Een tijdje terug vroeg ik op Instagram naar de recepten die jullie graag wilden zien. Ik koos uit de lange lijst een paar lekkere dingen uit die nog niet online stonden en liet jullie vervolgens stemmen. De winnaar is de frambozen cakerol, die volgt later deze maand. Maar ook de citroen boterkoek bleek populair te zijn. Ik kon het eenmaal in de keuken niet laten om er toch nog een draai aan te geven, dus het werd een amandel-citroen boterkoek. Nog lekkerder als je het mij vraagt. Ik heb momenteel iets met boterkoek, kan er zo nog wel 10 uit mijn mouw schudden. Maar eerst geniet ik nog even van mijn huidige favorieten, dat zijn is deze frisse variant en natuurlijk de stroopwafel boterkoek.
Amandel-citroen boterkoek
Amandel-citroen boterkoek
Een frisse citroen boterkoek is altijd lekker, maar wanneer je er stukjes amandel aan toevoegdt wordt het een heerlijke luxe boterkoek.
Porties: 14 puntjes
Ronde 24 cm vorm
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- half ei (M)
- 250 gram bloem
- snuf zout
- rasp van 1 citroen
- 2 tl citroen-extract (of 2 el citroenrasp)
- 80 gram amandelen fijngehakt
- ter decoratie: extra amandelen
- losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei
Instructies
-
Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout, citroenrap en citroen-extract kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
-
Voeg dan de stukjes amandelen toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
-
Neem een ronde 24 cm springvorm, bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
-
Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
-
Trek met een vork een patroon in de boterkoek en druk er de extra amandelen in een patroon naar keuze in. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
-
Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
-
Laat afkoelen en snijd in puntjes.
Bewaren
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik neem aan dat je 2 eetlepels citroensap bedoeld ipv 2 eetlepels citroenrasp
Dat denk ik niet hoor
2 tl citroen extract vervang je niet met 2 el citroenrasp volgens mij.
Even nagezocht
2 tl. van citroenschil is gelijk aan 1 theelepel. citroenextract
Zou dus 4 tl zijn, volgens mij dus ongeveer 1 eetlepel dus.
Vandaar dat ik dacht 2el citroensap
Ik zal het eens uittesten 🙂
3 tl staat gelijk aan 1 el, maar in mijn ervaring heb je dus meer nodig om de smaak van het extract te kunnen evenaren. Ik bedoelde wel echt citroenrasp.
In alle supermarkten, waar ik ben geweest was er geen bloem. Kan ik in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel of volkoren speltmeel gebruiken?
Wat balen nu he. Dat geeft allemaal wel echt een ander resultaat. Boterkoek hoort niet te rijzen (wordt dan meer een cake of blondie) en volkorenmeel geeft een andere resultaat in structuur. Maar het is natuurlijk geen ramp!
Ja, echt wel! Ik had nog een klein beetje bloem. Die heb ik aangevuld met volkoren tarwemeel. Ik weet niet hoe de structuur hoort te zijn, maar de koek is goed gelukt! Hij is erg lekker geworden! Lekker fris! 🙂
Ja, echt wel! Ik had nog een klein beetje bloem. Die heb ik aangevuld met volkoren tarwemeel. Ik weet niet hoe de structuur hoort te zijn, maar de koek is goed gelukt! Hij is erg lekker geworden! Lekker fris! 🙂
Ah blij dit te lezen!
Hoi Laura,
Kun je de citroenextract ook vervangen door citroensap? En wat is dan de verhouding?
Gr Anouk
Nee, dat kan helaas niet.
Hoi Laura, zou de ronde vorm ook vervangen kunnen worden door een vierkante of langwerpige cakevorm? Zo ja, welke maten raad je hiervoor aan?
Groetjes
Ja hoor dat kan zeker! Kun je het beste even omreken: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Top, het is perfect gelukt ? Heb er ook wat amandelspijs tussen gedaan, maakt het extra smeuïg. Zalig recept!
Oh ook lekker zeg! Goede variatie!
Hoi Laura,
Ik heb hem ook zojuist gemaakt voor een traktatie morgen op mijn werk.
Ik vond het beslag alleen wat weinig voor een bakblik van 24cm of is er dan iets mis gegaan?
Hij ruikt heerlijk overigens 😉
Groetjes,
Judith
De boterkoek zou ongeveer twee cm dik moeten zijn, klopt dat ongeveer?
Ik heb ze vorig weekend op zaterdag gemaakt en echt super lekker! Op maandag was alles op! Boterkoek wat perfect gelukt! Dank voor je recept! Ik heb m gepromoot op mijn vrije tijd bak instagram 🙂
Ah wat goed! En lief, thanks 😀
Gemaakt , maar dan met ongezouten cashewnoten i.p.v amandelen , erg lekker !
Met geraspte verse gember en citroenrasp. Heerlijk! In 30 min klaar en in 30 min op. ?
Ik krijg geen stevig deeg. Hoort dat? Het is nog best plakkerig.
Dat kan gebeuren als je boter net iets te warm is, eventueel kun je het even laten rusten in de koelkast, maar het is geen probleem als je deeg wat plakkerig is.
Kan ik citroen rasp ergens anders door vervangen in cake of eierkoeken
Vaak is er een zuur nodig om de bakingsoda te activeren, dus citroensap zou bijvoorbeeld ook kunnen werken. Zonder is geen optie.
Is het ook mogelijk om amandelmeel te gebruiken in plaats van gehakte amandelen?
Dat kun je proberen maar zal wel een andere structuur geven.
Heerlijk!! Al vaker gemaakt,ook positieve reacties van anderen die het proefden!