Waarom een deeg moet rusten in de koelkast

Gepost: 1 januari 2017 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Waarom een deeg moet rusten in de koelkast
4

Voor iedereen die op het gebied van bakken goede voornemens heeft, leg ik nog eens uit waarom een deeg moet rusten in de koelkast. Of dit nou voor koekjes of een taartbodem is. Mocht je dat nog niet doen, lijkt het mij een prima moment om daarmee te gaan starten. Even een uurtje geduld. Dan ligt je deeg te rusten en kun jij ondertussen de keuken vast opruimen en andere voorbereidingen treffen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar ik weet ook dat het koelen van deeg iets is dat veel wordt overgeslagen. Als je dat koekdeeg hebt gemaakt wil je gewoon gelijk verder, des te sneller heb je zo’n warm koekje in je hand om op te eten. Voor het lekkerste koekje, moet je alleen een beetje geduld hebben en het deeg laten rusten. Ik leg je uit waarom.

Stevig deeg

Een koekdeeg maak je met zachte boter, dat maakt je deeg automatisch ook zacht. Dat betekent onder andere dat het wat plakkeriger is als je het gelijk wilt verwerken, maar ook dat het makkelijk uitloopt in de oven. Een deeg dat je koelt is een stuk steviger en kouder. Het plakt minder of niet, is makkelijk te verwerken en loopt -afhankelijk van de receptuur- nauwelijks uit.

Als het net uit de koelkast komt, kan het deeg te hard zijn om uit te rollen. Dan scheurt het gelijk. Daarom kneed ik een koud deeg nog even kort en snel door met de hand voordat ik het uitrol. Dat werkt veel prettiger.

Lekkerdere koekjes

Koekjes of taarten met zandtaartdeeg worden daadwerkelijk lekkerder als je het laat rusten in de koelkast. Smaken trekken goed door en de uiteindelijke koekjes (of taartbodems) krijgen een betere structuur.

Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Ik mag zelf het deeg graag al een dag van tevoren maken. Zeker bij bijvoorbeeld speculaas of gingerbread koekjes, de smaak wordt dan zoveel lekkerder.

koekjesdeeg 2a

Rustige gluten = knapperige koekjes

Gek op knapperige koekjes? Laat het dan zeker koelen. In -de meeste- koekjes zitten gluten, die maken koekjes taaier. Maar als je het deeg laat rusten, ontspannen die gluten. Ontspannen gluten zorgen voor knapperige koekjes. En dat is toch wel het lekkerst.

Meer dan genoeg redenen dus om die tijd te nemen of gewoon je deeg al een avond eerder te maken als je het mij vraagt. Kun je nog wel wat meer tips gebruiken als het aankomt op koekjes bakken? Lees dan onderstaande artikelen eens.

EXTRA KOEKJES TIPS

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Joyce schreef:

  Nu begrijp ik waarom mijn ‘ijzerkoekjes’ een mislukking werden.
  Had na het deeg bereiden de koekjes uitgestoken en meteen op een heet ijzer gelegd om te bakken, het werd één grote smurrie. Dacht dat het door het nieuwe ijzer kwam of door de temperatuur van het ijzer. Vond het zonde om de andere uitgestoken koekjes weg te gooien dus legde ze in de koelkast zodat ik zelf ook kon afkoelen 😉
  2 dagen later toch weer een poging gedaan en ze werden prachtig èn heel lekker!!

 2. Apple schreef:

  ik zie heel vaak bij amerikaanse recepten dat hun koekjes deeg met een ijslepel bolletjes maken en als je ze dan gaat bakken worden ze gelijkmattige ronde koekjes. Kan dat ook met zandkoekjesdeeg? ?

 3. linda schreef:

  Laura, ik weet niet wat er scheelt maar van je site handige baktips kan ik niets opslaan op pinterest. Hebben nog mensen daar problemen mee?

 4. Marianne schreef:

  Hoi Laura, ik heb speculaasdeeg gemaakt en 2 dagen laten rusten in de koelkast maar nu wilde ik gevulde speculaas maken maar krijg het niet uitgerold. het scheurt en breekt aan alle kanten. Toch precies het recept aangehouden. Wat kan ik nog doen om het toch te laten lukken?
  Groetjes, Marianne

 5. Audrey schreef:

  Oud artikel, I know, maar toch een vraag: hoe zit het met sloffendeeg? Voor mijn bakplanning rond mijn verjaardag zou het me goed uitkomen om dat al zo’n 24 uur van tevoren te maken en zo lang te laten rusten daarna.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor, daarmee kan dat ook prima. Zolang je het goed luchtdicht verpakt!

 6. Ineke schreef:

  Hoi Laura. Ik heb voor het eerst sloffendeeg gemaakt. 25 min. Gebakken op 180 gr. Het resultaat zag er goed uit, maar bij het aansnijden bleek dat de zijkanten knetter hard waren. De rest was prima. Wat is er mis gegaan

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je niks aan het recept veranderd?

 7. Tatjana Weiss schreef:

  Hallo ,

  Ik heb vraagje :

  Kan ik vanavond deeg koekjes maken en in frigo en morgen bakken of zal moeilijk zijn ?

  Grtje Tatjana

 8. Max van Houtum schreef:

  Hi, moet het deeg zijn afgedekt bij het rusten of m gewoon open in de koelkast?

  Super recepten trouwens! 🙂

  Max

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik dek het altijd af: zo bescherm je je deeg van eventueel vocht of geurtjes van de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *