Speltbrood

28

speltbrood 1a.

Deze week zien jullie dat ik thuis niet de enige ben die graag in de keuken staat. Dat begon met de chocolate crinkle cookies van mijn moeder, maar ook voor dit brood kan ik niet met de eer gaan strijken. Mijn vader is thuis de echte broodbakker en hij heeft dit lekkere speltbrood dan ook gemaakt. Het recept komt uit het boek Bakken met Paul Hollywood, één van mijn favoriete bakboeken op dit moment. Echt hoor, ik heb nog nooit zo’n luchtig speltbrood geproefd! Het is natuurlijk altijd wel anders en steviger dan normaal brood, maar dit speltbrood is veel luchtiger dan varianten die wij eerder al bakten. Een aanrader dus!

speltbrood 2a

speltbrood 3a

speltbrood 4a

speltbrood 5a

Speltbrood

Het lekkerste recept ooit voor speltbrood vind je hier! Eenvoudig recept met een heerlijk luchtig speltbrood als resultaat.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram speltmeel
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 300 ml lauwwarm water
  • olijfolie (voor het kneden en om het blik in te vetten)

Instructies

  • Doe het meel in een kom en voeg de boter, zout en gist toe. Let op dat je het zout en de gist beide aan een andere kant van de kom plaatst, dit mag nog niet met elkaar in aanraking komen.
  • Zet de mixer rustig aan zodat alles met elkaar vermengt wordt en voeg driekwart van het water toe. Voeg de rest beetje bij beetje toe tot al het meel is opgenomen. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt (of juist ietsje meer). Mix door tot je een zacht, maar niet al te nat deeg hebt.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand nog even door op een met olijfolie ingevet werkvlak. Het deeg van speltbrood moet altijd wat langer gekneed worden dan ‘normaal’ brooddeeg, dat komt doordat er minder gluten in zitten.
  • Leg het deeg dan in een ingevette kom en bedek deze met een theedoek. Laat het deeg rijzen tot het minimaal twee keer zo groot is geworden, minimaal een uur maar langer is ook prima.
  • Vet ondertussen vast een bakvorm in.
  • Na het rijzen leg je het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk alle lucht uit het deeg en kneed nog even door tot het soepel is. Vorm het deeg tot een langwerpige rol, vouw de uiteinden van de rol naar binnen en leg de kant met de naad naar beneden in het blik.
  • Dek het bakblik af door het in een plastic zak te zetten en laat het nogmaals rijzen, ongeveer een uur tot het in volume verdubbeld is. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte) en zet een braadslede op de bodem.
  • Het deeg moet terugveren als je er met een vinger op drukt. Zet dan eventueel een paar sneden in het brood.
  • Zet het brood in de oven en giet heet water in de braadslede voor stoomvorming. Bak in 30 minuten het brood of tot het gaar is. Controleer of het gaar is door op de onderkant te kloppen, het moet nu hol klinken. Laat het brood op een rooster afkoelen.
Bewaren

In een zak is het speltbrood 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken minder krokant wordt. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.

speltbrood 6a

Speltbrood is vrij compact en steviger dan het normale brood dat je gewend bent. Wij hebben hier thuis al meerdere recepten geprobeerd, maar persoonlijk vind ik dit recept van Paul Hollywood tot nu toe het lekkerste recept voor speltbrood. Het allerlekkerst als het nog een beetje warm is 😉 .

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

96 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Zelfgebakken brood is zo lekker, moet ik ook weer eens doen!

  2. Natasja schreef:

    Klinkt goed!
    Hoe houdt jij je brood vers? Ik heb weleens zelf brood gebakken en toen ingevroren, maar ik vond het droog worden. Heb jij tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heel goed luchtdicht verpakken voordat het in de vriezer gaat. Maar ook hier is het brood altijd ietsje droger dan wanneer het net vers uit de oven komt. En niet te lang na afkoelen laten staan, vocht kan er dan uit waardoor het brood ook uitdroogt.

  3. Carla schreef:

    Alleen de geur al doet je watertanden!

  4. Bonnie schreef:

    Heb dit gisteren uitgetest en iedereen vond het heel lekker.
    Bedankt dat we mogen meegenieten van je lekkere dingen 🙂

  5. Anoeska schreef:

    Oh wauw, dit recept ga ik proberen! Ben altijd al heel benieuwd geweest naar speltbrood.

    1. Marja schreef:

      Ik kan je vertellen dat het heel erg lekker brood is met een knapperige korst! Echt heerlijk. En het werkt helemaal super voor de stoelgang! Ja….ik weet het, het is ern raar praatje, maar het is echt waar! Als je er geen problemen mee hebt, zou ik eerst even nadenken voor ik het ging eten, want het is echt laxerend! Suc6! :D. Marja.

      1. inge schreef:

        Ik zou wensen dat ’t laxerende werkte.. Maar nee

  6. Jantine schreef:

    Leuk!
    Kan dit ook in de Broodbakmachine denk je?
    En je gebruikt dat grovere meel van spelt?
    Geen toevoeging van bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb echt alleen speltbloem gebruikt inderdaad. Ik heb zelf geen ervaring met een broodbakmachine, maar ik denk dat je dit ook goed doen hoor!

      1. Jantine schreef:

        dank je wel!
        Omdat bij je ingrediënten stond dat er speltmeel in zat, vroeg ik het me af..
        Speltbloem brood is altijd naar het witte toe, en met speltmeel krijg je ong. volkoren brood..
        Omdat ik altijd spelt gebruik was ik even benieuwd naar het bloem of meel 😉

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je ziet het, ik ben nog niet zo’n ervaren broodbakker 😉

          1. Charissa schreef:

            Moet ik nu 500 gram speltbloem of meel gebruiken? Ben even de draad kwijt 🙂

          2. Laura's Bakery schreef:

            Speltmeel 🙂

  7. Charissa schreef:

    Hoi Laura,

    Wat voor boter gebruiken jullie? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd ongezouten roomboter

      1. Charissa schreef:

        Dank u wel. 🙂

  8. kimmy schreef:

    Beste laura

    kan jij mij vertellen hoe je een lekker glutenvrij koemelkvrij brood kan bakken in de oven de mijne in een broodmachine lukken niet ze komen op maar bakken niet het is nog allemaal deeg vanbinnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Kimmy. Ik heb zelf nog geen ervaring met glutenvrije broden bakken. Je zou eens kunnen kijken op het blog focusonfoodies.nl 🙂

      1. kimmy schreef:

        dank je wel Laura

        heb net de website proberen op te zoeken

        er verscheen op mij laptop kan de website niet vinden

        heb je eventueel een link

        aub zodat ik is kan gaan piepen

        je maakt me wel

        heel nieuwsgierig

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als je er www. voor plaatst moet het lukken.

  9. Marja schreef:

    Oh wow….ik eet altijd speltbrood, maar dat ik het nu, dankzij jou, zelf kan gaan proberen te maken…..helemaal geweldig! Hartelijk dank voor het recept Laura!
    Liefs, Marja. 😀

  10. lyonel schreef:

    Ik lees juist dat spelt niet langer dan 5 minuten gekneed mag worden. .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is de eerste keer dat ik dat hoor. Voor een mooi deeg moet het wel wat langer gekneed worden dan 5 minuten.

      1. Laura de Vries schreef:

        Dit wilde ik precies ook vragen. Ik las dat de gluten in speltbrood kwetsbaarder zijn en dus makkelijker “kapot” te kneden. Ik kneed meestal 8-10 minuten en dat gaat aardig goed. Ik gebruik trouwens 200g witte speltbloem en 300g volkeren speltmeel. Dan rijst het nog wel mooi, maar heb je toch iets meer vezels.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik lees daar soms tegenstrijdige dingen over inderdaad. In het boek waar dit recept uitkomt staat dus langer. In de praktijk heb ik zelf ongeveer even lang nodig, soms een beetje langer. Ik kneed tot het deeg soepel aanvoelt en je er een vliesje van kunt trekken.

  11. gerda schreef:

    Ik haal mijn speltmeel bij de duitse lidl daar we dicht aan de grens wonen..daar hebben ze donkere en lichte speltmeel…zou je daarmee kunnen spelen…b.v 300 gr donkere en 200 lichte om op die 500 gr te komen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt mij geen enkel probleem, zeker uitproberen zou ik zeggen 😉

  12. Charissa schreef:

    Hoe groot is her bakblik wat u gebruikt?

  13. Josique schreef:

    Hoi Laura, zou je dit brood ook zonder bakblik kunnen bakken, gewoon als een bol op een bakplaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat is ook mogelijk. Met de baktijd zou je dan iets moeten spelen dan.

  14. Carla schreef:

    Ik ben nu bezig en heb het in de keuken machine gemixt moest wel iets langer, maar heb een prachtig mooi beslag. Heb er wel een klein klontje boter exstra aan toegevoegd, ik vertel later hoe het is afgelopen.
    Alvast bedankt voor de mooie uitleg Laura.
    Liefs Carla.

    O ja ik wil er ronde kleine broodjes van bakken, heb je nog een tip?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Draai de broodjes goed op het oppervlak in je handpalm zodat er als het ware spanning op het vliesje komt te staan. (ik hoop dat dit logisch klinkt 😉 )

  15. kimmie schreef:

    Ben een beginnende hobbybroodbakster, geinteresseerd in gezonde voedling. Heb al heel wat recepten gezien en vergeleken. Ff een nieuwsgierig vraagje, wat maakt dit speltbrood anders dan de (vele) anderen? NIet bedoeld als negatieve kritiek hoor… was gewoon op zoek naar t lekkerste speltbrood… 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring met andere speltbroden, dus het verschil durf ik je niet te zeggen. Dit is puur een persoonlijke voorkeur 😉

  16. kimmie schreef:

    …. en kwam tijdens googlen op lekkerste speltbrood hier uit…

  17. betty schreef:

    Doe je de korrels droge gist zo bij het meel en niet eerst met water en suiker aanmaken zoals op het doosje staat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, niet gedaan. Stond ook niet op het zakje dat wij hadden.

  18. Roos schreef:

    10 gram zout: is dat een drukfoutje? ’t Lijkt me echt veel te veel. Vandaag heb ik een speltbrood gebakken met een afgestreken tl. zout en dat is meer dan genoeg. In plaats van boter heb ik alleen olijfolie gebruikt. Je krijgt dan het idee van een ciabattabrood met lekker knapperige korst. Verder kan je goed bakken op bakpapier, voor mensen die geen broodbakblik hebben.
    Leuke site btw.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, geen typefoutje 🙂 Als je het recept helemaal volgt (dus met boter) dan is dat goed.

  19. Rudy schreef:

    Heb net voor de eerste keer speltmeel en bloem gekocht ( bij een molen die het zelf maalt) Bak al meer dan 10 jaar ons eigen brood in een bakmachine bevalt goed. Maak ook roggebrood en waldkornbrood is heerlijk uit de machine. Gebruik wel natte gist, van de bakker en in plaats van boter doe ik er een flinke slok zonnebloem olie ( 40gr) in: Resultaat een heerlijk mals brood. Als het brood is afgekoeld snij ik het in boterhammen en doe de helft in een plastic zak in de diepvries. Een dezer dagen ga ik experimenteren met Speltmeel met jouw recept en mijn toevoegingen, ik hoop op succes, zal het je laten weten. Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      ben benieuwd hoe het wordt 🙂

  20. rudy schreef:

    Heb gisteren in de broodmachine een speltbrood gebakken half meel half bloem, met nog 20 gram lijnzaad erin. Ook 40 gram zonnebloemolie en 16 gram natte gist. Het is een goed resultaat geworden. goed gerezen goede structuur, mals en goed van smaak. Bij het afkoelen is het brood wel iets ingezakt, wellicht te weinig gist of te veel suiker. Heb je nog suggesties? De smaak wijkt niet veel af van half tarwemeel en half -bloem. Groetjes Rudy

    1. rudy schreef:

      O, ja ik los de gist op in en kopje lauw water van de 330ml die er in moet en bewaar de gist in brokjes in de diepvries.
      groet rudy

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het kan ook zijn dat je juist te veel gist hebt gebruikt, te veel lucht in het brood waardoor het is gaan inzakken.

  21. Rudy schreef:

    Dank je wel Laura, ga dat volgende keer zeker doen, minder gist. Je hoort dan nog van mij
    groet Rudy

  22. Myriam schreef:

    het broodje gaat over een half uurtje de oven in. Het swingt dat het een lieve lust is.
    Hoe moet ik die gaatjes in het brood krijgen zoals op jouw foto?
    Is dat nodig ofzo?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is niet per se nodig, wij knipten het patroon er in.

  23. margriet schreef:

    Hoi Laura,
    ik heb een vraagje..
    Kan je het spelt brood ook in de broodmachine maken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring met een broodbakmachine, maar ik denk dat het wel moet lukken 🙂

  24. Sophia schreef:

    Super Laura,
    Dankjewel voor je recept voor het speltbrood.
    Dit is de eerste keer dat ik een lekkere luchtige brood heb gemaakt.
    Mijn broden waren meestal heel compact, het was wel lekker maar dit is lekkerder 🙂

  25. Jacinta schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil voor het eerst zelf een speltbrood gaan bakken. Ik begrijp tot nu toe alles alleen is mijn vraag, op welke plek zet ik m’n bakblik het best in de oven? Ik heb een fornuis.
    En moet het op hete lucht of gewoon op oven stand.
    Alvast hartelijk dank.

    1. Laura schreef:

      Je bakt alles in het midden van de oven. Temperatuur is voor een oven met boven- en onderwarmte.

  26. Eline schreef:

    Vanochtend bij de molen speltmeel/bloem wezen halen. En hij staat nu voor de tweede keer te rijzen.
    Heb er lijnzaadjes in gedaan en zo meteen komen er nog maisvlokken op.
    Op internet gezocht naar de hoeveelheid gist (verhouding vers/droog) en dan staat 30 gram verse gist gelijk aan 10 gram droge gist. De gist heb ik wel eerst even opgelost in wat lauwe melk. En ik heb dus iets minder water toegevoegd. Ik kreeg een fijn deegje.
    Ik heb zelf geen zout toegevoegd. Het lekkere speltbrood wat we vaak eten daar zit ook geen zout in (staat niet op het etiket) en ik dacht, ik probeer het eens.
    De kinderen staan te popelen om te proeven..

  27. Daantje schreef:

    Kan je ook kokosolie gebruiken in plaats van boter?

    1. Laura schreef:

      Geen ervaring mee bij brood, maar je zou het natuurlijk kunnen proberen.

  28. Lederer wenny schreef:

    Ik eet heel graag zaden in brood.kan ik er gewoon bij
    Doen? Tips aub?…

    1. Laura schreef:

      Die kun je gewoon toevoegen en door het deeg kneden hoor.

  29. pieter taselaar schreef:

    Hoi Laura,

    Graag wil ik met jouw recept het speltbrood gaan bakken,(ziet er zo lekker uit!)maar is 10 gram droge gist niet wat veel op 500 gram meel?
    Volgens de “geleerden” mag je ook niet meer dan 8 gram zout gebruiken. (1,6%)
    Wat moet ik nu??

    groetjes, Pieter

    1. Laura schreef:

      Je kunt er rustig mee experimenteren, ik heb het zelf volgens deze verhoudingen gemaakt.

  30. Hieke schreef:

    Je geeft aan in het recept dat spelt minder gluten bevat en dat je het dus langer moet kneden. Dit is niet waar. In spelt zit juist dubbel hoeveelheid gluten en daardoor hoef je het dus minder lang te kneden. Verder een prima recept. Ik doe zelf ook nog wel eens lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of sesamzaadjes erbij. Ook erg lekker!

  31. Me schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een heerlijk recept. Sinds dit recept ben ik verkocht voor zelfgebakken speltbrood.

    Een vraagje, weet je hoelang brood maximaal mag rijzen? Ik heb zojuist gekneed en wil het morgen eind van de middag bakken. Weet je of dat kan?

    Bedankt!

    1. Laura schreef:

      Dat zou ik niet doen. Rijzen is in principe tot het verdubbeld is.

  32. Nathalie schreef:

    Dag Laura,

    Het is de allereerste keer dat ik brood bak en het is gelukt dankzij jouw recept!
    Hartelijk bedankt hiervoor!

    Groetjes,

    Nathalie

  33. Birgit schreef:

    Pro tip 🙂 doe een beetje zelfgemaakte knoflook boter op de boven kant van het brood! herhaal dit tijdens het bakken, en je hebt een heeeerlijk knoflook brood!

  34. Astrid schreef:

    Beste Laura,

    Volgens mij staat er een foutje in jouw recept van speltbrood.
    Er staat dat je spelt langer moet doorkneden dan tarwe, maar dit is onjuist.
    Je moet spelt korter kneden anders vallen de glutenverbindingen uit elkaar en heb je kans dat het brood minder goed rijst of in elkaar zakt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik lees daar soms tegenstrijdige dingen over inderdaad. In het boek waar dit recept uitkomt staat dus langer. In de praktijk heb ik zelf ongeveer even lang nodig, soms inderdaad een beetje langer. Ik kneed tot het deeg soepel aanvoelt en je er een vliesje van kunt trekken.

  35. Thea Palte-Lowies schreef:

    Ik wil een vruchtenbrood met speltmeel/bloem bakken. Kun je mij een recept hiervoor geven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Helaas, hier heb ik geen recept voor.

  36. Amy lingeren schreef:

    Hoi, Laura
    Ik heb een vraag: met wat moet je het blik en de kom invetten??
    Ik heb het maar ingevet met olijfolie, kan dat ook. Ik ga nu meteen aan de slag!!!!!
    ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik meestal boter, maar olie kan in dit geval ook prima 🙂

  37. Natasja van der Reest schreef:

    Voor de 3e keer dit brood gebakken, half speltbloem/half speltmeel. Ik doe er een ieniemie scheutje extra water in.
    In mijn kleine heteluchtoventje bak ik het brood 5 minuutjes langer, maar met de temperatuur op 180/190 graden, anders is het zwart *oeps*.
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

  38. Van Kerkhoven schreef:

    Hallo , daar ik gluten en lactose vrij moet eten wil ik graag een receptje voor speltbrood .
    Heb al speltmeel gekocht bij Holland& Barret , Maar het brood is heel donker en zwaar , en weinig gerezen .
    Hopelijk kan jij me verder helpen
    Groetjes. Liliane

    1. Laura Kieft schreef:

      smeltbrood is altijd wat zwaarder en compacter dan gewoon brood. Verder is goed kneden erg belangrijk.

  39. Laura schreef:

    Hi Laura,

    Vrijdag had ik te horen gekregen dat ik PDS heb en probeerde jouw recept, want brood wil ik niet kunnen missen, oeps.. Alleen nu blijkt het dat mijn brood niet omhoog komt, niet met het rijzen (2x) en ook niet vanuit mijn hoop op dat de oven dan nog wat omhoog zou kunnen krijgen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn brood wel rijst?

    Liefs,
    Je naamgenoot

    1. Laura Kieft schreef:

      Goed kneden is belangrijk, en verder is speltbrood altijd wat compacter dan het gemiddelde brood.

  40. Sanne schreef:

    Ooh heerlijk brood! M’n kindjes van bijna 1 en 3,5 smullen er van! Bedankt voor het delen van dit geweldige recept en alle andere geweldige recepten!

  41. Femke schreef:

    Heerlijk gelukt. Dank voor het recept ik mag geen tarwe meer eten dus dit komt mij goed uit….hij is lekker mensen proberen 🙂

  42. Elise schreef:

    Hoi, ik heb het recept geprobeerd omdat ik eens een variant wilde op het speltbrood dat ik al jaren maak en dan met name luchtiger en het is niet gelukt. 1e keer niet gerezen door vermoedelijk te oude gist, maar de 2e keer rees het ook amper. Dus weer een veel te compact geheel. Na wat googlen is mijn conclusie dat het komt doordat er geen zoete component is waar de gist mee kan reageren. Het is mij dan ook een raadsel hoe het bij jou wel gelukt kan zijn. Bedankt voor het recept maar ik houd het bij mijn bekende…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat het niet is gelukt! Heb je het recept verder wel volledig gevolgd?

      1. Elise schreef:

        Ja zeker

  43. Paulien schreef:

    ik wil al tijden een keer een brood bakken. misschien deze maar eens proberen. Wel raak ik een beetje in de war van “zachte boter” is dat gewoon roomboter die je zacht laat worden buiten de koelkast of boter uit een kuipje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad roomboter die je zacht laat worden buiten de koelkast.

  44. Fleur schreef:

    Voor het eerst brood gebakken en is heel goed gelukt! Als ik het deeg nu de avond ervoor wil maken en in de ochtend het brood wil bakken, na welke stap leg ik het dan in de koelkast? Na de eerste keer rijzen?

  45. Simone schreef:

    Hoi! Ik vroeg mij af of je dit brood misschien ook met magarine kan make of vloeibare boter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat niet getest, laat je het even weten als jij dat wel doet?

      1. inge schreef:

        Ik gebruik olijfolie. Werkt prima

  46. gerard schreef:

    zelf gebakken brood is zo lekker ,je weet dan wat er in gaat en je kunt er zelf bij doen wat jij lekker vind en wat is beter instant gist of verse gist

  47. Monique schreef:

    Heerlijk brood, I love it ❤ ?

  48. Ferry Laan schreef:

    Laura vraagje.
    Als mijn deeg mooi is gerezen wil ik weleens met de schaar of scherp mes er een inkeping inmaken, wat dan gebeurt is dat het brood dan wat inzakt en dat is zonde als het zo mooi is gerezen.??? Trouwens ik geniet van je mooie broodrecepten helemaal super.
    Wat doe ik fout????
    M vr gr Ferry

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is niet gek dat het brood iets inzakt bij insnijden. Het jasje dat het deeg mooi bijeenhoudt verliest immers zijn kracht. Als het echt heel veel inzakt zou het kunnen dat je te veel/diep insnijdt.

  49. Ferry schreef:

    Oké prima bedankt voor de tip. Klasse.
    M vr gr ferry

  50. Pascalle schreef:

    Dankjewel Laura.
    Al meerdere recepten voor speltbrood geprobeerd maar dit is het lekkerste recept!
    25 Gram verse gist gebruikt en 2 koffielepels honing om de gist te voeden.
    Het hele gezin smult ervan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *