Sinaasappel curd

Gepost: 4 juni 2018 Laatst bewerkt: 9 september 2023
Sinaasappel curd
81

Het is soms een uitdaging om iets nieuws te proberen. Zoals uitvogelen welke verhoudingen en ingrediënten de mooiste sinaasappel curd maken. Het heeft me een paar pogingen gekost. De eerste was mega lekker, maar veel te dun. De tweede was al dikker, maar nog steeds te dun en om heel eerlijk te zijn minder lekker. Dus weer terug naar het eerste recept en kijken of ik daar iets aan kon sleutelen. Het uiteindelijke resultaat was heerlijk. Als je van verse sinaasappelsap houdt, dan vind je deze curd ook geweldig lekker. Het heeft mij dan misschien flink wat eieren gekost, maar daardoor heb ik nu wel het lekkerste sinaasappel curd recept voor jullie.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik je zowel het sap als de rasp van de sinaasappels. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn

sinaasappel_curd2

 

Recept afdrukken

4.88 van 8 stemmen

Sinaasappel curd

Deze heerlijke sinaasappel curd is zo gemaakt en perfect om te gebruiken in verschillende soorten desserts. 
Porties: 500 ml

Ingrediënten

  • 6 eidooiers (M)
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van 2 sinaasappels (150 ml sap)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Doe de eidooiers met de suiker, het sap en de rasp in een steelpan en roer door elkaar.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel, waarbij je rustig met de garde roert, aan de kook. Zodra het kookt zal de sinaasappel curd dikker worden. Kook voor 5 minuten door en voeg in de laatste minuut de boter toe. Zodra het 5 minuten heeft gekookt en de boter is gesmolten haal je de pan van het vuur.
  • Giet de hete sinaasappel curd over in een hittebestendige kom of weckpot en laat volledig afkoelen. Zodra de curd is afgekoeld bewaar je deze maximaal twee weken in de koelkast.

Tips

  • Bewaren: Als je de weckpot(ten) van tevoren uitkookt kun je de sinaasappel curd tot wel een jaar bewaren op een koele en donkere plek buiten de koelkast. Voor het beste resultaat draai je de deksel er direct op terwijl de curd nog heet is en laat je deze op de kop afkoelen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

35 reacties

  1. Marja schreef:

    Ik ga hem zeker maken! Ik ben gek op curds. Nu zoek ik nog een goed recept voor limoencurd ook, dan is het stel compleet. Misschien maak ik deze curd wel van bloedsinaasappelsap. Dat heb ik ingevroren omdat ik er toen (nog) geen bestemming voor had behalve opdrinken. Maar ik er al veel uitgeperst en gedronken, dus deze lading verdween als sap in de vriezer, met de geschaafde schil er apart bij in kleine zakjes! Nog wel een vraagje…..bij kookprogramma’s op tv zeven ze de curd altijd na het koken. Hoeft dat bij deze niet? In elk geval bedankt voor het recept!
    Met een hartelijke groet,
    Marja

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb zelf curd nog nooit gezeefd, maar als er stukjes in zitten zou je dit kunnen doen.

  2. Nathalie schreef:

    Wauw klinkt lekker.
    Ik ben ook gek op Lemon curd dus wil deze graag proberen.
    Nog een vraagje. Is curd ook zonder boter te maken of in elk geval met een alternatief product? Mijn dochter mag geen koemelk en ze vind curd ook zo lekker.
    Dank alvast. Groet Nathalie

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het met een vervanger kunnen proberen, zelf hebben wij hier geen ervaring mee.

    2. Lien schreef:

      Ik doe het altijd met soja bakken en braden. Lukt prima!

  3. Misja schreef:

    Hoi Laura,
    Wil dolgraag deze sinaasappel curd proberen, ben ook helemaal weg van je lemon curd recept. Is het niet erg als de eieren koken bij dit recept (want dat mag toch niet bij lemon curd?)?
    En denk je dat deze curd ook als macaron vulling te gebruiken is? Of misschien wat maizena erbij om ‘m dikker te maken?
    Dank weer voor je antwoord!
    Groetjes,
    Misja

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit recept zit iets anders in elkaar, als je het recept volgt komt het goed 😉 . Als je iets langer doorkookt wordt het dikker en is het ook prima als vulling tussen macarons te gebruiken.

      1. Misja schreef:

        Vandaag jouw sinaasappel curd gemaakt. Vijf minuutjes langer doorgekookt voordat ik de boter toevoegde. Na koeling in de koelkast de perfecte dikte voor een macaronvulling! En de smaak is echt heerlijk, heel anders dan ik had verwacht maar super lekker. Dank je wel!
        Groetjes,
        Misja

  4. Monique schreef:

    Vanmiddag de sinaasappel curd gemaakt. Hemels lekker!! We hebben hier een enorme partij sinaasappelen van eigen boom, wat het raspen wel lastig maakt, want de schil is heel dun als ze zo vers zijn. Maar het ging geweldig en mijn Spaanse vriendin vertelde me dat ze het net een heerlijk snoepje vindt. Hier gaan we zeker meer van maken!

  5. Laura schreef:

    Heb je recept opgevolgd maar de curd bleef bij mij wat dun, vond hem ook vrij boterig en niet zo fris.. Zal het nog eens proberen als ik weer scones maak.
    Groetjes Laura

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij dun is zal hij nog langer doorgekookt moeten worden. Qua smaak: kan misschien ook aan de sinaasappels liggen.

  6. Vicky De decker schreef:

    Ik heb geen ervaring met curd’s. Kun je dit als taartvulling gebruiken?
    Moet er dan nog een laagje botercreme bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan prima in een taart, of je het wel of niet combineert hangt ook weer van de taart af.

  7. eva schreef:

    hoi laura,

    als je hier gelatine bij doet kan je het dan goed als taart vulling gebruiken?

    groetjes eva

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou moeten kunnen, maar ik heb het niet getest.

  8. Suze schreef:

    Hoii
    Zou ik in plaats van sinasappelsap ook citroensap kunnen gebruiken?

  9. Anne’s baksels schreef:

    Heerlijk!! Deze versie sinaasappelcurd al meerdere keren gemaakt en is echt een favoriet als taart vulling. Smullen!!

  10. Heleen schreef:

    Hallo Laura, ik ben een grote fan van je recepten, echt alles wordt zo duidelijk uitgelegd,. Ik heb vorige week voor het eerst lemon curd gemaakt, volgens jou recept. Ik was niet zo’n fan van citroen, maar dit is echt hemels ik kan er niet vanaf blijven. Nu ga ik van de week ook deze sinaasappel curd maken, lijkt me ook heel heerlijk. Maar eerst staat op mijn to fo lijstje, sinaasappelschillen confijten. Als dat klaar is heel fijn xnopperen en dan doe ik altijd een eetlepel snippers doof mijn oma,’s cake beslag, is zo heerlijk

  11. Wilma schreef:

    Dit is zo ontzettend lekker. Pas gebruikt voor een taartvulling. Zo fijn!

  12. Tessa schreef:

    Hoi Laura,

    Klinkt weer lekker!
    Waar kan je deze curd het beste mee combineren als je het in biscuit taart verwerkt? En waar die passievruchtencurd mee?

    Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Beiden smaken bijvoorbeeld erg lekker met een mascarponeroom: https://www.laurasbakery.nl/mascarpone-room/

  13. Wenxy schreef:

    Heerlijk deze sinasappel curd
    Heb hem net gemaakt. En daarbij een rozemarijn genache
    Voor in een pure en witte bonbon
    Echt heerlijk samen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wauw!

  14. Esther Smit schreef:

    Laura, nadat ik gisteren heerlijke lemoncurd volgens jouw recept maakte, bedacht ik vandaag dat ik me ook maar eens op andere curds moest storten. Nu vond ik dit recept, dat qua verhoudingen heel anders in elkaar zit dan het recept van lemoncurd van jouw site. Ik vraag me af hoe dat komt. Minder suiker kan ik me voorstellen, sinaasappel is immers van zichzelf al zoeter dan citroen, maar die hoeveelheid dooiers begrijp ik niet, en waarom niet het hele ei gebruiken, zoals bij de lemoncurd. Het is puur nieuwsgierigheid, hoor, ik ga je recept wel proberen, maar je zou bijna zeggen dat een curd gemaakt wordt van boter, vloeistof en eieren in een bepaalde verhouding, met daarbij suiker als zoetmiddel…..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er zijn meerdere manieren waarop je een curd kunt maken. De verhoudingen kunnen verschillen aan de hand van het soort fruit dat je gebruikt. Maar zelfs per soort fruit zijn er verschillende manieren om tot (ongeveer) hetzelfde eindresultaat te komen. De sinaasappelcurd heb ik met eidooiers geprobeerd, maar niet getest met de verhoudingen van lemon curd. Ik durf je dus niet met zekerheid te zeggen of het lukt, maar ik denk zelf dat dat ook goed moet komen.

  15. Peter Vermeij schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb je passievruchtcurd al een paar keer gemaakt en dat is een prima recept. Ik zag op je website ook een recept voor sinaasappelcurd. Wat me opviel toen ik de recepten ging vergelijken is dat je bij de sinaasappelcurd geen maizena gebruikt en de verhouding eidooiers ten opzicht van de hoeveelheid sap of pulp is anders. Bij de passievruchtcurd geeft het recept aan 5 eidooiers op 250 ml pulp, bij de sinaasappelcurd 6 eidooiers op 150 ml sap. Dus bij de laatste veel meer eidooier dopten opzichte van de hoeveelheid vloeistof.
    Hoe zijn deze verschillen te verklaren? Dus wel of geen maizena en de verhouding eidooiers/ vloeistof.

    Alvast bij voorbaat dank voor je antwoord.
    Peter, Utrecht

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er zijn meerdere manieren waarop je een curd kunt maken. De verhoudingen kunnen verschillen aan de hand van het soort fruit dat je gebruikt. Maar zelfs per soort fruit zijn er verschillende manieren om tot (ongeveer) hetzelfde eindresultaat te komen. De sinaasappelcurd heb ik met eidooiers geprobeerd, maar niet getest met de verhoudingen van passievruchtcurd.

  16. puck schreef:

    Kan je dit ook invriezen? Ik wil meerdere dingen voor kerst maken dus om tijd te besparen wil ik zoveel mogelijk invriezen

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de koelkast blijft het zeker wel 2 weken goed. En als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

  17. Esther schreef:

    Beste Puck, je kunt nu curd maken en die “inmaken” in jampotjes. Ik maak steeds een grote hoeveelheid, en die verdeel ik over 6 kleine potjes. Potjes en deksels even uitkoken, zo heet mogelijk tot de rand vullen, deksel goed vastdraaien en potjes omgekeerd op een theedoek laten afkoelen. Zo kan ik het echt wel een week of 4 bewaren (ik zet het in de koelkast, een koude kelder of garage kan ook). Ideaal. Mijn curd van 1,5 week geleden gebruik ik dus ook met de kerst!

  18. Esther schreef:

    Oh ja, ik zou het niet invriezen, ik denk dat het dan gaat schiften.

  19. puck schreef:

    Ahh oke dankjewel Esther!!
    Ik zal het proberen, ik heb het nog nooit eerder gedaan namelijk, kan het glas dan niet breken?
    En het kan dan niet in plastic neem ik aan toch?

  20. Esther schreef:

    Als je de potjes op een theedoek zet en ze niet ijskoud zijn als ze gevuld worden is er niets aan de hand. Kijk maar even naar een filmpje over zelf jam maken, dat gaat precies zo. Plastic is geen optie, even potjes sparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *