Speculaascake

Gepost: 25 november 2022 Laatst bewerkt: 15 oktober 2025
Speculaascake

Als je met dit speculaascake recept aan de bak gaat, kun je naderhand niet alleen genieten van een heerlijk stuk cake. Je krijgt er een keuken gevuld met een zalige speculaaskruidengeur bij cadeau! Alleen al daarom wil je deze speculaas tulband echt een keer bakken.

Het speculaascake recept van Laura

Op Laura’s Bakery staan vele cakerecepten, maar met Sinterklaas op komst mocht een speculaascake van mijn hand niet ontbreken. Ik nam hiervoor mijn recept voor een appel-pecan gingerbread tulband als basis. Daardoor ontdekte ik dat ik al twee tulbandcakes met gingerbreadkruiden heb ontwikkeld (dit is de andere), maar nog geen één speculaascake recept. Schandalig! 😉

Onderstaand speculaascake recept kun je zien als een basisrecept, maar ik heb het in een tulband bakvorm gegoten vanwege het feestelijke uiterlijk. De bereiding is lekker simpel en je kunt er heerlijke variaties mee maken. Scroll verder naar beneden voor mijn tips om er een speculaascake met appel, chocolade, rozijnen of noten van te maken.

Wat is het verschil tussen speculaascake en kruidcake?

Er zijn verschillende manieren om een kruidcake te maken en deze cake met speculaaskruiden is een voorbeeld daarvan, maar ik maakte ook al eens een lichte kruidcake met een andere specerijenmix.

Een kruidcake is niet te verwarren met een kruidkoek, wat weer meer op ontbijtkoek dan op cake lijkt. Al deze recepten hebben als overeenkomst dat de specerijenmix centraal staat als smaakmaker.

BAKTIP: Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Met deze bakvormen maak je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk!

Speculaascake maken

Speculaascake met diverse soorten smaken

Met dit speculaascake recept heb je een mooie basis om mee te variëren. Je kunt diverse smaken aan de cake toevoegen en zo tover je iedere keer weer een andere cake uit de oven. Ondanks onderstaande aanpassingen blijft de baktijd en -temperatuur hetzelfde.

Appel

Wil je deze speculaas tulband cake omtoveren in een appel speculaascake? Geen probleem! Met maar een kleine aanpassing smul jij van een speculaascake met appel. Ik zet de stappen voor je op een rij:

  • Zet niet alleen de ingrediënten voor onderstaande tulband op je boodschappenlijst, maar ook twee appels. Jonagold of Elstar bijvoorbeeld.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Doe ze in een schaaltje met een eetlepel bloem en hussel door elkaar.
  • Als je speculaascakebeslag klaar is spatel je de stukjes appel door het beslag, verdeel over de goed ingevette tulbandvorm en volg het recept.

Chocolade

Er zijn maar weinig cakerecepten waarbij chocolade geen verrijking is. Je kunt bijvoorbeeld 150 gram witte chocolate chips door het cakebeslag mengen, of de afgebakken en afgekoelde speculaascake decoreren met een laagje gesmolten pure chocolade.

Noten en rozijnen

Een speculaascake met noten is echt een gouden combinatie, net zoals een speculaascake met rozijnen overigens. Deze toevoeging is ook nog eens erg simpel. Zodra je speculaascakebeslag klaar is meng je grof gehakte noten en gewelde rozijnen door het beslag. Je hebt het volgende nodig:

  • 100 gram rozijnen, geweld en droog gedept
  • 100 gram grof gehakte noten, zoals walnoten, pecannoten of amandelen

Recept voor glutenvrije speculaascake

Uiteraard kun je ook een gezonde speculaascake bakken, maar dit vraagt om grotere aanpassingen in de receptuur en dit heb ik nog niet getest. Het bakken van een glutenvrije speculaascake is makkelijker, bijvoorbeeld door een glutenvrije vervanger voor bloem te gebruiken of door de tips in mijn artikel over glutenvrij bakken toe te passen.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Speculaascake bakken

De perfecte speculaascake bakken

Het bakken van de perfecte speculaascake begint bij een goed basisrecept, gelukkig heb je die hier al te pakken. De echte smaakmaker is de speculaaskruiden mix, waar ik onderstaand meer over vertel, evenals de beste bewaartips om je speculaascake zolang mogelijk vers te houden. Lees ook mijn artikel over het bakken van de perfecte cake door om een compacte of droge cake te voorkomen.

Speculaaskruiden voor de speculaascake

Bij het maken van een speculaascake zijn de speculaaskruiden essentieel. Misschien maak jij deze al jaren zelf, maar zo niet dan heb ik een handig recept om je eigen speculaaskruiden te mengen. Het enige dat je hoeft te doen is de kruiden in de juiste verhoudingen door elkaar te mengen. Ik gebruik altijd deze specerijen in mijn speculaaskruiden mix:

  • kaneel
  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • gember
  • foelie
  • kardemom

Soms zie je ook nog andere specerijen zoals witte peper terug in zo’n mix, maar dit is mij te overheersend. De combinatie van bovenstaande kruiden geeft een heerlijke, rijke smaak aan de cake.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

Speculaascake bewaren

De meest belangrijke tip bij het bewaren van cake, is dat je dit nooit in de koelkast moet doen. Cake droogt namelijk uit in de koelkast. Buiten de koelkast verpak ik een cake meestal in folie en bij het invriezen zorg je voor een luchtdichte verpakking. In dit geval verpak je de plakken cake eerst met folie en stop je ze daarna in dit soort handige bewaardozen.

Hoelang blijft speculaascake goed?

Buiten de koelkast en verpakt in folie blijft deze cake met speculaaskruiden maximaal een week goed.

Kun je speculaascake invriezen?

Luchtdicht verpakt kun je de cake max. drie maanden in de vriezer bewaren.

Tips: speculaascake maken

Hoe kan ik een speculaascake maken zonder suiker?

Deze vraag komt vaak binnen, maar helaas heb ik daar geen direct antwoord op. Voor het suikervrij maken van een cakerecept moet er aan meerdere knoppen worden gedraaid en dit moet uitgebreid worden getest. Heb jij de speculaascake succesvol zonder suiker gemaakt? Laat onder het recept in de reacties even weten hoe je dit precies hebt gedaan.

Wanneer kun je een tulband cake uit de bakvorm halen?

Het is in ieder geval belangrijk dat de cake goed gaar is en dat je de bakvorm goed hebt ingevet. Ik leg je er alles over uit in dit uitgebreide artikel.

Kan ik deze tulband ook versieren?

Zeker weten! De meest makkelijke manier om je tulband te versieren is met chocolade. Je hebt ongeveer 150 – 200 gram chocolade nodig. Smelt deze au bain-marie. Daarop kun je nog sprinkles, speculaaskruimels of ander Sinterklaas snoepgoed strooien.

Tips voor de beste speculaascake

Andere speculaas recepten van Laura’s Bakery

Speculaas en Sinterklaas horen onlosmakelijk bij elkaar. De geur van warme specerijen als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel brengt direct die gezellige Sinterklaassfeer in huis. Met speculaas kun je eindeloos variëren, want het geeft elke cake, koek of dessert een kruidige, feestelijke smaak die perfect past bij het heerlijk avondje. Probeer deze speculaas recepten ook eens:

Heb je de bakkriebels te pakken? Neem dan een kijkje bij al onze Sinterklaas baksels en ontdek nog meer kruidige lekkernijen voor het heerlijk avondje.

Speculaascake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.87 van 15 stemmen

Speculaascake recept

Op zoek naar het lekkerste recept voor speculaascake van Laura’s Bakery? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Porties: 22 plakken
2,4 L tulband bakvorm

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 5 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 225 gram boter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren M
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 ml zure room

Instructies

  • Vet de tulband bakvorm goed in, zorg ervoor dat je geen enkel hoekje overslaat. Bestuif hierna met bloem en tik het teveel aan bloem er vanaf.
  • Doe de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en het zout) in een kom en meng door elkaar.
  • Mix in een andere kom de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de eieren (één voor één) en het vanille-extract toe tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg nu ook de zure room toe en mix door het beslag. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe, mix tot het laatste restje bloem is opgenomen.
  • Verspreid het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de cake gaar in een voorverwarmde oven van 160°C voor 60 – 70 minuten (dit is afhankelijk van de exacte tulband bakvorm)
  • Test of de speculaascake gaar is met een cake- of satéprikker. Als er nog beslag aan blijft hangen kun je de cake nog 5 minuten terugzetten in de oven.
  • Is de speculaascake gaar? Laat dan afkoelen en haal uit de vorm na 10-15 minuten.

Tips

Bewaren

De speculaas tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft de speculaascake een week goed. Bewaar een tulband cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. Wilma schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb gisteren de tulband gemaakt en hij is heerlijk !!!

  2. Nathalie schreef:

    Ha Laura, ik heb’ m nu in de oven staan, maar verwacht dat hij mislukt 😔. Ik ben namelijk vergeten de zure room erbij te doen 🥴! Ja, ik weet het… dom dom dom! Maar het beslag smaakte ieder geval héérlijk 😋. Nu maar afwachten 🤭.

  3. Margreet schreef:

    Vandaag de tulband gemaakt..was toch te koud om naar buiten te gaan. In een kleinere vorm, dus nog 6 kleine cakejes erbij kunnen bakken. Twee overrijpe bananen ook maar toegevoegd..plus wat gembersiroop…prachtige fluffy cake, heerlijk!

  4. Laura schreef:

    Hallo! Dit ziet er heerlijk uit. Ik zou deze cake willen malen in een gewone ronde vorm, maar de tulbanden staan niet in de recept omrekenen tool. Hoe doe ik dit dan best voor een vorm van 20 cm doorsnede?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt dan het beste de inhoud van je 20 cm bakvorm opmeten en vergelijken met de inhoud van de tulband uit dit recept. Ik leg er hier wat meer over uit: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  5. Kath schreef:

    Hey Laura,
    Gisteren gemaakt en het hele huis rook vanmorgen nog naar speculaas 🙂
    En hij smaakt heerlijk! Er is nog maar een derde van over…

  6. Anneke schreef:

    Kan ik i.pv. zure room creme fraiche gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zure room heeft de voorkeur i.v.m. het vetpercentage, maar ik denk dat crème fraiche ook prima zal uitpakken.

  7. Hilde schreef:

    Hoi, ik heb de tulband gemaakt, ruikt heerlijk, maar vind ‘m wat droog. Hoe kun je zorgen dat cake wat natter is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er kunnen meerdere oorzaken zijn als hij wat droog uitpakt. Zie hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  8. Lise schreef:

    Ik heb bij de Kruidvat twee van jouw leuke mini tulband bakvormen gekocht. Daarvoor wil ik graag dit recept gebruiken. Hoelang raad jij aan om ze in de oven te bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik denk zo’n 20 minuten.

  9. Shanna schreef:

    5 sterren
    Ik heb deze tulband al meerdere keren gemaakt, en vanavond weer, alleen heeft hij nu 70 minuten in de oven gestaan, en de binnenkant is nog helemaal nat.

    Ik heb alle ingrediënten nagelopen, de tulband is hetzelfde als altijd, alles klopt, ik begrijp er niets van.

    Hij is favoriet bij mijn familie, zo balen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Shanna, wat gek! Heb je altijd een extra thermometer in de oven staan, dat je de temperatuur kunt controleren?

  10. Shanna schreef:

    Nee, misschien is dat een idee! Ik heb hem nu totaal 80 minuten in de oven gehad, en toen was hij gaar. Bedankt voor je reactie!

  11. Decock Carine schreef:

    5 sterren
    Kun je die cake ook in een gewone springvorm bakken van 24cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan. Check wel even goed tijdens het bakken wanneer de cake gaar is. Dat kan iets afwijken met een andere vorm.

  12. Decock Carine schreef:

    Dank je wel hoor laura.👍🫶

  13. Rineke schreef:

    Is het ook mogelijk om dit recept met zelfrijzend bakmeel te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Rineke, dat kan maar check dan even dit artikel voor de verhoudingen https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept