Door Lian – Het is soms een uitdaging om iets nieuws te proberen. Zoals uitvogelen welke verhoudingen en ingrediënten de mooiste sinaasappel curd maken. Het heeft me een paar pogingen gekost. De eerste was mega lekker, maar veel te dun. De tweede was al dikker, maar nog steeds te dun en om heel eerlijk te zijn minder lekker. Dus weer terug naar het eerste recept en kijken of ik daar iets aan kon sleutelen. Het uiteindelijke resultaat was heerlijk. Als je van verse sinaasappelsap houdt, dan vind je deze curd ook geweldig lekker. Het heeft mij dan misschien flink wat eieren gekost, maar daardoor heb ik nu wel het lekkerste sinaasappel curd recept voor jullie.
Sinaasappel curd
Ingrediënten
- 6 eidooiers (M)
- 175 gram fijne kristalsuiker
- rasp en sap van 2 sinaasappels (150 ml sap)
- 100 gram ongezouten roomboter
Instructies
- Doe de eidooiers met de suiker, het sap en de rasp in een steelpan en roer door elkaar.
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel, waarbij je rustig met de garde roert, aan de kook. Zodra het kookt zal de sinaasappel curd dikker worden. Kook voor 5 minuten door en voeg in de laatste minuut de boter toe. Zodra het 5 minuten heeft gekookt en de boter is gesmolten haal je de pan van het vuur.
- Giet de hete sinaasappel curd over in een hittebestendige kom of weckpot en laat volledig afkoelen. Zodra de curd is afgekoeld bewaar je deze maximaal twee weken in de koelkast.
Tips
- Bewaren: Als je de weckpot(ten) van tevoren uitkookt kun je de sinaasappel curd tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek buiten de koelkast. Voor het beste resultaat draai je de deksel er direct op terwijl de curd nog heet is en laat je deze op de kop afkoelen.
Ik ga hem zeker maken! Ik ben gek op curds. Nu zoek ik nog een goed recept voor limoencurd ook, dan is het stel compleet. Misschien maak ik deze curd wel van bloedsinaasappelsap. Dat heb ik ingevroren omdat ik er toen (nog) geen bestemming voor had behalve opdrinken. Maar ik er al veel uitgeperst en gedronken, dus deze lading verdween als sap in de vriezer, met de geschaafde schil er apart bij in kleine zakjes! Nog wel een vraagje…..bij kookprogramma’s op tv zeven ze de curd altijd na het koken. Hoeft dat bij deze niet? In elk geval bedankt voor het recept!
Met een hartelijke groet,
Marja
Ik heb zelf curd nog nooit gezeefd, maar als er stukjes in zitten zou je dit kunnen doen.
Wauw klinkt lekker.
Ik ben ook gek op Lemon curd dus wil deze graag proberen.
Nog een vraagje. Is curd ook zonder boter te maken of in elk geval met een alternatief product? Mijn dochter mag geen koemelk en ze vind curd ook zo lekker.
Dank alvast. Groet Nathalie
Je zou het met een vervanger kunnen proberen, zelf hebben wij hier geen ervaring mee.
Hoi Laura,
Wil dolgraag deze sinaasappel curd proberen, ben ook helemaal weg van je lemon curd recept. Is het niet erg als de eieren koken bij dit recept (want dat mag toch niet bij lemon curd?)?
En denk je dat deze curd ook als macaron vulling te gebruiken is? Of misschien wat maizena erbij om ‘m dikker te maken?
Dank weer voor je antwoord!
Groetjes,
Misja
Dit recept zit iets anders in elkaar, als je het recept volgt komt het goed 😉 . Als je iets langer doorkookt wordt het dikker en is het ook prima als vulling tussen macarons te gebruiken.
Vandaag jouw sinaasappel curd gemaakt. Vijf minuutjes langer doorgekookt voordat ik de boter toevoegde. Na koeling in de koelkast de perfecte dikte voor een macaronvulling! En de smaak is echt heerlijk, heel anders dan ik had verwacht maar super lekker. Dank je wel!
Groetjes,
Misja
Vanmiddag de sinaasappel curd gemaakt. Hemels lekker!! We hebben hier een enorme partij sinaasappelen van eigen boom, wat het raspen wel lastig maakt, want de schil is heel dun als ze zo vers zijn. Maar het ging geweldig en mijn Spaanse vriendin vertelde me dat ze het net een heerlijk snoepje vindt. Hier gaan we zeker meer van maken!
Heb je recept opgevolgd maar de curd bleef bij mij wat dun, vond hem ook vrij boterig en niet zo fris.. Zal het nog eens proberen als ik weer scones maak.
Groetjes Laura
Als hij dun is zal hij nog langer doorgekookt moeten worden. Qua smaak: kan misschien ook aan de sinaasappels liggen.
Ik heb geen ervaring met curd’s. Kun je dit als taartvulling gebruiken?
Moet er dan nog een laagje botercreme bij?
Kan prima in een taart, of je het wel of niet combineert hangt ook weer van de taart af.
hoi laura,
als je hier gelatine bij doet kan je het dan goed als taart vulling gebruiken?
groetjes eva
Dat zou moeten kunnen, maar ik heb het niet getest.
Hoii
Zou ik in plaats van sinasappelsap ook citroensap kunnen gebruiken?
Dan kun je beter lemon curd maken https://www.laurasbakery.nl/lemon-curd/