Yoghurtcake

Gepost: 29 maart 2024 Laatst bewerkt: 18 januari 2025
Yoghurtcake

Een ontzettend makkelijk basisrecept om zelf yoghurtcake te maken. Een cake met yoghurt is lekker smeuïg en toch ook luchtig en fris. 

Een basisrecept voor yoghurtcake

Al jaren bak ik cakerecepten waar ik yoghurt in verwerk, ontzettend lekker vind ik dat. Yoghurtcakes zijn wat minder vet en zwaar dan een reguliere cake en ze zijn smeuïg en luchtig tegelijk. Je hoort het al, ik ben fan! Desalniettemin ontbrak het basisrecept voor een lekkere yoghurtcake op Laura’s Bakery. Daar komt vandaag verandering in. Dit basisrecept smaakt op zichzelf al ontzettend lekker, maar je kunt er ook zelf mee experimenteren. Het vanille-extract kun je bijvoorbeeld vervangen voor citrusvruchtenrasp of je mengt verse blauwe bessen door je yoghurtcakebeslag. Alle tips staan in dit artikel!

Yoghurtcake recepten

Om je een idee te geven van wat er mogelijk is met dit basisrecept, heb ik mijn eerdere yoghurtcake recepten voor je op een rij gezet. Deze kun je bekijken ter inspiratie:

Yoghurtcake maken

Yoghurtcake maken

Ik hoef hier bijna geen woorden aan vuil te maken, want het maken van een yoghurtcake is heel eenvoudig. Binnen 10 minuten staat de cake in de oven en wordt enkel jouw geduld op de proef gesteld. 😉 Zelfs de ingrediënten voor het maken van deze cake met yoghurt heb je waarschijnlijk al wel in huis:

  • Bloem. Ik gebruik meestal patent- of tarwebloem.
  • Bakpoeder. Dit meet ik af met een officiële maatlepelset. De lepel strijk je altijd recht af, nooit een kop erop.
  • Zout. Dit brengt de smaken in balans.
  • Suiker. Het liefst gebruik ik fijne kristalsuiker.
  • Griekse yoghurt. Ik heb Griekse yoghurt met 10% vet gebruikt, maar met 2% kan het ook.
  • Eieren. Onmisbaar, want eieren zorgen voor de juiste binding, structuur en rijzing van deze cake.
  • Vanille-extract. Voor een lekkere subtiele vanillesmaak.
  • Zonnebloemolie. Voor een zachte en smeuïge cake gebruik ik het liefst olie in plaats van boter, maar je kunt het ook door boter vervangen.

Belangrijk bij de bereiding van deze cake is dat je de ingrediënten niet te lang door elkaar mengt. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte stop je direct met mengen, mix je te lang door dan krijg je een taaie cake als resultaat.

Houd je ervan om met yoghurt aan de bak te gaan? Voor meer inspiratie kun je kijken in mijn verzameling met yoghurt recepten!

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
Cake met yoghurt

Yoghurtcake recept: tips

Kan ik vullingen door de cake mengen?

Dit basisrecept leent zich er perfect voor om bijvoorbeeld rood fruit doorheen te mengen. In dit geval kun je het fruit het beste eerst door 1 of 2 eetlepels bloem wentelen, voordat je het voorzichtig door het beslag spatelt. Als je diepvriesfruit gebruikt dan is het belangrijk dat je het eerst laat ontdooien en uitlekken. Het vocht kan de cake anders te nat maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer lekkere vullingen te bedenken zoals de rasp van citrusvruchten of een swirl van jam.

Kan ik een topping toevoegen?

Ja, dat kan zeker! Een topping breng je altijd pas aan als de cake volledig is afgekoeld. Je kunt denken aan een fris glazuur op basis van 2 el citroensap en 150 gram poedersuiker, of een yoghurtglazuur (wel zo toepasselijk) waarbij je 1 el citroensap door yoghurt vervangt. Een andere manier om de yoghurtcake van een lekkere topping te voorzien is door één van onderstaande frostings te gebruiken. Die kun je vervolgens nog aftoppen met vers fruit naar keuze.

Hoe moet ik yoghurtcake bewaren?

Voor deze cake met yoghurt gelden dezelfde bewaartips als voor gewone cake. Dat betekent dat je de cake het beste buiten de koelkast kunt bewaren, want in de koelkast droogt cake uit. Verpak een cake altijd goed luchtdicht, dan kun je deze maximaal vijf dagen bewaren (of drie maanden in de vriezer).

Kan ik ook een andere bakvorm gebruiken?

In onderstaand recept gebruik ik een cakevorm van 25 cm, maar je kunt er ook prima een plaatcake van maken. In dat geval gebruik je voor onderstaand recept een bakvorm van 25 x 25 cm, bijvoorbeeld. De baktijd zal wat korter zijn, waarschijnlijk heb je aan 45 minuten baktijd voldoende. Hou dit echter altijd zelf goed in de gaten en test met een satéprikker of deze gaar is (dan komt de prikker er schoon uit).

 

Yoghurtcake recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Yoghurtcake recept

Een ontzettend makkelijk basisrecept om zelf yoghurtcake te maken. Een cake met yoghurt is lekker smeuïg en toch minder vet.
Porties: 12 plakjes
Voor een 25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram zonnebloemolie

Instructies

  • Neem een beslagkom en meng hierin bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar.
  • In een tweede beslagkom klop je de Griekse yoghurt, eieren, vanille-extract en zonnebloemolie door elkaar. Giet dit bij de droge ingrediënten en roer met een garde tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Wil je een vulling toevoegen aan jouw yoghurtcake? Dan kun je dat nu door het beslag spatelen.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak de cake in 55-60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster en laat je hem volledig afkoelen.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

38 reacties

  1. Jeanette schreef:

    Hoi Laura kan ik ook poedersuiker gebruiken ipv suiker gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan.

  2. Gonul schreef:

    Hoi Laura bedankt voor je recept! Kan ik dit ook in een bakvorm maken van 30 cm , welke ingrediënten moet ik dan vermeerderen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt hier de recept omrekenen tool het beste voor gebruiken 🙂 zie de knop in de receptkaart.

  3. Hanana Alechti schreef:

    Had hem vandaag gemaakt maar helaas niet gaar van binnen, heb alles netjes gevolgd

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Het hoort iets smeuïger te zijn (wat kan lijken op niet helemaal gaar), en uiteraard kan de baktijd per oven ook verschillen.

  4. Chloe schreef:

    Kan ik ook volle yoghurt gebruiken in plaats van Griekse yoghurt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat lijkt me van wel.

  5. Sanna Kalkhoven schreef:

    Dit klinkt zalig. Kan ik ipv olie ook appelmoes gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest voor deze cake, maar kun je uiteraard proberen!

  6. de greef mariella schreef:

    kan je griekse yohurt nemen waar fruit in zit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel, zal dan alleen wat zoeter worden.

  7. Frouk Segaar schreef:

    Laura, dank voor je heerlijke recepten. Ik heb je yoghurtcake gemaakt, maar hij wordt donker van kleur net of ik kruidencake heb gemaakt.
    Weet jij hoe dat komt?
    De smaak is er beslist niet minder om hoor! Alleen voor het oog is het anders dan verwacht

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is je oven wat klein of sterk/heet? Je zou het op een wat lagere temperatuur kunnen proberen of een stukje aluminiumfolie over de cake heen halverwege bijvoorbeeld.

  8. Henriëtte schreef:

    Hoi Laura, gisteravond de cake gemaakt en vandaag gegeten. Het smaakte heerlijk, maar het is wel anders dan een “gewone” cake. Het is heerlijk luchtig en ook licht, gewone cake is wat zwaarder. Nu is mijn vraag of je bij gewone cake de boter 1 op 1 kunt vervangen door zonnebloemolie. Dus 200 gr olie ipv 200 gr roomboter? Wellicht dat die dan ook wat smeuïger en luchtiger wordt.

    Groetjes,
    Henriëtte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Klopt inderdaad, het is zeker anders. Dat kun je denk ik wel vervangen bij gewone cake, maar wat het resultaat precies dan wordt weet ik niet, want dat heb ik nog niet getest.

  9. Chris Boyen schreef:

    Beste Laura,

    U gebruikt 200 gram zonnebloemolie. Bedoelt u daarmee 200 cl, of echt 200 gram? Ik kijk ernaar uit om de cake te bakken.

    Groetjes,
    Chris

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee bedoel ik gram, dat vind ik zelf soms fijner (en nauwkeuriger) werken dan ml.

  10. Chris Boyen schreef:

    Oké. Bedankt voor uw reactie.

  11. Suzanne Dijksen schreef:

    Zou ik de yoghurt kunnen vervangen door skyr?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel kan.

  12. Florina schreef:

    De cake is perfect! Niks op aan te merken. Je heldere uitleg en altijd kloppende recepten zijn voor mij alle reden je recepten als graag-gemaakt en betrouwbaar te beschouwen. En je site vaak te bezoeken wanneer ik een goed bakrecept zoek Ook je kinderkookboek gebruik ik in het voortgezet onderwijs.
    .
    Maar ik vind het zo jammer dat je printknop mij verplicht om mijn mailadres op te geven zodat ik reclamezooi zal ontvangen. Dus die gebruik ik maar niet. Jammer want print-friendly afdrukken geeft normaalgesproken een goed layout w.b. afdruk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat je zo enthousiast bent over onze recepten en ook dank voor je feedback over de pop-up die volgt na de printknop. De pop-up verzoekt inderdaad tot het opgeven van een emailadres voor onze nieuwsbrief, daarin staat geen reclamezooi maar enkel (recept) inspiratie vanuit Laura zelf. Er is overigens onderaan de pop-up ook een optie om deze weg te klikken: “close module”.

  13. Florina schreef:

    Dank je wel Laura voor je reactie. Sorry, ik heb het verkeerd begrepen dan. Ik dacht dat de aanbieder van de printfriendly mogelijkheid mij een nieuwsbrief zou sturen, niet jij. En op mijn iPhone/iPad waarop ik je site op dat moment bezocht, toonde niet de wegklikmogelijkheid. Vandaar.
    Vandaag overigens je Yoghurtcake gemaakt als basis voor een taart. 2 vierkant bakblikken van 20 x 30 (dus je oomrekentool gebruikt, top!) en bossen erdoor gedaan en yoghurt Griekse Stijl Aardbeid 9% vet. En zoals gewend van baksels met jouw recepten: een fantastisch resultaat na -inderdaad- 45 minuten zoals je aangeeft in een andere reactie onder het recept. Super! Bedankt en nogmaals sorry voor de dan botte opmerking die ik maakte.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen! Dankjewel voor je bericht.

  14. Eva schreef:

    4 sterren
    Het is echt een mooie cake geworden! Ik heb de Griekse yoghurt vervangen door het laatste restje uit een pak volle yoghurt (dat is wat dikker dan uit een nieuw pak) en dat ging goed! Cake is heerlijk luchtig en zacht geworden en niet nat van binnen en ook niet droog! Dit was de eerste keer dat ik met zonnebloemolie een cake gemaakt heb maar ik vind de smaak van de olie wel de cake overheersen helaas, krijgt er een beetje oliebol smaak door vind ik (ook lekker natuurlijk!). Ga zeker nog een keer maken maar dan ga ik het met boter proberen.
    Bedankt voor het recept!

  15. Eva schreef:

    Ik kom terug van mijn oliebollen smaak. Dit was enkel aan de buitenkant van de cake. Ook na tweedagen nog heerlijk! Zeker met verse aardbeien erop 🥰

  16. Jelle schreef:

    5 sterren
    Echt goed gelukt smaakte zeer skibidi

  17. Cherryda schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik ook de kleine cakevormpjes gebruiken voor deze cake?
    Ik vind maar twee recepten voor de kleine cakevormpjes op je website

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Dat geldt voor ieder cakerecept (en veel andere recepten).

  18. Cherryda schreef:

    Dankjewel voor je reactie! Welk baktijd kan ik dan aanhouden?
    En weet je hoeveel kleine cakejes ik uit een een normale bakvorm kan halen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan de tijd van de andere kleine cake recepten aanhouden, wel even goed in de gaten houden natuurlijk. De hoeveelheid kun je ook even vergelijken met het andere recept (qua grammen etc, dan heb je een indicatie).

  19. Katja schreef:

    Hallo! Ik zou deze cake graag koolhydraatarm willen maken met amandelmeel. Hoeveel zou ik hiervan moeten nemen in plaats van de bloem?

    Hroet Katja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik moeten testen, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Hier lees je er wel meer info over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/

  20. Romy schreef:

    5 sterren
    Wauw hij is ongelofelijk lekker! Super smeuïg en luchtig!
    Ik heb hem op 155 graden gezet op de hogelucht stand en dan 60 minuten
    Perfectie!
    Wat bevroren blauwe bessen toegevoegd
    De gasten vonden het erg lekker en het voorbereiden was zo snel, dat ik het nog binnen 10 minuutjes kon doen voor de gasten kwamen. Heerlijk recept!

  21. Romy schreef:

    Oh en ik had er uiteindelijk 150 gram minder suiker in gedaan, maar dat maakte hem absoluut niet minder lekker! Echt verrukkelijk en die ga ik vaker maken

  22. Ineke Beijleveldt schreef:

    Hallo Laura, hier weer een groot fan van je heerlijke recepten, Mijn vraag is of je wel eens een cake met erythritol wil/kan maken, ik ben diabeet en het lijkt me heerlijk om ook eens een lekker recept met deze vervangende suiker te maken voor mijzelf. In afwachting van je antwoord. groet jes, Ineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen! Ik bak zelf meestal niet specifiek met suiker vervangers, maar vaak kun je dat wel zelf proberen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept