Eierkoeken zijn bij velen een favoriet tussendoortje; ik zie ze dan ook vaak terugkomen tussen alle foto’s van thuisbaksels die ik toegestuurd krijg. In het najaar kan ik het niet laten om populaire recepten in een speculaasjasje te steken. Deze speculaas eierkoeken met amandelmeel waren een regelrecht succes! Doordat ik ze met amandelmeel maakte zijn deze eierkoeken ook nog eens glutenvrij.
Speculaas eierkoeken
In 2015 bakte ik voor het eerst zelf eierkoeken, daaruit kwam mijn basisrecept voor eierkoeken voort. Daarna heb ik al vele variaties gedeeld waaronder bijvoorbeeld carrot cake eierkoeken (ook zalig!), maar een variant met speculaaskruiden ontbrak nog in mijn collectie. Het bleek er eentje om niet te willen missen, want amandelmeel en speculaaskruiden gaan heel goed samen.
Bakken met amandelmeel
In het geval van eierkoeken kun je qua meelsoort eigenlijk alle kanten op. Eierkoeken horen met bloem gemaakt te worden, maar ik heb ze ook al wel eens met een combinatie van havermout en amandelmeel gemaakt. En dan nu natuurlijk deze variant met alleen amandelmeel. Heerlijk vind ik dat, wanneer je met een recept zo leuk kunt variëren.
Het geldt niet voor elk baksel dat je zo makkelijk 1:1 kunt wisselen van meelsoort. Amandelmeel heeft een heel ander effect op een baksel, omdat amandelen vet bevatten en amandelmeel daardoor dus ook. Lees meer over bakken met amandelmeel.
Hoi Laura, in het recept staat dat je amandelmeel gebruikt maar in de omschrijving heb je dan per ongeluk gezegd dat je de bloem door het eiermengsel moet scheppen 🙂 Maar lijkt me wel erg lekker, ga ik eens uitproberen binnenkort
Oeps! Goed gezien en meteen even aangepast, dankjewel.
Dit lijkt me een heerlijk recept, is er ook een mogelijkheid dat hij iets gezonder word zonder die 100 gram suiker?
In een recept van een andere blogster is er sprake van 1 of 2 eetlepels agavestroop, dus ik neem aan minder suiker kan wel. Ik zou b.v. 75 gram suiker doen. Of b.v. 40 gram erythritol en 35 gram gewone suiker. Dezelfde hoeveelheden amandelmeel en eieren zijn daarbij gebruikt.
Dank je wel voor je reactie. Ik ga het eens proberen.
Ik heb ze net gemaakt met zoetstof in plaats van suiker en dat is heel goed gelukt! 12,5 gram canderel in plaats van 100 gram suiker
Hoeveel moet de baktemperatuur zijn van een heteluchtoven? Wordt bijna nooit vermeld. Bijvoorbaat dank.
Dat komt omdat al mijn recepten met onder- en bovenwarmte zijn gebakken en het per oven kan verschillen. Ik adviseer om bij het bakken in heteluchtovens de temperatuur in mijn recepten met 10-20% te verlagen. Veel bakplezier!
Oo wat goed Alinda, heel erg bedankt.
Bedankt Laura, dat je regelmatig glutenvrije bakrecepten plaatst. Ben ik blij mee.
Dat vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Waarom is het recept niet meer te zien? Wilde dit van het weekend maken ….
We hadden helaas problemen met de website waar ik heel druk mee bezig was, alles werkt nu weer normaal!
Top! Kan ik hem alsnog maken! 🙂 😀
Net de eierkoeken met amandelmeel gemaakt maar blijven rare gedrochten. Ze liepen ook niet uit bleven bergjes
Wat vervelend zeg! Was het wel een mooie luchtig beslag?
Net gemaakt maar vond enorm zoet. Smaak verder was prima. Deed me door het erge zoete aan gevuld speculaas denken. Verder liepen ze inderdaad uit en bleven ook nogal plat, maar op de foto zijn ze dat ook. En ook erg moeilijk om ze heelhuids van het bakpapier af te krijgen. Jammer, dus blijft bij deze ene keer.
Jammer om te horen! Je zou uiteraard kunnen proberen minder suiker toe te voegen. Ze horen uit te lopen/plat te worden. Heb je ze goed af laten koelen voor je ze van het bakpapier haalde?
Ik heb deze gemaakt met 75 gr honing ipv het suiker, smaakt prima! Vallen alleen wel gauw uit elkaar… Hoe kan dat?
Heb de eieren met honing 5 minuten gemixt met de mixer. Dit werd super luchtig, zou het daar aan liggen?
Zou daar inderdaad mee te maken kunnen hebben, maar dat durf ik je niet precies te zeggen omdat ik het niet getest heb.
Hi Laura, weet jij toevallig als ik de eierkoeken met de airfryer maak hoeveel graden het dan moet?
Dat heb ik zelf niet getest, maar zou het zelf wat lager zetten omdat het vaak wat sterker is.
Ik heb ze gemaakt met citroenrasp. Die heb ik er met de elektrische garde nog doorgeklopt. De rest met spatel.
Het eimengsel geklopt tot het eruit zag als dikke slagroom (maar geen vlokken of pieken).
Twee eetlepels beslag per eierkoek en dan langs de randen het beslag wat omhoog getrokken. Mijne zijn niet uitgelopen maar ook nauwelijks gerezen. Nog tips hoeik ze meer gerezen krijg??
Zijn ze minder gerezen dan op de foto? Voldoende (maar ook niet teveel) bakpoeder gebruikt? Voorzichtig erdoor spatelen is ook belangrijk.