Cranberry-sinaasappel yoghurtcake

Gepost: 5 december 2020 Laatst bewerkt: 17 september 2023
Cranberry-sinaasappel yoghurtcake

Ik ben gek op klassieke cakes, maar cakes op basis van yoghurt of kwark vind ik ook fantastisch. De basis maak je hiermee net even wat lichter en frisser. In dit geval voor deze cranberry-sinaasappel yoghurtcake al helemaal, want door de toevoeging van sinaasappel en cranberry spatten de kerstsmaken er vanaf, heerlijk! Misschien maak ik hem deze kerstdagen nog wel een keertje.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je de rasp van een sinaasappel. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

 

CRANBERRY-SINAASAPPEL YOGHURTCAKE maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.62 van 13 stemmen

Cranberry-sinaasappel yoghurtcake

Een heerlijke frisse en smeuïge cake voor de kerstdagen. Deze cranberry-sinaasappel yoghurtcake zal zeker in de smaak vallen.
Porties: 12 plakjes
Voor een 25 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl sinaasappelrasp
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 2 el sinaasappelsap
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 150 gram gedroogde cranberry’s

Glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 2-3 el sinaasappelsap

Instructies

  • In een kom doe je bloem, bakpoeder, zout, suiker en sinaasappelrasp. Roer door elkaar.
  • In een tweede klop je de Griekse yoghurt, eieren, sinaasappelsap en zonnebloemolie door elkaar.
  • Giet bij het bloemmengsel en roer door tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Voeg de cranberry’s toe en spatel gelijkmatig door het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak in 55-60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Eenmaal afgekoeld maak je een glazuur door poedersuiker en sinaasappelsap door elkaar te roeren, giet over de cake.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

40 reacties

  1. Hubertine schreef:

    Hoi,
    Een vraagje: kan je de CRANBERRY-SINAASAPPEL YOGHURTCAKE ook in een tulbandvorm maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast en zeker, maar het is dan vooral een kwestie van dit recept omrekenen naar die vorm.

  2. Jolanda schreef:

    Ja, ik zou ook graag willen weten of ik voor een tulbandvorm dezelfde hoeveelheid ingrediënten nodig heb of het iets moet verdubbelen!

    1. neva schreef:

      Bakvorm 15cm –> inhoud = 15x8x5 = 0,6 liter
      Giet water in je tulbandvorm, meet en vergelijk deze hoeveelheid met die van de 15cm bakvorm
      Dan weet je met hoeveel je het recept moet vermenigvuldigen

      1. Jolanda schreef:

        Dankjewel! Weer wat geleerd ?

  3. E.D. schreef:

    Hij is heerlijk, heb hem vandaag gelijk gemaakt. Alleen de cranberry’s waren allemaal naar beneden gezakt. Maakt voor de smaak natuurlijk niet uit! ?

    1. Marianne Brouwer schreef:

      Als je de cranberries (of bv rozijnen) eerst door meel rolt en daarna het meel er af schudt, dan zakken ze niet naar beneden.

  4. Ilja schreef:

    Hoi Laura, kan ik dit recept ook maken met verse of diepvries cranberries? Deze combinatie is zo lekker, kan niet wachten hem in de oven te schuiven

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de zuurheid van echte cranberry’s aandurft dan kan dit, ik zou het niet aanraden 😉

      1. Ilja schreef:

        Oh haha, ja die zijn wel wat zuurder dan de gedroogde natuurlijk. Ik durf het aan en zal laten weten hoe het smaakt! Bedankt voor je reactie

      2. Ilja schreef:

        Aanrader hoor! Hij is echt heel erg lekker met verse cranberries! Bedankt voor dit recept

  5. Myriam schreef:

    Laura,
    Ik heb deze cake vandaag gemaakt en hij is heeeerlijk!
    Alles is perfect en hij viel hier heel erg in de smaak!
    Dank voor al jouw heerlijke recepten waarvan ik er al veel klaar heb klaargemaakt.
    Ik wens jou nog heel veel succes!

  6. Hubertine schreef:

    Hoi Laura, heb deze cake vandaag gemaakt (in een cakevorm 15cm) en een heerlijke cake. Een keer een andere smaak dan de traditionele cake maarrrr…de cake was na een uur onderin nog vloeibaar. Oven met boven en onderwarmte, na bijna nog een uur is ie nu nog drassig. Wij houden daar wel van dus dat is geen probleem. Maar heb je nog suggesties waar ik op kan letten als ik de volgende maak?
    Dank voor al je lekkere recepten en fijne website!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg, dat hoort niet. Heb je misschien iets aangepast aan het recept? Anders durf ik het ook niet te zeggen.

  7. Manuela schreef:

    Zou het ook kunnen met milde magere yoghurt?

  8. Marion schreef:

    Ben de cake aan het maken. Voor een 30 cm cakevorm…heb het recept dus verdubbeld…maar dat is echt veel te veel! Past niet in de vorm…dus maar in een grote ovenschaal gedaan…

      1. Marion schreef:

        Da’s leuk. Dank!
        Maar een 30 cm cakevorm is toch 2x 15 cm?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee een cakevorm is 30 cm bij … cm, dat weet ik zo niet uit mijn hoofd.

  9. Jolanda schreef:

    Ben de cake aan het maken…Vraagje Laura… er komt dus geen mixer aan te pas toch?

    1. Fem schreef:

      ik heb hem wel even kort gemixt, maar kan denk ik ook met een garde. De tulband komt net uit de oven ben benieuwd 😉

    2. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, is niet nodig.

  10. Pauline schreef:

    Het is toch een bakblik van 30×15 cm? Er staat bakblik 15 cm….

    1. Ilja schreef:

      Nee een kleine cakevorm, mijne is 18 cm. Dat ging ook prima

    2. Laura's Bakery schreef:

      Bij een cakevorm wordt altijd de lengtemaat aangegeven, de lengte is dus 15 cm en de breedte durf ik zo niet te gokken maar is smaller dan 15 cm.

  11. Christianne schreef:

    Lijkt me lekkere combi! Ik vroeg me af of je ook cranberry compote door een cake can swirlen of helemaal mengen?
    Gedroogde zijn er hoog in suiker, hele te zuur. Dacht zou die diepvries cranberries kunnen mengen met beetje gesuikerde sinasappelrasp, water, plus misschien nog wat suiker. Maar zie dit niet echt bij recepten, wellicht weet jij waarom dit een slecht idee is of wel zou kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Cranberry compote kun je er vast en zeker doorheen swirlen.

      1. Christianne schreef:

        Dank voor het meedenken! Heb het net gedaan en werkt gewoon! Erg lekker! Had nog wat kaneel toegevoegd n.a.v. cranberrycompote post.

  12. Larissa schreef:

    Hoi! Ik zou deze graag morgen willen maken alleen ik heb alleen een hete lucht stand, geen boven en onder warmte. Is dit erg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  13. Larissa schreef:

    Het is gelukt! Heel erg bedankt. Hij was/is heerlijk! Ik ga hem zeker nog een keer maken.

  14. Ellen schreef:

    Vandaag de cake gebakken. Bij mij bleef hij na 65 minuten bakken ook nog plakkerig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoe plakkering bleef de cake? Heb je gedroogde of verse cranberry’s gebruikt?

  15. Michelle schreef:

    Hij was heerlijk!

  16. Gül Deniz schreef:

    Beste Laura,
    Ik ben ben fan van je appeltaart (oma’s appeltaart) en besloot ook de yoghurtcake (sinaasappel + cranberry’s) uit te proberen. Maar helaas is dit niet zo goed gelukt. Hij rees eerst heel mooi en zag er precies uit zoals op de foto die jij geplaatst hebt. Echter ging hij na het uithalen uit de oven zakken.
    Het zal wel aan mij liggen maar wil graag uitzoeken wat de oorzaak geweest kan zijn.
    De vloeibare ingrediënten heb ik met de mixer geklopt daarna de droge ingrediënten toegevoegd en verder met de mixer gemengd. Had ik dit met een spatel moeten doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen! Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom een baksel inzakt na het bakken. Bijvoorbeeld te veel bakpoeder of te luchtig kloppen. Die laatste stap is inderdaad beter met een spatel.

  17. Gül Deniz schreef:

    Bedankt voor je reactie. Zo een vermoeden had ik ook. Voor de rest heb ik alle stappen precies opgevolgd maar twijfelde of ik wel/niet een spatel moet gebruiken.

    Fijne dag

  18. Christine schreef:

    super lekkere cake jammer dar de cranberr’s naar beneden waren gezakt maar toch nog heel lekker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lees hier mijn tips om te voorkomen dat de vulling van je cake naar beneden zakt: https://www.laurasbakery.nl/stukjes-zakken-naar-de-bodem-van-de-cake/

  19. Angela schreef:

    Vandaag deze cake gemaakt, gedecoreerd met stukjes sinaasappel, cranberries en kerstsprinkles. Als hij net zo lekker smaakt als dat ‘ie er uit ziet, komt het wel goed! Recept was eenvoudig te volgen. Beknopt, maar niet onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept