Speculaas eierkoeken met amandelmeel

Gepost: 25 oktober 2022 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Speculaas eierkoeken met amandelmeel

Eierkoeken zijn bij velen een favoriet tussendoortje; ik zie ze dan ook vaak terugkomen tussen alle foto’s van thuisbaksels die ik toegestuurd krijg. In het najaar kan ik het niet laten om populaire recepten in een speculaasjasje te steken. Deze speculaas eierkoeken met amandelmeel waren een regelrecht succes! Doordat ik ze met amandelmeel maakte zijn deze eierkoeken ook nog eens glutenvrij.

Speculaas eierkoeken

In 2015 bakte ik voor het eerst zelf eierkoeken, daaruit kwam mijn basisrecept voor eierkoeken voort. Daarna heb ik al vele variaties gedeeld waaronder bijvoorbeeld carrot cake eierkoeken (ook zalig!), maar een variant met speculaaskruiden ontbrak nog in mijn collectie. Het bleek er eentje om niet te willen missen, want amandelmeel en speculaaskruiden gaan heel goed samen.

Bakken met amandelmeel

In het geval van eierkoeken kun je qua meelsoort eigenlijk alle kanten op. Eierkoeken horen met bloem gemaakt te worden, maar ik heb ze ook al wel eens met een combinatie van havermout en amandelmeel gemaakt. En dan nu natuurlijk deze variant met alleen amandelmeel. Heerlijk vind ik dat, wanneer je met een recept zo leuk kunt variëren.

Het geldt niet voor elk baksel dat je zo makkelijk 1:1 kunt wisselen van meelsoort. Amandelmeel heeft een heel ander effect op een baksel, omdat amandelen vet bevatten en amandelmeel daardoor dus ook. Lees meer over bakken met amandelmeel.

Speculaas eierkoeken met amandelmeel (3)

Glutenvrije eierkoeken met amandelmeel

Oorspronkelijk horen eierkoeken gemaakt te worden met bloem als basisingrediënt. Als je al even naar het recept hieronder bent gescrolld dan zal je zijn opgevallen alleen maar amandelmeel heb gebruikt als meelsoort. Niet alleen leek het me leuk om eens te experimenteren met amandelmeel in dit recept, maar ook kon ik op deze manier een glutenvrij recept voor eierkoeken ontwikkelen. Win-win!

De smaak en structuur is iets anders dan wanneer je bloem gebruikt, onder andere doordat amandelmeel grover is dan bloem en de koeken van binnen wat smeuïger worden door het gebruik van amandelmeel. Maar het is een absoluut succesnummer, speculaas eierkoeken met amandelmeel.

Wil je al mijn tips lezen over glutenvrij bakken en welke meelsoortenmix ik aanraad om bloem in bakrecepten te vervangen? Lees dan mijn artikel ‘Glutenvrije bakken doe je zo‘.

Meer eierkoeken recepten

Wil je toch liever aan de bak met een eierkoeken recept zonder amandelmeel? Dan heb ik genoeg recepten voor je online staan:

En dan is er natuurlijk ook de klassieker, het basisrecept voor eierkoeken waarnaar ik hierboven al verwees. Dat basisrecept vind je ook in de vorm van een printable op het blog, helemaal in de stijl van mijn kinderbakboeken met duidelijke stap-voor-stap illustraties.

Speculaas eierkoeken met amandelmeel (2)

Veelgestelde vragen

Kan ik deze eierkoeken met amandelmeel ook zonder speculaaskruiden maken?

Zeker weten. Vervang de speculaaskruiden in onderstaand recept dan door de rasp van een halve citroen.

Kan de suiker ook vervangen of verminderd worden?

Dit heb ik niet getest, dus dit durf ik niet te zeggen. Mocht je het testen, deel het dan vooral hieronder in de reacties zodat andere lezers er ook wat aan hebben.

Kan ik het amandelmeel ook vervangen door bloem?

Als je eierkoeken wil maken zonder amandelmeel, maar wel graag speculaaskruiden door het beslag wil mengen dan raad ik je aan om mijn basisrecept voor eierkoeken te maken. Laat de citroenrasp weg en vervang dit door twee theelepels speculaaskruiden.

 

Speculaas eierkoeken met amandelmeel

Opslaan
Recept afdrukken

4.71 van 24 stemmen

Speculaas eierkoeken met amandelmeel

Deze speculaas eierkoeken met amandelmeel waren een regelrecht succes! Doordat ik ze met amandelmeel maakte zijn deze eierkoeken ook nog eens glutenvrij.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • amandelschaafsel ter decoratie

Instructies

  • Klop de eieren en suiker goed luchtig (ik mixte ongeveer 5 minuten in mijn staande mixer). Voeg dan amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Schep op een met bakpapier beklede bakplaat met een eetlepel hoopjes van het beslag. Een flink volle eetlepel per eierkoek is voldoende.
  • Maak de hoopjes beslag niet te dicht op elkaar, ze zullen nog iets uitlopen en rijzen.
  • Verdeel wat amandelschaafsel ter decoratie over de eierkoeken.
  • Bak de eierkoeken in 10 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Om uitdrogen te voorkomen kun je de eierkoeken het beste zo snel mogelijk luchtdicht verpakken. Zo blijven ze wel een weekje goed. Je kunt ze ook invriezen om ze nog langer te bewaren (tot drie maanden).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Hoi Laura, in het recept staat dat je amandelmeel gebruikt maar in de omschrijving heb je dan per ongeluk gezegd dat je de bloem door het eiermengsel moet scheppen 🙂 Maar lijkt me wel erg lekker, ga ik eens uitproberen binnenkort

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeps! Goed gezien en meteen even aangepast, dankjewel.

  2. Ylona schreef:

    Dit lijkt me een heerlijk recept, is er ook een mogelijkheid dat hij iets gezonder word zonder die 100 gram suiker?

  3. Marijke schreef:

    In een recept van een andere blogster is er sprake van 1 of 2 eetlepels agavestroop, dus ik neem aan minder suiker kan wel. Ik zou b.v. 75 gram suiker doen. Of b.v. 40 gram erythritol en 35 gram gewone suiker. Dezelfde hoeveelheden amandelmeel en eieren zijn daarbij gebruikt.

  4. Ylona schreef:

    Dank je wel voor je reactie. Ik ga het eens proberen.

  5. Alinda schreef:

    Ik heb ze net gemaakt met zoetstof in plaats van suiker en dat is heel goed gelukt! 12,5 gram canderel in plaats van 100 gram suiker

  6. Rien schreef:

    Hoeveel moet de baktemperatuur zijn van een heteluchtoven? Wordt bijna nooit vermeld. Bijvoorbaat dank.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt omdat al mijn recepten met onder- en bovenwarmte zijn gebakken en het per oven kan verschillen. Ik adviseer om bij het bakken in heteluchtovens de temperatuur in mijn recepten met 10-20% te verlagen. Veel bakplezier!

  7. Ylona schreef:

    Oo wat goed Alinda, heel erg bedankt.

  8. Marijke schreef:

    Bedankt Laura, dat je regelmatig glutenvrije bakrecepten plaatst. Ben ik blij mee.

  9. Antoinette schreef:

    Waarom is het recept niet meer te zien? Wilde dit van het weekend maken ….

    1. Laura's Bakery schreef:

      We hadden helaas problemen met de website waar ik heel druk mee bezig was, alles werkt nu weer normaal!

  10. Antoinette schreef:

    Top! Kan ik hem alsnog maken! 🙂 😀

  11. Bea schreef:

    Net de eierkoeken met amandelmeel gemaakt maar blijven rare gedrochten. Ze liepen ook niet uit bleven bergjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Was het wel een mooie luchtig beslag?

  12. Emma schreef:

    Net gemaakt maar vond enorm zoet. Smaak verder was prima. Deed me door het erge zoete aan gevuld speculaas denken. Verder liepen ze inderdaad uit en bleven ook nogal plat, maar op de foto zijn ze dat ook. En ook erg moeilijk om ze heelhuids van het bakpapier af te krijgen. Jammer, dus blijft bij deze ene keer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer om te horen! Je zou uiteraard kunnen proberen minder suiker toe te voegen. Ze horen uit te lopen/plat te worden. Heb je ze goed af laten koelen voor je ze van het bakpapier haalde?

  13. Andrea schreef:

    Ik heb deze gemaakt met 75 gr honing ipv het suiker, smaakt prima! Vallen alleen wel gauw uit elkaar… Hoe kan dat?
    Heb de eieren met honing 5 minuten gemixt met de mixer. Dit werd super luchtig, zou het daar aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zou daar inderdaad mee te maken kunnen hebben, maar dat durf ik je niet precies te zeggen omdat ik het niet getest heb.

  14. Marie schreef:

    Hi Laura, weet jij toevallig als ik de eierkoeken met de airfryer maak hoeveel graden het dan moet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou het zelf wat lager zetten omdat het vaak wat sterker is.

  15. Truus schreef:

    Ik heb ze gemaakt met citroenrasp. Die heb ik er met de elektrische garde nog doorgeklopt. De rest met spatel.
    Het eimengsel geklopt tot het eruit zag als dikke slagroom (maar geen vlokken of pieken).
    Twee eetlepels beslag per eierkoek en dan langs de randen het beslag wat omhoog getrokken. Mijne zijn niet uitgelopen maar ook nauwelijks gerezen. Nog tips hoeik ze meer gerezen krijg??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn ze minder gerezen dan op de foto? Voldoende (maar ook niet teveel) bakpoeder gebruikt? Voorzichtig erdoor spatelen is ook belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept