Zo’n 1,5 week geleden zat ik tevreden naar mijn blogplanning te kijken. Ik had al voor ruim een maand vooruit allerlei recepten ingepland en ik maakte een overzicht met welke recepten ik nog voor die planning moest maken. Ineens kwam daar het besef dat ik Koningsdag compleet was vergeten, foutje. Hoe dat komt weet ik wel, ik heb gewoon niet zoveel met deze dag. Ik denk er daarom meestal pas een paar dagen van tevoren aan. Nu was ik eerder, maar had ik niet veel tijd om nog van alles te maken door mijn tripje naar Rome dat op de planning stond. Toch besloot ik dat er dit jaar wel iets voor Koningsdag online moest komen en dat werd deze sinaasappel-yoghurtcake. Een heerlijke frisse cake met een lekker glazuur bovenop. Dat glazuur kun je natuurlijk oranje kleuren, maar ik besloot hem zelf vrij neutraal te houden. Het glazuur smaakt wel naar sinaasappel en bovenop heb ik als decoratie nog wat sinaasappelrasp verdeeld.
Ingrediënten sinaasappel-yoghurtcake
voor 12 plakjes, voor een 25cm cakevorm
- 200 gram bloem
- 200 gram suiker
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- rasp van 1 sinaasappel (houd wat achter ter decoratie)
- 170 ml yoghurt
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 ml zonnebloemolie
Glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 2-3 el sinaasappelsap
- sinaasappelrasp ter decoratie
Bereiding
Meng bloem, suiker, bakpoeder, zout en sinaasappelrasp in een kom door elkaar. In een andere kom meng je yoghurt, eieren, vanille extract en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en spatel tot een beslag. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm.
Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 graden.
Nadat de cake is afgekoeld maak je in een kommetje het glazuur van de poedersuiker en sinaasappelsap. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn. Giet dit over de cake en maak het af met wat extra sinaasappelrasp bovenop.
Bak jij wat lekkers voor Koningsdag?
Hoi Laura, de cake ziet er heerlijk uit! gebruik je gewoon kristalsuiker of een ander soort? Groetjes Amber
Ik gebruik altijd fijne kristalsuiker.
Hoi Laura, zou je de suiker kunnen vervangen door honing?? Hoeveel zou je dan moeten gebruiken?
Ik heb geen ervaring met honing ipv suiker in een cake. Je kunt het proberen, maar ik betwijfel of dit gaat werken.
Wat een feestje deze cake!
Hoi Laura,
Ik heb deze cake gemaakt, maar de mijne is super bruin, eerst was die opgestegen maar later uit de oven gekrompen. En ik ben de backin vergeten is dat erg?
Verder volgens recept gedaan maar hij ziet er heel anders en bruin uit! lijkt ook super stevig.
Raar dat je de cake niet met een mixer mixt, ik ben dat wel gewend, heb dat nu dus ook gedaan. Wat is de reden dat je het niet mixt ?
Ik hoor graag.
Groetjes jolien
Als hij te bruin is, heb je hem waarschijnlijk te lang of te heet gebakken. Dat je het rijsmiddel bent vergeten zorgt voor de stevige cake. En verder is niet altijd bij elk recept een mixer nodig, bij deze cake gaat dat prima doordat je geen boter gebruikt. Ook het mixen kan oorzaak zijn van je stevige/compacte cake.
Hoi laura.
Kan ik magere yoghurt gebruiken?
Welke heb jij gebruikt?
magere yoghurt kan prima.
Dit lijkt mij een hele lekkere cake!
Kan de cake gewoon buiten de koelkast bewaard worden? Kun je hem ook invriezen?
Cake bewaar je altijd buiten de koelkast. Invriezen kan inderdaad ook.
Ha Laura,
Kan ik de 100 ml zonnebloemolie vervangen voor 100 ml (100 gr) boter?
Groet ingrid
Dat moet zeker lukken.
Heerlijk! Heb minder suiker gebruikt (150 gram) en het glazuur weggelaten. Lekkere basiscake zo! Volgende keer met glazuur proberen! In een silecone bakvorm heb ik ongeveer 52 minuten aangehouden, waarvan de laatste 10 met aluminium folie erover.
Ik haal de cake net uit de oven, hij ruikt heerlijk en ziet er mooi uit.
Nu nog de smaak, hij gaat morgen mee naar m’n werk als verjaardagstractatie, ik ben benieuwd.
Geen kruimel meer over, iedereen vond de cake heerlijk!
Wat een heerlijke frisse cake!
Hoi Laura,
Kan je sinaasappel vervangen met citroen in dit recept en de fijne kristalsuiker door witte custard suiker aub?
Groetjes Priscilla
Citroen kan ook prima. Custard suiker ken ik niet, of bedoel je basterdsuiker? Dat kan wel namelijk 🙂
Welke yochurt gebruik je voor deze cake…laura
magere yoghurt
Gisteren deze cake gemaakt, hij is heerlijk. Ik had alleen Griekse yoghurt in huis, maar dat ging prima!
Hoi, kan ik ook volkorenmeel gebruiken?
Ja hoor, dat kan prima.
Kan de zonnebloemolie ook vervangen worden voor iets met minder calorieën?
Ik tel geen calorieën, dus daar kan ik je helaas niet bij helpen. Durf daar geen alternatief voor te noemen.
Hoi Laura,
Ik heb geen cakevorm en wil het graag in een kleine ovenschaal maken. Moet ik dan de zelfde baktijd aanhouden?
Dat is afhankelijk van de vorm en hoeveelheid beslag. Je kan evt beginnen met 45-50 minuten en dan controleren.
De cake was ontzettend lekker en makkelijk te maken! Bedankt voor het recept 🙂
Hallo Laura!
Ik heb deze cake vandaag gebakken en het is een topper! Lekker zoet maar toch ook fris.
Ivm een lactose intolerantie:
Kan ik dit recept ook maken met soya yoghurt?
Alvast bedankt voor het antwoord en bedankt voor het heerlijke recept!
volgens mij moet dat prima lukken hoor.
Hi Laura,
Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gemaakt en elke keer zakt hij, na het uit de over halen in.
De eerste keer aan de boven en beide zijkanten, maar ik dacht dat dat misschien kwam doordat ik het sap van de geraspte sinaasappel er ook bij in had gedaan.
De 2e keer heb ik alles volgens het recept gedaan en ook toen zakte de cake in, alleen aan de bovenkant.
En ook de 3e keer zakte hij in en ik kreeg ook alle 3 de keren van die rare “bollen”aan de bovenkant van de cake. Hij smaakte in alle gevallen overigens wel heel lekker, maar zoals het voorbeeld plaatje op deze site zag hij er in ieder geval niet uit helaas…
Weet je misschien waar het aan kan liggen?
Overigens, met bollen en ingezakt nogsteeds een heerlijke frisse cake!!
Karin Blom
Hi Laura,
Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gebakken en alle 3 de keren kreeg ik “bollen” op de cake en zakte hij van bovenaf in. Waar kan dit aan liggend denk je?
Ik heb me heel precies aan het recept gehouden en de temperatuur e.d.
De cake was overigens heerlijk, daarom heb ik hem ook 3 keer gemaakt, maar zou zo graag willen dat hij er ook zo mooi als op je voorbeeld er uit zag..
Ik hoor het graag van je.
Karin Blom.
Het kan zijn dat je het beslag misschien te luchtig klopt, of toch net iets te heet voor jouw oven. Op handigebaktips.nl heb ik enkele artikelen staan over cakes (inzakken, zonder barst bakken, etc.), wellicht vind je daar ook nog info die je kunt gebruiken.
Hoi Laura,
Kan ik ook milde yoghurt of Griekse yoghurt gebruiken voor de sinaasappel-yoghurtcake?
Groetjes Caroline
Dat kan, het resultaat zou wel iets kunnen verschillen.
Gisteren gemaakt voor Koningsdag. Lekkere cake en goed gelukt! Alleen qua smaak was de glazuur wel echt nodig. Dus kan ik misschien wat sinaasappelsap aan de cake toevoegen voor meer smaak? Of misschien te weinig zout gedaan?
Maar we (de kids ook) hebben gesmuld hoor!:-) (Hij is al op!).
Leuk te horen dat jullie hebben gesmuld! Ik zou dan eerder meer rasp toevoegen aan het beslag, sap beïnvloedt de structuur en het resultaat namelijk te veel. Ik houd zelf van een subtiele sinaasappelsmaak, dus voor een meer aanwezige smaak moet er dan inderdaad iets veranderd worden 😉
Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.
Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd voor een wat kleiner cakeje, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.