Deze frisse sinaasappelcake met yoghurt is perfect voor Koningsdag, al kun je deze yoghurtcake natuurlijk het hele jaar door bakken. Succes verzekerd!
Sinaasappelcake met yoghurt maken
Een heerlijke sinaasappelcake met yoghurt en een lekker fris glazuur bovenop. Dat sinaasappelglazuur kun je natuurlijk oranje kleuren, maar ik besloot hem zelf vrij neutraal te houden. Het glazuur smaakt wel echt naar sinaasappel en bovenop heb ik ter decoratie nog wat sinaasappelrasp verdeeld.
Voor mij maakt de sinaasappelrasp deze sinaasappelcake helemaal af. Geen rasp in huis? Deze rasp van Microplane vind ik zelf erg fijn om te gebruiken. Let wel op dat je alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil raspt, het witte smaakt erg bitter.
En als je klaar bent met het bakken van deze makkelijke sinaasappel-yoghurtcake, dan vind je in mijn sinaasappel categorie nog veel meer lekkere recepten met appeltjes van oranje.
UPDATE! Dit recept voor sinaasappelcake met yoghurt heeft een update gehad: nieuwe foto’s en extra tips zodat jouw cake niet kan mislukken. Voor de herkenning zie je één van de oude foto’s hieronder terug.
Hoi Laura, de cake ziet er heerlijk uit! gebruik je gewoon kristalsuiker of een ander soort? Groetjes Amber
Ik gebruik altijd fijne kristalsuiker.
Hoi Laura, zou je de suiker kunnen vervangen door honing?? Hoeveel zou je dan moeten gebruiken?
Ik heb geen ervaring met honing ipv suiker in een cake. Je kunt het proberen, maar ik betwijfel of dit gaat werken.
Wat een feestje deze cake!
Hoi Laura,
Ik heb deze cake gemaakt, maar de mijne is super bruin, eerst was die opgestegen maar later uit de oven gekrompen. En ik ben de backin vergeten is dat erg?
Verder volgens recept gedaan maar hij ziet er heel anders en bruin uit! lijkt ook super stevig.
Raar dat je de cake niet met een mixer mixt, ik ben dat wel gewend, heb dat nu dus ook gedaan. Wat is de reden dat je het niet mixt ?
Ik hoor graag.
Groetjes jolien
Als hij te bruin is, heb je hem waarschijnlijk te lang of te heet gebakken. Dat je het rijsmiddel bent vergeten zorgt voor de stevige cake. En verder is niet altijd bij elk recept een mixer nodig, bij deze cake gaat dat prima doordat je geen boter gebruikt. Ook het mixen kan oorzaak zijn van je stevige/compacte cake.
Iedere oven heeft een andere temperatuur…ik moet mijn (hetelucht) ovenaltijd 15 graden lager zetten dan in het recept. Misschien dat dat ook voor jouw over geld.
Hoi laura.
Kan ik magere yoghurt gebruiken?
Welke heb jij gebruikt?
magere yoghurt kan prima.
Dit lijkt mij een hele lekkere cake!
Kan de cake gewoon buiten de koelkast bewaard worden? Kun je hem ook invriezen?
Cake bewaar je altijd buiten de koelkast. Invriezen kan inderdaad ook.
Ha Laura,
Kan ik de 100 ml zonnebloemolie vervangen voor 100 ml (100 gr) boter?
Groet ingrid
Dat moet zeker lukken.
Heerlijk! Heb minder suiker gebruikt (150 gram) en het glazuur weggelaten. Lekkere basiscake zo! Volgende keer met glazuur proberen! In een silecone bakvorm heb ik ongeveer 52 minuten aangehouden, waarvan de laatste 10 met aluminium folie erover.
Ik haal de cake net uit de oven, hij ruikt heerlijk en ziet er mooi uit.
Nu nog de smaak, hij gaat morgen mee naar m’n werk als verjaardagstractatie, ik ben benieuwd.
Geen kruimel meer over, iedereen vond de cake heerlijk!
Wat een heerlijke frisse cake!
Hoi Laura,
Kan je sinaasappel vervangen met citroen in dit recept en de fijne kristalsuiker door witte custard suiker aub?
Groetjes Priscilla
Citroen kan ook prima. Custard suiker ken ik niet, of bedoel je basterdsuiker? Dat kan wel namelijk 🙂
Welke yochurt gebruik je voor deze cake…laura
magere yoghurt
Gisteren deze cake gemaakt, hij is heerlijk. Ik had alleen Griekse yoghurt in huis, maar dat ging prima!
Hoi, kan ik ook volkorenmeel gebruiken?
Ja hoor, dat kan prima.
Kan de zonnebloemolie ook vervangen worden voor iets met minder calorieën?
Ik tel geen calorieën, dus daar kan ik je helaas niet bij helpen. Durf daar geen alternatief voor te noemen.
Hoi Laura,
Ik heb geen cakevorm en wil het graag in een kleine ovenschaal maken. Moet ik dan de zelfde baktijd aanhouden?
Dat is afhankelijk van de vorm en hoeveelheid beslag. Je kan evt beginnen met 45-50 minuten en dan controleren.
De cake was ontzettend lekker en makkelijk te maken! Bedankt voor het recept 🙂
Hallo Laura!
Ik heb deze cake vandaag gebakken en het is een topper! Lekker zoet maar toch ook fris.
Ivm een lactose intolerantie:
Kan ik dit recept ook maken met soya yoghurt?
Alvast bedankt voor het antwoord en bedankt voor het heerlijke recept!
volgens mij moet dat prima lukken hoor.
Hi Laura,
Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gemaakt en elke keer zakt hij, na het uit de over halen in.
De eerste keer aan de boven en beide zijkanten, maar ik dacht dat dat misschien kwam doordat ik het sap van de geraspte sinaasappel er ook bij in had gedaan.
De 2e keer heb ik alles volgens het recept gedaan en ook toen zakte de cake in, alleen aan de bovenkant.
En ook de 3e keer zakte hij in en ik kreeg ook alle 3 de keren van die rare “bollen”aan de bovenkant van de cake. Hij smaakte in alle gevallen overigens wel heel lekker, maar zoals het voorbeeld plaatje op deze site zag hij er in ieder geval niet uit helaas…
Weet je misschien waar het aan kan liggen?
Overigens, met bollen en ingezakt nogsteeds een heerlijke frisse cake!!
Karin Blom
Hi Laura,
Ik heb deze heerlijke cake nu 3 keer gebakken en alle 3 de keren kreeg ik “bollen” op de cake en zakte hij van bovenaf in. Waar kan dit aan liggend denk je?
Ik heb me heel precies aan het recept gehouden en de temperatuur e.d.
De cake was overigens heerlijk, daarom heb ik hem ook 3 keer gemaakt, maar zou zo graag willen dat hij er ook zo mooi als op je voorbeeld er uit zag..
Ik hoor het graag van je.
Karin Blom.
Het kan zijn dat je het beslag misschien te luchtig klopt, of toch net iets te heet voor jouw oven. Op handigebaktips.nl heb ik enkele artikelen staan over cakes (inzakken, zonder barst bakken, etc.), wellicht vind je daar ook nog info die je kunt gebruiken.
Hoi Laura,
Kan ik ook milde yoghurt of Griekse yoghurt gebruiken voor de sinaasappel-yoghurtcake?
Groetjes Caroline
Dat kan, het resultaat zou wel iets kunnen verschillen.
Gisteren gemaakt voor Koningsdag. Lekkere cake en goed gelukt! Alleen qua smaak was de glazuur wel echt nodig. Dus kan ik misschien wat sinaasappelsap aan de cake toevoegen voor meer smaak? Of misschien te weinig zout gedaan?
Maar we (de kids ook) hebben gesmuld hoor!:-) (Hij is al op!).
Leuk te horen dat jullie hebben gesmuld! Ik zou dan eerder meer rasp toevoegen aan het beslag, sap beïnvloedt de structuur en het resultaat namelijk te veel. Ik houd zelf van een subtiele sinaasappelsmaak, dus voor een meer aanwezige smaak moet er dan inderdaad iets veranderd worden 😉
Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.
Heerlijke luchtige cake. Ik heb alleen geconcentreerde sinaasappelsap gebruikt ipv geraspte schil. En het recept gehalveerd voor een wat kleiner cakeje, en roomboter gebruikt ipv zonnebloemolie. En Griekse volle yoghurt erdoor gedaan. Deze gaan we vaker maken.
Hoi Laura,
Ik wil graag de cake gaan uitproberen maar ik kan hem vanavond pas proeven. Hoe kan ik de cake het beste bewaren?
Groetjes Miranda
Wanneer hij is afgekoeld in folie verpakken.
Ik wil deze cake vanavond maken, maar heb geen gewone bloem ik huis. Kan ik ook zelfrijzende bloem gebruiken en het bakpoeder weglaten?
Kan, al kunnen de verhoudingen dan iets anders zijn.
Heerlijke cake! Heb wat fijngehakte rosemarijn aan het beslag toegevoegd.
Wat is de functie van de zonnebloemolie in dit recept? Kan dit ook weggelaten worden?
Vet is nodig in een dergelijke cake, de olie in dit geval maakt het lekker smeuïg (zonder wordt het als een soort stugge spons). Waarom wil je het weglaten?
Erg lekker! Ik heb nog nooit een cake gebakken die niet in elkaar zakt, bij deze had ik hetzelfde probleem, ik heb er gewoon bakpoeder in gedaan. Hoe kan ik dit voorkomen?
Ik gok dat de cake dan nog niet gaar was?
Hoi Laura,
Ik wil graag de sinaasappel-yoghurtcake in cupcakes vormpjes doen. Ik heb een heteluchtoven op hoeveel graden moet de oven dan staan en hoe lang moeten ze er in staan?
Groetjes Caroline
De temperatuur blijft hetzelfde, ondanks een kleinere vorm. Voor een heteluchtoven is het 10-20% korter. De baktijd zul je moeten testen, ik heb deze nog nooit in cupcake vormpjes gebakken, maar het zal rond de 20 minuten zijn. Zou je het resultaat willen delen?
Hoi Laura,
Ik had de oven inderdaad op 175 graden gezet en de cupcakes 20 minuten gebakken. Ik had eerst 15 minuten gedaan, maar dan waren ze nog niet echt klaar en dan nog 10 minuten bij gedaan en toen waren ze helemaal goed. Dus inderdaad de oven op 175 graden zetten en 20 minuten bakken. Dank je wel voor je reactie. Ik maak meestal bakrecepten van jou website en ik hoor meestal goed commentaar. Dank je wel ?
Wat goed om te lezen en thanks voor het delen! Wie weet gaat een andere lezer je voorbeeld volgen 😀
Graag gedaan ??. Als we mekaar maar kunnen helpen, toch ?
Van het weekend gebakken.
Wederom weer een groot succes!
Nog nooit iets van je gebakken wat mislukt is.
De sinaasappel waarvan ik de schil heb gebruikt, heb ik uitgeperst en het sap over de cake verdeeld toen deze nog warm was.
Hierdoor werd de cake extra kleffig, we aten nog net niet onze vingers erbij op!
Hahaha wat een heerlijk berichtje. Dankjewel!
Hallo, ziet er lekker uit. Ik wil dit morgen gaan maken maar heb alles in huis behalve yoghurt. Ik heb wel kwark in huis. Kan je daar ook mee?
Ja hoor!
Echt lekker! Ik heb i.p.v. gewone yoghurt griekse yoghurt en hetbis ook heel goed gelukt. Heel erg bedankt voor het recept 🙂
Super! Thanks voor het delen!
Hoi Laura.
Ik heb een vraag: kan ik de yoghurt cake ook bakken met plantaardige Yoghurt met het oog op een koemelk allergie.
Ja hoor!
Hoi ik heb geen vanille extract in huis, is er iets anders wat ik misschien kan toevoegen of misschien het extract weglaten?
Je kunt het ook weglaten, het is vooral voor een lekkerdere smaak.
Hallo Laura,
Heerlijk recept. Bedankt.
Ik heb alleen, ter verhoging van de algemene cake-vreugde, een scheutje Cointreau toegevoegd aan het beslag en het glazuur.
MVG
Janwillem van Boven
Nijmegen
Beste Laura,
Deze cake is echt heerlijk! Een paar maanden geleden geprobeerd, omdat we de ingredienten toevallig in huis hadden. En nu stond het hele gezin te juichen toen ik voorstelde deze te maken voor Koningsdag, ipv tompoucen uit de winkel mee te nemen.
Deze gaat zeker in de all time favourites! (naast jouw citroen-gember-haverkoeken)
liefs, nora
Gisteren gemaakt hij viel goed in de smaak. Ik heb appel kaneel toegevoegd ipv sinaasappel want dat had ik niet in huis. Lekkere cake, goed recept!
Ik heb deze cake vandaag gemaakt met bosbessenkwark en bruine basterdsuiker, had even niets anders in huis). De smaak bosbessen kan heel goed met de sinaasappelrasp en is dus heerlijk. Van te voren niet nadenken brengt je tot meesterlijke ontdekkingen. Prima recept overigens!
Ik heb deze cake nu al 3 keer gemaakt. Telkens is hij heerlijk geworden!
De eerste keer heb ik alles volgens het recept gedaan, behalve de olie, ik had enkel olijfolie in huis dus heb die gebruikt i.p.v. zonnebloemolie. Smaakte prima!
De tweede keer heb ik twee cakes tegelijk gemaakt. Voor beide cakes heb ik amandelyoghurt gebruikt, omdat een vriendin van mij lactose-intolerant is. Proefde amper verschil, smaakte zeker even goed als met “echte” yoghurt.
Ik heb toen één cake met sinaasappel gemaakt, en in de andere citroen gebruikt i.p.v. sinaasappel. Ook zeer lekker! Het glazuur met citroensap is natuurlijk wel erg zuur. Ik lust dat graag, maar als je niet zo van te zuur houdt, is sinaasappel vast een betere keuze. Maar dus ook met citroen is hij zeer smakelijk!
ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven
Hoi! Ik lees in een eerder antwoord dat de cake in te vriezen is. Ik neem aan zonder de glazuur. Kan je de glazuur op een manier wel bewaren? En zo ja: hoe dan/ hoe lang dan?
Nee, de glazuur zou ik opnieuw maken als je de cake ontdooit.
Vanmiddag geprobeerd in mijn nieuwe Miele oven.
De cake staat nu af te koelen, ik heb 60min aangehouden.
Bovenkant is gescheurd maar vast niet erg..
De smaak daar ben ik heel benieuwd naar…
En het is gelukt, smaakt goed maar de cake is laag gebleven en is vast van structuur, niet ‘luchtig’
mijn man vindt dat het goed smaakt.
Misschien de volgende keer boter gebruiken ipv zonnebloemolie.
Laura wat is dan de hoeveelheid? voor 100ml/100 gram?
Ik zou niet aanraden dat te vervangen in deze cake, wellicht helpen deze tips je: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/
Ik zie regelmatig de vraag olie vervangen door boter en andersom. En nee dat is niet 1:1 zoals je soms aangeeft. Dat heeft onder andere te maken met het soortelijkgewi ht dichtheid. Er is een simpele formule voor.
Gram boter = (0.92 x olie)÷0.82
Gram olie = (0.82 x boter)÷0.92
Wat een ideale cake!
Zo snel de oven in! Topper!
Fijn als je weinig tijd hebt.
Ik heb 150 suiker gebruikt en hij is perfect gelukt!!
Glazuur is niet mijn favoriet, dus een toefje slagroom maakte het hier af!
Deze komt vaker uit de oven!!
Dit recept is heerlijk. De hoeveelheid suiker te veel voor onze smaak. Deze heb ik gehalveerd, 50 gram amandelmeel toegevoegd voor extra proteine, eiwit opgeklopt. Heerlijk luchtige cake. Dank vd inspiratie!
Fantastisch recept. Suiker heb ik 150 gr gebruikt. En hebt beslag in mijn nwe bakvorm v Heritage loaf gedaan. Jou aanwijzing Mix instructie heb ik gevolg. Cake ziet er schitterend uit en smaakt heerlijk .
Ik heb deze cake al 2x gemaakt en hij is echt heerlijk. Ik gebruik iets minder suiker (175gr), griekse yogurt en inplaats van zonnebloemolie gebruik ik olijfolie (proef je niks van).
Gisteren deze cake gemaakt, olie vervangen door boter 1/1. Makkelijk en heel lekker.