Kan het ook zonder de theedoek of kaasdoek nat te maken?
Dat raad ik af. Door de doek nat te maken zwellen de vezels van de stof op en daardoor werkt de doek als een fijne zeef.
Zelf hangop maken is hartstikke makkelijk. Met de bereiding zelf ben je in totaal niet langer dan een minuut bezig. Daarna wordt vooral je geduld op de proef gesteld, want je moet minstens een nacht wachten voordat het klaar is. In dit artikel vertel ik je er alles over, deel ik inspiratie voor lekkere combinaties en vind je al mijn tips.
Jaren geleden ging ik met mijn moeder een dagje winkelen en daar hoort natuurlijk een lekkere lunchstop bij. Ik koos voor een groot glas aardbeien hangop. Dat was de eerste keer dat ik het at en ik was gelijk fan! Toen al riep ik dat ik dat ook eens wilde zelf maken, maar zoals vaak bleef het weer veel te lang op mijn lijstje staan. En dat terwijl zelf hangop maken zo ontzettend simpel is.
Het maken van hangop is niet meer dan het gieten van de yoghurt in een natte, uitgewrongen theedoek of kaasdoek die je in een zeef hangt. De zeef zet je op een grote kom waarin in de aankomende 8 – 12 uur het vocht (de wei) uit de yoghurt kan lekken. Als het ware hang je de yoghurt dus op in een zeef boven een kom, waardoor er een uitgelekte en zeer stevige yoghurt zal ontstaan. Dat verklaart direct hoe het aan z’n naam gekomen is.
BAKTIP: Je kunt voor het uitlekken van de yoghurt prima een simpele theedoek gebruiken, maar ik heb een linnen kaasdoek gebruikt en dat werkt in mijn ervaring het allerbeste omdat het vocht er net iets beter doorheen kan lopen.
Hangop is een stevige, geconcentreerde vorm van yoghurt, waarbij de wei (vloeistof die ontstaat na het stremmen van melk) eruit gelekt is. Op onderstaande foto’s zie je het vocht dat uit 1 liter magere yoghurt was gelekt. De hangop is hierdoor relatief eiwitrijk, hoewel er ook eiwitten met de wei mee verdwijnen. Qua structuur vind ik hangop vergelijkbaar met een hele stevige Griekse yoghurt, of eigenlijk nog net even een tandje steviger. Erg lekker en romig!
Het leuke is dat je hangop van alle soorten yoghurt kunt maken, van magere yoghurt tot volle yoghurt. Voor dit recept heb ik het gemaakt met magere yoghurt en dat eindresultaat vond ik extra bijzonder smaken: qua textuur heel stevig en romig, maar toch een flink zuurtje (het blijft immers magere yoghurt). Het smaakte erg goed met verse aardbeien en blauwe bessen, maar je kunt er alle kanten mee op.
Hangop smaakt ontzettend lekker als dessert of als ontbijt met vers fruit. Als toetje is het simpelweg heerlijk om er opgeklopte slagroom met vanillesuiker doorheen te mengen en met gekaramelliseerde stukjes appel of nectarine te combineren. Maar door de stevige en romige textuur kun je er nog veel meer mee! Een paar tips:
De hangop werkt over het algemeen ook uitstekend als vervanger van normale of Griekse yoghurt in recepten. Kijk voor meer inspiratie eens tussen alle recepten met yoghurt die al online staan.
Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.
Dat raad ik af. Door de doek nat te maken zwellen de vezels van de stof op en daardoor werkt de doek als een fijne zeef.
Dat kan zeker! Dit is eigenlijk hoe kwark wordt gemaakt, door het uitlekken van karnemelk of zure melk in een theedoek of kaasdoek, waardoor de wei kan wegdruppelen. De eiwitrijke substantie die overblijft is kwark. Let er wel op dat je goede karnemelk gebruikt, liefst direct van de boer. De karnemelk uit de supermarkt schijnt hier niet geschikt voor te zijn (loopt direct door de doek heen).
Je kunt het overgebleven vocht gebruiken om bijvoorbeeld in een smoothie te verwerken. Ik heb ook wel eens gelezen dat je het in een pannenkoekenbeslag kunt verwerken, maar dit heb ik niet getest. Heb jij meer tips? Laat ze dan even achter in de reacties onder dit artikel.
In principe moet dat kunnen, hoewel ik het niet heb getest. Hou wel in gedachten dat Griekse yoghurt ook al minder vocht bevat, omdat dit tijdens bereidingsproces al ingedikt is. Hoeveel ‘winst’ hier precies te behalen valt durf ik dus niet te zeggen, maar ik ben wel erg benieuwd als je het gaat testen.
Ik heb een stevige zeef gebruikt, zoals deze. Deze hoeft niet heel fijn te zijn, want daarvoor dient de theedoek of linnen kaasdoek al.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Leuk dat je het nu toch een keer gemaakt hebt! Mijn moeder deed dit vroeger altijd, maar zelf at ik het eigenlijk nooit. Ik ben benieuwd hoe ik het nu zou vinden.
Ik snap het nut niet zo als ik het lees (heb het nooit gegeten). Smaakt het heel anders dan gewoon yoghurt? Moet het een keer proeven 🙂
Het smaakt wel anders, vooral de structuur is anders; dikker en romiger.
Het is inderdaad niet zoveel werk. Ik ga het zeker eens proberen 😀
Mmm heerlijk ja…hangop! Het is lang geleden dat ik dat zelf gemaakt heb, heerlijk met m’n zelfgemaakte pruimen compote voor dit weekend!
Natuurlijk kun je het ook kant en klaar kopen maar het zelf maken geeft net ff dat betere gevoel hè…én een excuus om weer wat tijd in de keuken door te brengen! 🙂
Net als Kübra zie ik ook niet zo het nut hiervan. Waarschijnlijk krijg je een dikke yoghurt, omdat het vocht eruit zakt. Kun je niet beter meteen een bakje griekse yoghurt kopen? Ik zal het eens proberen om te zien of ik ook zo enthousiast wordt 🙂
Griekse yoghurt is wel anders. Je kunt ook kant en klare hangop kopen, maar ik vind het zelf maken leuk 🙂 Het is dikker en romiger dan yoghurt, vind het zelf erg lekker! 🙂
een oud huisgenootje van mij maakte altijd hangop 🙂 wat lekker!
Ik maak ook zelf yoghurt en zal eens kijken of het ook lukt. Hier houden zw wel van yoghurt. Gewoon niks zeggen en horen wat ze er van vinden. Wat doe je met de rest wat er uit komt?
Heerlijk he dat zelf doen!!
Groet, Wilma
Ik gooi dat zelf weg, daar kun je (naar mijn weten) niets mee doen.
Opdrinken of huidverzorging
als je het verwarmd in een pannetje komen de eiwitten naar boven, als je die vervolgens samenperst met een beetje zout heb je ricotta (kaas)
Gebruik de wei ( het waterige spul dat overblijft) bij het fermenteren van voedsel, of aangelengd met water bij het bakken van brood.
Ooh lekker hangop! Mijn moeder maakt het altijd met wat lobbig geklopte slagroom erdoorheen (toevoegen na het uitlekken) en vers fruit erdoorheen. Heerlijk!
Wat grappig!
Lekker makkelijk!
Hoi Laura,
Bij ons is het al jaren HET FEESTtoetje, ik neem 2 pakken volle yoghurt en die hang ik in de pan om uit te lekken zeker wel 14 uur, daarna klop ik een halve liter slagroom met suiker en die meng ik met de dikke yoghurt en daarna voeg ik (diepvries) aardbeien toe. Bovenop aardbeien garneren.
Het is een calorieenbom maar overheerlijk het toetje van mijn lieve schoonmoeder !!
Ik heb hangop van alpro yoghurt gemaakt en daar een koemelkvrije monchoutaart van geknutseld voor een gast. Hij was mooier en lekkerder dan de originele. Wel wat gelatine gebruikt voor de zekerheid.
Gelatine is ge maakt van botten (van dieren). Als je Alpro gebruikt omdat je een Vegan toetje wilde maken, dan is dat door de gelatine weer teniet gedaan…. 😮
Kan je ook hangop maken in een vergiet boven een pan met een theedoek in de vergiet, als je meer in een keer wilt maken? Er past geen liter yoghurt in mijn zeef.
Groetjes, Miranda
Ja hoor, kan ook.
In de hangop kun je ook slagroom en fruit erdoor heen doen. Super lekker. En dan garneren met slageoom en choco vlokjes of andere decoratie.
Wat een interessant stuk over die hangop! We hebben zelf sinds vorige week pas het fenomeen Skyr ontdekt, en vonden het wat duur, en al zoekend op internet kwamen we op jouw site uit, het is dus behoorlijk vergelijkbaar met hangop wat we lezen, en het is nog zelf te maken ook, super cool! We houden wel van een uitdaging.
Wat een beetje verwarrend is, is wat de voedingswaarden worden van de hangop als de yoghurt is uitgelekt,.. is het alleen water wat eruit lekt.. of is het wei?
Alvast bedankt!
Het is wei inderdaad, maar ik durf je niet te zeggen wat de voedingswaarden zijn van zelfgemaakte hangop.
De wei breng ik aan de kook, nog. 50 A 60 Gr. rijst erin en volgens beschrijving op het pak koken. En je hebt heerlijke weipap. Als je het een poosje laat staan is de pap meer gebonden. Heerlijk!!
Hoeveel kan je van 1 pak yoghurt maken?
Heb dat niet precies afgemeten, maar een flinke kom vol.
Hang-op is heerlijk. Maar waarom gebruikt iedereen tegenwoordig toch yoghurt? Het blijft lekker, maar de echte hang-op werd gemaakt van de goedkopere karnemelk. probeer het maar eens: het is gewoon authentieker. Er bestond al hangop toen we in Nederland nog nooit van yoghurt gehoord hadden……
Wij ontbijten 2 keer per week met zelfgemaakte hangop. Het maken stelt echt niets voor. Zeef met doek (theedoek of hydrofiel luier, wel zuiver hoor? ) miriamin een kom. Yoghurt erin, afdekken en wegzetten. Er zit geen uitdaging aan. Het kan niet mislukken.
Lekker met meusli, vers fruit en een keepje honing.
Ook superlekker om en trifle te maken.
Dit maakten mijn ouders al en ik dus al 46 jaar ook. Vaak koop ik 1 liter yoghurt extra om hangop te maken. Ik eet het meestal als nagerecht met beschuit en suiker. Mmmmmm smullen. Maar wat ik me afvraag? Het vocht gooi ik steeds weg. Is daar niet iets lekker van te maken???? Hopelijk komt daar een reactie op.
Volgens mij zijn er wel dingen mee te doen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Misschien even zoeken via Google?
Ik heb gisteren, magere yoghurt in een zeef bekleed met koffiefilterzakjes gedaan. Beetje primitief misschien maar vanmorgen heerlijke hangop! Gisteren ook granola gemaakt uit het bakboek van Denise Kortlever. Combi hangop en granola is super! Koop nooit meer “Turkse, Griekse of welke yoghurt of kwark”
Je kunt beter hangop van volle yoghurt maken, dan heb je veel meer aangezien er heel veel vocht in magere yoghurt zit.
Heerlijk toetje maar ik vind hangop van karnemelk toch lekkerder dan van yoghurt.
Je moet dan wel goeie karnemelk kopen niet zo goedkoop pak.
Waarin verschilt het van smaak? Ben ik benieuwd naar!
De zurigheid van de karnemelk gaat weg, maar dat is bij yoghurt ook. Ik vind hem wat voller van smaak dan met yoghurt.
Maar misschien is dat persoonlijk.
Mijn moeder liet gewoon een pan melk zuur worden, de melkboer kwam nog aan de deur en daarna in een theedoek aan de waslijn uit laten lekken, heerlijk De enige echte hangop, want er werd niets weggegooid, dus ook zuer melk niet.
Hi Laura, ik wil dit graag maken van plantaardige yoghurt (bv. soja), is dat mogelijk? En als je suiker wilt toevoegen, kan dat dan al van te voren of (vanwege het bereidingsproces van de hangop) pas naderhand? Het leek mij ideaal om een pak zoete plantaardige yoghurt uit te laten lekken tot hangop, maar geen idee of het werkt. Ik hoor het graag!
Ik moet zeggen dat ik het zelf nooit geprobeerd heb om te maken van plantaardige yoghurt, dus dat weet ik eigenlijk niet. Zou het vooral proberen! Suiker toevoegen zou ik zelf achteraf doen.