Sinaasappel curd

49

Door Lian – Het is soms een uitdaging om iets nieuws te proberen. Zoals uitvogelen welke verhoudingen en ingrediënten de mooiste sinaasappel curd maken. Het heeft me een paar pogingen gekost. De eerste was mega lekker, maar veel te dun. De tweede was al dikker, maar nog steeds te dun en om heel eerlijk te zijn minder lekker. Dus weer terug naar het eerste recept en kijken of ik daar iets aan kon sleutelen. Het uiteindelijke resultaat was heerlijk. Als je van verse sinaasappelsap houdt, dan vind je deze curd ook geweldig lekker. Het heeft mij dan misschien flink wat eieren gekost, maar daardoor heb ik nu wel het lekkerste sinaasappel curd recept voor jullie. 

Sinaasappel curd

Deze heerlijke sinaasappel curd is zo gemaakt en perfect om te gebruiken in verschillende soorten desserts. 
Porties: 500 ml

Ingrediënten

  • 6 eidooiers (M)
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van 2 sinaasappels (150 ml sap)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Doe de eidooiers met de suiker, het sap en de rasp in een steelpan en roer door elkaar.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel, waarbij je rustig met de garde roert, aan de kook. Zodra het kookt zal de sinaasappel curd dikker worden. Kook voor 5 minuten door en voeg in de laatste minuut de boter toe. Zodra het 5 minuten heeft gekookt en de boter is gesmolten haal je de pan van het vuur.
  • Giet de hete sinaasappel curd over in een hittebestendige kom of weckpot en laat volledig afkoelen. Zodra de curd is afgekoeld bewaar je deze maximaal twee weken in de koelkast.

Tips

  • Bewaren: Als je de weckpot(ten) van tevoren uitkookt kun je de sinaasappel curd tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek buiten de koelkast. Voor het beste resultaat draai je de deksel er direct op terwijl de curd nog heet is en laat je deze op de kop afkoelen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

19 reacties

  1. Marja schreef:

    Ik ga hem zeker maken! Ik ben gek op curds. Nu zoek ik nog een goed recept voor limoencurd ook, dan is het stel compleet. Misschien maak ik deze curd wel van bloedsinaasappelsap. Dat heb ik ingevroren omdat ik er toen (nog) geen bestemming voor had behalve opdrinken. Maar ik er al veel uitgeperst en gedronken, dus deze lading verdween als sap in de vriezer, met de geschaafde schil er apart bij in kleine zakjes! Nog wel een vraagje…..bij kookprogramma’s op tv zeven ze de curd altijd na het koken. Hoeft dat bij deze niet? In elk geval bedankt voor het recept!
    Met een hartelijke groet,
    Marja

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb zelf curd nog nooit gezeefd, maar als er stukjes in zitten zou je dit kunnen doen.

  2. Nathalie schreef:

    Wauw klinkt lekker.
    Ik ben ook gek op Lemon curd dus wil deze graag proberen.
    Nog een vraagje. Is curd ook zonder boter te maken of in elk geval met een alternatief product? Mijn dochter mag geen koemelk en ze vind curd ook zo lekker.
    Dank alvast. Groet Nathalie

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het met een vervanger kunnen proberen, zelf hebben wij hier geen ervaring mee.

    2. Lien schreef:

      Ik doe het altijd met soja bakken en braden. Lukt prima!

  3. Misja schreef:

    Hoi Laura,
    Wil dolgraag deze sinaasappel curd proberen, ben ook helemaal weg van je lemon curd recept. Is het niet erg als de eieren koken bij dit recept (want dat mag toch niet bij lemon curd?)?
    En denk je dat deze curd ook als macaron vulling te gebruiken is? Of misschien wat maizena erbij om ‘m dikker te maken?
    Dank weer voor je antwoord!
    Groetjes,
    Misja

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit recept zit iets anders in elkaar, als je het recept volgt komt het goed 😉 . Als je iets langer doorkookt wordt het dikker en is het ook prima als vulling tussen macarons te gebruiken.

      1. Misja schreef:

        Vandaag jouw sinaasappel curd gemaakt. Vijf minuutjes langer doorgekookt voordat ik de boter toevoegde. Na koeling in de koelkast de perfecte dikte voor een macaronvulling! En de smaak is echt heerlijk, heel anders dan ik had verwacht maar super lekker. Dank je wel!
        Groetjes,
        Misja

  4. Monique schreef:

    Vanmiddag de sinaasappel curd gemaakt. Hemels lekker!! We hebben hier een enorme partij sinaasappelen van eigen boom, wat het raspen wel lastig maakt, want de schil is heel dun als ze zo vers zijn. Maar het ging geweldig en mijn Spaanse vriendin vertelde me dat ze het net een heerlijk snoepje vindt. Hier gaan we zeker meer van maken!

  5. Laura schreef:

    Heb je recept opgevolgd maar de curd bleef bij mij wat dun, vond hem ook vrij boterig en niet zo fris.. Zal het nog eens proberen als ik weer scones maak.
    Groetjes Laura

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij dun is zal hij nog langer doorgekookt moeten worden. Qua smaak: kan misschien ook aan de sinaasappels liggen.

  6. Vicky De decker schreef:

    Ik heb geen ervaring met curd’s. Kun je dit als taartvulling gebruiken?
    Moet er dan nog een laagje botercreme bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan prima in een taart, of je het wel of niet combineert hangt ook weer van de taart af.

  7. eva schreef:

    hoi laura,

    als je hier gelatine bij doet kan je het dan goed als taart vulling gebruiken?

    groetjes eva

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou moeten kunnen, maar ik heb het niet getest.

  8. Suze schreef:

    Hoii
    Zou ik in plaats van sinasappelsap ook citroensap kunnen gebruiken?

  9. Anne’s baksels schreef:

    Heerlijk!! Deze versie sinaasappelcurd al meerdere keren gemaakt en is echt een favoriet als taart vulling. Smullen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *