Amandel-citroen boterkoek

Amandel-citroen boterkoek
101

Een tijdje terug vroeg ik op Instagram naar de recepten die jullie graag wilden zien. Ik koos uit de lange lijst een paar lekkere dingen uit die nog niet online stonden en liet jullie vervolgens stemmen. De winnaar is de frambozen cakerol, die volgt later deze maand. Maar ook de citroen boterkoek bleek populair te zijn. Ik kon het eenmaal in de keuken niet laten om er toch nog een draai aan te geven, dus het werd een amandel-citroen boterkoek. Nog lekkerder als je het mij vraagt. Ik heb momenteel iets met boterkoek, kan er zo nog wel 10 uit mijn mouw schudden. Maar eerst geniet ik nog even van mijn huidige favorieten, dat zijn is deze frisse variant en natuurlijk de stroopwafel boterkoek.

Amandel-citroen boterkoek

Een frisse citroen boterkoek is altijd lekker, maar wanneer je er stukjes amandel aan toevoegdt wordt het een heerlijke luxe boterkoek.
Porties: 14 puntjes
Ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 tl citroen-extract (of 2 el citroenrasp)
  • 80 gram amandelen fijngehakt
  • ter decoratie: extra amandelen
  • losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout, citroenrap en citroen-extract kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de stukjes amandelen toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een ronde 24 cm springvorm, bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Trek met een vork een patroon in de boterkoek en druk er de extra amandelen in een patroon naar keuze in. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in puntjes.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Tom schreef:

    Ik neem aan dat je 2 eetlepels citroensap bedoeld ipv 2 eetlepels citroenrasp

    1. Fleur schreef:

      Dat denk ik niet hoor

      1. Tom schreef:

        2 tl citroen extract vervang je niet met 2 el citroenrasp volgens mij.

        1. Tom schreef:

          Even nagezocht

          2 tl. van citroenschil is gelijk aan 1 theelepel. citroenextract

          Zou dus 4 tl zijn, volgens mij dus ongeveer 1 eetlepel dus.
          Vandaar dat ik dacht 2el citroensap

          Ik zal het eens uittesten 🙂

          1. Laura's Bakery schreef:

            3 tl staat gelijk aan 1 el, maar in mijn ervaring heb je dus meer nodig om de smaak van het extract te kunnen evenaren. Ik bedoelde wel echt citroenrasp.

  2. Hanneke schreef:

    In alle supermarkten, waar ik ben geweest was er geen bloem. Kan ik in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel of volkoren speltmeel gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat balen nu he. Dat geeft allemaal wel echt een ander resultaat. Boterkoek hoort niet te rijzen (wordt dan meer een cake of blondie) en volkorenmeel geeft een andere resultaat in structuur. Maar het is natuurlijk geen ramp!

      1. Hanneke schreef:

        Ja, echt wel! Ik had nog een klein beetje bloem. Die heb ik aangevuld met volkoren tarwemeel. Ik weet niet hoe de structuur hoort te zijn, maar de koek is goed gelukt! Hij is erg lekker geworden! Lekker fris! 🙂

  3. Hanneke schreef:

    Ja, echt wel! Ik had nog een klein beetje bloem. Die heb ik aangevuld met volkoren tarwemeel. Ik weet niet hoe de structuur hoort te zijn, maar de koek is goed gelukt! Hij is erg lekker geworden! Lekker fris! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah blij dit te lezen!

      1. Anouk schreef:

        Hoi Laura,
        Kun je de citroenextract ook vervangen door citroensap? En wat is dan de verhouding?
        Gr Anouk

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, dat kan helaas niet.

  4. Romina schreef:

    Hoi Laura, zou de ronde vorm ook vervangen kunnen worden door een vierkante of langwerpige cakevorm? Zo ja, welke maten raad je hiervoor aan?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Kun je het beste even omreken: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

      1. Romina schreef:

        Top, het is perfect gelukt 😉 Heb er ook wat amandelspijs tussen gedaan, maakt het extra smeuïg. Zalig recept!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oh ook lekker zeg! Goede variatie!

  5. Judith schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb hem ook zojuist gemaakt voor een traktatie morgen op mijn werk.
    Ik vond het beslag alleen wat weinig voor een bakblik van 24cm of is er dan iets mis gegaan?

    Hij ruikt heerlijk overigens 😉

    Groetjes,
    Judith

    1. Laura's Bakery schreef:

      De boterkoek zou ongeveer twee cm dik moeten zijn, klopt dat ongeveer?

  6. Carlijn schreef:

    Ik heb ze vorig weekend op zaterdag gemaakt en echt super lekker! Op maandag was alles op! Boterkoek wat perfect gelukt! Dank voor je recept! Ik heb m gepromoot op mijn vrije tijd bak instagram 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat goed! En lief, thanks 😀

  7. Judith schreef:

    Gemaakt , maar dan met ongezouten cashewnoten i.p.v amandelen , erg lekker !

  8. GdH schreef:

    Met geraspte verse gember en citroenrasp. Heerlijk! In 30 min klaar en in 30 min op. 😇

  9. Rianne schreef:

    Ik krijg geen stevig deeg. Hoort dat? Het is nog best plakkerig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan gebeuren als je boter net iets te warm is, eventueel kun je het even laten rusten in de koelkast, maar het is geen probleem als je deeg wat plakkerig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *