Boterkoek met amandelspijs en appel

Gepost: 2 juni 2023 Laatst bewerkt: 6 juni 2023
Boterkoek met amandelspijs en appel

Een boterkoek met amandelspijs en appel is een heerlijke smeuïge combinatie, met een lekker fris randje door de appel. Dit wil je echt proberen!

Boterkoek met amandelspijs en appel

Vaak krijg ik de vraag of mijn inspiratie niet een keer op is. Het antwoord is gelukkig heel simpel: nee! Mijn baklijst is eindeloos en na talloze boterkoek recepten ontwikkeld te hebben, heb ik er nu toch weer eentje die je echt moet proberen. Dat is deze boterkoek met amandelspijs en appel.

Het blijkt een ontzettend lekkere combinatie: zachte boterkoek met smeuïge amandelspijs en frisse stukjes appel. Niet te versmaden! Ga jij er ook mee aan de slag?

BAKTIP: Als je niet van amandelspijs houdt maar deze boterkoek wel graag wil maken, dan kun je de amandelspijs vervangen door kokosspijs.

Boterkoek met spijs en appel

Boterkoek met appel maken

Al eerder bakte ik een boterkoek met stukjes appel en dat was een groot succes. Je kunt onwijs veel variaties op dit recept bedenken. Meng bijvoorbeeld maar eens 4 tl speculaaskruiden door het deeg, of 2 tl kaneel en een handje kleine karamelblokjes. Heerlijk, ik krijg spontaan weer zin om de keuken in te duiken!

Deze keer koos ik ervoor om mijn recept voor boterkoek met appel en amandelspijs te combineren. Appel en amandelspijs gaan nu eenmaal erg lekker samen in zoete baksels! En ja hoor, dat bleek ook nu weer een voltreffer.

Meer boterkoekrecepten

Door boterkoekrecepten met elkaar te combineren (of elementen ervan) kom je dus tot geweldig lekkere, nieuwe creaties. Maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon mijn recepten te volgen, waarin ik het denkwerk voor de lekkerste smaakcombinaties al voor je heb gedaan. 😉

Een paar toppers uit mijn repertoire:

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete boterkoekrecept is!

Boterkoek met spijs

De perfecte boterkoek maken

Ingrediënten

Het nummer 1 ingrediënt van boterkoek is natuurlijk roomboter en het maakt verschil welke boter je gebruikt. Als de portemonnee het toelaat adviseer ik om voor goede kwaliteit roomboter te gaan. En als je dan toch bezig bent ook voor fijne kristalsuiker (i.p.v. de grovere korrel). Alles voor de lekkerste boterkoek!

Lees ook eens het artikel ‘met welk soort appels kun je het beste bakken‘.

Kamertemperatuur

Het geldt voor elk recept op Laura’s Bakery: zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint aan het recept (tenzij anders vermeld). Koude boter neemt de suiker minder goed op en dat is zonde!

Bakvorm

Ik gebruikte zelf een 20 x 20 cm bakvorm voor dit boterkoek recept met appel en amandelspijs en dat resulteerde in het iets te dikke stukken boterkoek naar mijn smaak. Ik raad jullie daarom aan een net iets grotere bakvorm te gebruiken. Bijvoorbeeld deze:

Gebruik je toch een kleinere bakvorm zoals ik? Verleng de baktijd dan met 5 minuten.

Baktijd

Het allerbelangrijkste bij het maken van boterkoek is de baktijd. Bak boterkoek niet te lang! Ik herhaal, bak boterkoek niet te lang. 😉

Er is helaas geen truc om te controleren of je boterkoek goed is. Als je een boterkoek uit de oven haalt, dan ziet deze er vaak nog zacht en ongaar uit. Toch raad ik je aan de boterkoek gewoon uit de oven te halen, volledig te laten afkoelen (liefst een hele nacht, dan wordt de boterkoek wat steviger) en dan pas aan te vallen. Smullen geblazen.

Temperatuur

Aangezien de baktijd van boterkoek zo cruciaal is, moet de temperatuur van je oven natuurlijk wel kloppen. In mijn recepten spreek ik altijd van onder- en bovenwarmte, maar als je een heteluchtoven hebt dan kun je de temperatuur het beste met 10% tot 20% verlagen. Helaas verschillen ovens onderling een beetje, dus zul je zelf moeten testen wat het beste werkt voor jouw oven. Dat kan overigens ook het geval zijn met onder- en bovenwarmte.

 

Boterkoek met appel en amandelspijs

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Boterkoek met amandelspijs en appel recept

Wat is er nog lekkerder dan boterkoek met appel? Dit recept voor boterkoek met amandelspijs én appel! Niet te versmaden.
Porties: 16 personen
Ronde springvorm 24 cm (zie tips boven het recept voor een rechthoekige bakvorm)

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei M
  • 1 mespunt zout
  • rasp van een citroen

Vulling

Instructies

  • Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Klop de boter en suiker romig. Voeg het ei en zout toe, mix tot een egale massa. Als laatst voeg je de bloem en citroenrasp toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Met een spatel of de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm.

Vulling

  • Klop het ei los en kneed de helft hiervan in een aparte kom met de amandelspijs tot een smeuïg mengsel. Verdeel de spijs over het deeg dat al in de bakvorm zit.
  • Schil de appels en snij deze in partjes. Leg de partjes gewaaierd op de boterkoek, druk ze een beetje vast in de spijs. Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het resterende losgeklopte ei.
  • Bak de boterkoek in 35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). Hij wordt iets minder goudbruin dan je van boterkoek gewend bent, dat komt door de appels. Laat hem niet in de oven staan tot hij wel mooi goudbruin is, want daar wordt de koek droog van.
  • Laat de koek afkoelen en snij in stukjes.

Tips

Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 4 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Jacco schreef:

    Gewoonweg top ben al bezig om al je boekn te bestellen bij Bol.com
    Heb de 1ste al binnen gewldig gewoom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept