Yoghurtcake

Gepost: 29 maart 2024
Yoghurtcake
13

Een ontzettend makkelijk basisrecept om zelf yoghurtcake te maken. Een cake met yoghurt is lekker smeuïg en toch ook luchtig en fris. 

Een basisrecept voor yoghurtcake

Al jaren bak ik cakerecepten waar ik yoghurt in verwerk, ontzettend lekker vind ik dat. Yoghurtcakes zijn wat minder vet en zwaar dan een reguliere cake en ze zijn smeuïg en luchtig tegelijk. Je hoort het al, ik ben fan! Desalniettemin ontbrak het basisrecept voor een lekkere yoghurtcake op Laura’s Bakery. Daar komt vandaag verandering in. Dit basisrecept smaakt op zichzelf al ontzettend lekker, maar je kunt er ook zelf mee experimenteren. Het vanille-extract kun je bijvoorbeeld vervangen voor citrusvruchtenrasp of je mengt verse blauwe bessen door je yoghurtcakebeslag. Alle tips staan in dit artikel!

Yoghurtcake recepten

Om je een idee te geven van wat er mogelijk is met dit basisrecept, heb ik mijn eerdere yoghurtcake recepten voor je op een rij gezet. Deze kun je bekijken ter inspiratie:

Yoghurtcake maken

Yoghurtcake maken

Ik hoef hier bijna geen woorden aan vuil te maken, want het maken van een yoghurtcake is heel eenvoudig. Binnen 10 minuten staat de cake in de oven en wordt enkel jouw geduld op de proef gesteld. 😉 Zelfs de ingrediënten voor het maken van deze cake met yoghurt heb je waarschijnlijk al wel in huis:

  • Bloem. Ik gebruik meestal patent- of tarwebloem.
  • Bakpoeder. Dit meet ik af met een officiële maatlepelset. De lepel strijk je altijd recht af, nooit een kop erop.
  • Zout. Dit brengt de smaken in balans.
  • Suiker. Het liefst gebruik ik fijne kristalsuiker.
  • Griekse yoghurt. Ik heb Griekse yoghurt met 10% vet gebruikt, maar met 2% kan het ook.
  • Eieren. Onmisbaar, want eieren zorgen voor de juiste binding, structuur en rijzing van deze cake.
  • Vanille-extract. Voor een lekkere subtiele vanillesmaak.
  • Zonnebloemolie. Voor een zachte en smeuïge cake gebruik ik het liefst olie in plaats van boter, maar je kunt het ook door boter vervangen.

Belangrijk bij de bereiding van deze cake is dat je de ingrediënten niet te lang door elkaar mengt. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte stop je direct met mengen, mix je te lang door dan krijg je een taaie cake als resultaat.

Houd je ervan om met yoghurt aan de bak te gaan? Voor meer inspiratie kun je kijken in mijn verzameling met yoghurt recepten!

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding
Cake met yoghurt

Yoghurtcake recept: tips

Kan ik vullingen door de cake mengen?

Dit basisrecept leent zich er perfect voor om bijvoorbeeld rood fruit doorheen te mengen. In dit geval kun je het fruit het beste eerst door 1 of 2 eetlepels bloem wentelen, voordat je het voorzichtig door het beslag spatelt. Als je diepvriesfruit gebruikt dan is het belangrijk dat je het eerst laat ontdooien en uitlekken. Het vocht kan de cake anders te nat maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer lekkere vullingen te bedenken zoals de rasp van citrusvruchten of een swirl van jam.

Kan ik een topping toevoegen?

Ja, dat kan zeker! Een topping breng je altijd pas aan als de cake volledig is afgekoeld. Je kunt denken aan een fris glazuur op basis van 2 el citroensap en 150 gram poedersuiker, of een yoghurtglazuur (wel zo toepasselijk) waarbij je 1 el citroensap door yoghurt vervangt. Een andere manier om de yoghurtcake van een lekkere topping te voorzien is door één van onderstaande frostings te gebruiken. Die kun je vervolgens nog aftoppen met vers fruit naar keuze.

Hoe moet ik yoghurtcake bewaren?

Voor deze cake met yoghurt gelden dezelfde bewaartips als voor gewone cake. Dat betekent dat je de cake het beste buiten de koelkast kunt bewaren, want in de koelkast droogt cake uit. Verpak een cake altijd goed luchtdicht, dan kun je deze maximaal vijf dagen bewaren (of drie maanden in de vriezer).

Kan ik ook een andere bakvorm gebruiken?

In onderstaand recept gebruik ik een cakevorm van 25 cm, maar je kunt er ook prima een plaatcake van maken. In dat geval gebruik je voor onderstaand recept een bakvorm van 25 x 25 cm, bijvoorbeeld. De baktijd zal wat korter zijn, waarschijnlijk heb je aan 45 minuten baktijd voldoende. Hou dit echter altijd zelf goed in de gaten en test met een satéprikker of deze gaar is (dan komt de prikker er schoon uit).

 

Yoghurtcake recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Yoghurtcake recept

Een ontzettend makkelijk basisrecept om zelf yoghurtcake te maken. Een cake met yoghurt is lekker smeuïg en toch minder vet.
Porties: 12 plakjes
Voor een 25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram zonnebloemolie

Instructies

  • Neem een beslagkom en meng hierin bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar.
  • In een tweede beslagkom klop je de Griekse yoghurt, eieren, vanille-extract en zonnebloemolie door elkaar. Giet dit bij de droge ingrediënten en roer met een garde tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Wil je een vulling toevoegen aan jouw yoghurtcake? Dan kun je dat nu door het beslag spatelen.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak de cake in 55-60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster en laat je hem volledig afkoelen.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Jeanette schreef:

    Hoi Laura kan ik ook poedersuiker gebruiken ipv suiker gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan.

  2. Gonul schreef:

    Hoi Laura bedankt voor je recept! Kan ik dit ook in een bakvorm maken van 30 cm , welke ingrediënten moet ik dan vermeerderen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt hier de recept omrekenen tool het beste voor gebruiken 🙂 zie de knop in de receptkaart.

  3. Hanana Alechti schreef:

    Had hem vandaag gemaakt maar helaas niet gaar van binnen, heb alles netjes gevolgd

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Het hoort iets smeuïger te zijn (wat kan lijken op niet helemaal gaar), en uiteraard kan de baktijd per oven ook verschillen.

  4. Chloe schreef:

    Kan ik ook volle yoghurt gebruiken in plaats van Griekse yoghurt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat lijkt me van wel.

  5. Sanna Kalkhoven schreef:

    Dit klinkt zalig. Kan ik ipv olie ook appelmoes gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest voor deze cake, maar kun je uiteraard proberen!

  6. de greef mariella schreef:

    kan je griekse yohurt nemen waar fruit in zit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel, zal dan alleen wat zoeter worden.

  7. Frouk Segaar schreef:

    Laura, dank voor je heerlijke recepten. Ik heb je yoghurtcake gemaakt, maar hij wordt donker van kleur net of ik kruidencake heb gemaakt.
    Weet jij hoe dat komt?
    De smaak is er beslist niet minder om hoor! Alleen voor het oog is het anders dan verwacht

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is je oven wat klein of sterk/heet? Je zou het op een wat lagere temperatuur kunnen proberen of een stukje aluminiumfolie over de cake heen halverwege bijvoorbeeld.

  8. Henriëtte schreef:

    Hoi Laura, gisteravond de cake gemaakt en vandaag gegeten. Het smaakte heerlijk, maar het is wel anders dan een “gewone” cake. Het is heerlijk luchtig en ook licht, gewone cake is wat zwaarder. Nu is mijn vraag of je bij gewone cake de boter 1 op 1 kunt vervangen door zonnebloemolie. Dus 200 gr olie ipv 200 gr roomboter? Wellicht dat die dan ook wat smeuïger en luchtiger wordt.

    Groetjes,
    Henriëtte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Klopt inderdaad, het is zeker anders. Dat kun je denk ik wel vervangen bij gewone cake, maar wat het resultaat precies dan wordt weet ik niet, want dat heb ik nog niet getest.

  9. Chris Boyen schreef:

    Beste Laura,

    U gebruikt 200 gram zonnebloemolie. Bedoelt u daarmee 200 cl, of echt 200 gram? Ik kijk ernaar uit om de cake te bakken.

    Groetjes,
    Chris

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee bedoel ik gram, dat vind ik zelf soms fijner (en nauwkeuriger) werken dan ml.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *