Tips voor gebak ontdooien

6

Ik vertel jullie regelmatig hoe je je gebak kunt invriezen en hoe lang je ze kunt bewaren. Kijk maar eens tussen alle bewaartips. Waar ik dan weer geen aandacht aan besteed, is het ontdooien van die baksels. Toch is dat iets waar steeds meer vragen over komen. Terecht ook wel, al is het vaak lastig om een precies antwoord te geven omdat het van de omstandigheden afhangt. Ik behandel in dit artikel de meest gestelde vragen over het ontdooien van gebak, en geef waar mogelijk adviezen en richtlijnen.

Hoe lang moet het ontdooien?

Hier is helaas niet een heel duidelijk antwoord voor. Het hangt af van verschillende factoren: hoe groot is het baksel, hoeveel zijn het, wat is de temperatuur buiten de vriezer en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een groot baksel als een cake of taart zou ik voor de zekerheid gewoon de avond van tevoren uit de vriezer halen. Koekjes of cupcakes hebben aan een paar uurtjes wel voldoende, maar gaan sneller wanneer er meer ruimte tussenzit. Dus niet allemaal bij elkaar in één verpakking, maar los op een rooster bijvoorbeeld.

Wat zeker is, is dat alle baksels prima een dag van tevoren uit de vriezer gehaald kunnen worden, zo ben je er zeker van dat het op tijd is ontdooid.

Ontdooien in de koelkast

Je kunt je baksels direct vanuit de vriezer op het aanrecht zetten, maar ontdooien in de koelkast kan ook. Dan gaat het wat gelijkmatiger omdat het verschil in temperatuur minder groot is.

Dat is bijvoorbeeld handig bij gedecoreerde taarten, de kans op condensvorming en smeltende decoraties is zo minder groot. Bij taarten en andere baksels die in de koelkast bewaard moeten worden, is het sowieso handig dat je ze in de koelkast ontdooid.

Bij een cake, cupcakes of koekjes zou ik dit persoonlijk niet doen. Ook niet als de goed verpakt zijn, het is simpelweg niet nodig.

Vullingen en toppings ontdooien

Een bakje botercrème of een andere lekkere vulling in de koelkast, het klinkt je vast niet onbekend. Kan ook prima, maar er is een belangrijk ding bij dit soort vullingen wanneer je ze ontdooit. De kans is namelijk zeer groot dat ze gaan schiften na het ontdooien wanneer je ze even doorroert. Niks ernstigs, want weer even goed doormixen lost het op. Maar dit is wel belangrijk om te onthouden en rekening mee te houden. Hier lees je meer over geschifte mengsels weer goed krijgen.

Heb je nog andere vragen over het ontdooien van gebak? Stel je vragen gerust!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Fijne tips om bevroren gebak goed te laten ontdooien.

  2. Betsy schreef:

    Ontdooien in de vriezer moet ontdooien in de koelkast zijn !

  3. Anne schreef:

    Bij wafels uit de diepvries is de broodrooster ideaal. Snel ontdooit en een warme wafel! Smaakt hetzelfde als een vers gebakken wafel 🙂

  4. Annemarie schreef:

    Hallo! Ik zou graag een drip (carrot) cake maken. Kunt u mij vertellen hoe ik deze het beste bewaar?

    Alvast bedankt!

    Annemarie

  5. Juul schreef:

    Hoelang moet een tompouce ontdooien?

  6. Melissa schreef:

    Help ! Mijn moeder heeft wafeltjes gebakken voor ons maar ik ben ze vergeten in de auto 😣. S’nachts heeft het gevrozen dus ze zijn hard geworden . Hoe maak ik ze weer zacht ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de oven of magnetron?

  7. Riet kolbach schreef:

    Hoe moet dat een piazza in de oven doen een bevroren piazza duo magnetron

  8. Marcho Droppers schreef:

    Iemand heeft bevroren taarten gekocht woensdag avond en in de koelkast gedaan. Hoe lang zijn die houdbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je het best vragen aan degene die ze gebakken en ingevroren heeft, is anders niet te zeggen.

      1. Marcho Droppers schreef:

        Komt van uit de supermarkt

        1. Laura Kieft schreef:

          Dan zal het vast op de verpakking staan, anders navragen bij de winkel.

  9. Ann-Sophie schreef:

    Hoi,
    Haal je de vershoudfolie er dan al af als je hem de avond voordien in de koelkast ontdooit? Of zou dit dan uitdrogen. Of maakt het niet uit 🙂.
    Zondag probeer ik namelijk een biscuitaart (met ingevroren biscuits) met je recept voor mascarponeroom. Ik ben benieuwd 🙂

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat het verpakt totdat het ontdooid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *