Gingerbread sandwichkoekjes met karamel

Gepost: 14 december 2017 Laatst bewerkt: 14 juli 2024
Gingerbread sandwichkoekjes met karamel

Vorig jaar had ik een flinke portie gingerbread koekdeeg gemaakt. Meer dan ik nodig had bleek later, maar wat extra deeg is nooit weg bij dit recept als je het mij vraagt. Ik besloot met de restjes wat te experimenteren en gebruikte het uiteindelijk voor deze gingerbread sandwichkoekjes met karamel.

Een goed geslaagd experiment, want ik besloot ter plekke dat dit zó ontzettend lekker was dat ik het recept moest delen met jullie. Bij deze dus! Ik gebruikte zelf vorig jaar karamelspread uit een potje, maar ik geef je een recept waarmee je het zelf ook kunt maken.

BAKTIP: Om het deeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas of kommetje als uitsteker te gebruiken.

gingerbread sandwich koekjes met karamel 2a
gingerbread sandwich koekjes met karamel 3a

 

Gingerbread koekjes met karamel

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Gingerbread sandwichkoekjes met karamel

Deze gingerbread sandwichkoekjes met karamel zijn een lust voor het oog (én de maag!) en passen zonder twijfel perfect bij de feestdagen.
Porties: 40 sandwiches (= 80 kleine koekjes)

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier
  • 500 gram bloem
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el kaneel
  • 2 tl nootmuskaat
  • snuf zout

Extra nodig

  • ½ recept Royal icing (volgens recept)
  • spuitzak met spuitmondje (nr. 2, Wilton)
  • karamelspread

Instructies

  • Meng de boter, donkerbruine basterdsuiker en stroop tot een romig mengsel. Als stroop kun je gewoon pannenkoekenstroop gebruiken. Voeg de eieren toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Meng de bloem, gember, kaneel, nootmuskaat en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel.
  • Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig. Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en pak deze in met folie. Als plak koelt het deeg sneller af in de koelkast waardoor je eerder verder kunt gaan. Laat het deeg minimaal vier uur rusten voordat je er koekjes uit gaat steken.
  • Rol na het rusten het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 4 mm dikte. Steek kleine rondje koekjes uit van ongeveer 4 cm in doorsnede.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de koekjes even op de bakplaat liggen, verplaats ze daarna naar een rooster waar ze helemaal kunnen afkoelen.
  • Terwijl de koekjes afkoelen, maak je de Royal icing. Vul je spuitzak (met spuitmondjermee en decoreer de helft van de koekjes met kleine sneeuwvlokken. Laat de icing goed uitharden, dit zal minimaal 2 uur nodig hebben voor deze kleine koekjes.
  • Als de icing is uitgehard, kun je de sandwiches maken. Gebruik ongeveer een theelepel karamel per sandwich en druk de koekjes zachtjes op elkaar.

Tips

  • De karamelspread kan uit een potje komen, of je maakt het zelf. Met dit recept voor snelle karamel kun je heerlijke sandwichkoekjes maken, maar ook met dulce de leche is het mogelijk.
  • Ook handig: ’s avonds het deeg maken zodat je de volgende ochtend gelijk kunt beginnen.
Tips

Je kunt inderdaad heel erg veel koekjes maken met het recept. Halveer het gerust, of gebruik de andere helft van het deeg voor andere gingerbread koekjes.
Bewaren

De koekjes zonder karamel kun je lang bewaren, in een trommel minstens 4 weken. Met karamel zou ik de koekjes persoonlijk dezelfde of volgende dag nog opeten, dan zijn ze het lekkerst. Na verloop van tijd worden de koekjes ook minder knapperig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Romy schreef:

    Oh wat lijkt me dit heerlijk en ze zien er ook nog zo leuk uit!! Ik wil deze graag gaan maken voor kerstmis 🙂 Als ik de koekjes alvast op 24 dec bak en dan op 2e kerstdag s ochtends de snelle karamel maak en de koekjes vul, zijn ze dan smiddags nog lekker of kan ik ze beter op het laatste moment vullen?
    Bedankt alvast voor uw reactie!!

    1. Laura Kieft schreef:

      ’s ochtends maken en ’s middags eten kan prima hoor!

  2. Shannon schreef:

    Kan ik eventueel ook ahoornsiroop gebruiken in plaats van suikerstroop?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar ahoorsiroop is wel echt anders dan stroop. Het zal vooral in smaak wat minder vol zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept