Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Sticky toffee cake

Laura Kieftdoor Laura Kieft
27 juli 2020
in Cakes, Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Ein-de-lijk kan ik de sticky toffee cake van mijn lijstje afstrepen. Toen ik een tijdje geleden een oproepje deed voor landen waarvan jullie recepten wilden zien, werd Engeland verrassend vaak genoemd. En gek genoeg was het eerste waar ik aan dacht de sticky toffee cake. Heerlijk vind ik dat. Mijn cake was overigens meer smeuïg dan ‘sticky’, maar zo vind ik het zelf juist het lekkerst. Ik zal in het recept nog wel een tip geven hoe je hem nóg smeuïger krijgt. Ondertussen ben ik al aan het bedenken hoe ik de cake nog verder in kan zetten, want alleen de cake als basis is al fantastisch lekker!

Recept afdrukken

Sticky toffee cake

Wie houdt er niet van, de sticky toffee cake. Helemaal zalig met een portie zelfgemaakte toffeesaus erbij.
Porties: 10 personen
20 cm springvorm (of bakpan)

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram dadels ontpit
  • 200 ml gekookt water
  • 1 tl baking soda
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 180 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuf zout

Toffeesaus

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 150 ml slagroom ongeklopt

Instructies

Cake

  • Doe de dadels, het gekookte water en baking soda in een kom. Roer even door en laat 20-30 minuten apart staan.
  • Ondertussen mix je boter, stroop en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en mix wederom tot deze zijn opgenomen.
  • Als de dadels lang genoeg gestaan hebben giet je deze af. Maal de dadels fijn met een staafmixer en voeg de toe aan het beslag. Mix tot een egaal beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Verspreid gelijkmatig in de vorm.
  • Bak de cake in ongeveer 35 minuten op 180 °C gaar (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake na het bakken nog in de vorm zitten.

Toffeesaus (+geheel)

  • Als de cake klaar is kun je de saus maken. Verhit boter, suiker en stroop in een pannetje tot de suikerkorrels zijn opgelost.
  • Voeg dan de slagroom toe. Blijf enkele minuten roeren tot de saus wat begint in te dikken.
  • Je wilt dat de saus niet te dik wordt in de pan, want tijdens het afkoelen zal deze saus nog verder indikken. Hoe langer je kookt, hoe dikker en harder de saus uiteindelijk is.
  • Terwijl de saus kookt prik je in de cake allemaal gaatjes. Als de saus nog aan de dunne kant is haal je er met een juslepel twee lepels saus uit die je over de cake giet. Gebruik eventueel een spatel om het te verdelen.
  • Laat de saus nog eventjes doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Roer af en toe nog even door.
  • Serveer (de nog warme) cake met de toffeesaus erbij. Als je de cake pas later serveert en de saus te dik is geworden, kun je deze opnieuw verwarmen zodat hij dunner wordt.
Tips

Om de cake nog smeuïger te krijgen kun je de twee juslepels saus over de cake gieten wanneer deze nét uit de oven komt, dan wordt de saus nog beter opgenomen (gaatjes prikken hoeft dan niet). Eventueel zet je hem nog enkele minuten terug te oven in.

Bewaren

Goed verpakt is de cake (met saus) 4-5 dagen buiten de koelkast houdbaar.

Vorige post

Volgende post

Baba ganoush
Echte clotted cream (uit de oven)

Related Posts

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft
09 april 2021
4

Het...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft
05 april 2021
3

Ben...

Bananenbrood lemon meringue gebakje

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft
03 april 2021
0

Had...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 19

  1. Anne says:
    9 maanden geleden

    Stel dat dit onweerstaanbare maar voor mij vreselijk foute recept kon worden omgerekend naar een springvorm van 12 of 8 cm……. hoe zouden de hoeveelheden dan zijn?
    groetjes.

    Beantwoorden
    • Dorien says:
      9 maanden geleden

      Laura heeft een omrekentool op haar site staan, aan de rechterkant van het recept staat: recept omrekenen naar andere vorm, als je daar op klikt kun je zelf de vorm invullen die je wilt hebben en de hoeveelheden die je nodig hebt.

      Beantwoorden
  2. H says:
    9 maanden geleden

    Kun je de dadels eventueel weglaten?

    Beantwoorden
  3. Janny says:
    8 maanden geleden

    Wat een overheerlijk, sticky recept! Én die saus…mjammie! Bedankt weer!!!

    Beantwoorden
  4. Sofie says:
    7 maanden geleden

    Wat is pannenkoekenstroop? Ben van België en ken het niet.. Kan dat vervangen worden door bv ahornsiroop of kandijsiroop?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      7 maanden geleden

      het is een suikerstroop, siroop is dunner maar zou je kunnen proberen, daar heb ik alleen geen ervaring mee.

      Beantwoorden
      • Sofie says:
        7 maanden geleden

        Toevallig moest ik gisteren in de Albert Heijn zijn en zag daar schenkstroop staan van het merk Van Gilse. Ik heb dat maar meegenomen want vond het er wel lekker uitzien voor op pannenkoeken ook haha! Is dat pannenkoekenstroop?

        Beantwoorden
        • Didi says:
          6 maanden geleden

          Ja dat is pannenkoeken stroop!

          Beantwoorden
      • Trudy van says:
        5 maanden geleden

        Keukenstroop noemen ze dit ook wel ahornsiroop is iets dunner

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          5 maanden geleden

          Nee keukenstroop is pannenkoekenstroop.

          Beantwoorden
  5. Marijne says:
    7 maanden geleden

    Heeerlijk. Ik heb de saus gemaakt en de cake is ook klaar. Moet je de saus ook buiten de koelkast bewaren die je eroverheen giet bij het serveren of moet dat wel in de koelkast?

    Beantwoorden
  6. Ramona says:
    7 maanden geleden

    Deze cake lijkt me heerlijk, maar bij ons thuis houden we echt niet van dadels of andere gedroogde vruchten.
    Waardoor zou ik deze kunnen vervangen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      6 maanden geleden

      Je proeft ze er niet in terug als dat is waar je bang voor bent. Ik heb het niet zonder dadels getest dus ik kan je geen alternatief geven helaas

      Beantwoorden
  7. Tinne says:
    5 maanden geleden

    Ik vond het een heerlijke cake! Zeker voor herhaling vatbaar.

    Wel vind ik het zo onhandig om de bakvorm te bekleden met bakpapier.
    Is er een verschil in eindresultaat met invetten van de vorm met boter (en eventueel bestrooien met bloem)?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 maanden geleden

      Ik vind dit het meest prettig en clean werken, maar invetten en bestrooien met bloem kan ook. Dat trekt dan wel deels in de buitenkant van je cake en ik vind het niet altijd een garantie dat je de cake er goed uit krijgt.

      Beantwoorden
  8. Agnes says:
    5 maanden geleden

    Hij smaakt echt heerlijk! Zou je de dadels ook kunnen vervangen door banaan?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 maanden geleden

      Dat durf ik niet te zeggen!

      Beantwoorden
  9. Caroline says:
    3 maanden geleden

    Ipv pannenkoekstroop gebruik ik Black Treacle (van Lily’s) Melasse is ook een optie, te koop bij toko en biologische supermarkt. De cake is ook lekker als dessert met custardpudding op het bord en daarop plak cake en daarover de caramelsaus. Of met bolletje vanille ijs.

    Beantwoorden
  10. Amelie says:
    3 weken geleden

    Hallo , ik vind bakken heel leuk en maak vaak dingen van jou hoelang duurt de taart maken ongeveer

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/169848334_479627933388595_8220540487916145846_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=TsP5Cb0doDkAX9fwOdC&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=79bc6c68226a715888d318b44354d1f6&oe=6096EE4E' title='NIEUW! Pindasaus hoef je mij niet voor te schotelen, maar pindakáás ben ik dus echt gek op. Daarom dook ik laatst spontaan de keuken in om deze chocolate chip koeken met pindakaas te maken, daar had ik toch opeens zo'n zin in. En lekker dat ze waren 😋.⁠ ⁠ Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #pindakaas #chocolatechipkoeken #chocolatechipcookies #koekjesbakken #cookies'>
  • KOOKTIP! Een heerlijk fris gerecht perfect voor in de lente of de zomer: couscous met kip, perzik, munt en feta. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze versie is toch echt het lekkerst. Je zou de couscous ook eens kunnen vervangen door een basis van bloemkoolrijst!⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vind het door op "couscous" te zoeken in de zoekbalk, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#couscoussalade #kooktip #dinertip
  • NIEUW! Het was alweer even geleden, maar vandaag behandel ik weer zeven prangende, veelgestelde bakvragen op het blog. O.a. de antwoorden op de volgende vragen vind je daar terug:⁠
🥐 Welke soort bloem gebruik ik het liefst?⁠
🥐 Wat gebeurt er met de baktijd en -temperatuur als je een recept omrekent naar een ander formaat bakvorm?⁠
🥐Waardoor kan ik suiker vervangen in mijn baksel?⁠
⁠
Je leest het via de link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#veelgesteldebakvragen #bakkenisnietmoeilijk #bakvragen #bakken
  • HANDIGE BAKTIP! Hoe weet je wanneer je cheesecake gaar is? Cheesecakes controleer je door de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar het midden van de cheesecake nog wel wat wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten pollepel ertussen).⁠
⁠
Deze confetti cheesecake staat al even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#cheesecake #taart #confetticheesecake #bakken #sprinkles
  • NIEUW! Ik ben altijd net iets te enthousiast bij het inslaan van versnaperingen voor het paasweekend. Als Pasen eenmaal voorbij is heb ik er eigenlijk geen zin meer in, maar wel nog een hoop paaseitjes in huis. Herkenbaar? Daarom bedacht ik deze lekkere paasei arretjescake! Daarmee tover je de resterende paaseitjes om tot een overheerlijk baksel 😁 (en dat gaat er bij mij dan weer wel altijd in).⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#paaseitjes #arretjescake #leftovers #paaseieren #paasrecepten
  • FIJNE PAASDAGEN ALLEMAAL! Ik ben benieuwd welke paasrecepten jullie gaan maken van de site! Ik overweeg nog een portie lemon meringue pie fudge 😍.⁠
⁠
Verder heb ik heel veel zin in een uitgebreid ontbijt, mijn favo maaltijd van de dag (zeker met dit soort dagen). Uiteraard zullen er de nodige paaseitjes sneuvelen, en mevrouw Lot verwacht ook lekkere snoepjes gok ik. Gelukkig heb ik er daar genoeg van in huis 😋🐰⁠
⁠
#fijnepaasdagen #happyeaster @lotjehetkonijn

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Snelle cinnamon rolls

Biscuit recept

Basisrecept vanillecake

Volgende Post

Echte clotted cream (uit de oven)

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Chocolate chip koeken met pindakaas

09 april 2021
Veelgestelde bakvragen #5

Veelgestelde bakvragen #5

07 april 2021

Paasei arretjescake

05 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Chocolate chip koeken met pindakaas

door Laura Kieft-09 april 2021-4

Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk...

Veelgestelde bakvragen #5

door Laura Kieft-07 april 2021-1

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook...

Paasei arretjescake

door Laura Kieft-05 april 2021-3

Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel...

Lemon meringue bananenbrood gebakje

door Laura Kieft-03 april 2021-0

Had jij al eens bedacht om een simpele plak bananenbrood om te toveren tot een waar lemon meringue bananenbrood gebakje? Het kwam laatst in mij op toen ik nog een half bananenbrood had liggen en...

Lancering Laura’s Bakery Bakgroep

door Laura Kieft-01 april 2021-2

Het is feest: vanaf vandaag start officieel de Laura’s Bakery Bakgroep via Facebook. Een online groep om jouw baksels te delen, baktips uit te wisselen en om je vragen over een recept te stellen. Daarnaast...

Deense appel-kaneel broodjes

door Laura Kieft-29 maart 2021-10

Na de snelle Deense abrikozen broodjes kon ik het niet laten om een nieuwe versie te maken. Het werden deze Deense appel-kaneel broodjes. Wederom een snelle versie, maar wel een overheerlijke versie. De combinatie van...

Lammetjes taart (4 persoons)

door Laura Kieft-27 maart 2021-16

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart,...

Breekbrood voor kleine broodjes

door Laura Kieft-24 maart 2021-18

Dit breekbrood uit mijn borrelboek stond hier twee jaar geleden op tafel voor de paasbrunch. Mooi geserveerd op een taartstandaard in het midden van de tafel en eromheen stonden allerlei soorten beleg. Iedereen scheurde steeds...

Paasontbijt inspiratie

door Laura Kieft-22 maart 2021-0

Het is bijna Pasen en zoals jullie van Laura’s Bakery gewend zijn deel ik dan ook weer de nieuwste recepten. Ik kan jullie vertellen: er komen deze week ook weer heerlijke nieuwe recepten online die...

Lemon meringue pie fudge

door Laura Kieft-20 maart 2021-22

Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor...

Witte chocolade-frambozen scones

door Laura Kieft-17 maart 2021-3

Driemaal is scheepsrecht, want ik had precies zoveel pogingen nodig om deze witte chocolade-frambozen scones met succes te maken. Waar ik normaal na een misbaksel ga sleutelen aan de ingrediënten, was dat nu niet het...

Basisrecept: trempeersiroop

door Laura Kieft-15 maart 2021-8

Een trempeersiroop is ongelofelijk makkelijk om te maken en je kunt er allerlei leuke smaken aan geven. Op deze manier voorkom je niet alleen dat je gebak uitdroogt, maar kun je ook een lekker smaakje...

Kaaskroketjes

door Laura Kieft-13 maart 2021-11

Het liefst maak ik deze kaaskroketjes iedere week, zo lekker vind ik ze. Eerst maak je een overheerlijke kaasragout die je vervolgens met onder andere paneermeel omtovert tot kleine kroketjes. Nog even frituren en daarna...

Pizza quattro formaggi

door Laura Kieft-12 maart 2021-2

Voor echte kaasliefhebbers bestaat er natuurlijk maar één pizza: de pizza quattro formaggi. Op deze ‘vierkazen pizza’ hoor je vanzelfsprekend vier verschillende Italiaanse soorten kazen te vinden. Naast de basis van mozzarella bestaan deze kazen...

Pulled jackfruit wraps

door Laura Kieft-11 maart 2021-1

Alweer het derde derde vegetarische recept dat deze themaweek online komt! En best een bijzondere vind ik zelf: pulled jackfruit wraps, met BBQ-saus en koolsalade. Van de meeste recepten tijdens deze vegetarische themaweek is Mariette...

Klassieke gevulde champignons

door Laura Kieft-10 maart 2021-0

Ik zal meteen toegeven: ik hou totaal niet van champignons. Toch vond ik dat klassieke gevulde champignons niet mochten ontbreken in mijn borrelhapjesverzameling. Mijn testpanel heeft daarom extra veel hapjes kunnen proeven en keuren: ze...

Geroosterde aubergine met kerrie-yoghurt van Ottolenghi

door Laura Kieft-09 maart 2021-0

Velen van jullie zullen het boek ‘Simpel‘ van Yotam Ottolenghi wel kennen. Volgens mij staat het boek al sinds het uit is in de kookboeken top 3. Ook binnen mijn team is het boek heel...

Vegetarische borrelhapjes inspiratie

door Laura Kieft-08 maart 2021-0

Aan inspiratie voor lekkere borrelhapjes geen gebrek bij Laura’s Bakery! Zelfs in mijn Borrelhapjes Bakboek staan ruim 150 lekkernijen voor bij de borrel. En wist je dat er hier ook genoeg lekkere, vegetarische borrelhapjes te...

Citroen-maanzaad bananenbrood muffins

door Laura Kieft-06 maart 2021-10

Elke keer als ik aan de slag ga met een nieuw bananenbrood zijn jullie gelukkig weer even enthousiast. Dat komt mooi uit, want ik kan niet ophouden met nieuwe variaties bedenken. Vandaag heb ik mijn...

Bananen eclairs

door Laura Kieft-03 maart 2021-3

Het is tijd voor het eerste baksel van de soezen en eclairs bakdag die Mariette en ik een tijd geleden hadden. Een dag van tevoren stond ik al in de keuken om platen vol met...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan