Chocolade bananenbrood (glutenvrij)

Gepost: 6 november 2018 Laatst bewerkt: 11 februari 2024
Chocolade bananenbrood (glutenvrij)

Dit chocolade bananenbrood is glutenvrij, suikervrij én lactosevrij. Een verantwoord tussendoortje en vooral een erg lekker en makkelijk recept.

Glutenvrij bananenbrood met chocolade

Dit glutenvrije bananenbrood is een variatie op een recept dat ik al vaker heb gemaakt, maar dan nu met chocolade. Heel erg lekker kan ik je vertellen. Ik vries een bananenbrood graag per plakje in zodat ik het als tussendoortje kan nemen als ik daar zin in heb. Dan haal ik het ’s ochtends uit de vriezer en kan zo in de loop van de ochtend genieten van een heerlijk tussendoortje.

Naast glutenvrij is dit bananenbrood ook lactosevrij en er zitten ook geen toegevoegde suikers in, want de bananen geven een subtiele zoete smaak. Best een verantwoord recept dus, maar het belangrijkst is dat dit bananenbrood gewoon ontzettend lekker is.

BAKTIP! Voor dit bananenbrood met chocolade gebruik ik een 25 cm cakevorm. Dit is een bakvorm die ik voor heel veel van mijn cake- en bananenbroodrecepten gebruik en onmisbaar in mijn keuken.

Chocolade bananenbrood maken

Het Kinderbakboek 1

30 Geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Zo wordt bakken wel heel erg leuk en makkelijk voor jong en oud. En we gaan verder dan alleen recepten, ook de nodige bakkennis wordt gedeeld. Uiteraard eenvoudig uitgelegd zodat ook de kleinste bakkers ermee aan de slag kunnen. Ook leuk: bij aanschaf van dit boek krijg je gratis online toegang tot heel veel leuke printables zoals vrolijke kleurplaten en meer!

Bestel hier!

Afbeelding

Chocolade bananenbrood

Een bananenbrood ziet eruit als een cake, maar toch is de structuur veel steviger en is het ook lang niet zo zoet als een gemiddelde cake. Daarom wordt dit baksel een bananenbrood genoemd. Een overgenomen term uit Amerika, waar ze het een bananabread noemen. Mij maakt het niet uit hoe je het noemt, zolang je het recept maar een keer probeert! 😉

Naast het basisrecept voor bananenbrood met vanille, vond ik dat een chocolade bananenbrood ook echt niet meer mocht ontbreken op Laura’s Bakery. Er komt geen chocolade aan te pas in dit recept, want je brengt het beslag op smaak met cacaopoeder. Het is natuurlijk erg lekker om ook nog wat chocolate chips door het beslag te mengen, dan wordt het een chocolade bananenbrood mét chocolade. Beter kan eigenlijk niet!

Glutenvrij bananenbrood

Doordat je een combinatie van maïsmeel en amandelmeel gebruikt, is dit chocolade bananenbrood glutenvrij. Dit is niet het enige glutenvrije bananenbroodrecept op Laura’s Bakery, ik heb nog meer recepten voor je waarmee je lekker kunt variëren:

Benieuwd naar meer glutenvrije bakinspiratie? Kijk ook eens op mijn verzamelpagina met alleen maar glutenvrije recepten! Je mag me ook altijd een berichtje sturen met een (glutenvrij) bakverzoek.

Glutenvrij bananenbrood met chocolade

Bananenbrood met chocolade maken

Kan ik het amandelmeel en maïsmeel vervangen?

Het maïsmeel kun je het beste vervangen door mijn melenmix op basis van witte rijstbloem, boekweitmeel en tapiocameel (dit staat omschreven in mijn artikel over glutenvrij bakken), door havermeel of door een (glutenvrije) bloem. Dit geldt ook voor het amandelmeel, hoewel ik persoonlijk liever een notenmeel gebruik. Als je het amandelmeel vervangt door bloem of havermeel dan zal het bananenbrood minder smeuïg zijn.

Kan ik ook muffins maken met dit recept?

Jazeker! Om met dit recept chocolade bananenbroodmuffins te maken heb je 12 papieren vormpjes nodig die je in een metalen muffinvorm zet. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de bananenbrood muffins in ongeveer 20 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.

Kan ik dit bananenbrood ook zonder cacaopoeder maken?

Ja, dat kan. Een naturel bananenbrood met vanille is ook ontzettend lekker! Ik zou dan wel een theelepel vanille-extract toevoegen als extra smaakmaker.

chocolade bananenbrood (glutenvrij) recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Chocolade bananenbrood (glutenvrij) recept

Dit chocolade bananenbrood is een heerlijk glutenvrij recept en zonder toegevoegde suikers. Super lekker als tussendoortje of als plakje bij de koffie of thee.
Porties: 12 plakjes
25 cm cakevorm

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gram)
  • 3 eieren (M)
  • 120 gram amandelmeel
  • 100 gram maïsmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • extra: banaan ter decoratie voor bovenop (optioneel)

Instructies

  • Prak of pureer de bananen fijn tot een gladde massa. Voeg de eieren toe en klop erdoor met een garde. Voeg amandelmeel, maïsmeel, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout toe. Met een spatel maak je er een egaal beslag van waarin alle droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde (of met bakpapier beklede) bakvorm. Als je een vierde banaan ter decoratie gebruikt: halveer deze in de lengte en leg bovenop het beslag. Druk de banaan een klein beetje in het beslag.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten op 180 °C (boven- en onderwamte) gaar.
  • Laat een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je het bananenbrood stort op een rooster om volledig af te laten koelen.
Bewaren

3-4 dagen goed verpakt buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. Lisanne schreef:

    Beste Laura,
    Wat ziet dit bananenbrood er lekker uit! Dit wil ik zeker gaan proberen.
    Ik vroeg me nog af, als je niet perse glutenvrij wilt bakken, kan je dan de amandelmeel en maïsmeel vervangen door bijvoorbeeld gewoon volkorenmeel? Amandelmeel is namelijk vrij duur, is het gewoon 1 op 1 te vervangen?
    Groeten, Lisanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou wel een mix maken met amandelmeel, dat maakt een bananenbrood een stuk lekkerder vind ik.

  2. Marijke schreef:

    Laura, bedankt voor dit recept. Ga ik zeker maken.

  3. Nicoline schreef:

    Zou ik het maïsmeel in het recept voor het cocolade bananenbrood kunnen vervangen door volkoren rijstmeel of havermeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Rijstmeel moet zeker lukken, havermeel maakt het wellicht wat droger.

  4. Sanne schreef:

    Hoi Laura,
    Zou ik het maïsmeel ook kunmem vervangen door bananenmeel? En dan de combi met amandelmeel evt omdraaien, dus 120 gram bananenmeel en 100 gram amandelmeel of een andere verhouding? Vind dat amandelmeel t altijd zo snel droog maakt.
    Groetjes Sanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het niet 1:1 vervangen door bananenmeel. Het is vast mogelijk in dit recept, maar ik durf je niet te zeggen in welke verhouding daar ikzelf geen ervaring heb met dit meel.

  5. Djennah schreef:

    Kan het amandelmeel en maïsmeel vervangen worden door kokosmeel of eventueel gewoon door bloem ? Of moet er een mix gemaakt worden ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Door alleen kokosmeel niet, gewoon bloem wel.

      1. Marèl schreef:

        wordt hij met normaal bloem ook lekker? 😉

        1. Laura Kieft schreef:

          Ja hoor, dat kan ook prima.

      2. Saskia schreef:

        Als je het maïsmeel wil vervangen door gewoon bloem, houd je dan dezelfde verhouding aan?

  6. Erna Dijkslag schreef:

    Hallo Laura, Is het mogelijk om maizena te gebruiken in plaats van maïsmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk kan het wel, maar hou er rekening mee dat het eindresultaat kan verschillen. Maismeel en maizena is niet hetzelfde.

  7. Njz schreef:

    Welke maïsmeel raad jij uit de supermarkt aan? Ik zie echt 20 soorten. Voorgekookt, niet voorgekookt, dure, goedkope

  8. Kevin schreef:

    Hoi Laura Je recpten zijn top. Maar kan ik ook het brood in een ronde vorm bakken.

  9. Kevin schreef:

    Hoi Laura. Het is gelukt de chocolade bananenbrood is vorige week zondag gemaakt. Ik heb heb in een rechthoekige cakevorm gebakken. Hij was erg lekker.

    Jou recepten inspireren me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept