Chocolade bananenbrood

63

Het eerste recept van de glutenvrije week is er eentje die ik wel zelf kan maken zonder hulp van buitenaf. Het is een variatie op het bananenbrood dat ik al vaker heb gemaakt, maar dan nu met chocolade. Heel erg lekker is dat kan ik je vertellen. Ik vries een bananenbrood graag per plakje in zodat ik gedurende een aantal weken af en toe als tussendoortje kan nemen. Dan haal ik het gewoon ’s ochtends uit de vriezer en kan zo in de loop van de ochtend genieten van een heerlijk tussendoortje. Naast glutenvrij is dit bananenbrood ook lactosevrij en er zitten ook geen toegevoegde suikers in (alleen fruitsuiker van de bananen). Best een verantwoord recept dus, maar het belangrijkst is dat dit bananenbrood gewoon ontzettend lekker is.

Chocolade bananenbrood

Een heerlijk glutenvrij recept en zonder toegevoegde suikers: chocolade bananenbrood. Super lekker als tussendoortje of als plakje bij de koffie of thee.
Porties: 12 plakjes
VOOR EEN 25 CM VORM

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gram)
  • 3 eieren (M)
  • 120 gram amandelmeel
  • 100 gram maïsmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • extra: banaan ter decoratie voor bovenop (optioneel)

Instructies

  • Prak of pureer de bananen fijn tot een gladde massa. Voeg de eieren toe en klop erdoor met een garde. Voeg amandelmeel, maïsmeel, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout toe. Met een spatel maak je er een egaal beslag van waarin alle droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde (of met bakpapier beklede) bakvorm. Als je een vierde banaan ter decoratie gebruikt: halveer deze in de lengte en leg bovenop het beslag. Druk de banaan een klein beetje in het beslag.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten op 180 °C (boven- en onderwamte) gaar.
  • Laat een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je het bananenbrood stort op een rooster om volledig af te laten koelen.

Tips

  • Bewaren: 3-4 dagen goed verpakt buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Lisanne schreef:

    Beste Laura,
    Wat ziet dit bananenbrood er lekker uit! Dit wil ik zeker gaan proberen.
    Ik vroeg me nog af, als je niet perse glutenvrij wilt bakken, kan je dan de amandelmeel en maïsmeel vervangen door bijvoorbeeld gewoon volkorenmeel? Amandelmeel is namelijk vrij duur, is het gewoon 1 op 1 te vervangen?
    Groeten, Lisanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou wel een mix maken met amandelmeel, dat maakt een bananenbrood een stuk lekkerder vind ik.

  2. Marijke schreef:

    Laura, bedankt voor dit recept. Ga ik zeker maken.

  3. Nicoline schreef:

    Zou ik het maïsmeel in het recept voor het cocolade bananenbrood kunnen vervangen door volkoren rijstmeel of havermeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Rijstmeel moet zeker lukken, havermeel maakt het wellicht wat droger.

  4. Sanne schreef:

    Hoi Laura,
    Zou ik het maïsmeel ook kunmem vervangen door bananenmeel? En dan de combi met amandelmeel evt omdraaien, dus 120 gram bananenmeel en 100 gram amandelmeel of een andere verhouding? Vind dat amandelmeel t altijd zo snel droog maakt.
    Groetjes Sanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het niet 1:1 vervangen door bananenmeel. Het is vast mogelijk in dit recept, maar ik durf je niet te zeggen in welke verhouding daar ikzelf geen ervaring heb met dit meel.

  5. Djennah schreef:

    Kan het amandelmeel en maïsmeel vervangen worden door kokosmeel of eventueel gewoon door bloem ? Of moet er een mix gemaakt worden ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Door alleen kokosmeel niet, gewoon bloem wel.

      1. Marèl schreef:

        wordt hij met normaal bloem ook lekker? 😉

        1. Laura Kieft schreef:

          Ja hoor, dat kan ook prima.

      2. Saskia schreef:

        Als je het maïsmeel wil vervangen door gewoon bloem, houd je dan dezelfde verhouding aan?

  6. Erna Dijkslag schreef:

    Hallo Laura, Is het mogelijk om maizena te gebruiken in plaats van maïsmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk kan het wel, maar hou er rekening mee dat het eindresultaat kan verschillen. Maismeel en maizena is niet hetzelfde.

  7. Njz schreef:

    Welke maïsmeel raad jij uit de supermarkt aan? Ik zie echt 20 soorten. Voorgekookt, niet voorgekookt, dure, goedkope

  8. Kevin schreef:

    Hoi Laura Je recpten zijn top. Maar kan ik ook het brood in een ronde vorm bakken.

  9. Kevin schreef:

    Hoi Laura. Het is gelukt de chocolade bananenbrood is vorige week zondag gemaakt. Ik heb heb in een rechthoekige cakevorm gebakken. Hij was erg lekker.

    Jou recepten inspireren me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *