Yoghurtcake maken
Ik hoef hier bijna geen woorden aan vuil te maken, want het maken van een yoghurtcake is heel eenvoudig. Binnen 10 minuten staat de cake in de oven en wordt enkel jouw geduld op de proef gesteld. 😉 Zelfs de ingrediënten voor het maken van deze cake met yoghurt heb je waarschijnlijk al wel in huis:
- Bloem. Ik gebruik meestal patent- of tarwebloem.
- Bakpoeder. Dit meet ik af met een officiële maatlepelset. De lepel strijk je altijd recht af, nooit een kop erop.
- Zout. Dit brengt de smaken in balans.
- Suiker. Het liefst gebruik ik fijne kristalsuiker.
- Griekse yoghurt. Ik heb Griekse yoghurt met 10% vet gebruikt, maar met 2% kan het ook.
- Eieren. Onmisbaar, want eieren zorgen voor de juiste binding, structuur en rijzing van deze cake.
- Vanille-extract. Voor een lekkere subtiele vanillesmaak.
- Zonnebloemolie. Voor een zachte en smeuïge cake gebruik ik het liefst olie in plaats van boter, maar je kunt het ook door boter vervangen.
Belangrijk bij de bereiding van deze cake is dat je de ingrediënten niet te lang door elkaar mengt. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte stop je direct met mengen, mix je te lang door dan krijg je een taaie cake als resultaat.
Houd je ervan om met yoghurt aan de bak te gaan? Voor meer inspiratie kun je kijken in mijn verzameling met yoghurt recepten!
Hoi Laura kan ik ook poedersuiker gebruiken ipv suiker gr
Ja hoor, dat kan.
Hoi Laura bedankt voor je recept! Kan ik dit ook in een bakvorm maken van 30 cm , welke ingrediënten moet ik dan vermeerderen
Je kunt hier de recept omrekenen tool het beste voor gebruiken 🙂 zie de knop in de receptkaart.
Had hem vandaag gemaakt maar helaas niet gaar van binnen, heb alles netjes gevolgd
Wat jammer! Het hoort iets smeuïger te zijn (wat kan lijken op niet helemaal gaar), en uiteraard kan de baktijd per oven ook verschillen.
Kan ik ook volle yoghurt gebruiken in plaats van Griekse yoghurt?
Ja hoor dat lijkt me van wel.
Dit klinkt zalig. Kan ik ipv olie ook appelmoes gebruiken?
Dat heb ik zelf niet getest voor deze cake, maar kun je uiteraard proberen!
kan je griekse yohurt nemen waar fruit in zit
Dat denk ik wel, zal dan alleen wat zoeter worden.
Laura, dank voor je heerlijke recepten. Ik heb je yoghurtcake gemaakt, maar hij wordt donker van kleur net of ik kruidencake heb gemaakt.
Weet jij hoe dat komt?
De smaak is er beslist niet minder om hoor! Alleen voor het oog is het anders dan verwacht
Wellicht is je oven wat klein of sterk/heet? Je zou het op een wat lagere temperatuur kunnen proberen of een stukje aluminiumfolie over de cake heen halverwege bijvoorbeeld.
Hoi Laura, gisteravond de cake gemaakt en vandaag gegeten. Het smaakte heerlijk, maar het is wel anders dan een “gewone” cake. Het is heerlijk luchtig en ook licht, gewone cake is wat zwaarder. Nu is mijn vraag of je bij gewone cake de boter 1 op 1 kunt vervangen door zonnebloemolie. Dus 200 gr olie ipv 200 gr roomboter? Wellicht dat die dan ook wat smeuïger en luchtiger wordt.
Groetjes,
Henriëtte
Fijn te horen! Klopt inderdaad, het is zeker anders. Dat kun je denk ik wel vervangen bij gewone cake, maar wat het resultaat precies dan wordt weet ik niet, want dat heb ik nog niet getest.
Beste Laura,
U gebruikt 200 gram zonnebloemolie. Bedoelt u daarmee 200 cl, of echt 200 gram? Ik kijk ernaar uit om de cake te bakken.
Groetjes,
Chris
Daarmee bedoel ik gram, dat vind ik zelf soms fijner (en nauwkeuriger) werken dan ml.
Oké. Bedankt voor uw reactie.
Zou ik de yoghurt kunnen vervangen door skyr?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel kan.
De cake is perfect! Niks op aan te merken. Je heldere uitleg en altijd kloppende recepten zijn voor mij alle reden je recepten als graag-gemaakt en betrouwbaar te beschouwen. En je site vaak te bezoeken wanneer ik een goed bakrecept zoek Ook je kinderkookboek gebruik ik in het voortgezet onderwijs.
.
Maar ik vind het zo jammer dat je printknop mij verplicht om mijn mailadres op te geven zodat ik reclamezooi zal ontvangen. Dus die gebruik ik maar niet. Jammer want print-friendly afdrukken geeft normaalgesproken een goed layout w.b. afdruk.
Wat fijn dat je zo enthousiast bent over onze recepten en ook dank voor je feedback over de pop-up die volgt na de printknop. De pop-up verzoekt inderdaad tot het opgeven van een emailadres voor onze nieuwsbrief, daarin staat geen reclamezooi maar enkel (recept) inspiratie vanuit Laura zelf. Er is overigens onderaan de pop-up ook een optie om deze weg te klikken: “close module”.
Dank je wel Laura voor je reactie. Sorry, ik heb het verkeerd begrepen dan. Ik dacht dat de aanbieder van de printfriendly mogelijkheid mij een nieuwsbrief zou sturen, niet jij. En op mijn iPhone/iPad waarop ik je site op dat moment bezocht, toonde niet de wegklikmogelijkheid. Vandaar.
Vandaag overigens je Yoghurtcake gemaakt als basis voor een taart. 2 vierkant bakblikken van 20 x 30 (dus je oomrekentool gebruikt, top!) en bossen erdoor gedaan en yoghurt Griekse Stijl Aardbeid 9% vet. En zoals gewend van baksels met jouw recepten: een fantastisch resultaat na -inderdaad- 45 minuten zoals je aangeeft in een andere reactie onder het recept. Super! Bedankt en nogmaals sorry voor de dan botte opmerking die ik maakte.
Fijn om te horen! Dankjewel voor je bericht.
Het is echt een mooie cake geworden! Ik heb de Griekse yoghurt vervangen door het laatste restje uit een pak volle yoghurt (dat is wat dikker dan uit een nieuw pak) en dat ging goed! Cake is heerlijk luchtig en zacht geworden en niet nat van binnen en ook niet droog! Dit was de eerste keer dat ik met zonnebloemolie een cake gemaakt heb maar ik vind de smaak van de olie wel de cake overheersen helaas, krijgt er een beetje oliebol smaak door vind ik (ook lekker natuurlijk!). Ga zeker nog een keer maken maar dan ga ik het met boter proberen.
Bedankt voor het recept!
Ik kom terug van mijn oliebollen smaak. Dit was enkel aan de buitenkant van de cake. Ook na tweedagen nog heerlijk! Zeker met verse aardbeien erop 🥰
Echt goed gelukt smaakte zeer skibidi
Hoi Laura,
Kan ik ook de kleine cakevormpjes gebruiken voor deze cake?
Ik vind maar twee recepten voor de kleine cakevormpjes op je website
Ja hoor, dat kan zeker. Dat geldt voor ieder cakerecept (en veel andere recepten).
Dankjewel voor je reactie! Welk baktijd kan ik dan aanhouden?
En weet je hoeveel kleine cakejes ik uit een een normale bakvorm kan halen?
Ik zou dan de tijd van de andere kleine cake recepten aanhouden, wel even goed in de gaten houden natuurlijk. De hoeveelheid kun je ook even vergelijken met het andere recept (qua grammen etc, dan heb je een indicatie).
Hallo! Ik zou deze cake graag koolhydraatarm willen maken met amandelmeel. Hoeveel zou ik hiervan moeten nemen in plaats van de bloem?
Hroet Katja
Dat zou ik moeten testen, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Hier lees je er wel meer info over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/
Wauw hij is ongelofelijk lekker! Super smeuïg en luchtig!
Ik heb hem op 155 graden gezet op de hogelucht stand en dan 60 minuten
Perfectie!
Wat bevroren blauwe bessen toegevoegd
De gasten vonden het erg lekker en het voorbereiden was zo snel, dat ik het nog binnen 10 minuutjes kon doen voor de gasten kwamen. Heerlijk recept!
Oh en ik had er uiteindelijk 150 gram minder suiker in gedaan, maar dat maakte hem absoluut niet minder lekker! Echt verrukkelijk en die ga ik vaker maken
Hallo Laura, hier weer een groot fan van je heerlijke recepten, Mijn vraag is of je wel eens een cake met erythritol wil/kan maken, ik ben diabeet en het lijkt me heerlijk om ook eens een lekker recept met deze vervangende suiker te maken voor mijzelf. In afwachting van je antwoord. groet jes, Ineke
Leuk om te horen! Ik bak zelf meestal niet specifiek met suiker vervangers, maar vaak kun je dat wel zelf proberen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/