort verf wordt. Dan met een kwastje schilderen (en de alcohol vervliegt, dus ook kidsproof 😉 )

 25. Eline schreef:

  Hallo Laura,

  Bedankt voor je super recept! Gaat echt goed met de 20-seconden icing en deze wordt echt knapperig en blijft zelfs een beetje glanzen.

  Ik wilde ook het drogen in de oven eens testen om mijn koekjes nog lekkerder te maken. Dat is gelukt: ze zijn knapperiger. Maar door het drogen zijn mijn kleuren wat veranderd. Er zijn vlekken in gekomen. Vooral in de donkere kleuren. Voorheen was het perfect egaal. Heb je dat ook al voorgehad? Heb ik ze te lang gedroogd?

  Bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb dit zelf nog nooit gehad, het zou kunnen liggen aan een specifieke kleurstof misschien.

  2. Suzanne schreef:

   Hoi Laura, ik zie dat je een soort potloodlijntje hebt getrokken als schets bij het rendier, zodat je makkelijker de icing aan kan brengen. Waar heb je dat mee gedaan?

 26. Tine schreef:

  Hoi,

  Hoe lang kan je icing zelf bewaren? Ik maak namelijk altijd teveel 🙈😅
  Groetjes
  Tine

  1. Laura's Bakery schreef:

   Royal icing kun je buiten de koelkast bewaren en blijft wel een tijdje goed, zeker een week. Wel gaat het water en suiker van elkaar scheiden waardoor je het op een gegeven moment weer even moet mixen of roeren.

 27. Nathalie schreef:

  Goeie morgen Laura

  Ik heb al meermaals geprobeerd om met royal icing te schrijven of lijntjes te trekken. Dit lukt mij niet 😕
  Icing Te dik waardoor het in horten en stoten uit mijn squeeze fles komt. Of te dun waardoor mij initieel mooi lijntje binnen de kortste keren breder uitvloeit.
  Heb jij een tip aub.
  Dikke merci alvast.
  Nathalie
  Ps: ik vind je website schitterend. Merci hiervoor.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan is waarschijnlijk je royal icing toch niet helemaal goed steeds qua dikte.

   1. Nathalie schreef:

    En heb je soms een tip?

    Bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

     In mijn recept voor royal icing staan alle tips beschreven, let goed op het verschil tussen 20- en 10-seconde icing: https://www.laurasbakery.nl/recept-royal-icing/

 28. Nikki schreef:

  Hoi!
  Ik ben van plan om dit jaar koekjes naar mijn oma op te sturen voor kerst. Weet je misschien hoe je versierde koekjes kan versturen? Of heb je nog tips?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat een leuk idee! Ik zou er vloeipapier tussendoen om het breken of beschadigen te voorkomen en de verpakking zo vol mogelijk maken om schuiven tegen te gaan.

   1. Nikki schreef:

    Bedankt!!

 29. Roos schreef:

  Waar koopt u die gouden glitters om te decoreren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit is alweer 8 jaar geleden, dus dat weet ik niet meer. Maar als je googlet op ‘gouden glitters decoratie koekjes’ dan vind je voldoende opties! 🙂

 30. Roos schreef:

  Waar koopt u die gouden glitters om te decoreren?
  (of maakt u dat zelf?)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit is alweer 8 jaar geleden, dus dat weet ik niet meer. Maar als je googlet op ‘gouden glitters decoratie koekjes’ dan vind je voldoende opties! 🙂

 31. M. Buurman schreef:

  Hi Laura,

  Waarmee maak je het potlood lijntje? Ik heb nl alleen dikke stiften (eetbaar)..

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit deed ik met een eetbare stift, maar is inmiddels alweer zo lang geleden dat ik niet meer weet van welk merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *