
Ein-de-lijk kan ik de sticky toffee cake van mijn lijstje afstrepen. Toen ik een tijdje geleden een oproepje deed voor landen waarvan jullie recepten wilden zien, werd Engeland verrassend vaak genoemd. En gek genoeg was het eerste waar ik aan dacht de sticky toffee cake. Heerlijk vind ik dat. Mijn cake was overigens meer smeuïg dan ‘sticky’, maar zo vind ik het zelf juist het lekkerst. Ik zal in het recept nog wel een tip geven hoe je hem nóg smeuïger krijgt. Ondertussen ben ik al aan het bedenken hoe ik de cake nog verder in kan zetten, want alleen de cake als basis is al fantastisch lekker!

Sticky toffee cake
Ingrediënten
Cake
- 200 gram dadels ontpit
- 200 ml gekookt water
- 1 tl baking soda
- 75 gram ongezouten roomboter
- 1 el pannenkoekenstroop
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren (M)
- 180 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- snuf zout
Toffeesaus
- 100 gram ongezouten roomboter
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 el pannenkoekenstroop
- 150 ml slagroom ongeklopt
Instructies
Cake
- Doe de dadels, het gekookte water en baking soda in een kom. Roer even door en laat 20-30 minuten apart staan.
- Ondertussen mix je boter, stroop en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
- Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en mix wederom tot deze zijn opgenomen.
- Als de dadels lang genoeg gestaan hebben giet je deze af. Maal de dadels fijn met een staafmixer en voeg de toe aan het beslag. Mix tot een egaal beslag.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Verspreid gelijkmatig in de vorm.
- Bak de cake in ongeveer 35 minuten op 180 °C gaar (boven- en onderwarmte).
- Laat de cake na het bakken nog in de vorm zitten.
Toffeesaus (+geheel)
- Als de cake klaar is kun je de saus maken. Verhit boter, suiker en stroop in een pannetje tot de suikerkorrels zijn opgelost.
- Voeg dan de slagroom toe. Blijf enkele minuten roeren tot de saus wat begint in te dikken.
- Je wilt dat de saus niet te dik wordt in de pan, want tijdens het afkoelen zal deze saus nog verder indikken. Hoe langer je kookt, hoe dikker en harder de saus uiteindelijk is.
- Terwijl de saus kookt prik je in de cake allemaal gaatjes. Als de saus nog aan de dunne kant is haal je er met een juslepel twee lepels saus uit die je over de cake giet. Gebruik eventueel een spatel om het te verdelen.
- Laat de saus nog eventjes doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Roer af en toe nog even door.
- Serveer (de nog warme) cake met de toffeesaus erbij. Als je de cake pas later serveert en de saus te dik is geworden, kun je deze opnieuw verwarmen zodat hij dunner wordt.
Om de cake nog smeuïger te krijgen kun je de twee juslepels saus over de cake gieten wanneer deze nét uit de oven komt, dan wordt de saus nog beter opgenomen (gaatjes prikken hoeft dan niet). Eventueel zet je hem nog enkele minuten terug te oven in.
Goed verpakt is de cake (met saus) 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar.
Stel dat dit onweerstaanbare maar voor mij vreselijk foute recept kon worden omgerekend naar een springvorm van 12 of 8 cm……. hoe zouden de hoeveelheden dan zijn?
groetjes.
Laura heeft een omrekentool op haar site staan, aan de rechterkant van het recept staat: recept omrekenen naar andere vorm, als je daar op klikt kun je zelf de vorm invullen die je wilt hebben en de hoeveelheden die je nodig hebt.
Kun je de dadels eventueel weglaten?
Wat een overheerlijk, sticky recept! Én die saus…mjammie! Bedankt weer!!!
Wat is pannenkoekenstroop? Ben van België en ken het niet.. Kan dat vervangen worden door bv ahornsiroop of kandijsiroop?
het is een suikerstroop, siroop is dunner maar zou je kunnen proberen, daar heb ik alleen geen ervaring mee.
Toevallig moest ik gisteren in de Albert Heijn zijn en zag daar schenkstroop staan van het merk Van Gilse. Ik heb dat maar meegenomen want vond het er wel lekker uitzien voor op pannenkoeken ook haha! Is dat pannenkoekenstroop?
Ja dat is pannenkoeken stroop!
Keukenstroop noemen ze dit ook wel ahornsiroop is iets dunner
Nee keukenstroop is pannenkoekenstroop.
Heeerlijk. Ik heb de saus gemaakt en de cake is ook klaar. Moet je de saus ook buiten de koelkast bewaren die je eroverheen giet bij het serveren of moet dat wel in de koelkast?
Deze cake lijkt me heerlijk, maar bij ons thuis houden we echt niet van dadels of andere gedroogde vruchten.
Waardoor zou ik deze kunnen vervangen?
Je proeft ze er niet in terug als dat is waar je bang voor bent. Ik heb het niet zonder dadels getest dus ik kan je geen alternatief geven helaas
Ik vond het een heerlijke cake! Zeker voor herhaling vatbaar.
Wel vind ik het zo onhandig om de bakvorm te bekleden met bakpapier.
Is er een verschil in eindresultaat met invetten van de vorm met boter (en eventueel bestrooien met bloem)?
Ik vind dit het meest prettig en clean werken, maar invetten en bestrooien met bloem kan ook. Dat trekt dan wel deels in de buitenkant van je cake en ik vind het niet altijd een garantie dat je de cake er goed uit krijgt.
Hij smaakt echt heerlijk! Zou je de dadels ook kunnen vervangen door banaan?
Dat durf ik niet te zeggen!
Ipv pannenkoekstroop gebruik ik Black Treacle (van Lily’s) Melasse is ook een optie, te koop bij toko en biologische supermarkt. De cake is ook lekker als dessert met custardpudding op het bord en daarop plak cake en daarover de caramelsaus. Of met bolletje vanille ijs.
Hallo , ik vind bakken heel leuk en maak vaak dingen van jou hoelang duurt de taart maken ongeveer