• Home
  • Over
  • Samenwerken
  • FAQ
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring

Laura's Bakery

Van bakken tot borrelen

  • Recepten
    • Zoet Bakken
      • Brood
      • Brownies & Repen
      • Cake Pops
      • Cakes
      • Cupcakes
      • Desserts
      • IJs & Drankjes
      • Klein Gebak
      • Koekjes
      • Muffins
      • Pancakes
      • Schuimpjes
      • Taarten
      • Truffels & Bonbons
      • Vullingen en Toppings
    • Hartig Bakken
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cupcakes & Muffins
      • Taarten en Quiches
    • Koken
      • Ontbijt & Lunch
      • Bijgerecht
      • Hoofdgerecht
      • Sauzen & Dips
      • Desserts
    • Basisrecepten
    • Gezond Bakken
    • Zonder oven
    • Allergieën
      • Glutenvrij
      • Lactosevrij
      • Suikervrij
  • Baktips
  • How To
    • Boetseren
    • Cake Pops
    • Cupcakes
    • Koekjes
    • Schuimpjes
    • Taarten
    • Technieken
    • Overig
  • Feestdagen
    • Halloween
    • Kerst
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Oud en Nieuw
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijn
    • Voetbal EK & WK
  • Food Talk
    • Behind The Scenes
    • De Bakstrijd
    • Hotspots
    • Informatief
    • Inspiratie
    • Nieuws
    • Op bezoek bij
    • Reviews
      • Apparaten
      • Bakmixen
      • Boeken
      • Materialen
      • Workshops en Cursussen
      • Overig
    • Traktaties
    • Video’s
Je bent hier: Home / Feestdagen / Koningsdag / Sinaasappel-yoghurtcake

Sinaasappel-yoghurtcake

26 aprdoor Laura Kieft41

Zo’n 1,5 week geleden zat ik tevreden naar mijn blogplanning te kijken. Ik had al voor ruim een maand vooruit allerlei recepten ingepland en ik maakte een overzicht met welke recepten ik nog voor die planning moest maken. Ineens kwam daar het besef dat ik Koningsdag compleet was vergeten, foutje. Hoe dat komt weet ik wel, ik heb gewoon niet zoveel met deze dag. Ik denk er daarom meestal pas een paar dagen van tevoren aan. Nu was ik eerder, maar had ik niet veel tijd om nog van alles te maken door mijn tripje naar Rome dat op de planning stond. Toch besloot ik dat er dit jaar wel iets voor Koningsdag online moest komen en dat werd deze sinaasappel-yoghurtcake. Een heerlijke frisse cake met een lekker glazuur bovenop. Dat glazuur kun je natuurlijk oranje kleuren, maar ik besloot hem zelf vrij neutraal te houden. Het glazuur smaakt wel naar sinaasappel en bovenop heb ik als decoratie nog wat sinaasappelrasp verdeeld.

Ingrediënten sinaasappel-yoghurtcake

voor 12 plakjes, voor een 25cm cakevorm
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel (houd wat achter ter decoratie)
  • 170 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 ml zonnebloemolie
Glazuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 2-3 el sinaasappelsap
  • sinaasappelrasp ter decoratie
Bereiding

Meng bloem, suiker, bakpoeder, zout en sinaasappelrasp in een kom door elkaar. In een andere kom meng je yoghurt, eieren, vanille extract en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm.

Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 graden.

Nadat de cake is afgekoeld maak je in een kommetje het glazuur van de poedersuiker en sinaasappelsap. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn. Giet dit over de cake en maak het af met wat extra sinaasappelrasp bovenop.

Bak jij wat lekkers voor Koningsdag?

Wil je nog meer recepten kunnen maken? Ik heb ook twee bakboeken geschreven! Hier te koop: Het Laura’s Bakery Bakboek en Het BasisBakboek!

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Instagram, Twitter of Facebook met #laurasbakery of tag mij in je berichten. Meer leren over bakken? Daarvoor kun je terecht op Handige Baktips.

Dit vind je misschien ook leuk

carrot cake havermoutrepen
Kerst marmercake met witte chocola
Makkelijke ontbijtkoek
Appel speculaas cake

In categorie: Cakes, Koningsdag41 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | HandigeBaktips.nl

« Foodnieuws #17
Knakworst croissants »

Reacties

  1. Amber zegt

    26 april 2017 op 10:56

    Hoi Laura, de cake ziet er heerlijk uit! gebruik je gewoon kristalsuiker of een ander soort? Groetjes Amber

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      26 april 2017 op 15:55

      Ik gebruik altijd fijne kristalsuiker.

      Beantwoorden
  2. Petra zegt

    26 april 2017 op 14:18

    Hoi Laura, zou je de suiker kunnen vervangen door honing?? Hoeveel zou je dan moeten gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      26 april 2017 op 15:54

      Ik heb geen ervaring met honing ipv suiker in een cake. Je kunt het proberen, maar ik betwijfel of dit gaat werken.

      Beantwoorden
  3. jonna@burgertrutjes zegt

    26 april 2017 op 16:29

    Wat een feestje deze cake!

    Beantwoorden
  4. Jolien zegt

    26 april 2017 op 19:20

    Hoi Laura,
    Ik heb deze cake gemaakt, maar de mijne is super bruin, eerst was die opgestegen maar later uit de oven gekrompen. En ik ben de backin vergeten is dat erg?
    Verder volgens recept gedaan maar hij ziet er heel anders en bruin uit! lijkt ook super stevig.
    Raar dat je de cake niet met een mixer mixt, ik ben dat wel gewend, heb dat nu dus ook gedaan. Wat is de reden dat je het niet mixt ?

    Ik hoor graag.
    Groetjes jolien

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      27 april 2017 op 10:35

      Als hij te bruin is, heb je hem waarschijnlijk te lang of te heet gebakken. Dat je het rijsmiddel bent vergeten zorgt voor de stevige cake. En verder is niet altijd bij elk recept een mixer nodig, bij deze cake gaat dat prima doordat je geen boter gebruikt. Ook het mixen kan oorzaak zijn van je stevige/compacte cake.

      Beantwoorden
  5. Salma zegt

    26 april 2017 op 19:39

    Hoi laura.
    Kan ik magere yoghurt gebruiken?
    Welke heb jij gebruikt?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      27 april 2017 op 10:33

      magere yoghurt kan prima.

      Beantwoorden
  6. Daniëlle zegt

    1 mei 2017 op 14:11

    Dit lijkt mij een hele lekkere cake!

    Beantwoorden
  7. Anouk zegt

    2 mei 2017 op 09:16

    Kan de cake gewoon buiten de koelkast bewaard worden? Kun je hem ook invriezen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      2 mei 2017 op 10:13

      Cake bewaar je altijd buiten de koelkast. Invriezen kan inderdaad ook.

      Beantwoorden
  8. ingird zegt

    3 mei 2017 op 12:01

    Ha Laura,

    Kan ik de 100 ml zonnebloemolie vervangen voor 100 ml (100 gr) boter?

    Groet ingrid

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      4 mei 2017 op 10:51

      Dat moet zeker lukken.

      Beantwoorden
  9. An zegt

    10 mei 2017 op 10:27

    Heerlijk! Heb minder suiker gebruikt (150 gram) en het glazuur weggelaten. Lekkere basiscake zo! Volgende keer met glazuur proberen! In een silecone bakvorm heb ik ongeveer 52 minuten aangehouden, waarvan de laatste 10 met aluminium folie erover.

    Beantwoorden
  10. Nanda zegt

    13 mei 2017 op 14:57

    Ik haal de cake net uit de oven, hij ruikt heerlijk en ziet er mooi uit.
    Nu nog de smaak, hij gaat morgen mee naar m’n werk als verjaardagstractatie, ik ben benieuwd.

    Beantwoorden
    • Nanda zegt

      14 mei 2017 op 17:57

      Geen kruimel meer over, iedereen vond de cake heerlijk!

      Beantwoorden
  11. Marleen zegt

    19 mei 2017 op 09:53

    Wat een heerlijke frisse cake!

    Beantwoorden
  12. Priscilla zegt

    10 juli 2017 op 21:09

    Hoi Laura,

    Kan je sinaasappel vervangen met citroen in dit recept en de fijne kristalsuiker door witte custard suiker aub?

    Groetjes Priscilla

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 juli 2017 op 11:59

      Citroen kan ook prima. Custard suiker ken ik niet, of bedoel je basterdsuiker? Dat kan wel namelijk 🙂

      Beantwoorden
  13. Linda zegt

    11 juli 2017 op 04:18

    Welke yochurt gebruik je voor deze cake…laura

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 juli 2017 op 11:59

      magere yoghurt

      Beantwoorden
  14. Linda zegt

    24 juli 2017 op 11:25

    Gisteren deze cake gemaakt, hij is heerlijk. Ik had alleen Griekse yoghurt in huis, maar dat ging prima!

    Beantwoorden
  15. Eliza zegt

    14 augustus 2017 op 08:46

    Hoi, kan ik ook volkorenmeel gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      15 augustus 2017 op 16:50

      Ja hoor, dat kan prima.

      Beantwoorden
  16. Iris zegt

    17 september 2017 op 14:15

    Kan de zonnebloemolie ook vervangen worden voor iets met minder calorieën?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      19 september 2017 op 11:28

      Ik tel geen calorieën, dus daar kan ik je helaas niet bij helpen. Durf daar geen alternatief voor te noemen.

      Beantwoorden
  17. Rowaidah zegt

    5 oktober 2017 op 16:50

    Hoi Laura,

    Ik heb geen cakevorm en wil het graag in een kleine ovenschaal maken. Moet ik dan de zelfde baktijd aanhouden?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      6 oktober 2017 op 09:53

      Dat is afhankelijk van de vorm en hoeveelheid beslag. Je kan evt beginnen met 45-50 minuten en dan controleren.

      Beantwoorden
  18. Nabila zegt

    19 december 2017 op 10:46

    De cake was ontzettend lekker en makkelijk te maken! Bedankt voor het recept 🙂

    Beantwoorden
  19. Terry zegt

    26 januari 2018 op 13:21

    Hallo Laura!
    Ik heb deze cake vandaag gebakken en het is een topper! Lekker zoet maar toch ook fris.

    Ivm een lactose intolerantie:
    Kan ik dit recept ook maken met soya yoghurt?

    Alvast bedankt voor het antwoord en bedankt voor het heerlijke recept!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      26 januari 2018 op 16:38

      volgens mij moet dat prima lukken hoor.

      Beantwoorden
  20. Karin Blom zegt

    27 maart 2018 op 11:14

    Hi Laura,

    Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gemaakt en elke keer zakt hij, na het uit de over halen in.

    De eerste keer aan de boven en beide zijkanten, maar ik dacht dat dat misschien kwam doordat ik het sap van de geraspte sinaasappel er ook bij in had gedaan.

    De 2e keer heb ik alles volgens het recept gedaan en ook toen zakte de cake in, alleen aan de bovenkant.

    En ook de 3e keer zakte hij in en ik kreeg ook alle 3 de keren van die rare “bollen”aan de bovenkant van de cake. Hij smaakte in alle gevallen overigens wel heel lekker, maar zoals het voorbeeld plaatje op deze site zag hij er in ieder geval niet uit helaas…

    Weet je misschien waar het aan kan liggen?
    Overigens, met bollen en ingezakt nogsteeds een heerlijke frisse cake!!

    Karin Blom

    Beantwoorden
  21. Karin Blom zegt

    27 maart 2018 op 11:19

    Hi Laura,

    Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gebakken en alle 3 de keren kreeg ik “bollen” op de cake en zakte hij van bovenaf in. Waar kan dit aan liggend denk je?

    Ik heb me heel precies aan het recept gehouden en de temperatuur e.d.

    De cake was overigens heerlijk, daarom heb ik hem ook 3 keer gemaakt, maar zou zo graag willen dat hij er ook zo mooi als op je voorbeeld er uit zag..
    Ik hoor het graag van je.

    Karin Blom.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      28 maart 2018 op 12:23

      Het kan zijn dat je het beslag misschien te luchtig klopt, of toch net iets te heet voor jouw oven. Op handigebaktips.nl heb ik enkele artikelen staan over cakes (inzakken, zonder barst bakken, etc.), wellicht vind je daar ook nog info die je kunt gebruiken.

      Beantwoorden
  22. Caroline zegt

    18 april 2018 op 22:21

    Hoi Laura,
    Kan ik ook milde yoghurt of Griekse yoghurt gebruiken voor de sinaasappel-yoghurtcake?

    Groetjes Caroline

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      19 april 2018 op 08:50

      Dat kan, het resultaat zou wel iets kunnen verschillen.

      Beantwoorden
  23. Leonie zegt

    28 april 2018 op 19:42

    Gisteren gemaakt voor Koningsdag. Lekkere cake en goed gelukt! Alleen qua smaak was de glazuur wel echt nodig. Dus kan ik misschien wat sinaasappelsap aan de cake toevoegen voor meer smaak? Of misschien te weinig zout gedaan?

    Maar we (de kids ook) hebben gesmuld hoor!:-) (Hij is al op!).

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      30 april 2018 op 08:39

      Leuk te horen dat jullie hebben gesmuld! Ik zou dan eerder meer rasp toevoegen aan het beslag, sap beïnvloedt de structuur en het resultaat namelijk te veel. Ik houd zelf van een subtiele sinaasappelsmaak, dus voor een meer aanwezige smaak moet er dan inderdaad iets veranderd worden 😉

      Beantwoorden
  24. C zegt

    22 oktober 2018 op 11:33

    Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.

    Beantwoorden
  25. C zegt

    22 oktober 2018 op 11:37

    Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd voor een wat kleiner cakeje, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een algemene bakvraag over bijvoorbeeld basisregels, ingrediënten, bewaren of omrekenen? Grote kans dat je in dit artikel je antwoord kunt vinden: De basis van het bakken.

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet moeilijk.
Veel bakplezier! Liefs, Laura

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Handige Baktips

logo (1) Voor iedereen die wel wat extra hulp kan gebruiken bij het bakken. Handige Baktips staat vol met tips over bakken, decoreren, ingrediënten, het bewaren van baksels en nog veel meer!

De Bakstrijd

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

@laurasbakery op Instagram

Volg mij op Instagram

Laura’s Bakery op Facebook

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Basisrecept vanillecake Basisrecept vanillecake
  • Oma’s Appeltaart Oma's Appeltaart
  • Basisrecept Koekjes Basisrecept Koekjes
  • Basisrecept vanille botercrème Basisrecept vanille botercrème
  • MonChou Taart MonChou Taart
  • Mijn favoriete recepten Mijn favoriete recepten
  • Kaas-knoflookbroodjes Kaas-knoflookbroodjes
  • Chocolate chip boterkoek Chocolate chip boterkoek
  • Bacon-cheddar koekjes Bacon-cheddar koekjes
  • Valentijn madeleines met witte chocolade Valentijn madeleines met witte chocolade
  • Today Week Month All
  • Basisrecept vanille botercrème Basisrecept vanille botercrème
  • Bacon-cheddar koekjes Bacon-cheddar koekjes
  • Chocolate chip boterkoek Chocolate chip boterkoek
  • Rijstevlaai Rijstevlaai
  • Cream cheese frosting Cream cheese frosting
Ajax spinner

Oventijden en -temperaturen

De aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur met 10-20%. De baktijd blijft hetzelfde.

De genoemde tijden en temperaturen zijn een indicatie. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat jouw oven net wat meer of minder tijd nodig heeft.

foody badge 100px Topblogs

De lekkerste taarten!

  • Home
  • Over
  • Contact
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Abonneren

Copyright © 2019 · Lauras Bakery by Blogger Boutique

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies. OK Lees meer