Chocolade cupcakes met vanillecrème

14 april 2013
75

Deze overheerlijke cupcakes maakte ik voor mijn zusje haar verjaardag. Ze wilde graag lekkere chocoladecakejes met een knalroze toef en een aardbei bovenop. “Oh, en ook nog graag een turquoise papiertje, heb je die?” vroeg ze met haar liefste lach. Natuurlijk: u vraagt, wij draaien! En zo ging ik dus aan de slag met de cupcakes voor haar 20ste verjaardag. Door het beslag heb ik ook nog lekkere stukjes chocola gedaan, dat vind ik altijd zo lekker. De roze toef is gewoon een vanillecrème die ik met roze kleurstof heb gekleurd. Ze waren trouwens niet zo roze als op de foto hoor, wel flink roze maar iets minder knallend.

Chocolade cupcakes met vanillecrème

Smeuïge chocolade cupcakes met een heerlijke vanillecrème. Om het af te maken een aardbei boven in de toef.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 el cacaopoeder
  • 4 eieren
  • 100 gram melkchocolade stukjes
  • snuf zout
  • Gebruik voor de toeven een half recept van de vanillecrème, dan heb je op elke cupcake een bescheiden toef. Maak gerust meer als je liever een grote toef hebt! Voor de decoratie heb je 6 aardbeien nodig die je halveert.

Instructies

  • In een kom mix je de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot ze allemaal goed zijn opgenomen in het beslag.
  • In een andere kom meng je zelfrijzend bakmeel, cacao en zout door elkaar. Dit mengsel voeg je beetje bij beetje bij het boter mengsel terwijl je goed blijft mixen. Als laatst voeg je de stukjes chocola toe, spatel deze door het beslag.
  • Schep het beslag in de cupcake vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ondertussen kun je de vanillecrème alvast maken. Kleur deze roze nadat hij klaar is en doe de crème in een spuitzak met spuitmondje 1M (Wilton). Spuit de toeven pas als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld. Steek in elke toef een gehalveerde aardbei en je cupcakes zijn klaar om te serveren.
Tips

Je kunt de toef natuurlijk ook een aardbeismaak geven, dat past perfect bij de kleur van de toef en de aardbei bovenop. Maar ook als je besluit gewoon een vanillesmaak te gebruiken zul je ze heerlijk vinden!

Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

32 reacties

  1. Ellen schreef:

    Het ziet er weer heerlijk uit!

  2. Sabien Wedman schreef:

    Het ziet er weer heerlijk uit Laura! Haha, dat ‘u vraagt, wij draaien’ komt me bekend voor ook bij mijn familie! xoxo

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel! Haha ja vooral mijn zusje kan er wat van, die heeft af en toe de gekste ideeën!

  3. Rensina Steursma schreef:

    Wauw ze zien er heerlijk uit!

  4. Sanne schreef:

    Wat mooi en ongetwijfeld erg lekker!

  5. Anonymous schreef:

    Lekker!
    MrsP

  6. Tessa: schreef:

    Wauw ze zien er heerlijk uit, vooral extra leuk door de knalroze vanillecrème!

  7. Anonymous schreef:

    Beste Laura, Gebruik je dan dezelfde kleurstof als voor fondant of dezelfde als voor chocolade?
    Bedankt alvast.

    Elske

  8. Gerda Middelburg schreef:

    Bij mij worden de papieren bakjes om de cupcakes altijd zo lelijk na het bakken zien ze er zo ‘vettig’ uit. Als ik de foto’s bekijk is dat bij jou nooit het geval. Doe je de papieren bakjes er na de tijd omheen?
    Ik hoor het graag!

    1. Laura's Bakery schreef:

      het ligt heel erg aan de kwaliteit van de papiertjes. Ik koop ze bijna altijd van het merk House of Marie.

  9. Alicia schreef:

    je zou in plaats van kleurstof ook gewoon aardbeien kunnen gebruiken
    dat is ook super lekker heb ik een keer gebrobeerd

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan inderdaad, maar kijk wel uit met de hoeveelheid vocht, je botercrème kan schiften als je te veel vocht toevoegt.

    2. Sandy schreef:

      Hoe maak je de botercrème met aardbeien?

      1. Laura schreef:

        Je kunt aardbeien pureren en hier een beetje van toevoegen aan de crème.

  10. Ozlem schreef:

    Als ik op vanillecreme klik voor het recept, krijg ik allerlei andere recepten te zien. Waar kan ik het recept vinden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb de link gelijk even aangepast, hier staat het recept: http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecreme/

  11. Marthe schreef:

    Super mooi! Welke kleurstof heb je gebruikt om die kleur te bekomen?

    1. Laura schreef:

      Dit was volgens mij Americolor deep pink

  12. Vera schreef:

    Wat voor oven gebruik je? Ik heb zelf een elektrische en heb niet een normale stand ik zet hem altijd op hetelucht maar bij sommige recepten moet het bij mij veel korter of veel langer

    1. Laura schreef:

      Temperatuur is voor boven- onderwarmte. Hetelucht zet je de temperatuur 10-20% lager.

  13. Phaedra schreef:

    Gewoon HEERLIJK!

  14. Wytske schreef:

    Het is te veel beslag voor twaalf cupcakes bij mij zij het een soort van vulkaantjes geworden 🙂

  15. Ruben schreef:

    is de bloem het zelfrijzendbakmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is niet hetzelfde.

      1. MArtine schreef:

        Je noemt het zelrijzend bakmeel verderop in je recept “bloem”. In deze situatie lijkt het me dus wel hetzelfde?

        1. Laura Kieft schreef:

          Het gaat inderdaad nog steeds om zelfrijzend bakmeel, zal het even aanpassen in het recept.

  16. Angelique schreef:

    Hoelang moeten ze in de oven voor mini cupcakes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gok 12-15 minuten.

  17. Sanne schreef:

    Hallo Laura,

    Welke chocolade gebruik je voor in de cakejes.
    Is dit gewone chocolade of heb je hier speciale chocolade voor gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik meestal chocolate chips van Callebaut, maar het kan ook met gewone chocolade hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *